Chleb II

Na tej stronie:
- szybki chleb na kefirze na sodzie;
- chlebek tofu;
- amerykański chleb kukurydziany z dynią - patrz zakładka kukurydza.
- chleb na mące ziemniaczanej na suchych drożdżach;
- express chlebuś z mąki z ciecierzycy na suchych drożdżach;
- biały chleb na suchych drożdżach; 
- chleb pizza na świeżych drożdżach;
- chleb czeski na maśle bez laktozy i świeżych drożdżach;
- turecki chleb na jogurcie na świeżych drożdżach;
- chleb z nasionami chia na drożdżach - świetny na cieniutkie kromeczki;
- zielony chleb tostowy na świeżych drożdżach;
- różowy chleb z wiśniami na suchych drożdżach;
- chleb gryczano - orzechowy na suchych drożdżach; 
- chleb z mieszanych mąk na drożdżarzach;
- śniadaniowy chleb z jabłkami i z bakaliami na proszku do pieczenia;
- chleb gryczano - ryżowy na suchych drożdżach;
- chleb serowy na drożdżarzach;
- chleb ryżowy na drożdżarzach.


SZYBKI CHLEB NA KEFIRZE

A gdyby tak chleb tylko zagnieść i wrzucić od razu do pieca. I całkowity czas, jaki poświęcimy na uzyskanie cieplutkiego, żółtego niczym słońce bochenka chleba to 30 minut. A gdyby tak zamiast  wody dać kefir. A zamiast drożdży sodę. A gdyby tak zaskoczyć wszystkich i nagle na stół  położyć pachnący bochen z kawą i dżemem malinowym. To może założę fartuch....i zabiorę się za ten chleb a w miedzy czasie włączę express na kawę.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 1 duży (ok. 40 cm średnicy) bochenek:
- 500 g mąk bezglutenowych. U mnie 200 g mąki ryżowej plus 200 g mąki z tapioki plus 100 g mąki kukurydzianej. Mieszać mąki bezglutenowe można dowolnie byle ich łączna waga równała się pół kilograma;
- 500 ml kefiru bez laktozy o temperaturze pokojowej;
- 1 łyżeczka sody;
- 1 łyżeczka soli.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do miski wsypujemy przesiane mąki, sodę, sól. W misce robimy dołek. Do dołka wlewamy kefir i zagniatamy ciasto. Zagniatamy ciasto, aby składniki się połączyły. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Ciasta nie wyrabiamy tylko je zagniatamy około 3 - 5 minut. Na cieście zobaczymy małe bąbelki. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Następnie ciasto kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dowolnie je nacinamy w kilku miejscach. Ciasto samodzielnie się rozpłynie. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Nasze ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu. Pieczemy 20 - 30 minut, do suchego patyczka.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
I gotowe. Wyciągamy z piekarnika i studzimy przez chwilę na kratce, aby nasz bochenek odparował.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Spód naszego bochenka ma ładny rumiany kolor, środek jest mięciutki. A mieszanka mąk powoduje, że chleb nie ma ziemistego smaku.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY




CHLEBEK TOFU

delikatny, wilgotny, bardzo naturalny w smaku. Świetnie smakuje ze wszystkim.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na keksówkę:
- 4 jajka;
- szczypta soli i pieprzu;
- płaska łyżeczka ulubionych suszonych ziół;
- 1 tofu naturalne;
- 1 tofu czosnkowe;
- 100 g siemienia lnianego;
- 3 łyżki dowolnego koloru sezamu;
- 2 łyżki mąki kukurydzianej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu.
 
Tofu czosnkowe kroimy na malutkie kawałeczki - wrzucamy do miski. 
Tofu naturalne blendujemy na gładką masę - wrzucamy do miski. 
Wszystkie pozostałe składniki wrzucamy do miski - dokładnie mieszamy. Ja to zrobiłam widelcem około 10 minut. Jeśli tofu czosnkowe w trakcie mieszanie będzie się rozpadać nic nie szkodzi. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy naszą masę chlebową. 
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na papier kładziemy keksówkę.
Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu. 
Po tym czasie chlebek wyciągamy za papier z foremki i pieczemy - dołem do góry - na samym papierze bez foremki jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. Pieczemy do suchego patyczka. Chlebek studzimy i dopiero kroimy. I gotowe.
  KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



CHLEB NA MĄCE ZIEMNIACZANEJ 

mięciutki, lekko wilgotny, pieczony w keksówce. Skórka ładnie przypieczona na złoto, a środek ciemny. Ten chleb nie wygląda, jak z obrazka, ale to jeden z lepszych chlebów bez glutenu ponieważ nie jest ziemisty w smaku...i ta chrupiąca skórka.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Składniki:
- 200 g mąki ziemniaczanej;
- 100 g mąki gryczanej;
- 50 g mąki owsianej bez glutenu;
- 4 łyżki babki płesznik;
- 1 opakowanie suchych drożdży tj. ok.7 g;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 łycha cukru;
- 400 ml ciepłej wody.

Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski. Wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto dobre 5 - 8 minut. Następnie miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie nasze chlebowe ciasto przekładamy bez mieszania do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 5 - 10 minut. W tym czasie uruchamiamy piekarnik na 180 stopni grzanie góra - dół. 
Wkładamy nasz chlebek na 60 minut do piekarnika. Pieczemy do lekko wilgotnego patyczka.
Jeśli chcemy mieć ładnie przypieczony chleb an złoty kolor z obu stron, to po 60 minutach chleb trzeba wyciągnąć z piekarnika, obrócić w keksówce i piec 5 - 10 minut maksymalnie do przyrumienienia skórki. 
Odradzam piec dłużej chleb niż 70 minut bo skórka zrobi się twarda. 





EXPRESS CHLEBUŚ Z MĄKI Z CIECIERZYCY

i skrobi ziemniaczanej, bez cukru, bez oleju. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Składniki:
- 150 g mąki z ciecierzycy;
- 150 g skrobi ziemniaczanej;
- 100 g mąki gryczanej;
- 350 ml ciepłej wody o temperaturze 60 stopni C;
- 7 g suchych drożdży;
- szczypta soli;
- 20 g babki płesznik.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Suche składniki wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą mieszamy. 
Dolewamy  wodę i mieszamy najlepiej rękami. 
Następnie ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Warto chlebuś przykryć czystą szmatką, aby góra nie wyschła.
Po jednej godzinie chlebuś kładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C grzanie góra - dół i pieczemy 50 - 60 minut do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Chlebuś jest świeży przez 3 dni i czym jest starszy tym się mniej kruszy.
KUCHNIA BEZ GLUTENU



BIAŁY CHLEB

prosty, smaczny, biały chleb. 

Składniki:
- 150 g mąki ryżowej;
- 60 g mąki kukurydzianej;
- 60 g skrobi ziemniaczanej albo z tapioki;
- 90 g skrobi ryżowej;
- 250 ml wody o temperaturze 60 stopni C;
- 1 opakowanie suchych drożdży tj. ok 7g;
- 2 łyżki babki płesznik;
- 1 łyżka oliwy albo oleju;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżki cukru.

Mąki muszą mieć temperaturę pokojową.
Wsypujemy wszystkie suche składniki do miski i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być niczym plastelina. Jeśli nie jest wlewamy dodatkowe 20 ml wrzątku. Dzięki wrzącej wodzie mąka ryżowa zrobi się niczym klej i połączy pozostałe składniki.
Następnie do naszego ciasta wlewamy olej i zagniatamy, aby olej się połączył z ciastem. 
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy szmatką i odstawiamy na dobrą godzinę w ciepłe miejsce. 
Następnie wyciągamy z miski, lekko kształtujemy bochenek rękami zwilżonymi wodą, nacinamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, średnia półka i pieczemy 50 - 60 minut do suchego patyczka. Warto na dół piekarnika dać naczynie z wodą.
CHLEB BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY




CHLEB PIZZA 

z suszonymi pomidorami, kukurydzą, papryką. Najpyszniejszy jeszcze ciepły z masłem. Smakuje niczym pizza tylko jest bardziej mięciutki i bardzo żółty, mimo, że z wierzchu nieco bledszy.
Składniki:
-400 g mąki plus dodatkowo 50 g mąki na posypanie stolnicy przy zagniataniu ciasta;
- 1 łyżeczka soli;
- 350 ml wody ciepłej; 
- 4 suszone pomidory w oliwie;
- 2 kawałki papryki konserwowej;
- 2 łyżki kukurydzy z puszki. 
Składniki na rozczyn:
- 1 kostka drożdży;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżki mąki;
- 4 łyżki ciepłej wody. 

Użyłam gotowej czeskiej mieszanki do pieczenia chleba. Mąka musi być w temperaturze pokojowej. 
Pomidory suszone w oleju powodują, że ciasto dostanie tłuszcz, nie trzeba dodatkowo dodawać oleju czy masła bez laktozy. 
Pomidorów suszonych, kukurydzy, papryki można dodać więcej - jeśli nasze ciasto to wchłonie i da się zagnieść. Więc jeśli chcemy dodać więcej składników warto to robić małymi kroczkami.
Do miski wrzucamy skłądniki na rozczyn czyli pokruszone drożdże, cukier, mąkę, wlewamy wodę i zostawiamy na dobry kwadrans. Po tym czasie do naszego rozczynu wrzucamy mąkę, wlewamy wodę i zaczynamy miksowanie.
Ciasto miksujemy 30 minut. Ciasto musi być bardzo dobrze wymieszane, inaczej nic dobrego i smacznego z niego nie wyjdzie.
Ciasto musi być napowietrzone, musi mieć dziury.
Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu 40 minut, pod przykryciem. 
Następnie zawijamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10-12 godzin. 
Po tym czasie ciasto wyciągamy z miski na stolnicę posypaną mąką. Ciasto zagniatamy. 
Do ciasta wrzucamy pokrojoną paprykę, suszone pomidory,  kukurydzę. I zagniatamy. Ciasto musi być dobrze wyrobione i nie może pękać. Ciasto można dowolnie nacisnąć.
Chleb wkładamy do pieca nagrzanego na 180 stopni na 15 minut potem zwiększamy na 220 stopni i pieczemy dalej 60 minut. Na dół piekarnika wkładamy naczynie z wodą. 
Chleb może wyjść lekko rumiany, ale w środku będzie bardzo żółty za sprawą suszonych pomidorów. 





