Ryż

Na tej stronie:
- rybo - ryż z warzywami;
- kolorowy imbirowy ryż z mięsem;
- budyń ryżowy;
- owocowy pudding ryżowy; 
- ryżotto express;
- ryż na mleku kokosowym z granatem i jabłkami;
- risotto z szynką i cukinią;
- płatki ryżowe na mleku kokosowym z płatkami migdałów i śliwką;
- ziołowy ryż z szynką;
- owocowy pudding ryżowy;
- szafranowy ryż;
- czarny ryż z malinami;
- ryż na mleku kokosowym z owocami.


RYBO - RYŻ Z WARZYWAMI

Szybki obiad czy kolacja jest wtedy, kiedy nie trzeba biegać z miarką...tylko wkładamy do garnka, a po chwili otwieramy i gotowe. Lubię ten ryż bo jest mega aromatyczny, delikatny w smaku i nigdy się nie nudzi. A składniki mam zawsze w kuchni.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Garnek dla 2 osób:
Proporcje składników zależą od nas. Może być czegoś więcej, albo mniej.
- 1 puszka tuńczyka w oleju, albo dowolnej smażone ryby. U mnie łosoś smażony;
- 1 woreczek ryżu dowolnego;
- 1 mała puszka drobnego groszku;
- 1/4 opakowania mrożonej marchewki albo 1 puszka mini marchewek;
- 1 solidna łycha masła bez laktozy.

Do garnka wrzucamy marchewkę, odcedzony groszek, masło. Wlewamy wodę, aby pokryła warzywa. 
Kiedy woda zaczyna się gotować wsypujemy ryż, dodajemy ulubione przyprawy. U mnie tylko szczypta solidna soli. 
Zamykamy garnek. Po 10-15 minutach otwieramy, wlewamy odrobinę wody, wrzucamy rybę dowolnie pokrojoną na mniejsze kawałki. 
Zamykamy garnek. Po 3-5 minutach, kiedy ryba będzie ciepła wyłączamy ogień. I gotowe.
Przed podaniem można posypać kaparami, albo szczypiorkiem, albo natką pietruszki.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



KOLOROWY IMBIROWY RYŻ Z MIĘSEM

to szybkie w przygotowaniu danie na szybki obiad, albo na ciepłą kolację. Równocześnie przygotowujemy wszystkie składniki, a potem mieszamy i nakładamy na talerz. 
Imbir starty na grubych oczkach daje nie tylko "efekt ciepła w brzuszku", ale daje i fajny smak i aromat marchewce i łączy całe danie. 
Ryż podaje z kawałkiem drobiu. Świetnie się tu sprawdzi kawałek kaczuszki, fileta z indyka czy kurczaka. I do tego obowiązkowo biała, delikatna herbata. Jest pysznie.
Składniki na średniej wielkości garnek:
- 1 szklanka albo 2 woreczki ugotowanego dowolnego ryżu;
- ok. 0,5 kg ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki;
- ok. 1 łyżka startego świeżego imbiru;
- ok. 2 łyżek drobniutko posiekanej natki pietruszki;
- ok. 1 łyżki i 1 łyżeczka masła bez laktozy. 
Do tego:
- kawałek fileta z indyka, kurczaka, kawałek kaczuszki;
- przyprawy, które lubimy u mnie papryka, troszkę imbiru tym razem w proszku, troszkę soli, pieprzu i tymianku;
- olej do smażenia.
Do garnka wlewamy 2 szklanki zimnej wody i wsypujemy 1 szklankę ryżu. I gotujemy na małym ogniu do miękkości. 
 
Do drugiego garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy obrane marchewki, wrzucamy około 1 łyżeczkę masła bez laktozy i gotujemy do miękkości. 
 
Mięso obtaczamy w przyprawach. Na patelnię wlewamy olej. Stawiamy patelnię na średni ogień. Kiedy olej się podgrzeje kładziemy ostrożnie mięso. Po 3 minutach kiedy się zetnie obracamy na drugą stronę, znów smażymy 3 minuty, aż się zetnie i zmniejszamy ogień do minimum i smażymy jeszcze kilka minut z każdej strony, aż mięso nie zrobi się rumiane. Następnie mięso przekładamy na talerz i odstawiamy na bok. 
 
Teraz czas na natkę pietruszki i imbir. Natkę pietruszki kroimy drobniutko. Imbir ścieramy na grubych oczkach - odstawiamy na bok.

Kiedy nasze marchewki będą miękkie, odcedzamy wodę. A marchewki kroimy w kosteczkę - warto tu użyć dużego noża, aby się nie oparzyć. Następnie marchewki wrzucamy w powrotem do garnka, wrzucamy łyżkę masła, łyżeczkę cukru i smażymy dosłownie 2 - 3 minuty, aż masło połączy się z marchewkę. 
 
Nasz ryż powinien być już gotowy i powinien wchłonąć całą wodę. Wrzucamy do niego naszą marchewkę z maślanym sosem i delikatnie mieszamy. Następnie wrzucamy imbir i natkę pietruszki delikatnie mieszamy. I nakładamy na talerze. Całość posypujemy świeżym, mielonym pieprzem.





BUDYŃ RYŻOWY 

Uwielbiam na śniadanie, z sokiem owocowym i kawą i całą wietrzną wiosno - zimą za oknem.
BUDYŃ RYŻOWY
BUDYŃ RYŻOWY

Składniki:
- 1 szklanka ryżu albo 1 szklanka płatków ryżowych błyskawicznych albo 1 szklanka ugotowanego ryżu;
- 4 szklanki mleka ryżowego, albo innego mleka roślinnego, które mamy;
- 1 łyżka cukru waniliowego bez glutenu.

Do naszego budyniu można zamiast cukru waniliowego dodać miód, albo kilka kropli cytryny, albo troszkę lawendy, a może cynamonu...wówczas nasz budyń stanie się smakowy.

Budyń podać możemy z owocami, sokiem, szczyptą imbiru...nasza wyobrażania kulinarna może się tu wykazać.
BUDYŃ RYŻOWY

Wersja na bazie ryżu. 
Ryż płuczemy obficie zimną wodą, odsączamy. Mleko wlewamy do dużego garnka. Do garnka z mlekiem wsypujemy ryż i cukier waniliowy. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy nasz ryż zacznie się gotować zmniejszamy ogień na najmniejszy i przykrywamy garnek. Gotujemy około 30 minut, aż nasz ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko. Następnie studzimy i blendujemy na gładką masę.

Wersja na bazie płatków ryżowych.
Mleko wlewamy do dużego garnka. Wsypujemy płatki ryżowe i cukier waniliowy. Gotujemy na maleńkim ogniu około 10 -15 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy płatki ryżowe będą miękkie i wchłoną mleko odstawiamy je na 10 - 15 minut do wystygnięcia. Następnie blendujemy na gładką masę.

Wersja na bazie ugotowanego ryżu. 
Tutaj zmieniają się proporcje. Na 1 szklankę ugotowanego ryżu potrzeba nam 1 szklankę mleka roślinnego. Ryż wraz z cukrem wrzucamy do garna, zalewamy mlekiem roślinnym i gotujemy na maleńkim ogniu około 10 minut, aż ryż zrobi się ciepły i połączy się z mlekiem. Całość miksujemy.

BUDYŃ RYŻOWY
BUDYŃ RYŻOWY





OWOCOWY PUDDING RYŻOWY

RYŻOWY PUDDING BEZGLUTENOWY

Składniki:
- pół szklanki ryżu basmati tj. około 200g. Możesz użyć także innego rodzaju ryżu białego;
1 puszka mleka kokosowego tj. Najlepsze jest mleko kokosowe do gotowania.
- łyżeczka cukru. Świetnie nadaje się do tego także cukier brązowy;
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżeczka olejku waniliowego. Jeśli nie masz ani jednego, ani drugiego dodaj torebeczkę cukru waniliowego i zrezygnuj z łyżeczki cukru.Świetnie nadaje się tu także 1 laska wanilii;
- garść owoców na przykład: borówki i smoczy owoc. 

RYŻOWY PUDDING BEZ GLUTENU

Ryż zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Po upływie czasu ryż odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. 
Do średniej wielkości garnka wlewamy mleko kokosowe lekko je zagotowujemy. Do mleka wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Ryż gotujemy aż do miękkości - zazwyczaj jest to około 40 - 50 minut. Ryż wchłonie całe mleko.  
Kiedy ryż będzie miękki dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy. Gotujemy stale mieszając około 3-4 minut.
Ciepły ryż wykładamy na miseczki i posypujemy owocami.

