Na tej stronie:
- szpinak z oliwkami i serem feta;
- ciasto "leśny mech";
- sałatka ze świeżego szpinaku z daktylami i cebulą.
SZPINAK Z OLIWKAMI I
SEREM FETA
to ulubiony szpinak jednego z domowników starego domu. Kiedy zaczynam go robić pachnie cały dom, nie da się ukryć zapachu przysmażonego czosnku, krojonych oliwek, lekko podsmażonego szpinaku. Ten szpinak smakuje wyjątkowo ponieważ jego smak łączy się z mięsistymi, delikatnymi oliwkami i serem feta, który daje solankowo - orzeźwiający smak. Co tam dużo pisać to po prostu fajny szpinak, który smakuje inaczej niż zwyczajny szpinak.
Składniki:
- 150 - 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku;
- 35 - 40 g sera feta bez laktozy;
- 1 mała cebula dowolnego koloru;
- 2 ząbki czosnku, albo więcej jeśli lubimy;
- garść zielonych oliwek bez pestek;
- chlust oliwy albo oleju do smażenia;
- pieprz do smaku.
Szpinak nadaje się każdy bez względu na gatunek.
Ser feta to ser na bazie mleka owczego i do 30% mleka koziego. Warto zwrócić uwagę na skład sera, aby nie kupić sera typu feta ponieważ on zawiera mleko krowie.
Szpinak myjemy i odcinamy korzonki.
Czosnek, cebulę obieramy, myjemy, kroimy na drobną kosteczkę. Jeśli mamy praskę do czosnku warto ją tutaj użyć.
Oliwki tniemy na mniejsze kawałki, mniejsze "oczka".
Patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy chlust oliwy. Kiedy oliwa się nagrzeje wsypujemy cebulę i czosnek i delikatnie przysmażamy 1- 2 minut. Następnie wrzucamy szpinak i podsmażamy, aż nasz szpinak zmięknie. Nie przesadzamy ze smażeniem szpinaku, bo zrobi się od brązowy i wyschnie. Kiedy szpinak jest już gotowy patelnię odstawiamy na inny palnik i wrzucamy oliwki oraz ser i wszystko dokładnie mieszamy. Na samym końcu dajemy szczypte pieprzu.
CIASTO LEŚNY MECH
...można
z nim robić wszystko. Można upiec je na bazie mąki gryczanej i
potraktować jako ciężkie ciasto śniadaniowe...można posypać pudrem i
dowolnymi owocami...można przełożyć kremem i posypać owocami...można je
solidnie "nakremować" i pokruszyć...to ciasto jest magiczne niczym okres
przed świąteczny...zawsze wychodzi a odsłon ma tyle co reniferów w
saniach Świętego Mikołaja...oj...idą święta...idą...
Składniki:
- 1.5 szklanki mąki ryżowej;
- 8 białek;
- 0.3 szklanki cukru;
- 0.5 szklanki oleju;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 400 g rozmrożonego szpinaku albo 400g ugotowanego zmiksowanego na gładką masę świeżego szpinaku.
Dodatkowo ciasto można przekroić i na pół i przełożyć kremem:
Składniki na ewentualny krem:
- 400 ml mocno zimnego mleka kokosowego;
- 1 laska wanilii;
- 1 łyżka cukru.
Ciasto można posypać dowolnymi owocami od truskawek po granat.
Szpinak miksujemy z olejem i cukrem waniliowym na gładką masę.
Białka ubijamy z cukrem na gładką masę.
Następnie pomalutku wlewamy masę szpinakową do masy białkowej. Jeśli używamy miksera warto zmniejszyć obroty miksera i pomału łączyć dwie masy.
Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i małymi partiami dodajemy do naszego ciasta. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto wlewamy do foremki i pieczemy zazwyczaj 40 - 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Pieczemy do suchego patyczka.
Składniki na krem wlewamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Kremem przekładamy ciasto i wkładamy na dobrą godzinę do lodówki.
Ciasto można także przekroić wzdłuż - pierwszą warstwę posmarować kremem - drugą warstwę pokruszyć i posypać nią obficie krem. Uzyskamy wówczas efekt "mchu".
SAŁATKA ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU Z DAKTYLAMI I MIGDAŁAMI
Świeży szpinak
połączony ze słodkością daktyli to dopiero nieziemska przygoda na
talerzu.
Składniki na 1 duży talerz:
- 1 łyżka białego octu winnego;
- 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli drobno poszatkowanej;
- 100 g daktyli bez pestek pokrojonych dowolnie. Najlepsza odmiana daktyli to Medjool.
- 2 łyżki oliwy;
- 75 g niesolonych migdałów;
- garść listków młodego szpinaku tj.ok. 150 g;
- kilka kropli soku z cytryny, ale nie więcej niż 1 łyżeczka;
- szczypta soli.
Do
miski wlewamy ocet, dodajemy cebulę, daktyle i szczyptę soli. Wszystko
delikatnie mieszamy. Odstawiamy naszą miseczkę na 20 minut. Po 20minutach
odcedzamy i wylewamy resztki octu.
Do talerz wrzucamy liście szpinaku, następnie na liście szpinaku wrzucamy odcedzone daktyle z cebulą,
usmażone migdały. Całość skrapiamy oliwą i kilkoma kroplami cytryny. I gotowe, podajemy na stół.