Na tej stronie:
- letnia fasolka w sosie pomidorowym;
- letnia zupa warzywna z fasolką zamiast makaronu, bez mięsa;
- fasolka po bretońsku z komosą ryżową;
- jesienna zupa fasolada czyli zupa z fasoli na oliwie;
- marynowana fasola w kurkumie i curry;
- sałatka z białej fasolki;
- sałatka z mieszanej fasoli;
- letnia fasolka szparagowa z boczkiem, miętą i natką pietruszki.
LETNIA FASOLKA W SOSIE POMIDOROWYM
mięsista fasolka polana obficie sosem z pomidorów i z cebuli. Obłędnie pyszna. Każda fasolka się nada i szparagowa i tyczkowa.
Składniki:
- garść fasolki;
- 3 duże pomidory;
- 1 cebula;
- szczypta soli, pieprzu, cukru do smaku.
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości - odcedzamy.
Pomidory i cebulę wrzucamy do blendera kielichowego z ostrzem "s" i robimy sosik.
Do fasolki wrzucamy sosik. Zagotowujemy. Dodajemy sól, cukier i pieprz. I gotowe.
LETNIA ZUPA WARZYWNA Z FASOLKĄ ZAMIAST MAKARONU, BEZ MIĘSA
fasolka drobno pokrojona "robi za makaron". Warzywa są pokrojone w kosteczkę i starte na grubych oczkach. Dzięki czemu zupa jest gęsta, sycąca i smakuje latem. Podaje ją z bułeczkami, jako obiad jednogarnkowy.
Składniki na garnek o średnicy 20 cm:
- 30 g - 40 g fasolki żółtej (garść fasolki);
- 40 - 50 g młodych ziemniaków (ok. 6 ziemniaków);
- 2 marchewki;
- 1 cebula;
- szczypta soli i szczypta pieprzu;
- 4 - 5 szklanek zimnej wody. Moja szklanka ma 250 ml;
- 3 łyżki masła bez laktozy;
- koperek drobniutko pokrojony do posypania.
Warzywa obieramy. Fasolkę kroimy na 3 części. Cebulkę i ziemniaki - poza 1 dużym ziemniakiem - kroimy w kosteczkę.
Ziemniaka, który został wraz z marchewką trzemy na grubych oczkach.
Do garnka wrzucamy masło. Kiedy zacznie się topić wrzucamy pokrojoną fasolkę, ziemniaki, cebulkę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i smażymy dobre 10 - 15 minut na maleńkim ogniu.
Warzywa powinny się "obtoczyć" w maśle. Następnie wlewamy wodę, aby zakryły całkowicie warzywa. I gotujemy dalej na średnim ogniu dobrą godzinę.
Następnie wrzucamy startą marchewkę i ziemniaka i gotujemy dalej dobre 20 - 30 minut. I gotowe. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
FASOLKA PO BRETOŃSKU Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
w sosie pomidorowo - warzywnym. To gęste, sycące danie na obiad i na kolację. Komosa zagęszcza, daje łagodny smak, otula każdą fasolkę. A sos warzywny daje aromat i konsystencję. Pyszne danie na te chłody.
Składniki na średniej wielkości garnek:- ok. 500 g ugotowanej fasoli Jaś albo odcedzonej białej fasoli z puszki;
- ok. 100 g ugotowanej komosy ryżowej;
- opcjonalnie kawałek dowolnej kiełbaski bez glutenu bez laktozy, natki pietruszki do posypania.
Składniki na sos:
- 3 średniej wielkości pomidory;
- kawałek obranego selera;
- 2 średniej wielkości obrane marchewki;
- 1 łyżka ketchupu bez glutenu;
- 2 solidne łyżki masła bez laktozy;
- szklanka zimnej wody, albo trochę więcej (tj. ok.250 ml).
Do garnka wrzucamy wszystkie składniki na sos poza wodą. Smażymy kilka minut, aż masło się rozpuści a warzywa pokryje tłuszcz. Następnie wlewamy szklankę wody i gotujemy do miękkości warzyw. Jeśli trzeba w trakcie gotowania dolewamy odrobinę wody. Całość blendujemy. Nasz sos jest gotowy.