Rada: użyj do puddingi garnka z grubym spodem będzie łatwiej go przyrządzić.
Z owoców można zrobić malutkie kuleczki łyżką do melona.

RYŻOWY PUDDING BEZGLUTENOWY RYŻ





RYŻOTTO EXPRESS 

Ryżotto express czyli szybkie danie dla głodomora. Expressowo się gotuje. 
Pysznie smakuje. Brzuch w tempie express wypełnia i nieźle rozgrzewa.

RYŻOTTO EXPRESS BEZGLUTENOWE DANIE

Składniki (dla 4 - 5 osób):
- 1 szklanka dowolnego ryżu białego;
- słoik oliwek bez pestek. Oliwki mogą być zielone, czarne, pomieszane zielone z czarnymi;
- szczypiorek do posypania;
- czarnuszka do posypania.

Szczypiorek kroimy na drobniutko. Oliwki kroimy na dowolne kawałki. 
Ryż dokładnie płuczemy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy nasz ryż jest miękki odstawiamy go z gazu. Do ryżu wrzucamy: oliwki, szczypiorek, czarnuszkę. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy. Nie zagotowujemy już ryżu z oliwkami tylko od razu po wymieszaniu go podajemy.

RYŻOTTO EXPRESS





RYŻ NA MLEKU KOKOSOWYM 

Z GRANATEM I JABŁKIEM 

ciepły, pachnący biały ryż...puszysty i przepełniony zapachem kokosa...posypany owocami...
czego chcieć więcej w jesienne popołudnie.


Składniki:
- 1 szklanka ryżu;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- garść pestek granatu do posypania;
 - 1 jabłko. 

Mleko kokosowe wlewamy do garnka. Wrzucamy ryż. Ryż wchłonie świetnie mleko kokosowe. Kiedy ryż jest mięciutki nakładamy go do miseczki i posypujemy pestkami granatu i dowolnie pokrojonym jabłkiem.


RISOTTO Z SZYNKĄ I CUKINIĄ

Cukinia składa się w 95 % z wody. Ma ona bardzo mało kalorii i bardzo dużo wit. C.
Zatem zaczynamy cukiniowe szaleństwo rodem z kuchni włoskiej...będzie głośno od garów...wesoło...kolorowo...smacznie i prosto...w sam raz na obiad w stylu włoskim....a może po prostu dobrą siestę do białego rana....
Bambinooo...picolinooo....lecimy do kuchni....wstawiać gary na piec...niech się już coś dzieje...

RISOTTO Z SZYNKĄ I CUKINIĄ  Cukinia składa się w 95 % z wody. Ma ona bardzo mało kalorii i bardzo dużo wit. C.  Zatem zaczynamy cukiniowe szaleństwo rodem z kuchni włoskiej...będzie głośno od garów...wesoło...kolorowo...smacznie i prosto...w sam raz na obiad w stylu włoskim....a może po prostu dobrą siestę do białego rana....  Bambinooo...picolinooo....lecimy do kuchni....wstawiać gary na piec...niech się już coś dzieje...

Składniki:
- 4 łyżki masła bez laktozy lub oliwy;
-1 cebula;
- 1 szklanka ryżu do risotto lub zwykłego białego ryżu (szklanka tj.400 g);
- 3 szklanki wywaru z warzyw;
- opcjonalnie 1/3 szklanki białego wina;
- 350 g cukinii;
- 100 g dowolnej szynki;
- opcjonalnie kwiaty cukinii;
- łyżeczka zielonej pietruszki;
- pieprz i sól do smaku.


Cebule obieramy i szatkujemy drobno. Cukinię myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę lub w cienkie plasterki.
Na dużej patelni lub w dużym garnku rozpuszczamy masło lub oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę. Lekko przesmażamy około 3 minuty. Do podsmażanej cebuli wrzucamy ryż i smażymy około 2 minut, aż ryż będzie szklisty. Opcjonalnie wlewamy wino i czekamy aż wyparuje - zazwyczaj trwa to około 2-3 minut. Następnie wlewamy wywar z warzyw, wrzucamy cukinię i wszystkie składniki mieszamy.

