Na tej stronie:
- kasza z soczewicą i marchewką - szybkie danie;
- buzu;
- tatar gryczany;
- kasza gryczana z burakami i malinami posypana migdałami;
- sałatka z kaszy jaglanej z ziarnami granata;
- buzu;
- tatar gryczany;
- kasza gryczana z burakami i malinami posypana migdałami;
- sałatka z kaszy jaglanej z ziarnami granata;
- jaglanka gotowana na mleku migdałowym
- kaszotto;
- kaszotto;
- gryczanka wiejska;
- kasza gryczana prażona z serami;
- kasza gryczana prażona z serami;
- sałatka kolorowa kasza czyli kasza z warzywami i jabłkiem;
- kasza z tuńczykiem i zielonym groszkiem;
- kasza z szałwią i zielonym groszkiem;
- kasza z boczniakami i pieczarkami;
- regenerujący krem z awokado.
KASZA Z SOCZEWICA I MARCHEWKĄ
- SZYBKIE DANIE
Rano gotuje kaszę i zostawiam ją w garnku. Popołudniu otwieram puszkę z soczewicą, szybko skrobię marchewkę...i w mig obiad gotowy.
Składniki na patelnię 26 cm:
- 1 woreczek ugotowanej wg. instrukcji kaszy gryczanej;
- 1 puszka soczewicy odsączonej z zalewy. Moja ulubiona to ta gotowana na parze;
- 2 marchewki obrane i starte na tarce na grubych oczkach;
- olej do smażenia i do polania, aby danie nie było suche;
- do smaku: sól, pieprz, może być tymianek, natka pietruszki do posypania.
Patelnie ustawiamy na średnim ogniu, wlewamy solidny chlust oleju i wrzucamy ugotowaną kaszę, soczewicę, marchewkę...mieszamy. Całość smażymy. Dolewamy olej, aby nasze danie nie było suche i gotowe.
Na samym końcu przyprawiamy solą, pieprzem, posypujemy ziołami czy natką pietruszki.
BUZU czyli FERMENTOWANY NAPÓJ Z KASZY JAGLANEJ
tradycyjny napój na bazie kaszy i drożdży z dodatkiem rodzynek, chałwy. Smakuje jak skrzyżowanie jogurtu z szampanem. Nie jest ani słodki, ani słony i wcale nie czuć w nim kaszy. Buzu to powrót do zapomnianej regionalnej, zdrowej kuchni. Buzu to delikatnie "buzujący" napój, kiedyś nazywany "niebem w gębie".
Składniki:- 79 g surowej kaszy jaglanej;
- 140 g cukru;
- sok z 2 dużych cytryn;
- 2 g drożdży;
- rodzynki, migdały, chałwa do posypania.
Kaszę parzymy i gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie miksujemy/ blendujemy kaszę na jednolitą, gładką pastę.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej cukier, sok z cytryn i mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści wrzucamy do wody pastę z kaszy jaglanej i mieszamy. Mogą powstać tysiące malutkich grudek, to nic nie szkodzi.
Następnie przelewamy przez gęste sito, ja zamiast sita zblendowałam całość. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w niej drożdże. Po 10 - 15 minutach, kiedy nasze drożdże popracują wlewamy zawartość szklanki do reszty. Mieszamy. Zostawiamy na pół godziny i przelewamy do szklanego naczynia. Do każdego wkładamy według naszego uznania rodzynki albo migdały czy też chałwę.
Napój świetnie się przechowuje, ale po 4 dniach zaczynają się tworzyć procenty, więc ostrożnie z podawaniem go dzieciom.
TATAR GRYCZANY
prosty do przygotowania i smakuje lepiej niż ten "uwięziony w puszce". Można go przygotować z ulubionej ryby, albo zaszaleć i zrobić kilka wersji. W starym domu dziś na stole: tatar gryczany z makreli i tatar gryczany ze śledziem. Każdy równie pyszny.
Składniki:
- 1 średnia cebula (czerwona lub biała);
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej. Kasza może być biała gryczana, prażona itd.;
- 1 puszka makreli w sosie pomidorowym albo śledź w sosie pomidorowym, albo inna ryba, którą lubimy w pomidorach;
- 2 łyżki oleju;
- 1 mała papryka. Papryka może być konserwowa, może być w oleju;
- kilka łodyg natki pietruszki;
- sól i pieprz;
- ewentualnie ketchup.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy - bez łodyg same liście. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i lekko podgrzewamy - wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę i delikatnie szklimy...nie palimy, nie doprowadzamy do smażenia, tylko delikatnie szklimy, aby warzywa zmiękły,
Makrelę wykładamy razem z sosem i widelcem oddzielamy mniejsze kawałki.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i lekko podgrzewamy - wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę i delikatnie szklimy...nie palimy, nie doprowadzamy do smażenia, tylko delikatnie szklimy, aby warzywa zmiękły,
Makrelę wykładamy razem z sosem i widelcem oddzielamy mniejsze kawałki.
W naczyniu mieszamy: kaszę, rybę z sosem, przesmażoną cebulę i paprykę razem z tłuszczem ze smażenia, natkę pietruszki.
Jeśli tatar jest za suchy dodajemy odrobinę ketchup, aby składniki się dobrze połączyły i był "wilgotne". Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Tatar świetnie przechowuje się w lodówce.
Tatar świetnie przechowuje się w lodówce.
KASZA Z BURAKAMI I MALINAMI POSYPANA MIGDAŁAMI
W tym daniu można bawić się proporcjami, smakami. Można dodać więcej
malin, można wymieszać ocet balsamiczny z miodem i polać kaszę, można
delikatnie posiekać maliny i wymieszać z drobno pokrojonymi
burakami. Można się bawić kolorami, smakami, proporcjami a i tak zawsze
wyjdzie smacznie i zdrowo.
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej. Świetnie nadaje się tu zarówno biała kasza, jak i prażona kasza gryczana.
- garść malin;
- 2 średnie buraki ugotowane albo upieczone albo ugotowane na parze;
- 2 - 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka dowolnego miodu;
- 1 łyżeczka octu balsamicznego.
Mięciutkie buraki kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy plasterki buraka na talerzu. Oliwę z oliwek mieszamy z octem. Sosem z oliwy i octu zalewamy buraki. Buraki wstawiamy na 5-10 godzin do lodówki. Następnie plasterki buraków kroimy na maleńkie kwadraciki.
Ugotowaną kaszę wkładamy do miseczki. Kaszę posypujemy malinami, drobno pokrojonymi buraczkami, migdałami. Całość polewamy delikatnie miodem. I gotowe.
JAGLANKA GOTOWANA NA MLEKU MIGDAŁOWYM
z płatkami migdałów, truskawkami, borówkami. Zdrowo, kolorowo i smacznie.- 200 g kaszy jaglanej;
- 1 szklanka mleka migdałowego tj. 250 ml;
- 1 szklanka wody tj. 250 ml;
- garść płatków migdałowych do posypania;
- garść dowolnych świeżych owoców. U mnie truskawki i borówki.
Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu, ale gotujemy ją w mieszance mleka migdałowego i wody. Po ugotowaniu kasza jest słodka ponieważ przejdzie słodyczą z mleka migdałowego.
Ugotowaną kaszę mieszamy z płatkami migdałów. Nakładamy do miseczek i posypujemy owocami
Ugotowaną kaszę mieszamy z płatkami migdałów. Nakładamy do miseczek i posypujemy owocami
KASZOTTO
Kaszotto moje ukochane. W tej misce można się zatopić...nos można utopić...i nie puszczać. Kaszotto czyli kasza i grzyby z olbrzymią ilością koperku. Takie smaczne, że aż żal jeść...a jak się już miseczkę wyczyścić do dna...to w brzuszku ciepło...w nosku miło...aj kaszotto...moje ukochane.
