Chipsy

Na tej stronie:
- chipsy z siemienia lnianego.



CHIPSY Z SIEMIENIA LNIANEGO 

pyszne, chrupiące, zdrowe, proste w przygotowaniu...można posypać solą, papryką.  Można zapakować w torbę i zabrać do kina, która lada dzień będą otwarte.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 3 łyżki siemienia lnianego;
- 100 ml wrzącej wody;
- chlust oleju do smarowania papieru do pieczenia;
- opcjonalnie sól, papryka mielona do posypania.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Do naczynia wlewamy 100 ml wrzącej wody. Następnie do wody wsypujemy siemię lniane.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Odstawiamy na dobre 3 - 4 godziny, aż stworzy się gęsta galaretka.

CHIPSY Z SIEMIENIA LNIANEGO   pyszne, chrupiące, zdrowe, proste w przygotowaniu...można posypać solą, papryką.  Można zapakować w torbę i zabrać do kina, albo na oglądanie Wiedźmina.

Oczywiście można odstawić naczynie z siemieniem na całą noc do lodówki.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Następnie na blachę do pieczenia kładziemy papier do pieczenia. Papier do pieczenia smarujemy lekko olejem. Na papier łyżeczką nakładamy galaretkę z siemienia lnianego. Formujemy kształty chipsów o dowolnej wielkości, grubości. U mnie kółka. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Jeśli nie posmarujemy papieru olejem to chipsy się połamią albo będzie je trzeba bardzo delikatnie odrywać od papieru.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 50 stopni C - grzanie góra - dół. Pieczemy dobre 2 - 3 godziny, aż chipsy będą zupełnie suche. 
Czym mniejsze chipsy tym czas pieczenia krótszy. 
Jeśli wpadniemy na pomysł, aby zwiększyć temperaturę pieczenia do 70 - 100 stopni C - nasze chipsy się pokruszą i nic z tego nie wyjdzie. 

CHIPSY Z SIEMIENIA LNIANEGO   pyszne, chrupiące, zdrowe, proste w przygotowaniu...można posypać solą, papryką.  Można zapakować w torbę i zabrać do kina, albo na oglądanie Wiedźmina.

Po wyciągnięciu z piekarnika chipsy ściągamy delikatnie z papieru. Ciepłe posypujemy odrobiną soli, papryki i gotowe. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY