Gruszka

Na tej stronie:
- babka gruszkowa;
- ciasto gruszkowe sypane; 
- czekoladowe ciacho z gruszkami w całości;
- grzane białe wino z gruszką i tymianek.


BABKA GRUSZKOWA

Prosta, szybka w przygotowaniu, zawsze wychodzi. Pachnie gruszkami i babim latem. Jest puszysta, nie kruszy się, jest delikatna w smaku i lekko słodka. Uwielbiam ją na śniadanie do kawy. 
Składniki na 1 keksówkę:
- 250 g obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki gruszek, najlepiej mięciutkich i dojrzałych;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- 50 ml mleka bez laktozy;
- 4 jajka;
- 200 g cukru albo cukru pudru;
- 200 g mąki kukurydzianej;
- 150 g mąki ryżowej;
- 50 g mąki migdałowej albo zmielonych migdałów;
- 200 g mięciutkiego masła bez laktozy;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu.

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową inaczej zakalec murowany.

Bez miksera i blendera się nie obędzie. 
Do naczynia wrzucamy gruszki, wlewamy sok z cytryny i mleko i blendujemy na aksamitną masę. Odstawiamy na bok.
Do miski wrzucamy masło i cukier i miksujemy na jednolitą masę.
Dodajemy stopniowo jajka i miksujemy dalej.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy łyżkę mąki i miksujemy. Następnie dodajemy łyżkę masy gruszkowym i miksujemy.
I znów łyżka mąki i miksujemy, łyżka masy gruszkowej i miksujemy i tak na przemian, aż skończą się mąki i masa gruszkowa. Ciasto będzie bardzo gęsta.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175 stopni C grzanie góra - dół. Pieczemy 50 minut na środkowej półce. Następnie piekarnik otwieramy i górę babki przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy dalej 20 minut, do suchego patyczka. Łączny czas pieczenia to 70 minut. 
Gotową babkę wyciągamy z piekarnika,  folie aluminiową ściągamy. Babkę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Następnie wyciągamy z foremki i gotowe.
Babka jest świeża 3 - 4 dni jeśli będzie przechowywana w papierze.


CIASTO GRUSZKOWE SYPANE 

Sypane czyli dosłownie sypiemy suche składniki bez jajek, bez proszku do pieczenia, a na to kładziemy gruszki. I tworzymy warstwy ciasta. To ciasto jest obłędnie gruszkowe, i ma obłędnie smaczne ciasto kruche. No i robi się je dosłownie w kilka chwil. 
Składniki an tortownice 24 cm:
- 150 g mąki kukurydzianej;
- 150 g mąki ryżowej;
- 200 g kaszki ryżowo - kukurydzianej bez glutenu;
- 100 g kaszki z tapioki bez glutenu plus łyżka do obsypania boków tortownicy;
- 300 g dowolnego cukru;
- 150 g masła bez laktozy plus kawałek do natłuszczenia boków tortownicy;
- 1,5 kg gruszek czyli dobry 1 kg obranych gruszek.

Jeśli mamy kaszkę ryżowo-kukurydzianą z tapioką dajemy jej 300g. 
Nie zmieniamy proporcji żadnych składników bo ciasto nie wyjdzie. I albo przeleci masło przez całe ciasto bo za dużo kaszki z tapioki. Albo zrobi się z ciasta "ciapa" bo mąki kukurydzianej za dużo.
Z podanych składników można zrobić 3 warstwy ciasta i 2 gruszki albo 4 warstwy ciasta i 3 gruszki.
Gruszki obieramy ze skórki i odstawiamy na bok.
Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i solidnie mieszamy. Ja używam zamykanej miski, aby można było ją solidnie wstrząsnąć.
Jeśli gruszki puściły sok odlewamy go. Gruszki ścieramy na grubych oczkach. Ja użyłam do tego maszyny. 
W tym momencie uruchamiamy piekarnik na 180 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Boki tortownicy smarujemy masłem i posypujemy kaszką z tapioki. 
Na dno tortownicy sypiemy warstwę suchych składników, na tą warstwę kładziemy warstwę gruszek i przykrywamy ją warstwą suchych składników i znów na nią kładziemy warstwę gruszek i tak na przemian.Ja to robię na oko, ale można sobie podzielić na części suche skłądniki i gruszkę.
Na samej górze musi znaleźć się warstwa suchych składników. Na tą warstwę ścieramy na grubych oczkach masło.
Ciasto pieczemy przez 60 minut, aż ładnie się zarumieni.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dopiero wówczas wyciągamy obręcz i wyciągamy ciasto z foremki. Inaczej połamie się ono całkowicie. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY




CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI W CAŁOŚCI

potwornie czekoladowe, z gruszkami w całości. Nigdy nie wiadomo, jaki kawałek gruszki dostanie Ci się na talerzu. Ciasto jest puchate, lekko wilgotne. Jest pyszne, lekko słodkie. 

Składniki na keksówkę 21/11 albo małą tortownicę:
Składniki na gruszki:
- 4 gruszki;
- 2 szklanki wody;
- 1 szklanka cukru;
- 2 łyżki liściastej herbaty czarnej albo earl grey.
Składniki na ciasto:
- 250 g masła bez laktozy;
- 4 łyżki kakao bez glutenu;
- 1 szklanka cukru;
- 200 ml mleka bez laktozy albo mleka sojowego;
- 4 jajka;
- 1 szklanka mąki kukurydzianej;
- 1 szklanka mąki ryżowej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- szczypta soli. 
 
Moja szklanka ma 250 ml.

Zaczynamy od gruszek. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier. Wodę z cukrem zagotowujemy, następnie dodajemy herbatę i gotujemy 5 minut. Następnie całość odcedzamy, aby uzyskać czysty syrop herbaciano - cukrowy.
Syrop wlewamy do garnka. Do garnka z syropem wkładamy obrane gruszki, ale z ogonkami i nie odciętymi spodami. 
Gotujemy, aż gruszki będą miękkie. Następnie syrop odcedzamy a gruszki studzimy. Po wystudzeniu delikatnie odcinamy spody gruszek, aby równo stały w foremce. 

Ciasto. W rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao, cukru i mleka. Ważne, aby masło i cukier się rozpuściły. Masę mieszamy i studzimy. 
Następnie do ostudzonej masy dodajemy żółtka, mąki, proszek do pieczenia, sól. Delikatnie mieszamy. 

Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy.

Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy ciasto, wkładamy delikatnie gruszki. 
Pieczemy 50 - 60 minut w temperaturze 165 stopni C grzanie góra - dół, do suchego patyka ciasta. 
Ciasto wyciągamy w foremki po wystudzeniu inaczej ciasto popęka.
Ciasto przechowujemy w lodówce.



GRZANE BIAŁE WINO Z GRUSZKĄ W GOŹDZIKACH I TYMIANKIEM

zimno, coraz zimnej. W starym domu nastawiam garnek z białym winem i podgrzewam je, a w między czasie przygotowuję gruszki i tymianek. Białe grzane wino jest delikatne, pachnie ziołami, jesienią, nagrzewa nas a swoim zapachem cały świat wokoło.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 1 butelka białego wina, które lubimy;
- 2 duże gruszki dowolnego gatunku;
- 1 opakowanie goździków;
- kilka gałązek świeżego tymianku. Jeśli nie przepadamy za tymiankiem można użyć świeżego rozmarynu.

Garnek nastawiamy na mały ogień. Wlewamy do garnka białe wino, wrzucamy kilka gałązek świeżego tymianku...i gotujemy do pierwszych maleńkich bąbelek na powierzchni. Wina nie gotujemy do wrzenia bo wyparuje.
Kiedy nasze wino się gotuje, my przygotowujemy gruszki. Gruszki myjemy, tniemy na grubsze plastry. W każdy plaster gruszki delikatnie wbijamy goździki. Gotowy plaster gruszki z goździkami  wkładamy do kubka/szklanki. Kiedy nasze wino jest gotowe wlewamy je do szklanki/kubka z gruszką. Do szklanki można dodatkowo wrzucić świeży tymianek.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY