Placki

Na tej stronie:
- placki cukiniowo - ziemniaczane (z dodatkiem sera fety);
- placuszki bananowe;
- placki ziemniaczano - serowe (na serze feta)
- placki serowo - kalafiorowe (moje ulubione);
- placki z boczniaków i warzyw;                             
- placuszki ziemniaczano - serowe (na serze żółtym);    
- amerykańskie puchate placki ziemniaczane;
- bliny gryczane;
- cynamonowe placuszki z owocami;
- placuszki włoskie;
- placuszki cukiniowo - jabłkowo - bananowe; 
- jabłkowe placuszki;
- klasyczne placki ziemniaczane. 
 
- placki z kiszonej kapusty patrz zakładka kapusta
- placki z buraka patrz zakładka burak. 



PLACKI CUKINIOWO - ZIEMNIACZANE ( z serem feta)

wakacyjne danie obowiązkowe...bo placki są pyszne na ciepło i na zimno. Są delikatne w smaku, żaden składnik w nich nie dominuje. Najlepsze ze śmietaną.
Składniki na 8 - 10 placków:
- 100 g fety albo innego sera bez laktozy;
- 1 jajo;
- 4 - 5 ugotowanych, zimnych ziemniaków. Świetnie się sprawdzą z dnia poprzedniego;
- kulka startej, odciśniętej cukinii ok. 200 g;
-  około 2 - 3 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- sól i olej do smażenia.
Proporcje 1/2 startej cukinii na 1/2 masy ziemniaczano - serowej. Proporcje można zmieniać.
Do miski wrzucamy ziemniaki, ser, jajo.
I blendujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na chwil kilka do lodówki.
Cukinie ścieramy na grubych oczkach, posypujemy sporą szczyptą soli, aby puściła sok. I odstawiamy na kwadrans.
Po kwadransie cukinie solidnie odciskamy i wrzucamy do miski z naszą masą. Mieszamy.
Następnie wrzucamy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Nasza masa musi odchodzić od ścianek miski, wówczas wiemy, że skrobi jest dość i możemy zacząć smażyć placki.
Na patelnie wlewamy solidny chlust oleju. Patelnie ustawiamy na mały ogień. Kiedy olej jest nagrzany nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
I gotowe. 
Podajemy na stół. Najlepiej ze śmietaną posypaną świeżym koprem, miętą i świeżo zmielonym pieprzem.


PLACUSZKI BANANOWE

fajne na śniadanie z cukrem pudrem i kawą. Na obiad  ze świeżymi owocami i kompotem. Na kolację same z herbatą miętową. Bananowe w smaku, lekko słodkie, lekko puszyste. Pyszne.
Składniki na 15 - 20 placuszków:
- 1 duży banan;
- 1 jajko;
- 1 szklanka mleka bez laktozy;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1 szklanka mąki ryżowej;
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej albo z tapioki;
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu.

Moja szklanka ma 250 ml.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Blendujemy na jednolitą, gęstą masę. Masa powinna mieć  konsystencję gęstej śmietany. Jeśli nie ma dodajemy 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i blendujemy. 
Na patelnie wlewamy olej. Patelnie ustawiamy na mały ogień. Kiedy patelnia się rozgrzeje nakładamy placki. U mnie 1 placek = 1 łyżka ciasta. 
Pieczemy z obu stron na złocisty kolor. I gotowe.
Placki fajnie się przechowuje w pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym.



PLACKI ZIEMNIACZANO - SEROWE (NA SERZE FETA)

praktycznie z resztek z obiadu z dnia poprzedniego. Placki wyszły pyszne, puszyste i aromatyczne. I co najważniejsze zrobione w chwil kilka. 
Składniki na 12 placków:
- 100 g fety bez laktozy;
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej;
- 1,5 - 2 szklanki ugotowany ziemniaków, najlepsze z dnia poprzedniego;
- 1 łyżka jogurtu bez laktozy; 
- 1 jajo;
- opcjonalnie 2 łyżki koperku. U mnie został z dnia poprzedniego na ziemniakach;
- opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki;
- chlust oleju do smażenia. 