CHLEB CZESKI

na maśle z czterech mąk. Nieco inaczej pieczony niż inne bochenki chleba. A wzór wyciśnięty szklanką. Maślany chleb pyszny na letnie śniadania na łące.
Składniki:
- 500 g mąki bezglutenowej;
- 7 g masła bez laktozy;
- 350 ml wody;
- 1 łyżeczka soli;
- opcjonalnie olej do posmarowania.
Składniki na rozczyn:
- 1 kostka świeżych drożdży;
- 3 łyżki ciepłej wody;
- 1 łyżka cukru.

Mąki muszą być cztery różne, każda musi ważyć tyle samo i ich łączna waga musi dać 500g.
Szklanka na zrobienie wzoru na chlebie.
Zaczynamy pieczenie.
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
Następnie wsypujemy mąki, masło, sól i odstawiamy na kwadrans. Po kwadransie zaczynamy miksować 30 minut na wysokich obrotach. 
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na dobre 40 minut, potem zawijamy folią miskę i do lodówki na 10-12 godzin.
Po tym czasie miskę wystawiamy z lodówki, ciasto wyciągamy i dobry kwadrans zagniatamy. 
Ciasto musi mieć temperaturę pokojową. Następnie na naszym bochenki szklanka wybijamy wzór.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
I bochenek ciasta smarujemy olejem, aby upieczony chleb miał ładną rumianą skórkę.
Chleb pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C a następnie 60 minut w temperaturze 220 stopni C grzanie góra - dół bez termoobiegu.
KUCHNIA BEZ GLUTENU





TURECKI CHLEB NA JOGURCIE 

Kiedy przeczytałam ten przepis pomyślałam, że to istna wariacja, albo wyjdzie masakra albo wyjdzie przepyszny chleb. I wyszedł najpyszniejszy, delikatny, puchaty chleb, który swój kolor zawdzięcza mące i oliwie z oliwek, smak jogurtowi, a puchatość palcom. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- kostka świeżych drożdży; 
- 1 łyżka cukru;
- 5 łyżek jogurtu naturalnego bez laktozy;
- 225 ml wody o temperaturze 70 stopni C;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 szklanka mąki ryżowej;
- 1 szklanka mąki kukurydzianej;
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy.  
 
Zaczynamy od niecodziennego zaczynu, niecodziennego bo z jogurtem w roli głównej.
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier, 4 łyżki jogurtu, wlewamy wodę. I odstawiamy na kwadrans. Nie mieszając.
Następnie wsypujemy wszystkie mąki, sól, wlewamy oliwę z oliwek i miksujemy 20 minut na średnich obrotach. 
Odstawiamy na godzinę, aby ciasto wyrosło.
Następnie zawijamy dokładnie miskę folią spożywczą i odstawiamy na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Następnie folię ściągamy i miksujemy nasze ciasto choć 5 minut, aby było ciepłe. Nie wolno piec zimnego ciasta chlebowego. 
Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Warto papier polać odrobiną oliwy. Następnie ciasto dziurawimy głęboko palcami (wkładamy paluchy do ciasta i wyciągamy i tak kilka razy). I ciasto smarujemy pozostałą 1 łyżką jogurtu.
Nasz chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Warto na dół piekarnika włożyć naczynie z wodą, aby stworzyła się para w piekarniku. 
Pieczemy 30 - 35 minut do suchego patyczka i złotobrązowego koloru. 

CHLEB JEST ŻÓŁTY W ŚRODKU I RÓWNO WYPIECZONY
KROMECZKA CHLEBA
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY


 
 

CHLEB Z NASIONAMI CHIA 

żółty niczym słoneczko z chrupiącą ładnie przyrumienioną skórką. Na bazie mąki kukurydzianej, chia i mąki z tapioki. Łatwy w przygotowaniu. Długo świeży. Najlepszy następnego dnia po upieczeniu, kiedy chia zrobi całą swoją robotę. Jedyny chleb bezglutenowy, który można kroić na cieniutkie skibeczki, kromeczki, kanapeczki. 
CHLEB Z NASIONAMI CHIA
Składniki:
- 200 g mąki z tapioki;
- 200 g mąki kukurydzianej;
- 100 g skrobi ziemniaczanej;
- 4 płaskie łyżki chia; 
- 1 łyżeczka soli;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- może się przydać 1 łyżka oleju do ciasta i mały chlust do nasmarowania foremki;
- 500 ml wody temperatura 80 stopni C.
Składniki na zaczyn:
- kostka świeżych drożdży;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżki ciepłej wody.  
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Zaczynamy pieczenie.

