Na tej stronie:
- sałatka z czerwonej kapusty, rukoli, fety, pistacji....
- steki z czerwonej kapusty z serem;
- placki z kiszonej kapusty;
- surówka z młodej kapusty, awokado i z koperkiem;
- surówka z kapusty i orzeszków pinii;
- młoda kapusta z kurkami;
- surówka z kiszonej kapusty z ananasem i orzechami.
- surówka z kapusty i orzeszków pinii;
- młoda kapusta z kurkami;
- surówka z kiszonej kapusty z ananasem i orzechami.
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, RUKOLI, FETY, PISTACJI....
spróbujesz i się zakochasz od pierwszego widelca.
Składniki na dużą miskę do sałatek:
- ok. 50 g rukoli;
- ok. 50 - 80 g dowolnie pokrojonej czerwonej kapusty;
- 1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę;
- 1 zielony ogórek starty na grubych oczkach;
- ok. 80 - 100 g pokruszonej fety bl;
- garść pistacji drobniutko posiekanych;
- szczypta pieprzu;
- solidny chlust oleju bezwonnego. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. I gotowe.
STEK Z CZERWONEJ KAPUSTY Z SEREM
Chrupki, mięciutki w krojeniu, delikatny w smaku. Ser i jałowiec daje fajny aromat.
Składniki:
- czerwona kapusta;
- solidne dwa chlusty oleju rzepakowego;
- 2 - 3 ziarenka jałowce;
- kilka listków bazylii albo koperku;
- szczypta soli;
- opcjonalnie żółty ser bl do posypania.
Czerwoną kapustą kroimy na plastry 2-3 cm. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem, wrzucamy jałowiec, bazylię, sól.
I do piekarnika 180 stopni C grzanie góra- dół, na 15 - 20 minut. Następnie wyciągamy.
Posypujemy startym serem, albo kładziemy plaster żółtego sera na każdy stek.
I wkładamy ponownie do piekarnika 220 stopni C termoobieg na 5 -8 minut do zarumienienia się sera. I gotowe.
Jeśli nasze steki są grubsze dłużej je pieczemy.
PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY
W starym domu rozpoczął się czas siania. Sieją się kwiaty, warzywa,
zioła, drzewka. W kuchni królują sznurki, centymetry, rozmowy o
kolorach kwiatów i marchewek. A na piecu...placki z kiszonej kapusty,
które świetnie sprawdzą się na obiad czy późną kolację. Placki robią się
w mik, pieką się odrobinę dłużej niż placki ziemniaczane.
Składniki:
- 2 szklanki kiszonej surowej kapusty tj. około 300g;
- 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej tj. około 200g;
- 1/2 szklanki zimnej wody;
- 1 jajko;
- szczypta soli do ciasta;
- 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej tj. około 200g;
- 1/2 szklanki zimnej wody;
- 1 jajko;
- szczypta soli do ciasta;
- sól i pieprz do smaku;
- chlust oleju do smażenia.
Kiszona kapusta - najlepsza kapusta kiszona to taka, która nie zawiera octu.
1 jajko = 2 białka.
Mąka bezglutenowa
może być ziemniaczana wymieszana z ryżową, albo z kukurydzianą, albo z
gryczaną albo sama ryżowa. Proporcje mąk dowolne, byle tylko dały łącznie półtorej
szklanki mąki.
Moja szklanka ma 250 ml.
Z wody, mąki, jajka i soli robimy ciasto naleśnikowe. Ciasto nie może mieć grudek, więc należy je dobrze wymieszać, albo zmiksować.
Kapustę odciskamy, aby nie miała wody i drobniutko kroimy. Kapustę
wrzucamy do ciasta, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli nasze ciasto
jest za gęste dolewamy odrobinę wody, za rzadkie dosypujemy mąki ziemniaczanej.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Kiedy olej się rozgrzeje nakładamy nasze placki łyżką i smażymy 2-3minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY, AWOKADO I Z KOPERKIEM
czyli
istna bomba zdrowia w małej miseczce. Twarde awokado starte na grubych
oczkach połączone z poszatkowaną młodą kapustą spowoduje, że lepiej się
ona strawi, tam gdzie lubi się trawić pomału. Koperek doda smaku. Pieprz
go podkręci. Sól i cukier zmiękczy całość i gotowe. Witaminy rozpuszczą
się same...a my poczujemy wiosnę.