Gotujemy około 15 - 18 minut, aż ryż będzie miękki a płyn się wchłonie. Kiedy nasz ryż jest miękki a cały płyn został przez niego wchłonięty wrzucamy do ryżu szynkę, natkę pietruszki i opcjonalnie kwiaty cukinii.


Wszystkie składniki bardzo delikatnie mieszamy....odstawiamy z ognia, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na 2-3 minuty, aby smaki się połączyły. Podajemy zawsze gorące.


Rada: można użyć różnych rodzajów szynki.
Świetnie nadaje się do tego dania także kabaczek.

RISOTTO Z SZYNKĄ I CUKINIĄ  Cukinia składa się w 95 % z wody. Ma ona bardzo mało kalorii i bardzo dużo wit. C.  Zatem zaczynamy cukiniowe szaleństwo rodem z kuchni włoskiej...będzie głośno od garów...wesoło...kolorowo...smacznie i prosto...w sam raz na obiad w stylu włoskim....a może po prostu dobrą siestę do białego rana....  Bambinooo...picolinooo....lecimy do kuchni....wstawiać gary na piec...niech się już coś dzieje...




PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU KOKOSOWYM Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW I ŚLIWKĄ

pyszne...zdrowe i pożywne
PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU KOKOSOWYM Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW I ŚLIWKĄ  pyszne...zdrowe i pożywne
 
Składniki:
- 1 szklanka płatków ryżowych. Jeśli nie masz ryżu użyj biały ryż.
- 1 puszka mleka kokosowego;
- garść płatków migdałów czyli dobra łyżka ze wzgórzem płatków;
- 2 - 3 śliwki lub 1 gruszka lub garść borówek, malin itd.

PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU KOKOSOWYM Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW I ŚLIWKĄ  pyszne...zdrowe i pożywne
PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU KOKOSOWYM Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW I ŚLIWKĄ  pyszne...zdrowe i pożywne

Mleko kokosowe wlewamy do garnka. Wrzucamy płatki ryżowe i płatki migdałów. Gotujemy około 15minut. Jeśli płatki ryżowe wchłoną całe mleko wlewamy odrobinę wody i delikatnie mieszamy.

Płatki ryżowe nakładamy do miseczki i posypujemy pokrojoną śliwką, malinami, borówkami itd. 


PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU KOKOSOWYM Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW I ŚLIWKĄ  pyszne...zdrowe i pożywne




ZIOŁOWY RYŻ Z SZYNKĄ 

letni...
...lekki...
...świetny na leniwy popołudniowy obiad...
...a może na... jeszcze bardziej leniwą kolację. 


Składniki (dla 4 - 5 osób):
- 1 szklanka dowolnego ryżu białego;
- 6 łyżek ziół: koperek, szczypiorek, natka pietruszki, mięta, bazylia. Nadają się wszystkie zioła, które lubimy i w proporcjach, które nam odpowiadają.
- 4 - 5 plastrów szynki (bez glutenu);
- (opcjonalnie) pół melona dowolnego koloru;
- sól i pieprz do smaku.  

Zioła myjemy i drobniutko siekamy. Szynkę drobniutko siekamy.
Ryż zalewamy zimną wodą i moczymy przez dobrą godzinę. Ryż dokładnie płuczemy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy nasz ryż jest miękki odstawiamy go na kwadrans do ostygnięcia.  Po kwadransie do ryżu wrzucamy: szynkę, zioła, sól i pieprz i wszystko mieszamy.

Melona przekrawamy na pół i wydrążamy łyżeczką do melona małe kuleczki. Kuleczki układamy na ryżu, aby nie "chwyciły" ciepła ryżu.


Rada: Ziołowy ryż świetnie się sprawdza, jako danie do pudełka. Ważne jednak wówczas jest to, aby szynka była choć lekko podsuszona, dojrzewająca. 
Ryż świetnie smakuje także bez szynki z samymi ziołami i melonem.




SZAFRANOWY RYŻ

czyli

RISOTTO ALLA MILANESE

czyli
przepyszny żółty ryż z szafranem....o takim smaku, który pamięta się na długo...długo...