Do miski wrzucamy pokruszone drożdże i cukier, zalewamy odrobiną wody. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże popracowały. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Wrzucamy mąki, proszek do pieczenia i chia. A następnie odstawiamy na kilka minut i nie ruszamy. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 
Następnie wlewamy wodę i intensywnie mieszamy. Możemy to zrobić drewnianą łyżką, albo mikserem. Mieszamy dobre 15 minut mikserem, dobre 20 minut ręcznie. 
Dlaczego tak długo? Na początku nasze ciasto będzie wodniste z czasem zacznie działać chia i ciasto zrobi się gęste niczym budyń.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Po wymieszaniu ciasto odstawiamy na dobrą godzinę w ciepłe miejsce. Na cieście chlebowym da się zauważyć malutkie bąbelki - ciasto pracuje. Po godzinie ciasto należy odstawić do lodówki na 2 -3 godziny, albo na noc.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Nasze ciasto pod wpływem zimna straci troszkę na objętości. Ciasto delikatnie mieszamy i wlewamy do foremki. 
Gdyby się okazało, że nasze ciasto po wyciągnięciu z lodówki zaczyna się kruszyć, bo któraś z mąk była za słabo zmielona. wlewamy do ciasta 1 łyżkę oleju i mieszamy. Ciasto się połączy i będzie je można przelać do foremki.

CHLEB Z NASIONAMI CHIA

Ciasto w foremce nasmarowanej olejem powinno "poleżakować" dobre 20 - 30 minut. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Następnie naszą foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni C na 60 minut, do patyczka, który jest lekko wilgotny, ale nic do niego się nie przykleja.  
Na dół piekarnika wkładamy naczynie z wodą, skórka będzie chrupka, a nasz chleb ładnie się upiecze w parze piekarnika.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
 
Po upieczeniu chleb wyciągamy z foremki i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Jeśli chleb przekroimy od razu po upieczeniu, połamiemy go i skórka nie połączy się dobrze z resztą chlebka. Dlatego ważne jest , aby chleb odstawić i ostudzić.





ZIELONY CHLEB TOSTOWY 

mięciutki, puchaty, może być zielony, ale nie musi. Ciasto wyrabia się łyżką albo mikserem i nie ma ono nic wspólnego z ciężkim ciastem chlebowym. Puchaty chleb ma puchate ciasto. A puchate ciasto pieczemy w foremce. Szybko, sprawnie i smacznie. Bo tostowy chleb to tylko mąką, drożdże, woda i sól. I foremka może być keksówka.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 20 g świeżych drożdży;
- 0, 5 litra wody o temperaturze 50 stopni C;
- 80 g mąki kukurydzianej;
- 150 g mąki ryżowej;
- 150 g mąki chlebowej;
- 15 g babki płesznik;
- 1 łyżeczka soli;
- opcjonalnie szczypta zielonego barwnika. 

Mąka chlebowa to mąką uniwersalną bezglutenowa, mąką Schar B, mąka chlebowa bezglutenowa. Mąkę chlebową możemy zastąpić 150 g mąki gryczanej, ale chleb wówczas nie będzie, aż tak puchaty. 
Babka płesznik inaczej babka indyjska albo indyjską babką. Jest to konieczny składnik tostowego chleba. Kupimy ją w aptece. 

EXPRESS PIECZENIE TOSTOWEGO
Wrzucamy wszystkie składniki do miski, miksujemy 10 minut, odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy w foremce temperatura 220 stopni C grzanie góra - dół przez 30 minut. Chleb wyjdzie, choć nie będzie, aż tak puchaty bo drożdże potrzebują czasu do pracy.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
 
Przygotowujemy rozczyn. 
Do dużej miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru, wlewamy 4 łyżki ciepłej, ale nie wrzącej wody i odstawiamy na dobre 20 minut. 

 
Następnie do rozczynu wsypujemy pozostałe składniki. 
 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Zalewamy wodą i intensywnie mieszamy dobre 10 minut. Ja to robię przy użyciu miksera.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Kiedy nasze ciasto jest wyrobione możemy dodać barwnik. Nie jest to konieczne. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Ciasto wlewamy do foremki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia/folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Warto wyłożyć forehttps://draft.blogger.com/blog/page/edit/6531910075808179068/2479350901576186664#mkę solidnie folią albo papierem bo chleb urośnie i łatwiej go będzie wyciągnąć. 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Po tym czasie chleb wkładamy do pieca. Piec musi być nagrzanym na 220 stopni C bez termoobiegu, na dół pieca przyda się naczynie z wodą. Pieczemy 30 minut do suchego patyka.  

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
CHLEB JEST ŚWIEŻY PRZEZ 3 - 4 DNI, ALE TRZEBA GO PRZECHOWYWAĆ ZAWINIĘTEGO W PAPIER ALBO PAPIEROWĄ TOREBKĘ.


