Na tej stronie:
- chipsy z siemienia lnianego.
Składniki:
- 3 łyżki siemienia lnianego;
- 100 ml wrzącej wody;
- chlust oleju do smarowania papieru do pieczenia;
- opcjonalnie sól, papryka mielona do posypania.
Do naczynia wlewamy 100 ml wrzącej wody. Następnie do wody wsypujemy siemię lniane.
Odstawiamy na dobre 3 - 4 godziny, aż stworzy się gęsta galaretka.
Oczywiście można odstawić naczynie z siemieniem na całą noc do lodówki.
- chipsy z siemienia lnianego.
CHIPSY Z SIEMIENIA LNIANEGO
pyszne, chrupiące, zdrowe, proste w przygotowaniu...można posypać solą, papryką. Można zapakować w torbę i zabrać do kina, która lada dzień będą otwarte.
Składniki:
- 3 łyżki siemienia lnianego;
- 100 ml wrzącej wody;
- chlust oleju do smarowania papieru do pieczenia;
- opcjonalnie sól, papryka mielona do posypania.
Do naczynia wlewamy 100 ml wrzącej wody. Następnie do wody wsypujemy siemię lniane.
Odstawiamy na dobre 3 - 4 godziny, aż stworzy się gęsta galaretka.
Oczywiście można odstawić naczynie z siemieniem na całą noc do lodówki.
Następnie na blachę do pieczenia kładziemy papier do pieczenia. Papier do pieczenia smarujemy lekko olejem. Na papier łyżeczką nakładamy galaretkę z siemienia lnianego. Formujemy kształty chipsów o dowolnej wielkości, grubości. U mnie kółka.
Jeśli nie posmarujemy papieru olejem to chipsy się połamią albo będzie je trzeba bardzo delikatnie odrywać od papieru.
Jeśli nie posmarujemy papieru olejem to chipsy się połamią albo będzie je trzeba bardzo delikatnie odrywać od papieru.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 50 stopni C - grzanie góra - dół. Pieczemy dobre 2 - 3 godziny, aż chipsy będą zupełnie suche.
Czym mniejsze chipsy tym czas pieczenia krótszy.
Jeśli wpadniemy na pomysł, aby zwiększyć temperaturę pieczenia do 70 - 100 stopni C - nasze chipsy się pokruszą i nic z tego nie wyjdzie.
Po wyciągnięciu z piekarnika chipsy ściągamy delikatnie z papieru. Ciepłe posypujemy odrobiną soli, papryki i gotowe.