Do gotowego sosu wrzucamy fasolę i komosę i całość zagotowujemy.
Nakładamy na talerz posypujemy pokrojoną kiełbaską i natką pietruszki. I gotowe.
JESIENNA ZUPA FASOLADA CZYLI ZUPA Z FASOLI NA OLIWIE
pyszna, gęsta sycąca, jesienna zupa na bazie fasoli i warzyw. Pachnie dobrą domową kuchnią, pomidorami. Zamiast mięsa oliwa z oliwek albo olej.Zamiast selera seler naciowy. Podajemy z pajdą chleba. I warto zrobić od razu więcej fasolady bo z każdym dniem jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
Składniki na duży garnek:
- 300 g suchej drobnej białej fasoli namoczonej przez noc;
- 2 średniej wielkości cebule dowolnego koloru;
- 3 - 4 małe marchewki pokrojone w krążki;
- opcjonalnie 1 czerwona papryka pokrojona w cieniutkie paski;
- 1/2 paczki selera naciowego obrana i pokrojona w grubsze kawałki;
- 1/2 pęczka natki pietruszki drobniutko posiekanej;
- 500 g pomidorów przetartych na grubych oczkach albo zblendowanych;
- 2 litry zimnej wody;
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego bez octu;
- 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju;
- 1 liść laurowy;
- sól i pierz do smaku.
Namoczoną fasolę gotujemy w dużej ilości świeżej wody, aż będzie prawie miękka.
Do garnka wlewamy oliwę i garnek kładziemy na średni gaz. Kiedy oliwa się lekko rozgrzeje wrzucamy pokrojoną cebulę, marchewkę, paprykę i mieszamy około 2 minut.
Następnie wlewamy wodę, wrzucamy liść laurowy, szczyptę soli. Wrzucamy posiekaną pietruszkę i pokrojony seler naciowy. Zmniejszamy gaz na mały i gotujemy 15 minut.
Po 15 minutach dodajemy przetarte pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolę. I gotujemy, aż nasze warzywa będą mięciutkie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe.
MARYNOWANA FASOLA W KURKUMIE I CURRY
Marynować można każdą fasolę, małą, dużą, Jaś, białą, fioletową. Każdą byle była ugotowaną. A skąd ten kolor? To kurkuma i curry, które nadają zupełnie inny wymiar smaku, aromatu i zmieniają nawet strukturę samej fasoli. A z czym jeść? W starym domu je się marynowaną fasolę zazwyczaj z ciepłymi paluchami, albo pajdą chleba, albo w sałatce.
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanej fasoli;
- 1 litr wody;
- 0,25 litra octu 10 proc. czyli 1 szklanka octu;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 1 łyżeczka przyprawy curry;
- 1 łyżeczka płaska białej gorczycy;
- 1 łyżeczka płaska czarnego pieprzu w ziarenkach;
- opcjonalnie 1 łyżka cukru;
- słoiki większe, albo mniejsze koniecznie wymarzone i suche. W tych słoikach będziemy przechowywać fasolkę.
Do dużego garnka wlewamy wodę i ocet. Kiedy woda z octem zacznie wrzeć wrzucamy ugotowaną fasolkę oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy dobre 5 - 8 minut, aby fasola przeszła kurkumą i pozostałymi przyprawami.
Następnie przelewamy fasolkę wraz z zaprawą do słoików. I solidnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem. Kiedy wystygną odwracamy. Po 4 dniach fasola jest gotowa.
Fasola może śmiało stać w słoiku ponad miesiąc.
Fasolę
można także poddać pasteryzacji na sucho w piekarniku 130 stopni C co
najmniej 30 minut, wówczas może spokojnie stać i pół roku w naszej
piwnicy.