 

RÓŻOWY CHLEB Z WIŚNIAMI

ten różowy chleb śnił mi się po nocach. Pierwszy raz widziałam taki chleb trzy zimy temu i tak bardzo zamarzyło mi się taki upiec. Różowy przewijaniec pełen wiśni a przy tym bez pszenicy. Wtedy wydawało mi się to nie możliwe, aż pewnego dnia mój znajomy chińczyk przysłał mi przepis na owocowy przewijany chleb od tak po prostu. Bazą chleba jest mąka ryżowa dzięki czemu dosłownie gram różowego barwnika podczas pieczenia nie robi się brązowy. Chleb pełen jest wiśni, ale można użyć innego dżemu z owocami. Chleb wcale nie jest pracochłonny i wcale nie jest trudny. Powiedziałabym nawet, że inne chleby, które mają twarde chlebowe ciasto są trudniejsze do wyrobienia i upieczenia. A zatem....do kuchni pędzimy i różową piękność pieczemy.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej;
- 1 szklanka mąki chlebowej;
- 160 ml wody o temperaturze 50 stopni C;
- 30 ml oleju;
- 30 g dowolnego cukru plus 1 łyżka na rozczyn;
- 8 g suchych drożdży;
-1/2 łyżeczki dowolnej soli;
- dosłownie szczypta różowego barwnika;
- 1 słoik dżemu wiśniowego albo innego. 
Przyda się wałek do ciasta i keksówka. 
 
Mąka chlebowa może być dowolnej firmy. Może być Schar B, mąka bread mix Bezgluten, mąka Wypieki górą itd. 
 
Zaczynamy pieczenie. 
Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do wysokiej miski wrzucamy drożdże, 1 łyżkę cukru i zalewamy odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na 20 minut. Następnie do rozczynu przesiewamy mąki i zostawiamy na 10 minut. Następnie wlewamy wodę i intensywnie mieszamy. Kiedy nasze ciasto jest wymieszane wlewamy olej i dodajemy barwnik - dokładnie mieszamy dobre 15 minut. Ciasto musi się napowietrzyć i muszą powstać wielkie dziury powietrza. 
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 6 - 10 godzin w zimne miejsce.

Schłodzone ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy. Następnie odstawiamy na 20 minut, aby wyrosło i złapało pokojową temperaturę.
 
Na ciasto wykładamy cały słoik dżemy wiśniowego i ciasto rolujemy.
Naszą rolkę przecinamy ostrym nożem. 
Następnie rolkę zawijamy niczym warkocz na trzy razy. 

Naszą rolkę wkładamy do keksówki. Keksówkę warto wyłożyć papierem do pieczenia. Chleb pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni grzanie góra - dół, na sam dół piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. Czas pieczenia między 30 - 45 minut do suchego patyka.
PO WYCIĄGNIĘCIU Z PIECA CHLEB ZOSTAWIAMY W FOREMCE JESZCZE DOBRE 30 MINUT, ABY NIE POŁAMAŁ SIĘ PRZY WYCIĄGANIU
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
SPÓD RÓŻOWEGO CHLEBA JEST JESZCZE BARDZIEJ RÓŻOWY NIŻ JEGO WIERZCH

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KROMKI RÓŻOWEGO CHLEBA
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
CHLEB JEST ŚWIEŻY MIĘDZY 3 - 5 DNI


 
 

CHLEB GRYCZANO - ORZECHOWY 

W starym domu przyszła pora orzechowa. Orzechy stoją zapakowane w pomarańczowe worki równiutko przed wejściem do domu. Każdego dnia dziadek do orzechów pracuje pełną parą. Orzechy w smaku przypominają prażoną mąkę gryczaną. Postanowiłam je połączyć, dodać odrobinę innej mąki i upiec chleb.
CHLEB GRYCZANO - ORZECHOWY
Przepis autorski

Składniki na 1 bochenek:
- 250 g mąki gryczanej plus dodatkowa 1 łyżka mąki na rozczyn;
- 250 g dowolnej mąki bezglutenowej;
- 400 ml wody o temperaturze 55stopni C plus dodatkowo 1 łyżka wody na rozczyn;
- 3 łyżki orzechów włoskich drobno pokrojonych;
- 2 łyżeczki soli;
- 2 łyżeczki oliwy;
- 1 opakowanie suchych drożdży;
- 2 łyżki miodu.