Składniki:
- 1 woreczek kaszy. Kaszy, którą jeść możemy. Każda się nada poza kaszą jaglaną;
- grzyby, grzyby mrożone albo suszone w ilości, którą lubimy;
- szklanka wywaru warzywnego albo pół kostki grzybowej bez glutenu;
- szklanka wody;
- zielony koperek do posypania;
- szczypta soli też się przyda.
Proporcje: na jeden woreczek kaszy jedna szklanka wody i jedna szklanka wywaru warzywnego. Jak nie mamy wywaru warzywnego zastępujemy go jedną szklanką wywaru przygotowanego z połówki kostki grzybowej.
Kaszę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, ale rezygnujemy z połowy wody i zamiast niej wlewamy wywar warzywny. Jeśli nie mamy wywaru warzywnego rozpuszczamy w szklance ciepłej wody pół kostki grzybowej i dokładnie mieszamy.
W połowie czasu gotowania kaszy wrzucamy pokrojone grzyby, grzyby mrożone, suszone. Tak, aby nasza kasza przeszła zapachem grzybów a grzyby zaczęły się już gotować.
Kaszę z grzybami gotujemy do miękkości kaszy i grzybów. Jeśli trzeba do kaszy w trakcie gotowania dolewamy wodę.
Gotowe kaszotto wykładamy do naczynia i obficie posypujemy koperkiem.
Odradzam gotowania osobno kaszy i osobno grzybów a potem mieszania razem. Nawet jeśli dodamy tłuszcz te smaki nie połączą się tak, jak trzeba.
GRYCZANKA WIEJSKA czyli ZIMOWA ALTERNATYWA DLA ZIEMNIAKÓW
...z kaszą gryczaną...jabłkami...cebulą...ziemniakami.
Świetnie nadaje się na ciepłe śniadanie czy kolację.
Jeśli zaś podamy ją z kiszoną kapustą czy ogórkami kiszonymi czy też w occie wyjdzie nam pyszne danie obiadowe.Gryczanka ociepli nasz brzuch i nagrzeje cały organizm, co jest szczególnie ważne zimą.
Składniki:
- 5- 6 ugotowanych ziemniaków;
- 3- 4 jabłka winne;
- 20 dag wędzonego boczku bez glutenu;
- 1 cebula;
- 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej;
- solidna łyżeczka majeranku;
- szczypta soli i pieprzu;
- solidna łyżka smalcu do podsmażenia.
Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kaszę studzimy.
Ziemniaki rozgniatamy widelcem. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w drobną paseczki. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Cebulę podsmażamy na smalcu. Kiedy cebula się lekko zarumieni wrzucamy pokrojony boczek, rozdrobnione ziemniaki, pokrojone jabłka i lekko wszystko podsmażamy. Jeśli z jabłka zrobi się mus nic nie szkodzi.
Podsmażoną cebulę, jabłko, ziemniaki i boczek wrzucamy do ugotowanej kaszy. Doprawiamy: majerankiem, solą i pierzem.
Żaroodporne naczynie smarujemy smalcem. Następnie wkładamy nasza masę. Masę zapiekamy w piekarniku 180stopni C od 10 minut do 20 minut w zależności od wielkości naczynia. Kiedy góra gryczanki zaczyna się przypiekać jest to znak, że gryczanka jest gotowa.
KASZA GRYCZANA PRAŻONA Z WĘDZONYM SEREM KOZIM I SEREM FETA
podana z
chrzanem i szczypiorkiem...pachnie na pół ulicy a ciepły ser połączony z
kaszą smakuje wybornie.
Składniki:
- woreczek kaszy taką, którą lubimy i jeść możemy;
- ser feta (1/4 kostki na 1 woreczek kaszy);
- ser wędzony kozi (1/4 kostki, dużego oscypka);
Jeśli nie możesz jeść sera koziego czy fety zamień je dwoma innymi serami. Ważne, aby jeden z nich był wędzony a drugi nie.
- tarty chrzan do podania;
- opcjonalnie szczypiorek do posypania.
Kaszę
płuczemy w wodzie i gotujemy na małym ogniu zgodnie ze wskazówkami na
opakowaniu. Zasada wody dwa razy więcej niż kaszy czyli na szklankę
kaszy wlewamy dwie szklanki wody.
