Cytryny

Na tej stronie:
- cytrynówka.




CYTRYNÓWKA 

W starym domu przygotowuję cytrynówkę w środku zimy, aby po dobrym miesiącu była gotowa i pomagała na katar, na bolące gardło, na infekcje, na dolegliwości trawienne. Ponadto jest to istna bomba wit.c. Cytrynówkę można podawać dzieciom 1 łyżeczkę do herbaty. Ma ona cytrynowy słodki smak i tropikalny zapach.


Składniki:
- 10 cytryn;
- 1kg cukru;
- 5 - 8 goździków jeśli lubimy;
- 800 ml zimnej wody;
- 1 litr spirytusu;
- 1 duży wyparzony i suchy słój. Słoik musi być co najmniej 4 litrowy.

Cytryny wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na dobrą godzinę. Następnie z miski wodę wylewamy a cytryny polewamy wrzątkiem i od razu wrzątek wylewamy. W tym całym procesie chodzi o usunięcie wszelkich chemikaliów ze skórki cytryn, które są często woskowane.


Następnie nasze cytryny kroimy na mniejsze, dowolne kawałki. W niektóre kawałki wkuwamy goździki. Wrzucamy pokrojone cytryny wraz z sokiem do słoja. Następnie wrzucamy cukier i widelcem albo gałką do ciasta troszkę ubijamy cytryny z cukrem, aby puścił z nich sok.
Następnie wlewamy wodę, spirytus i lekko całość mieszamy. Słój zakręcamy. Słój odstawiamy na 4 tygodnie w ciemne miejsce  


Po 6 tygodniach cytrynówka jest gotowa. Można ją otworzyć, odcedzić i wyrzucić cytryny, zaś czysty płyn przelać do mniejszych słoiczków, butelek.  
Cytrynówka przechowuje się fantastycznie dobry rok albo i dłużej. 


Pijemy 1 kieliszek przy przeziębieniach. Można go wlać do ciepłej herbaty.
Dzieciom podajemy 1 łyżeczkę do herbaty. Cytrynówka rozgrzewa, likwiduje stany zapalne. Pomaga przy bólach brzucha.