SAŁATKA Z BIAŁEJ FASOLKI
otwieramy puszkę fasoli, dodajemy do tego solidny chlust ulubionego oleju albo oliwy, posypujemy zieleniną i gotowe. Prosto, szybko, smacznie. Podajemy do mięs, ryb, do ziemniaków. Sałatka świetnie nada się w pudełko, można zjeść z dużą bułą z masłem. Na zdrowie.
Składniki:- 1 puszka fasoli;
- garść natki pietruszki;
- solidny chlust oleju albo oliwy, którą lubimy;
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
Otwieramy puszkę fasoli. Zawartość puszki wsypujemy na sito i obficie zalewamy zimną wodą. Następnie fasolkę przerzucamy do miski. Natkę pietruszki myjemy i drobniutko siekamy. Zieleninę wrzucamy do miski, dodajemy solidny chlust oleju, troszkę soli, troszkę pieprzu. Mieszamy całość najlepiej łyżeczką, aby natka pietruszki fajnie połączyła się z fasolką i gotowe.
Sałatkę można przechowywać w lodówce jedną dobę.
FASOLKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
jest delikatna w smaku i pachnie latem. Suszone pomidory zastępują tu kiełbaskę czy mięso. Suszone pomidory dają miękkość i fajny smak, paradoksalnie zupełnie inny niż sos pomidorowy. Poza tym tworzą one lekkość tego dania. Fasolkę z suszonymi pomidorami można posypać bazylią, albo zieloną pietruszką albo cebulką. Pełna dowolność a smak zawsze fajny. I to ciepełko w brzuszku. Na zdrowie.
- dwie spore garści świeżej fasoli typu Jaś.
- pomidory z puszki albo koncert pomidorowy albo koncentrat pomidorowy;
- 1 łyżka dowolnej mąki bezglutenowej. Mąka ma jedynie zagęścić sos.
- 1 słoik z suszonymi pomidorami;
- 2 szklanki wody;
- chlust i kilka kropli;
- odrobinę soli, cukru albo papryki suszonej do doprawienia.
Fasola Jaś - najsmaczniejsza jest duża fasola ponieważ nie jemy samych "skórek". Fasola Jaś kupiona na targach, bazarach w dobrych warzywniakach jest świeża i nie trzeba jej moczyć przez noc. Jeśli zaś mamy Jasia w wersji suszonej należy fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Fasolę gotujemy w tej samej wodzie.
Fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, wrzucamy szczyptę soli, kilka kropli oleju i stawiamy na średnim gazie. Nie zamykamy garnka zupełnie przykrywką, bo pod wpływem gotowania zrobi się piana i wycieknie nam na piec. Kilka kropli oleju dodajemy, aby fasola nie przywierała do dna czy ścianek garnka.
Kiedy fasolka się gotuje my kroimy na dowolne kawałki suszone pomidory i odstawiamy je na bok.
Zabieramy się za sos.
Sos z ketchupu albo koncentratu pomidorowego.
Patelnie stawiamy na średnim gazie. Kiedy patelnia się nagrzeje wlewamy łyżkę oleju - ale nie więcej. Olej powinien bardzo szybko złapać temperaturę patelni i zrobić się ciepły. Następnie wrzucamy koncentrat pomidorowy albo ketchup i 1 łyżkę mąki bezglutenowej. Smażymy dobrą minutę, dodajemy odrobinę cukru. Powstanie coś w rodzaju czerwonej kulki ciasta. Następnie zalewamy naszą maleńką kulkę ciasta wodą i intensywnie mieszamy. Jeśli sos wyszedł za rzadki nic nie szkodzi trzymamy go na gazie kilka minut, aż zgęstniej.
Sos z puszki z pomidorami.
Jeśli sos przygotowujemy z pomidorów z puszki. Patelnie rozgrzewamy, wlewamy 1 łyżkę oleju. Kiedy olej zrobi się ciepły wrzucamy 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru i smażymy, aż mąka zrobi się lekko złocista. Następnie wlewamy wodę i intensywnie mieszamy. Następnie wrzucamy pomidory z puszki i mieszamy. Jeśli sos wyszedł za rzadki nic nie szkodzi trzymamy go na gazie kilka minut, aż zgęstniej.