Sery kroimy w dowolną kostkę.
Szczypiorek myjemy i kroimy w miarę drobno.
Kiedy kasza ugotuje się i będzie sypka bez wody wrzucamy do niej pokrojone sery. Kaszę z serami delikatnie mieszamy. Pod wpływem ciepła kaszy sery zaczną się delikatnie "rozpływać". Zapach tego ciepła sera jest nieziemski.
Kaszę nakładamy na talerz/ miseczkę posypujemy szczypiorkiem. Podajemy do tego w osobnym naczyniu tarty chrzan.
Rada: jeśli kaszę trzeba podgrzać dolej odrobinę wody przed podgrzaniem dzięki temu kasza nie będzie sucha.
Szczypiorek myjemy i kroimy w miarę drobno.
Kiedy kasza ugotuje się i będzie sypka bez wody wrzucamy do niej pokrojone sery. Kaszę z serami delikatnie mieszamy. Pod wpływem ciepła kaszy sery zaczną się delikatnie "rozpływać". Zapach tego ciepła sera jest nieziemski.
Kaszę nakładamy na talerz/ miseczkę posypujemy szczypiorkiem. Podajemy do tego w osobnym naczyniu tarty chrzan.
Rada: jeśli kaszę trzeba podgrzać dolej odrobinę wody przed podgrzaniem dzięki temu kasza nie będzie sucha.
SAŁATKA KOLOROWA KASZA
pyszna na zimowe śniadanie, obiad, kolacje.
Kasza z jabłkiem i kolorowymi warzywami.
Składniki:
- woreczek kaszy taką, którą lubimy i jeść możemy;
- kukurydza w puszce - mała puszka jest wystarczająca;
- groszek zielony w puszce - mała puszka jest wystarczająca;
- kawałek zielonego ogórka;
- 1 jabłko;
- szczypiorek do posypania;
- sól i pieprz do smaku;
- odrobinę oliwy z oliwek;
- opcjonalnie szczypiorek do posypania.
Kaszę
płuczemy w wodzie i gotujemy na małym ogniu zgodnie ze wskazówkami na
opakowaniu. Zasada wody dwa razy więcej niż kaszy czyli na szklankę
kaszy wlewamy dwie szklanki wody.
Ogórka obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Jabłko kroimy na dowolne kawałki. Może być ze skórką lub obrane bez skórki.
Groszek otwieramy i odsączamy z wody.
Kukurydze otwieramy i odsączamy z wody.
Groszek otwieramy i odsączamy z wody.
Kukurydze otwieramy i odsączamy z wody.
Kiedy kasza ugotuje się, studzimy ją i dodajemy wszystkie pozostałe składniki sałatki. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy odrobinę oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli mamy i lubimy szczypiorek można śmiało nim posypać sałatkę.
Sałatka przechowuje się do 24 godzin w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Można ją także owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, aby nie dostawało się do niej powietrze.
Rada: jeśli lubisz ostre smaki dorzuć do sałatki jedną czerwoną cebulę a do oliwy dodaj kilka kropli soku z cytryny.
KASZA GRYCZANA Z TUŃCZYKIEM I GROSZKIEM
.....czyli smacznie mi........zielono mi......
....a tak poważnie jest to jedno z moich ulubionych dań, które smakuje kilkanaście razy lepiej niż wygląda.
Smakuje....na zimno....
....na ciepło....
....latem wiosną i zimą.....po prostu pysznie jest!
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej (1 szklanka kaszy = 2 woreczki kaszy). Świetnie nadaje się także inna kasza, którą możemy jeść.
- puszka zielonego groszku - najlepiej drobnego groszku zielonego;
- 2 puszki tuńczyka w oleju, ewentualnie w sosie własnym. Jeśli masz tylko tuńczyka w wodzie koniecznym będzie użycie do przepisu dobrej oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do smaku.
- opcjonalnie koperek lub natka pietruszki.