Składniki:
- szklanka ryżu - najlepszy jest ryż arborio (tj. ryż na risotto), ale zwykły biały ryż też być może;
- 1 średniej wielkości cebula - najlepiej biała;
- 0,12 g szafranu. Szafran zazwyczaj pakowany jest w torebeczki między 0,10 a 0,12g;
- 2 plastry (dowolnego) żółtego sera bez laktozy;
- około 4 łyżek oliwy lub masło bez laktozy;
- ewentualnie sól i pieprz do smaku.

Nie wolno przesadzić z szafranem...wystarczy kilka pyłków szafranowych. Szafran to przecudna przyprawa i już jego odrobina zmienia smak i zapach całego dania. 


Szafran mieszamy z łyżką oliwy...tak, aby nie umknął nam nawet mały skrawek ten najdroższej przyprawy na świecie.
Cebulę obieramy, myjemy, drobniutko siekamy na małą kosteczkę. 
W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła lub podgrzewamy łyżkę oliwy. Na lekko rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę. Lekko ją przyrumieniamy. Dodajemy do cebuli drugą łyżkę masła lub oliwy. Następnie wrzucamy do cebuli i rozgrzanego tłuszczu ryż.
Na średnim ogniu lekko szklimy ryż i cebulę - trwać to powinno od 2-3 minut.

Gdy ryż będzie szklisty wlewamy dwie szklanki letniej wody. Gotujemy na średnim ogniu, aż ryż wchłonie płyn.
Ryż mieszamy od czasu do czasu.

Kiedy ryż wchłonął płyn wlewamy do niego szafran z oliwą. Wszystko gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Jeśli w garnku nie mamy już płynu warto dolać wody, aby ryż nie był suchy.

Gdy ryż jest kleisty i miękki zdejmujemy nasze szafranowe danie z ognia. Dodajemy ser - można go pokroić na drobne kawałki - dodajemy sól i pieprz i wszystko mieszamy. 



Rada: szafranowy ryż można śmiało podgrzewać. Warto podgrzewać go z małą ilością wody lub bulionu lub odrobiną białego wina.
         : Szafranowy ryż świetnie smakuje z sałatkami, z mięsem.
         : Ryż z szafranem ma tak piękny i gładki smak szafranu, że odradzam mieszanie go z grzybami.

 

 

 CZARNY RYŻ Z MALINAMI

czarne - czekoladowe ryżowe,
czerwone - cierpkie owocowe
czyli dueto na dwa głosy, co smakiem nie jednego mocno zaskoczy....

Składniki:
- 1 szklanka czarnego ryżu (nie mylić z dzikim);
- 1 szklanka mrożonych malin (1,5 szklanki świeżych malin);
- 3 szklanki mleka kokosowego;
- ewentualnie cukier. 

Ryż płuczemy w zimnej wodzie. Ryż wrzucamy do garnka. Do garnka wlewamy mleko kokosowe. Nie solimy. Czarny ryż gotujemy około 40minut. Gdyby w tzw. między czasie ryż wchłonął mleko kokosowe a był jeszcze twardy należy dolać odrobinę wody. 

Maliny miksujemy. Jeśli maliny są cierpkie warto dodać do nich w trakcie miksowania cukier.

Ryż nakładamy do miseczki i polewamy zmiksowanymi malinami.
  

  

RYŻ NA MLEKU KOKOSOWYM Z OWOCAMI

świetny na śniadanie...na podwieczorek...na kolacje. Można go podawać z dowolnymi owocami.


Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu białego lub dzikiego lub czarnego. (1/2 szklanki = woreczek ryżu);
- pół mango lub ananasa lub jedna brzoskwinia itd.;
- 1 szklanka mleka kokosowego;
- pół łyżeczki kardamonu lub cynamonu lub łyżka płatków migdałów;
- ewentualnie 1/4 cytryny. 

Ryż płuczemy w zimnej wodzie. Ryż wrzucamy do garnka. Do garnka wrzucamy mleko kokosowe i kardamon (lub cynamon lub płatki migdałowe w myśl zasady, co kto lubi). Wszystko gotujemy około 15minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. 

Gdyby ryż wchłonął mleko kokosowe a był jeszcze twardy należy dolać odrobinę wody.
Mango lub inny owoc obieramy i kroimy w kostkę. Mango skrapiamy sokiem z cytryny - jeśli ją mamy.
Ciepły ryż nakładamy do naczynia i podajemy z mango lub innym owocem.