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka/miski i blendujemy na jednolitą masę. Masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
Nasz garnek/miskę odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. 
Na patelnię wlewamy solidny chlust oleju. Patelnię kładziemy na średni ogień. Kiedy olej się nagrzej kładziemy łyżką nasze placki. Pieczemy na kolor rumiany z obu stron. Po usmażeniu kładziemy od razu na talerz.



PLACKI SEROWO- KALAFIOROWE

smaży się je dosłownie kilka chwil. Są delikatne w smaku, lekko ciągnące, puszyste. I ten aromat fety i kalafiora. Obłędny. 
Składniki na 10 - 12 małych placuszków:
- 1 szklanka ugotowanego kalafiora;
- 1 szklanka pokruszonej fety bez laktozy;
- 2 szklanki ugotowanych ziemniaków;
- 1 jajo;
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 1 płaska łyżeczka soli;
- chlust oleju do smażenia. 

Moja szklanka ma 250 ml.
Ziemniaki i kalafior najlepszy z dnia poprzedniego. Ja zazwyczaj używam tych twardych części  kalafiora, za którymi nikt nie przepada.  

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy na jednolitą masę. 
Masa musi odchodzić od miski. 
Patelnię kładziemy na średni ogień, wlewamy chlust oleju. Kiedy olej się rozgrzeje nakładamy łyżką placki i smażymy, aż placki lekko się przyrumienią. I gotowe. 
Odradzam smażyć placuszki długo, one zawsze będą lekko rumiane, a długie smażenie spowoduje jedynie, że w pewnym momencie zaczną się palić.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY


 PLACKI Z BOCZNIAKÓW I WARZYW

 aromatyczne, słodkie w smaku, mięciutkie. Proste w przygotowaniu domowe placki.
Składniki na 10 - 12 placków:
- 4 - 5 duże boczniaki porwane rękami na paseczki;
- 1/2 puszki odcedzonej kukurydzy;
- 1 kawałek konserwowej papryki pokrojony na paseczki;
- 2 jajka;
- 1/2 pokruszonej na mniejsze kawałki fety bez laktozy;
- 1 cebula starta na grubych oczkach, a jak się już nie da to kroimy resztę nożem na paseczki;
- 3 - 4 łyżki skrobi ziemniaczanej albo ryżowej;
- garść drobniutko pokrojonej natki pietruszki;
- szczypta pieprzu mielonego;
- solidne dwa chlusty oleju do smażenia. 

Proporcje 1/2 boczniaków na 1/2 pozostałych składników. Proporcja możemy dowolnie zmieniać.
 
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Dokładnie mieszamy. Jeśli w misce pojawi się woda to dodajemy dodatkową łyżkę mąki.
Olej wlewamy na patelnię. Patelnie stawiamy na mały ogień. Kiedy olej będzie rozgrzany łyżką kładziemy palacki. U mnie 1 łyżka ciasta = 1 placek. Smażymy na małym ogniu cały czas z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placki układamy na ręczniku papierowym.
I gotowe. Podajemy z pozostała fetą wymieszaną z oliwą z oliwek i posypaną listkami mięty. Kapustą kiszoną polaną olejem ryżowym i posypaną kolorowym pieprzem.


 

PLACUSZKI ZIEMNIACZANO - SEROWE 

(NA SERZE ŻÓŁTYM)

Jak na sobotę przystało patelnia w ruch, łyżeczka w ruch i smażymy malutkie placuszki ziemniaczano - serowe. Placuszki są z ugotowanych ziemniaków, które blendujemy z pozostałymi składnikami. Robi się je szybko, smaży jeszcze szybciej i równie szybko znikają z talerza. Podaje je z zupą i surówka z kapusty.
Składniki na 20 - 30 placuszków:
- 5 - 6 średniej wielkości ugotowanych, zimnych ziemniaków;
- 1 jajo;
- 100 - 150 g skrobi z tapioki;
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody;
- 1 łyżka sosu sojowego albo maggi bez glutenu;
- mały kawałek startego na grubych oczkach twardego sera żółtego bez laktozy ( tj. ok. 10 - 15 g);
- trochę mielonego pieprzu dla smaku;
- solidny chlust oleju do smażenia. 

