Na tej stronie:
- ciacho czekoladowo - orzechowe z cukinii bez mąki;
- serowe frytki z cukinii;
- talarki cukiniowe;
- mini pizzerinki z cukinii;
- konfitura z cukinii i galaretki w słoikach;
- kokosanka z cukinii;
- chleb z cukinii;
- tarta z cukinii i kurek.
CIACHO CZEKOLADOWO - ORZECHOWE
Z CUKINII BEZ MĄKI
domowe, wilgotne, lekko słodkie. Pycha. Cukinii nie czuć wcale w tym ciachu.
Składniki na blaszkę 16/18 cm:
- 400 g startej na grubych oczkach cukinii;
- ok. 120 - 150 g czekolady gorzkiej, ale nie więcej;
- 60 g oleju bezwonnego można użyć także oleju kokosowego;
- 60 g cukru;
- 3 łyżki masła orzechowego
Cukinie ścieramy na dużych oczkach, solimy szczyptą soli, odstawiamy na bok.
Czekoladę wrzucamy do rondelka z olejem/albo olejem i gotujemy na maleńkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
Czekolada się rozpuszcza a my w tym czasie do miski wrzucamy jajka i cukier i miksujemy na puszystą masę.
Następnie do naszej masy wrzucamy solidnie odciśniętą z soku cukinię, masło orzechowe i naszą ciepłą masę czekoladową. Wszystko mieszamy łyżką. Ciasto będzie rzadkie.
Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I do piekarnika 180 stopni C termoobieg na 50 - 60 minut. Pieczemy do suchego patyka.
Wyciągamy z foremki po całkowitym wystygnięciu i gotowe. Teraz tylko wystarczy posypać cukrem pudrem, albo wiórkami kokosowymi.
Cicho świeże do pięciu dni.
SEROWE FRYTKI Z CUKINII Z SOSEM JOGURTOWO 0 OGÓRKOWYM
SEROWE FRYTKI Z CUKINII Z SOSEM JOGURTOWO 0 OGÓRKOWYM
Kiedy jestem sama w starym domu uruchamiam piekarnik, szybko tnę cukinię. Kiedy frytki się pieką przygotowuje super expresowy sosik na bazie ogórków i migiem przed telewizor. Jest pysznie, frytki można jeść palcami zanurzając je w sosiku, przyjemnie i prawie, jak w kinie....tylko smaczniej.
Składniki na frytki na 1 blachę piekarnika:
- 1 duża cukinia albo 2 małe cukinie;
- 3 - 4 łyżki oliwy, która nadaje się do pieczenia;
- 3 - 4 łyżki sera twardego żółtego bez laktozy. U mnie parmezan free lactose;
- szczypta soli i innych przypraw, których chcemy użyć na przykład troszkę słodkiej papryki albo suszonego czosnku czy bazylii.
Składniki na sos jogurtowo - ogórkowy na 1 kubek;
- 1 mały jogurt naturalny bez laktozy;
- 1 ogórek starty na grubych oczkach;
- szczypta soli.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C grzanie góra - dół.
Cukinie myjemy, osuszamy. Odcinamy końce.
Cukinie tnemy na pół a następnie na węższe paski. Wyciamy pestki. A następnie nasze paski tniemy na mniejsze kawałki. Od nas zależy wielkość frytek.
Frytki wrzucamy do miski. Wlewamy olej, starty na grubych oczkach ser, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do pieca na 15 - 25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości frytek. Frytki są gotowe kiedy ser zacznie się rumienić. I gotowe.
Składniki na sos mieszamy. Sos przelewamy do kubka i na czas pieczenia frytek wkładamy do lodówki. I gotowe.
TALARKI CUKINIOWE
czyli plastry cukinii upieczone w cieście. Pyszne na ciepło na obiad z surówką, albo na zimno na kolacje z ketchupem i odrobiną soli.
Składniki na 10 - 16 talarków:
- 1 średniej wielkości cukinia albo kabaczek;
- 2 jajka;
- 100 g startego na małych albo grubych oczkach żółtego sera bez laktozy. U mnie Dziugas;
- 100 g skrobi ryżowej;
- opcjonalnie 2 łyżki wody;
- olej do smażenia.
Na talerz wsypujemy starty ser, skrobię, jajka i mieszamy. Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodajemy dwie łyżki wody. Ciasto powinno mieć konsystencje nieco gęstszego niż ciasto na naleśniki.
