Na tej stronie:
- jarmuż z pieczarkami;
- sałatka z jarmużu, mango i czarnuszki;
- chipsy z jarmużu.
Składniki:
- garść świeżych liści jarmużu;
- 0,5 kg pieczarek;
- 1 duża cebula;
- 2 łyżki masła bez laktozy;
- sól do smaku;
- duże sitko.
w pysznym sosie z pomarańczy i miodu...jest lekko, wiosennie, pysznie💛💚
Składniki:
- 300 g jarmużu bez łodyg;
- 1 spore dojrzałe mango;
Składniki na sos:
- kilka kropli soku z cytryny;
- kilka kropli soku z pomarańczy;
- łyżka oliwy;
- łyżka miodu:
- łyżka czarnuszki.
Niezbędny jest ostry nóż do wycinania włókien z liści jarmużu.
- jarmuż z pieczarkami;
- sałatka z jarmużu, mango i czarnuszki;
- chipsy z jarmużu.
JARMUŻ Z PIECZARKAMI
ma cudny smak, pachnie fantastycznie. Można podać go jako dodatek do obiadu, albo jako samodzielne danie na ciepłą kolację. Można wymieszać z kaszą i mamy fajne kaszotto, albo bardzo drobno posiekać i zrobić z niego pesto do makaronu. A może po prostu wsadzić w wielką bułę i zabrać ze sobą. Wariacji i możliwości smakowych co nie miara. Na pewno warto spróbować bo jest pysznie, zdrowo, kolorowo.
- garść świeżych liści jarmużu;
- 0,5 kg pieczarek;
- 1 duża cebula;
- 2 łyżki masła bez laktozy;
- sól do smaku;
- duże sitko.
Jarmuż dokładnie myjemy. Grube łodygi z jarmużu delikatnie odkrajemy, aby nasze danie nie było gorzkie. Zagotowujemy wodę. Jarmuż wkładamy do miski. Miskę umieszczamy w zlewie. Kiedy nasza woda wrze zalewamy wrzątkiem jarmuż i czekamy 3 minuty. Po tym czasie wrzątek wylewamy, jarmuż przekładamy na sito i zalewamy go zimną wodą. Dzięki temu jarmuż będzie chrupiący i zielony. Jarmuż odcedzamy z wody i kładziemy na bok.
Pieczarki i cebule obieramy i tniemy na dowolne kawałki. Patelnię umieszczamy na średnim ogniu wrzucamy 2 łyżki masła. Kiedy masło się roztopi wrzucamy na patelnię cebulę. Czekamy około 2 minut, aż cebula się lekko podpiecze. Następnie zwiększamy ogień na duży i wsypujemy pieczarki. Pieczarki puszczą sok a woda powinna zakryć grzyby. Dopiero teraz zmniejszamy gaz i redukujemy wodę. Zazwyczaj trwa to około 8 minut. Na patelni musimy mieć pieczarki i cebulkę ślicznie usmażone bez wody. Teraz solimy, delikatnie mieszamy i wrzucamy jarmuż. Danie ściągamy z pieca. Całość mieszamy i raz jeszcze doprawiamy solą.
SAŁATKA Z JARMUŻU, MANGO I CZARNUSZKI
Składniki:
- 300 g jarmużu bez łodyg;
- 1 spore dojrzałe mango;
Składniki na sos:
- kilka kropli soku z cytryny;
- kilka kropli soku z pomarańczy;
- łyżka oliwy;
- łyżka miodu:
- łyżka czarnuszki.
Jarmuż delikatnie płuczemy, odkrywamy listki od twardej i gorzkiej łodygi i tniemy na paseczki.
Mango obieramy i dowolnie kroimy.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Do miseczki wrzucamy paseczki jarmużu, pokrojone mango. Całość zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.
CHIPSY Z JARMUŻU
albo CZIPSY Z JARMUŻU
...zwą jak zwą...jedno jest pewne można się od nich uzależnić. Chipsy można jeść same albo z różnymi dipami. Chipsy są także świetną przystawką. Chipsy są pyszne i mocnooo zdrowe ponieważ jarmuż zawiera wszystkie najważniejsze witaminy i minerały🌞Na zdrowie.
Składniki:
- jarmuż;
- oliwa z oliwek. Może być także olej;
- sól albo chili albo papryka .
- sól albo chili albo papryka .
Ostrym nożem delikatnie obcinamy liście.
Jarmuż dokładnie myjemy. Ważne jest to dokładne mycie ponieważ jarmuż jest ulubieńcem różnych małych zwierzaków.
Ostrym nożem wycinamy spore włókna- środkowe- w liściach. Ja zazwyczaj duże liście zostawiam na smoothie a z małych przygotowuję chipsy dzięki czemu omijam proces wycinania włókien w liściach.
Liście suszymy. Jeśli zależy nam na małych chipsach liście rwiemy na mniejsze kawałki.
Liście suszymy. Jeśli zależy nam na małych chipsach liście rwiemy na mniejsze kawałki.
Piekarnik ustawiamy na 150 stopni C. Liście wkładamy do dużego naczynia, zalewamy odrobiną oliwy z oliwek, tak, aby liście z każdej strony były "zmoczone" w oliwie, posypujemy je solą, albo papryką, a może chili....dokladnie mieszamy. Tak przygotowane liście układamy na blaszce wyłożonej papierem. Układamy tak, aby liście na siebie nie nachodziły.
Nasze liście wkładamy na 3-5 minut do piekarnika i gotowe.