Blender obowiązkowy. 
Proporcje ziemniaki 3/4 skrobia z tapioki 1/4.
Do garnka wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy.
Ciasto powinna być aksamitna. Garnek z ciastem na placuszki odstawiamy na kwadrans w zimne miejsce.
Patelnie stawiamy na średni ogień i łyżeczką nakładamy ciasto. 
Placuszki bardzo szybko się smażą, więc trzeba je obracać, ściągać i nakładać nowe równocześnie. 
Dlatego warto mieć blisko przy smażeniu talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. I gotowe.





AMERYKAŃSKIE PUCHATE PLACKI ZIEMNIACZANE 

wielkie, puchate, ziemniaczane i aromatyczne placki ziemniaczane. W oryginalnym przepisie placek smaży się na całej patelni i podaje się na dużym talerzu zgięty na pół, zaś na drugiej połowie talerza kładzie się dodatki. W starym domu smażę nieco mniejsze placki, aby bez problemu je przewrócić na drugą stronę. Ale może kiedyś zrobię takie wielkie, amerykańskie "placuchy". 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 7 placków:
- 5 - 6 ugotowanych, zimnych ziemniaków z poprzedniego dnia;
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej albo skrobi kukurydzianej plus trochę do posypania stolnicy;
- 4 łyżki mleka bez laktozy;
- 1 łyżeczka magii albo sosu sojowego;
- 1 jajo;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2 mielonego pieprzu;
- opcjonalnie 2 łyżki pokrojonego drobno koperku;
- olej do smażenia.

W zależności od gatunku ziemniaków placki mogą w niewielkim stopniu różnić się smakiem. 
W zależności od użytej skrobi placki będą różnić się smakiem i kolorem. 
Skrobia kukurydziana - placki brązowo - złote, mocno puchate. 
Skrobia ziemniaczana - placki bledsze, mniej puchate. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do miski wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy na jednolitą masę.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Jeśli ziemniaki trudno się blendują i pozostają małe grudki, nic nie szkodzi.
Masa powinna stworzyć kulę ciasta. Jeśli po blendowaniu masa jest rzadka i się nie łączy sypiemy skrobię i mieszamy zwykłą łyżką. Skrobi dosypujemy tyle, aż stworzy się kula ciasta.
 KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Na stolnicę sypiemy odrobinę skrobi. Tworzymy placki.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Placki mogą mieć dowolną wielkość.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Na patelnię wlewamy olej. Patelnię stawiamy na średni ogień. Kiedy olej jest ciepły kładziemy nasze placki. I smażymy je z każdej strony, aż nie zrobią się mocno rumiane.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Z jednej strony placki będą zawsze bardziej przypieczone. Usmażone placki ściągamy na talerz i gotowe. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Placki są puchate a w środku puszyste.
Placki ze skrobią kukurydzianą.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Placki ze skrobią ziemniaczaną.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