Mąka gryczana to ciężka mąka. Jeśli mielimy ją samodzielnie należy ją zmielić co najmniej dwa razy. Mąka gryczana musi być bardzo drobno zmielona. Inaczej cały chleb siądzie a w smaku będzie ziemisty a nie orzechowy.
Mąka bezglutenowa dowolna nadaje się każda od gotowej mieszanki po mąkę kukurydzianą czy skrobie ziemniaczaną.
CHLEB GRYCZANO - ORZECHOWY   W starym domu przyszła pora orzechowa. Orzechy stoją zapakowane w pomarańczowe worki równiutko przed wejściem do domu. Każdego dnia dziadek do orzechów pracuje pełną parą. Orzechy w smaku przypominają prażoną mąkę gryczaną. Postanowiłam je połączyć i upiec chleb.
Przygotowujemy rozczyn: do miseczki wsypujemy 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę miodu, drożdże i wlewamy 2 łyżki  wody o temperaturze 55 stopni C. Mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy na dobre 15 minut w ciepłe miejsce. 
Po 15 minutach do rozczynu wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i mieszamy drewnianą łyżką dobre 5 minut.
CHLEB GRYCZANO - ORZECHOWY   W starym domu przyszła pora orzechowa. Orzechy stoją zapakowane w pomarańczowe worki równiutko przed wejściem do domu. Każdego dnia dziadek do orzechów pracuje pełną parą. Orzechy w smaku przypominają prażoną mąkę gryczaną. Postanowiłam je połączyć i upiec chleb.
Następnie miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 16 godzin. Po 16 godzinach ciasto wyciągamy z lodówki i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobrą godzinę. Ciasta nie ruszamy.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Następnie ciasto mieszamy. Do ciasta wsypujemy: 2 łyżeczki soli, 3 łyżki orzechów, 1 łyżkę miodu, 2 łyżeczki oliwy. Ciasto wyrabiamy.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Nasze ciasto odstawiamy na 20 minut.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni C grzanie góra - dół. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie z wodą. Dzięki naczyniu z wodą skorupka chleba będzie chrupiąca.

Nasze ciasto wyciągamy z miski na blat lekko posypany mąką.  Ciasto delikatnie wyrabiamy i tworzymy z niego ładną kulkę.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Następnie ciasto  nacinamy. Dzięki nacinaniu chleb nie będzie pękał.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
 
Po nacinaniu chleb pokrywamy cieniutką warstwą oleju.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Czekamy 5 - 10 minut i chleb wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy cały czas w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
CHLEB GRYCZANO - ORZECHOWY   W starym domu przyszła pora orzechowa. Orzechy stoją zapakowane w pomarańczowe worki równiutko przed wejściem do domu. Każdego dnia dziadek do orzechów pracuje pełną parą. Orzechy w smaku przypominają prażoną mąkę gryczaną. Postanowiłam je połączyć i upiec chleb.

Następnie chleb studzimy na kratce, albo drewnianej desce. 

CHLEB GRYCZANO - ORZECHOWY   W starym domu przyszła pora orzechowa. Orzechy stoją zapakowane w pomarańczowe worki równiutko przed wejściem do domu. Każdego dnia dziadek do orzechów pracuje pełną parą. Orzechy w smaku przypominają prażoną mąkę gryczaną. Postanowiłam je połączyć i upiec chleb.

Chleb gryczano - orzechowy jest świeży przez dobre 3 dni.

CHLEB GRYCZANO - ORZECHOWY   W starym domu przyszła pora orzechowa. Orzechy stoją zapakowane w pomarańczowe worki równiutko przed wejściem do domu. Każdego dnia dziadek do orzechów pracuje pełną parą. Orzechy w smaku przypominają prażoną mąkę gryczaną. Postanowiłam je połączyć i upiec chleb.
KROMKA CHLEBA GRYCZNO - ORZECHOWEGO
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
SPÓD CHLEBA GRYCZANO - ORZECHOWEGO
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
 
 



CHLEB Z MIESZANYCH MĄK

Ten chleb jest niczym jesienna pogoda, co rusz to inny. Raz dumny, przypominający drzewo z niewielką ilością liści, innym razem rozdmuchany z pęknięciami niczym dziury w chmurach, a jeszcze innym jest niczym słońce...piękny, smaczny, wyrośnięty, chrupiący jesienny chleb.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 
Składniki:
- 400 g mąki owsianej bezglutenowej;
- 150 g mąki z tapioki;
- 2 łyżki łusek babki jajowatej;
- 1 łyżka syropu trzcinowego albo syropu klonowego;
- 1 płaska łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka kakao;
- 1 opakowanie suchych drożdży ( 7 - 10 g);
- 0,5 litra ciepłej wody. 

Woda powinna mieć temperaturę między 30 - 50 stopni C.
Mąkę owsianą można zrobić z płatków owsianych bezglutenowych mieląc je solidnie.
Łuski babki jajowatej można kupić w każdej aptece. 
Kakao w połączeniu z syropem trzcinowym czy klonowym da fajny smak i fajny kolor. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KROMKA CHLEBA

Do miski wrzucamy wszystkie sypkie składniki - mieszamy. 
Do drugiej miski wlewamy wszystkie płynne składniki - mieszamy. 
Następnie do suchych składników wlewamy mokre i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy ręcznie 20 - 30 minut, za pomoc maszyny/blendera dobre 15 minut. 
Ciasto musi być dobrze wyrobione, aby chleb miał chrupiąca skórkę i ładnie wyrósł. 
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
SKÓRKA CHLEBA JEST CHRUPIĄCA
 