Cukinie kroimy na talarki 1- 2 cm.
Do talarków wlewamy nasze ciasto.
Mieszamy cukinię z ciastem.
Na patelnię wlewamy olej. Patelnie ustawiamy na średni ogień. Kiedy olej jest rozgrzany
bierzemy łyżkę i nakładamy plaster cukinii z ciastem i kładziemy na patelnię. Ciasto rozleje się wokół plastra cukinii. Można ciasta dolać na sam plaster cukinii.
Zmniejszamy ogień na mały. Kiedy nasze talarki będą rumiane po jednej stronie przewracamy je na drugą stronę i smażymy dalej na złoty kolor.
I gotowe.
MINI PIZZERINKI Z CUKINII
moje ulubione letnie pizzerinki na cukinii. Pod wpływem ciepła cukinia robi się lekko twarda i chrupiąca, sos pomidorowy daje aromat a ser rozpuszcza się i tworzy miękką serową pierzynkę. Pychotka.
Składniki na całą blachę piekarnika:
- 2 cukinie fajnie, aby były średniej wielkości. U mnie dwa kolory żółta i zielona;
- 2 - 3 łyżki sosu albo ketchupu pomidorowego bez glutenu;
- kilka plastrów żółtego sera bez laktozy. U mnie tylżycki, resztka twardego koziego, resztka mozzarelli.
- do posypania pieprz, troszkę zielonej pietruszki albo bazylii.
Cukinie myjemy ciepłą wodą w myśl zasady, co rośnie na ziemi myjemy ciepłą wodą, co w ziemi zimną wodą.
Następnie cukinię kroimy w krążki nie za grube nie za cienkie - około 2 cm.
Nasze cukiniowe krążki smarujemy sosem pomidorowym i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Foli aluminiowej nie natłuszczamy.
Na krążki układamy ser, dowolnie starty, pokrojony.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu. Pieczemy 10 - 15 minut, aż ser ładnie się rozpuści i przyrumieni.
I gotowe teraz posypujemy pieprzem, listkami natki pietruszki, polewamy dodatkowo sosem pomidorowy. I gotowe. Jemy od razu ciepłe.
KONFITURA Z CUKINII I GALARETKI W SŁOICZKACH NA ZIMĘ
najszybsza, najsmaczniejsza konfitura, jaką przygotowuje sie w starym domu na zimę. Zamiast dżemfixu czy innych cukrów żelujących używamy galaretek. Dzięki galaretce nasza konfitura cukiniowa ma posmak pomarańczy, wiśni, agrestu a może i arbuza. Wszystko zależy tylko od naszej wyobraźni i tego, jaką galaretkę akurat mamy w szafce i połączymy z cukinią. Jest turbo zdrowo, fantazyjnie i kolorowo. I zamykany kawałek lata w słoiczki.
Składniki na 4 średniej wielkości słoiki:
- 2,5 kg cukinii;
- 2 galaretki pomarańczowe na 0,5 litra wody bez glutenu;
- 0, 5 kg cukru.
Cukinie myjemy. Jeśli cukinia ma twardą skórkę obieramy ją. Cukinie ścieramy na grubych oczkach.
Następnie startą cukinie wrzucamy od razu do garnka i dusimy do miękkości. Następnie wrzucamy cukier i galaretki. Chwilkę całość gotujemy.
Gorącą konfiturę przelewamy do słoiczków i przewracamy do góry dnem. I gotowe.
KOKOSANKA Z CUKINII
to ciasto bez glutenu i bez laktozy. Nadaje się zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i kolacje. Jest lekko słodkie, mokre i pozostawia po sobie spory uśmiech na twarzy :)
Składniki:
- 1 - średniej wielkości - cukinia. Najlepsza jest cukinia średnia, która nie ma pestek. Średnia cukinia to cukinia do 0.5kg;
- 3 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej lub innej mąki bezglutenowej. Mąki można mieszać w dowolny sposób na przykład: 2 szklanki mąki kukurydzianej i 1 szklanka mąki ryżowej;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- pół szklanki wiórków kokosowych.
Średniej wielkości cukinie trzemy - ze skórką - na tarce - duże oczka.
Do utartej cukinii dodajemy 3 szklanki mąki. Mąka może być mieszana np. kukurydziana i ryżowa. Następnie dodajemy szklankę cukru. Wlewamy szklankę oleju. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz cukier waniliowy.
Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje ciasta naleśnikowego. Następnie wrzucamy pół szklanki wiórków kokosowych. Wszystkie składniki mieszamy.
Ciasto wkładamy do piekarnika 180c na 45minut.
- 1 szklanka oleju;
- pół szklanki wiórków kokosowych.
Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje ciasta naleśnikowego. Następnie wrzucamy pół szklanki wiórków kokosowych. Wszystkie składniki mieszamy.
CHLEB Z CUKINII
jest lekko wilgotny i lekki mimo mąki gryczanej.
Świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i z wędlinami, serami.
Składniki:
- 1 cukinia. Najlepsza jest cukinia średnia, która nie ma pestek.
Średnia cukinia to cukinia do 0.5kg;
- 3 szklanki mąki gryczanej;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżki cukru;
- 3 szklanki mąki gryczanej;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżeczki drożdży bez glutenu;
- szczypta soli.
- szczypta soli.
Średniej wielkości cukinie trzemy - ze skórką - na tarce - duże oczka.
Do utartej cukinii dodajemy 3 szklanki mąki. Następnie dodajemy cukier.
Wlewamy szklankę oleju. Dodajemy 2 łyżeczki drożdży. Wszystkie składniki
mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.
Ciasto przykrywamy czystą szmatką i odstawiamy na dobrą godzinę, aby
drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki.
Wkładamy do pieca 180c na 45min.
Rada: mąkę wsypujemy zawsze do startej cukinii a nie cukinię do wcześniej przygotowanego ciasta. Dzięki temu z ciasta nie zrobią się małe kamyczki.
Rada: mąkę wsypujemy zawsze do startej cukinii a nie cukinię do wcześniej przygotowanego ciasta. Dzięki temu z ciasta nie zrobią się małe kamyczki.
TARTA Z CUKINII I Z KUREK
pyszna tarta, którą można jeść na zimno, na ciepło z kurkami albo bez na zdrowie
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia. Najlepsza jest cukinia średnia, która nie ma pestek.
Średnia cukinia to cukinia do 0.5kg;
Średnia cukinia to cukinia do 0.5kg;
- 3 szklanki mąki kukurydzianej;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżki masła bez laktozy - do smażenia kurek;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżki masła bez laktozy - do smażenia kurek;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
Kurki myjemy, tniemy na malutkie kawałki i smażymy na maśle. Kurki odstawiamy do ostygnięcia.
Średniej wielkości cukinie trzemy - ze skórką - na tarce - duże oczka.
Do utartej cukinii dodajemy 3 szklanki mąki, 2 łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu. Wlewamy szklankę oleju. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy.
Do ciasta wrzucamy przesmażone, ale zimne kurki. Wszystko ponownie mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje ciasta naleśnikowego.
Tarte wkładamy do piekarnika 180c na 45minut.
Tarta świetnie smakuje z smażonymi kurkami.
Do ciasta wrzucamy przesmażone, ale zimne kurki. Wszystko ponownie mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje ciasta naleśnikowego.
Tarte wkładamy do piekarnika 180c na 45minut.
Tarta świetnie smakuje z smażonymi kurkami.
CIASTO Z CUKINII Z BORÓWKAMI
Przygotowuje się je dosłownie w kilka minut.
Składniki:
- 1 - średniej wielkości - cukinia. Najlepsza jest cukinia średnia, która nie ma pestek. Średnia cukinia czyli cukinia do 0.5kg;
- 3 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej lub innej mąki bezglutenowej. Mąki można mieszać w dowolny sposób na przykład: 2 szklanki mąki kukurydzianej i 1 szklanka mąki ryżowej;
- 1 szklanka cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- pół szklanki borówek.
Średniej wielkości cukinie trzemy - ze skórką - na
tarce - duże oczka.
Do utartej cukinii dodajemy 3 szklanki mąki. Mąka może
być mieszana np. kukurydziana i ryżowa. Następnie dodajemy szklankę
cukru. Wlewamy szklankę oleju. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje ciasta naleśnikowego. Następnie wrzucamy pół szklanki borówek.
Wszystkie składniki mieszamy.
Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje ciasta naleśnikowego. Następnie wrzucamy pół szklanki borówek.
Wszystkie składniki mieszamy.
Ciasto wkładamy do piekarnika 180C grzanie góra - dół na 45minut.