BLINY GRYCZANE 

pyszne, z ostatnimi już malinami i kleksem śmietany bez laktozy. Bliny przygotowuje się w kilka chwil, ale ciasto musi długo popracować, aby powstało w nim tysiące malutkich dziureczek powietrza. Dzięki czemu z 1 szklanki mąki uzyskujemy tyle blin. 
Składniki na 14 sztuk:
- 1 szklanka mąki gryczanej;
- 21 g drożdży świeżych;
- 1 łyżka dowolnego cukru;
- 1 szklanka mleka bez laktozy lub wody;
- 1 jajko;
- 1 płaska łyżeczka soli;
- olej lub inny tłuszcz do smażenia.  
Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, robimy w niej dołek i wrzucamy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem (temperatura 50 stopni C max). Odstawiamy na 15 minut - nie mieszamy.
W naszej misce drożdże zaczną pracować. Do naszej miski dodajemy jajko wymieszane z solą i dopiero teraz całość mieszamy.
Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godzin. Uwaga ciasto urośnie czterokrotnie. Ważne, aby nasza miska była spora.
Po 1,5 - 2 godzinach nasze ciasto jest gotowe. Bierzemy patelnię kładziemy na średnim ogniu wlewamy chlust oleju. Kiedy patelnia jest dobrze rozgrzana wlewamy odrobinę ciasta. Bliny smażymy z obu stron. I od razu ciepłe podajemy na stół.
Bliny można odsmażyć na drugi dzień.
Przechowują się świetnie w papierowej torebce w lodówce.



CYNAMONOWE PLACUSZKI Z OWOCAMI 

pyszne domowe jesienne placuszki pełne cynamonu i owoców. Kiedy się je smaży pachnie jesienią, gruszką, jabłkami. Jemy na ciepło posypane pudrem albo zimne. Każda wersja jest pyszna. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 400 g activia fermentowany produkt sojowy albo jogurt sojowy albo alpro vanilla;  
- 150 g mąki kukurydzianej;
- 150 g mąki ryżowej;
- 2 łyżeczki octu jabłkowego albo innego octu owocowego;
- 4 łyżeczki przecieru jabłkowego albo dżemu owocowego;
- szczypta soli;
- opcjonalnie 2 łyżki cukru;
- 1 płaska łyżeczka cynamonu;
- opcjonalnie 3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- olej do smażenia;
- dowolne owoce.
Do placuszków można użyć dowolnych owoców. U mnie winogrono, gruszka, figa.
Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki - mieszamy.
Następnie wlewamy wszystkie mokre składniki - mieszamy. 
Odstawiamy ciasto na 30 minut, aby sobie "odpoczęło".
W tym czasie nasze owoce kroimy na plastry. Jeśli chcemy możemy obrać skórkę gruszki czy jabłka, ale nie jest to konieczne. 
Patelnie stawiamy na średni gaz, wlewamy solidny chlust oleju. Kiedy olej będzie ciepły zmniejszamy gaz na mały. Nakładamy łyżką placuszki, a następnie kładziemy owoc. I smażymy z jednej i drugiej stronie. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Jeśli będzie za mało oleju placuszki zaczną się palić dlatego trzeba pilnować, aby placuszki się smażyły na oleju a nie na suchej patelni. I gotowe. 
Kładziemy na talerz posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Placuszki świetnie się przechowują w lodówce. Można je podgrzać na patelni na drugi dzień, albo zjeść na zimo.





PLACUSZKI WŁOSKIE 

z gotowanych ziemniaków, twardego sera i mąki ziemniaczanej. Zamiast jajek jogurt naturalny. Zamiast soli i pieprzu gałka muszkatołowa. Pyszne, mocno aromatyczne, puszyste, ale nie ciągnące się. Najlepsze z pomidorami z cebulką albo surówką z kapusty. Można podgrzać na drugi dzień, albo wsadzić z warzywami do kanapki. 


Składniki na 12 małych placuszków:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków;
- 100 g twardego sera koziego albo owczego albo innego twardego sera bez laktozy;
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego  bez laktozy;
- około 150 gram mąki ziemniaczanej;
- chlust oleju do smażenia.

Zasada 3/4 startych ziemniaków  na 1/4 mąki ziemniaczanej i 1/5 startego sera. 
Ziemniaki każde ugotowane się nadają.
Ser musi być twardy ponieważ ścieramy go na grubych oczkach. Sery można mieszać. U mnie włoski ser owczy twardy. 
Jogurtu bez laktozy nie zastosujemy śmietaną bez laktozy. Może być jogurt sojowy. 