Kiedy fasola jest miękka
odcedzamy wodę z garnka. Do ugotowanej fasoli wrzucamy pokrojone suszone pomidory i wlewamy sos. Całość gotujemy na maleńkim ogniu przez kwadrans, aby smaki się przegryzły. Dopiero teraz próbujemy - jeśli będzie za ostre dodajemy łyżeczkę cukru, jeśli za mało pikantne dorzucamy szczyptę soli czy czerwonej suszonej papryki.
SAŁATKA Z MIESZANEJ FASOLI
Za fasolką szparagową nie przepadem...ale fasolkę w tej wersji uwielbiam. Fantastyczne połączenie smaków...zapachów...kolorów...jesień dzięki tej sałatce robi się jeszcze bardziej kolorowa.
- 300 g fasolki szparagowej żółtej;
- 300 g fasolki szparagowej zielonej;
- 2 czerwone papryki pokrojone w cienkie paski;
- 4 łyżki oliwy;
- 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paski;
- 50 g kaparów odcedzonych i osuszonych;
- 2 cebule pokrojone w kratkę;
- 1 łyżeczka kuminu;
- 1 łyżeczka ziaren kolendry;
- garść pietruszki lub garść koperku lub garść koperku wymieszanego z pietruszką;
- otarta skórka z cytryny;
-sól i pieprz.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C (200stopniC z termoobiegiem).
W dużym garnku gotujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy żółtą fasolkę. Po 1 minucie wrzucamy zieloną fasolkę. Fasolkę gotujemy 4 minuty. Fasolka będzie ugotowana i chrupiąca. Po 4 minutach fasolkę odcedzamy i zalewamy zimną wodą, odcedzamy. Fasolkę wrzucamy do miski.
Paprykę pokrojoną w paseczki mieszamy z oliwą. Paprykę wykładamy na blaszkę i pieczemy 5 minut, aż będzie miękka. Upieczoną paprykę wkładamy do miski z fasolką.
W małym garnuszku wlewamy 3 łyżki oliwy. Dodajemy czosnek i smażymy 20 sekund. Dorzucamy kapary smażymy kolejne 20 sekund. Dodajemy ziarna kuminu i kolendry i smażymy kolejne 20 sekund. Czosnek w tym czasie powinien mieć złoty kolor.
Garnuszek zdejmujemy z ognia a jego zawartość od razu wlewamy na fasolkę. Sałatkę mieszamy i dodajemy pokrojoną cebulę, skórkę z cytryny, zioła, odrobinę soli i pieprzu.
Sałatkę podajemy od razu na stół. Sałatkę można przechowywać dobę w lodówce.
LETNIA FASOLKA SZPARAGOWA Z BOCZKIEM, NATKĄ PIETRUSZKI I MIĘTĄ
to moje ulubione danie ostatnich dni. Świetnie sprawdza się na upały, jako danie główne obiadu, jako sałatka na kolacje czy jako sałatka do grilla.
- 1 kg fasolki szparagowej zielonej lub żółtej;
- 1 kg pomidorów- nadają się każde;
- 3-4 plastry boczku do posypania. Może być boczek wędzony, parzony. Jak nie mamy boczku może być kawałek szynki albo kiełbasy;
- mały pęczek natki pietruszki do posypania;
- 5-6 liści mięty do posypania zazwyczaj to jedna łodyga mięty;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do smaku.
Fasolkę obieramy z końcówek. Fasolkę przekrajemy na pół albo na trzy w zależności od długości fasolki. Wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, wrzucamy cukier i gotujemy do miękkości.
Pomidory wkładamy do naczynia zalewamy wrzątkiem i po kilku sekundach zalewamy zimną wodą.
Boczek kroimy na mniejsze kawałki.
Kiedy fasolka jest miękka odlewamy wodę. Do garnka wrzucamy pomidory, boczek. Gotujemy wszystko przez 2-3minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nakładamy do miseczek, posypujemy zieleniną (miętą i natką pietruszki) i boczkiem.