Kaszę
płuczemy w wodzie i gotujemy na małym ogniu zgodnie ze wskazówkami na
opakowaniu. Zasada wody dwa razy więcej niż kaszy czyli na szklankę
kaszy wlewamy dwie szklanki wody.
Tuńczyka wykładamy do miseczki i widelcem oddzielamy na drobne kawałki.
Groszek otwieramy i odsączamy z wody.
Groszek otwieramy i odsączamy z wody.
Kiedy
kasza jest już gotowa do garnka - ustawionego na malutki ogień - z ugotowaną kaszy wrzucamy tuńczyka z
oliwa lub jego "sosem własnym". Jeśli mamy tuńczyka z wody do kaszy
wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Następnie do garnka wrzucamy zielony
groszek. Wszystko mieszamy około 3-4 minut.
Kiedy kasza połączy się z tuńczykiem i zielonym groszkiem doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli
kasza jest zbyt sucha wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i podgrzewamy około
1-2 minut, aby oliwa została "wchłonięta" przez kaszę. Kaszę posypujemy
koperkiem lub natką pietruszki.
Opcja 2: wszystkie składniki przygotowujemy osobno. Czyli gotujemy kaszę. Rozdrabniamy tuńczyka. Przygotowujemy zielony groszek.
Następnie układamy warstwami: kasza, tuńczyk, zielony groszek. Młynkiem pieprzymy delikatnie całość.
Rada:
Kasza gotowana bez plastikowych woreczków jest smaczniejsza.
To danie świetnie sprawdza się w czasie podróży. Można je przygotować odpowiednio wcześniej, ostudzić i przechowywać w lodówce. A potem zabrać ze sobą.
KASZA Z SZAŁWIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej (1 szklanka kaszy = 2 woreczki kaszy). Do tego pysznego dania nadaje się zarówno zwykła kasza gryczana, biała kasza gryczana, prażona kasza gryczana....i każda inna, jaką akurat mamy w domu;
- puszka groszku zielonego - najlepiej drobnego groszku zielonego;
- pęczek świeżej szałwii tj. około 3-4 łyżek posiekanej drobno szałwii;
- sól i pieprz do smaku.
Kaszę
płuczemy w wodzie i gotujemy na małym ogniu zgodnie ze wskazówkami na
opakowaniu. Zasada wody dwa razy więcej niż kaszy czyli na szklankę
kaszy wlewamy dwie szklanki wody.
Kiedy
kasza jest już gotowa do garnka z ugotowaną kaszy wrzucamy odcedzony zielony gruszek i drobno posiekaną szałwię. Wszystko mieszamy około 3-4 minut.
Nasz garnek wciąż jest podgrzewany przez mały ogień....danie gotowe.
Nasz garnek wciąż jest podgrzewany przez mały ogień....danie gotowe.
REGENERUJĄCY KREM Z KASZY Z AWOKADO
Składniki:
- 2 średnie banany;
- 1 średnie awokado;
- 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego. Można użyć mleka: migdałowego, ryżowego, kokosowego;
- 2 łyżki miodu. Najlepszy miód to miód gryczany. To czarny miód, który nie uczula.
- łyżka oleju sezamowego albo Twojego ulubionego oleju może być to i olej z wiesiołka i olej lniany;
- pół szklanki sypanej kaszy gryczanej białej lub innej kaszy (pół szklanki kaszy = jeden woreczek kaszy.
Kasze płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy bez soli. Do ugotowanej kaszy wlewamy łyżkę oleju i mieszamy około minuty tak, aby składniki połączyły się. W trakcie mieszania olej zacznie pięknie pachnieć.
Zmiksowane owoce z mlekiem i miodem łączymy z kaszą wcześniej wymieszaną z olejem. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy/blendujemy.
Zmiksowane owoce z mlekiem i miodem łączymy z kaszą wcześniej wymieszaną z olejem. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy/blendujemy.
Krem można podawać z kiwi, granatem, kawałkiem pomarańczy.
Krem można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kiedy chcemy jeść krem na ciepło wystarczy go lekko podgrzać na malutkim ogniu.