Składniki:
- 1/4 młodej kapusty;
- 1 twarde awokado;
- garść koperku;
- chlust oleju albo oliwy;
- szczypta soli, cukru, pieprzu.
Kapustę szatkujemy drobniutko. Awokado obieramy i trzemy na grubych oczkach. Koperek drobniutko kroimy. Wszystko wrzucamy do miski i dodajemy szczyptę soli, cukru i nie mieszamy. Po
kwadransie do naszej miski dodajemy chlust oleju, odrobinę pieprzu i
całość mieszamy. I gotowe.
SURÓWKA Z KAPUSTY I ORZESZKÓW PINII
mega zdrowa, pyszna, aromatyczna.
Składniki:
- mała zielona kapusta albo połowa dużej;
- oliwa, którą lubimy;
- troszkę soli i pieprzu;
- odrobina cukru do posypania, aby kapusta stała się miękka;
- garść łuskanych orzeszków pinii;
- opcjonalnie koperek do posypania.
- opcjonalnie koperek do posypania.
Kapustę opłukujemy wodą i bardzo drobno kroimy. Kroimy od zewnątrz do środka. Posypujemy odrobiną cukru i dajemy solidny chlust oleju i zostawiamy dobre 5 minut. Kapusta zrobi się miękka. Następnie wrzucamy odrobinę orzeszków. Orzeszki można drobno pokroić, albo delikatnie uprażyć na patelni. Całość delikatnie mieszamy. Dopiero teraz dodajemy sól, pieprz. Możemy posypać koperkiem.
MŁODA KAPUSTA Z KURKAMI
chrupiącą kapustka jedynie lekko zatopiona w tłuszczu posypana obficie kurkami...doprawiona delikatnie pieprzem i solą...pachnie tak, że trudno zrobić zdjęcia...smakuje lasem, latem, świeżością, smakuje obłędnie.
Składniki:
- 1/2 młodej kapusty;
- pojemniczek kurek;
- 1/2 masła bez laktozy;
- szczypta soli i pieprzu;
- koperek do posypania.
Kapustę myjemy, szatkujemy bardzo drobno. Kurki lekko płuczemy w wodzie, jeśli trzeba końcówki odcinamy.
Patelnię ustawiamy na średni ogień, wrzucamy 1 łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści wrzucamy kapustę. Smażymy dosłownie 3 - 4 minut. Aby tylko kapusta się lekko zeszkliła.
Drugą patelnię stawiamy na dużym ogniu rozpuszczamy resztę masła. Kiedy masło się rozpuści wrzucamy kurki. Kurki puszczą sok, kiedy sok będzie przykrywać grzyby zmnijeszamy ogień, solimy. Kurki pieczemy, aż sok się nie zredukuje.
Następnie usmażone kurki wrzucamy do kapusty, całość mieszamy i lekko solimy i pieprzymy.
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z ANANASEM I ORZECHAMI
dla jednych to surówka dla innych to sałatka...ile talerzy tyle opinii i kubków smakowych. Według
mnie to pyszna surówka,a przy tym bomba witaminowa, która stawia mnie
na nogi. A to połączenie ananasa, kapusty i chrupiących orzechów z
delikatnym posmakiem szczypiorku...bomba.
Składniki:
- miseczka kapusty kiszonej;
- 2 łyżki pokrojonego ananasa. Ananas może być świeży albo z puszki.
- garść orzechów do posypania, które lubimy;
- szczypiorek do posypania;
- odrobinę oliwy z oliwek;
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu;
- sól do smaku.
Kapustę
kroimy nożem, aby nie była a la spaghetti. Ananasa kroimy na mniejsze
kawałki dowolnej wielkości. Orzechy tniemy ostrożnie nożem na mniejsze
kawałki. Szczypiorek tniemy drobniutko.
Wszystkie
składniki mieszamy. Dodajemy odrobinę oliwy, może troszkę miodu,
szczyptę soli...i czekamy około 3- 5 minut, aby smaki się "przegryzły.