Ugotowane ziemniaki ścieramy na grubych oczkach albo przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do miseczki.
Ser ścieramy na grubych oczkach. Wrzucamy do miseczki. 
Do tego dodajemy: jogurt, gałkę, mąkę i mieszamy. 


Powinna powstać nam jednolita kula ciasta. Jeśli ciasto nie chce się lepić dokładamy odrobinę jogurtu. 
Ciasto wkładamy na kwadrans do lodówki. Ciasto można zawinąć w folię aluminiową albo nakryć folią miseczkę przed włożeniem do lodówki.


Następnie ciasto wyciągamy z lodówki. I odrywamy od niego małe kawałki, z których rolujemy kólki, a następnie je lekko spłaszczamy. 


Patelnie kladziemy na sredni ogień, wlewamy chlust oleju. Kiedy olej bedzie cieply kładziemy na patelnię nasze placuszki i smażymy, aż zrobią się rumiane z każdej strony.
 

Placuszki od razu podajemy na stół.  
Najlepsze kilka minut po upieczeniu. 


 

PLACUSZKI CUKINIOWO - JABŁKOWO - BANANOWE 

pachną dzieciństwem i domem. Kiedy się je smaży cały dom pachnie bananami i jabłkami. Cukinia spaja tylko całość i daje kruchość. Te placuszki można smażyć od wschodu do zachodu słońca. Smakują posypane cukrem, cynamonem albo z keksem jogurtu z mleczka kokosowego.
Placuszki mają tylko jeden minus schodzą szybciej niż wschodzi i zachodzi słońce, ale co tam...można je smażyć i smażyć.
KUCHNIA BEZ GLUTENU

Składniki:
- 1 mała dowolnego koloru cukinia;
- 1 twarde jabłko;
- 1 duży banan czy bardziej zielony tym lepiej;
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy;
- 1 białko;
- solidny chlust oleju do smażenia;
- patelnia z grubym dnem;
- 2 drewniane łopatki do obracania placków. 
 
Cukinia mała z delikatną skórką. Jeśli mamy dużego cukiniowego wieloryba skórę obieramy i usuwamy pestki.
Jabłko powinno być twarde. Fajnie się tu sprawdzi twarda papierówka, antonówka.
Banan czym mniej dojrzały tym lepiej.
Jeśli nie możemy jajek dodajemy 1 szklankę mąki z ciecierzycy zamiast 2 łyżek. 
Maki z ciecierzycy nie zastąpimy inną mąką bo placki się rozlecą przy smażeniu.
Placki nie wychodzą w piekarniku, trzeba je smażyć na patelni o grubym dnie.  
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Cukinię, banana i jabłko trzemy na grubych oczkach.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Następnie dodajemy mąkę i białko, albo samą mąkę.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Ciasto delikatnie mieszamy i od razu zaczynamy smażyć placki. Ważne, aby ciasto nie stało ponieważ cukinia zacznie puszczać sok. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Patelnię ustawiamy na średni ogień, wlewamy chlust oleju. Kiedy olej będzie ciepły nakładamy łyżką placki. Reguła 1 placek = 1 łyżka ciasta. 
Następnie zmniejszamy ogień na malutki i cierpliwie czekamy. Placuszki troszkę się posmażą. Następnie obracamy placki na drugą stronę (przydadzą się dwie łopatki) i znów smażymy, aż będą miały rumiany kolor. Placuszki zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu i podajemy na stół. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY






JABŁKOWE PLACUSZKI 

ze startych na grubych oczkach jabłek, z dodatkiem odrobiny przyprawy do piernika i mąki. Mogą być małe, duże, kwadratowe i w formie małych kółeczek.Można posypać cukrem, albo polać miodem, albo nałożyć wielką łychę konfitury malinowej.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Składniki:
- 2 jabłka średniej wielkości, albo jedno duże. Każde jabłko się nada;
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy;
- 2 łyżki białego cukru;
- 2 białka ;
- opcjonalnie szczypta przyprawy do piernika;
- opcjonalnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Jabłka trzemy na grubych oczkach.