Z wyrobionego ciasta formujemy bochenek. Następnie nasze ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobre 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i bochenek nacinamy i znów przykrywamy ściereczką na dobre 10 minut. 
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni C grzanie góra - dół, na dole pieca umieszczamy naczynie z wodą. 
Pieczemy 50 - 60 minut do suchego patyka. Chleb wyciągamy z pieca i czekamy do wystygnięcia. 
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
SPÓD CHLEBA
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
CHLEB JEST ŚWIEŻY 3 - 4 DNI
 KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

 
 


ŚNIADANIOWY CHLEB Z JABŁKAMI I Z BAKALIAMI 

Dziś postanowiłam zabrać cały stary dom w kulinarną podróż dookoła świata. Podróż zaczynamy od polskich jabłek, potem Azja pachnącą cynamonem, kardamonem dalej kakaowa Afryka, z Hiszpanii zabieramy migdały i do piekarnika. Reszta podróży potoczyła się sama. Chlebuś został zjedzony zanim jeszcze wystygł. Dobrze, że aromat został w starym domu do obiadu. 
Chleb jabłkowy to chleb śniadaniowy. Można go jeść z samym masłem, albo marmoladą. Do tego kawa, herbata i już. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Pamiętamy, aby ten chlebuś solidnie mieszać, kręcić inaczej wyjdzie palce lizać zakalec zwany jabłkowym "zakapiorkiem".

Składniki:
- 2, 5 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej;
- szczypta soli;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1/3 szklanki cukru;
- 1 łyżka kakao bez glutenu;
- 1 łyżeczka cynamonu, kardamonu;
- garść bakalii, które mamy i lubimy;
- 1,5 jabłka;
- kilka kropli cytryny, aby polać jabłka;
- 2 białka albo 2 łyżeczki syropu trzcinowego;
- 0,5 szklanki oleju;
- 1 mały jogurt bez laktozy;
- opcjonalnie kilka migdałów do posypania.

Szklanka ma u mnie 250 ml.

Mąką bezglutenowa każda się nada. Mąki można dowolnie mieszać, aby tylko ich było 2,5 szklanki.
Białka mają tylko zlepić ciasto, to samo zrobimy syropem trzcinowym. 
Olej można zastąpić rozpuszczonym, zimnym masłem bez laktozy.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Jabłka obieramy i ścieramy na małych albo dużych oczkach. Następnie starte jabłka polewamy kilkoma kroplami cytryny.   
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Można wykorzystać tu suszoną żurawinę, rodzynki, migdały, wszelakie orzechy, skórkę cytrynową itd.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Do jednej miski wrzucamy suche składniki czyli: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy, sól, pokrojone bakalie. Dokładnie mieszamy.

Do drugiej miski wrzucamy mokre składniki czyli: olej, białka, jogurt, starte jabłko. Dokładnie mieszamy. 

Następnie do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre składniki i bardzo dokładnie mieszamy dobre 15 minut. Można użyć tu maszynę, blendera i wówczas mieszamy dobre 5 minut. 
Ciasto musi być bardzo dobrze wymieszane, inaczej zakalec murowany. 

 
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
Nasze ciasto przelewamy do keksówki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Papier lekko smarujemy olejem. Ciasto chlebowe można posypać bakaliami, migdałami, pokrojonym jabłkiem. 
 

Nasz chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C grzanie góra- dół. Pieczemy do suchego patyczka od 45 - 60 minut. 
Gotowy chleb wyciągamy z piekarnika i ostrożnie, aby się nie połamał wyciągamy z foremki. Chleb musi zostać wyciągnięty z foremki, aby odparował. Następnie czekamy do wystygnięcia. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Chleb jabłkowy przechowujemy w papierze. 








CHLEB GRYCZANO - RYŻOWY

domowy, delikatny chleb upieczony bez zbędnego czekania, mieszania. Szybki, smaczny chlebuś o neutralnym smaku mimo mąki gryczanej. Chlebek nie kruszy się i świetnie się sprawdzi na kanapkach. 
 
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej;
- 1 szklanka mąki gryczanej;
- 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej;
- 2 szklanki wody o temperaturze 40 stopni C;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 opakowanie suchych drożdży tj. 7 g;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżka oleju bezwonnego. 
 
Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy wodę i olej i intensywnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. 
Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i odstawiamy na dobre 30 minut do wyrośnięcia. 
Po 30 minutach wkładamy naszą foremkę do pieca nagrzanego do 180 stopnic C bez termoobiegu, grzanie góra - dół. Pieczemy 45 minut do suchego patyczka.
Na spód kładziemy naczynie z wodą, dzięki czemu chleb będzie rumiany. 


KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY







CHLEB SEROWY
z serowymi wielkimi żółtymi dziurami. Wakacyjny chleb, który można zabrać z garścią pomidorów do lasu, na plażę, do ogrodu.  Chleb upieczony jest z dodatkiem dwóch serów, twardego sera koziego oraz żółtego sera bez laktozy. Pieczemy go nieco dłużej, aby rósł...rósł...przez cały czas i pachniał serami, latem, wakacjami, domowym chlebusiem i tymi serowymi dziurkami.

CHLEB SEROWY BEZGLUTENOWY

Składniki na 1 bochenek:
- 250 ml wody o temperaturze 80 stopni C;
- 300 g mąki schar b
- 1 płaska łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka oleju albo oliwy;
- 1 opakowanie żółtego sera bez laktozy czyli około 135 g żółtego sera;
- 2 łyżki startego twardego sera koziego.
Składniki na rozczyn:
- 1 kostka drożdży czyli 100 g albo 1 opakowanie suchych drożdży;
- 2 łyżki cukru;
- 5 łyżek ciepłej wody.

Do dużej miski wrzucamy pokruszone drożdże. Wsypujemy cukier, zalewamy ciepłą wodą i czekamy dobrą godzinę. Po godzinie wrzucamy mąkę. Mąkę należy przesiać przez sitko. Następnie po 10 minutach wlewamy wodę i intensywnie mieszamy. Odstawiamy na dobre 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie miskę foliujemy i do lodówki na 12 godzin.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Po upływie 12 godzin wyciągamy miskę i umieszczamy w ciepłymi miejscu, aby oswoiło się ze zmianą temperatury. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy, tak, aby powstała kulka. Jeśli trzeba sypiemy mąkę. Następnie wrzucamy pokrojony na kostkę ser żółty oraz starty ser kozi i mieszamy.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Kiedy mamy już serową kulkę możemy ją naciąć żyletką, abo nożem. Możemy chleb posmarować białkiem, albo mlekiem roślinnym.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
GOTOWĄ KULKĘ CIASTA Z SEREM WARTO ODSYPAĆ MĄKĄ, BĘDZIE ŁATWIEJ NACINAĆ
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
NACINAMY CHLEB, A NASTĘPNIE SMARUJEMY. U MNIE BIAŁKO

I do pieca na 90 minut, grzanie góra - dół, bez termoobiegu. temperatura 200 stopni C, na sam dół pieca ustawiamy naczynie z wodą, aby wytworzyła się para.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Gotowy chleb poznamy po suchym patyczku i po tym, że jak popukamy go to będzie głuchy dźwięk.
Gorący chleb odstawiamy do wystygnięcia.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
CHLEB W NACIĘCIACH MA SER
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
SKÓRKA JEST DELIKATNA I CHRUPKA
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
SEROWE DZIURY W CHLEBIE
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
SPÓD CHLEBA
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
SER JEST ŚWIEŻY PRZEZ DWA DNI






CHLEB RYŻOWY

Mąka ryżowa, jak już pisałam wiele razy to najprostsza z mąk do pieczenia. Sama w sobie jest ona klejem wystarczy odrobinę wrzątku. Jeśli ciasto zostawiamy na dłużej najpierw w cieple, a potem w zimnie zacznie ono rosnąć, jak na dużej ilości drożdży. A więc zaczynamy pieczenie prostego chleba ryżowego, na którym można wyczarować magiczne wzory. W środku chleb jest biały niczym biały bez. I pachnie już latem, wiatrem, kolacją zjedzoną w ogrodzie i zbliżającymi się wakacjami.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki na średni chleb:
- 300 g mąki ryżowej;
- 300 ml wrzątku;
- kostka świeżych drożdży tj.100 g;
- 1 łyżka cukru;
- 4 łyżki ciepłej wody;
- 1 łyżeczka soli.

Mąkę ryżową przesiewamy. Do miski wrzucamy pokruszone drożdże i cukier, zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na dobrą godzinę. Następnie do miski z gotowym zaczynem wrzucamy przesianą mąkę i zostawiamy na dobry kwadrans - nie ruszamy, nie mieszamy. Po kwadransie wlewamy wrzątek, aby ciasto zaparzyć i intensywnie mieszamy drewnianą łyżką. My mieszamy a ciasto dosłownie rośnie na naszych oczach. Ciasto odstawiamy na 5 godziny w ciepłe miejsce.
Następnie miskę foliujemy i wkładamy do lodówki na 12 - 15 godzin. Po tym czasie ciasto wyciągamy i zagniatamy.
Jeśli ciasto się kruszy dodajemy wrzątku, aż zacznie przypominać zwartą plastelinę. Ciasto odstawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło. Następnie ciasto nacinamy - ja użyłam żyletki i odstawiamy znów na godzinę. Ciasto warto naciąć, aby ładnie pękało podczas pieczenia.  
Ciasto kładziemy na kawałek papieru do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C grzanie góra - dół bez termoobiegu. Pieczemy około 45- 60 minut do suchego patyczka. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
SPÓD CHLEBA
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
CHLEB JEST ŚWIEŻY PRZEZ 3 DNI