JABŁKOWE PLACUSZKI ze startych na grubych oczkach jabłek, z dodatkiem odrobiny przyprawy do piernika i mąki. Mogą być małe, duże, kwadratowe i w formie małych kółeczek.Można posypać cukrem, albo polać miodem, albo nałożyć wielką łychę konfitury malinowej.

Dodajemy przesianą mąkę i cukier.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Dodajemy białka i odrobinę przyprawy do piernika i mieszamy. Powstanie gęste ciasto.

JABŁKOWE PLACUSZKI ze startych na grubych oczkach jabłek, z dodatkiem odrobiny przyprawy do piernika i mąki. Mogą być małe, duże, kwadratowe i w formie małych kółeczek.Można posypać cukrem, albo polać miodem, albo nałożyć wielką łychę konfitury malinowej.

Patelnie stawiamy na mały ogień, wlewamy olej. Kiedy olej się nagrzeje łyżką nakładamy ciasto i tworzymy placki.

JABŁKOWE PLACUSZKI ze startych na grubych oczkach jabłek, z dodatkiem odrobiny przyprawy do piernika i mąki. Mogą być małe, duże, kwadratowe i w formie małych kółeczek.Można posypać cukrem, albo polać miodem, albo nałożyć wielką łychę konfitury malinowej.

Placki pieczemy z obu stron, aż będą rumiane.

JABŁKOWE PLACUSZKI ze startych na grubych oczkach jabłek, z dodatkiem odrobiny przyprawy do piernika i mąki. Mogą być małe, duże, kwadratowe i w formie małych kółeczek.Można posypać cukrem, albo polać miodem, albo nałożyć wielką łychę konfitury malinowej.

Stopień zarumienienia, grubość placków zależy od nas. Placki podajemy prosto z patelni na talerz. Można je posypać cukrem pudrem, albo posypać owocami, albo podać z konfiturą. 

JABŁKOWE PLACUSZKI ze startych na grubych oczkach jabłek, z dodatkiem odrobiny przyprawy do piernika i mąki. Mogą być małe, duże, kwadratowe i w formie małych kółeczek.Można posypać cukrem, albo polać miodem, albo nałożyć wielką łychę konfitury malinowej.

Placki świetnie przechowują się do doby w lodówce.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY






PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY

na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 20 placków:
- 2,5 kg ziemniaków;
- 2 cebule;
- 1/2 cytryny;
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy;
- 2 łyżeczki soli;
- olej bezwonny do smażenia.
 
Moja szklanka ma 250 ml. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Ziemniaki obieramy, myjemy. Ziemniaki ścieramy razem z cebulą. Następnie dodajemy mąkę z ciecierzycy, sok z cytryny i mieszamy. Następnie solimy i mieszamy ponownie.  
PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.
Patelnie kładziemy na duży ogień. Wlewamy olej, czekamy aż olej mocno się rozgrzeje. Wlewamy ciasto na patelnie - 2 łyżki na jeden placek. 
PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.
Smażymy po 2 - 3 minuty z każdej strony. Cały czas smażymy na dużym ogniu. Placki obracamy dwiema łopatkami, wówczas się nie połamią i łatwo przewrócą na drugą stronę.
PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.
Usmażone placki ziemniaczane kładziemy na ręcznik papierowy.
PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.
Usmażone placki podajemy z jogurtem sojowym, makrelą wędzoną, drobniutko pokrojonym świeżym ogórkiem.  Albo z samym jogurtem sojowym. 
Placki ziemniaczane świetnie się przechowują w lodówce 24 godziny. Odgrzewamy je wówczas chwilkę w piekarniku nagrzanym na 100 stopni C.
PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.
KUCHNIA BEZ GLUTENU