Na tej stronie:
- szybkie dyniowe chlebki z patelni;
- dyniowy chlebek z cynamonową skorupką;
- zupa dyniowo - paprykowa z warzywami;
- kostka dyniowo - czekoladowa;
- pasta piernikowa z dyni i masła orzechowego;
- korzenna zupa dyniowa na ostro;
- tarta dyniowa;
- spaghetti z dyni makaronowej z orzechowym pesto;
- zupa dyniowa na mleku kokosowym z pomarańczą.
- ciasto dyniowe z mąki kokosowej;
- ciasto dyniowe z gruszką;
- słodki chleb dyniowy;
- korzenny dyniowiec.
SZYBKIE DYNIOWE CHLEBKI Z PATELNI
proste, szybkie w przygotowaniu chlebki pełne aromatu za sprawą dyni i sera. Uwielbiam na śniadanie z kawą.
Składniki na 6 - 7 chlebków:- 3 - 4 łyżki puree dyniowego z dowolnej dyni;
- 1 jajo;
- 90 - 100 g czerstwego albo świeżego pieczywa bez glutenu;
- 20 - 30 g twardego żółtego sera bez laktozy. U mnie Dziugas;
- solidny chlust oleju do smażenia.
Do miski wrzucamy podzielone na mniejsze kawałki pieczywo. Następnie dodajemy puree z dyni i jajo. Mieszamy i odstawiamy ns chwilkę, aby pieczywo zrobiło się mięciutkie.
Następnie dodajemy starty na grubych oczkach ser i mieszamy.
Nasza masa powinna być bardzo gęsta i przypominać masę na kotlety mielone. Jeśli z jakiegoś powodu masa jest rzadka dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej.
Patelnie ustawiamy na mały ogień. Wlewamy spory chlust oleju. Kiedy olej będzie ciepły łyżką nakładamy nasze chlebki (można je dowolnie formować) i smażymy na złoty kolor.
Prosto z patelni podajemy na stół. I gotowe.
Każdy chlebek będzie inny.
Jeśli nasz ogień będzie za duży chlebki się mocno przypieką, ale dalej będą pyszne.
DYNIOWY CHLEBEK Z CYNAMONOWĄ SKORUPKĄ
tradycyjny chlebek dyniowy. Szybki w przygotowaniu. Pyszny, mięciutki, słodki cynamonowy.
Składniki na keksówkę 25/11 cm:- 1 szklanka puree z dowolnej dyni o temperaturze pokojowej. Puree może być z dyni pieczonej, gotowanej, może być bardzo gęste przy dyni hokkaido, jak rzadkie przy tradycyjnej dyni;
- 2 jajka o temperaturze pokojowej;
- 1/2 szklanki oleju bezwonnego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1/2 łyżeczki sody;
- ok. 240 - 250 g mąki ryżowej. Nie wolno jej zastąpić inną bo zakalec murowany;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 1 - 2 łyżeczki cynamonu, a także dać trochę imbiru czy kardamonu.
Składniki na cynamonową skorupkę;
- 1 łyżka masła bez laktozy;
- ok. 50 g cukru;
- 1 łyżeczka cynamonu.
Moja szklanka ma 250 ml.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni grzanie góra - dół.
Do jednej miski wrzucamy składniki mokre: puree z dyni, jajka, olej i mieszamy widelcem, albo chwilkę miksujemy.
Do drugiej miski wrzucamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukry, cynamon, i mieszamy.
Następnie do mokrych składników wrzucamy suche i mieszamy tylko do połączenia składników, czyli nie za długo widelcem albo mikserem.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na cynamonową skorupkę i łączymy je palcami, powinno powstać coś w rodzaju kruszonki. Kruszonką posypujemy nasze ciasto.
Chlebek wkładamy do piekarnika 180 stopni C grzanie góra - dół. Pieczemy 50 - 60 minut do suchego patyka. Chlebek sprawdzamy patykiem na środku bo chlebek lubi się nie dopiec na środku i na samym dole w środku.
ZUPA DYNIOWO - PAPRYKOWA z warzywami
to najczęściej gotowana zupa w starym domu. Rozgrzewająca, mocno sycąca, gęsta i ma niesamowity aromat przez połączenie dyni, papryki i warzyw. Podaje ją z marynowaną cebulką i szczypiorkiem.
Składniki na 1 garnek:- kawałek dyni ok. 400 - 500 g;
- 1 pietruszka;
- 1 por - biała część pora albo 1 duża cebula;
- 1 papryka dowolnego koloru;
- 1/2 cześć małej selery;
- 2 marchewki;
- 2 ziemniaki;
- kawałek imbiru tj. ok.10 - 15 g;
- 1 łyżeczka soli i szczypta soli;
- chlust oleju.
Warzywa obieramy. Wrzucamy do garnka, wlewamy olej. Zamykamy garnek pokrywką i kładziemy na mały ogień.
Smażymy dobre 15 - 20 minut, aż objętość warzyw zmniejszy się mniej więcej o połowę.
Następnie wlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz i gotujemy dalej na małym ogniu 30 - 40 minut do miękkości warzyw. Po tym czasie blendujemy zupę i zagotowujemy raz jeszcze i gotowe.
KOSTKA DYNIOWO - CZEKOLADOWA
potwornie czekoladowa. Delikatna, kremowa za sprawą dwóch warstw. Pierwsza warstwa to czekoladowy mięciutki spód, druga warstwa to rodzaj kremu oczywiście czekoladowego. Kostkę można posypać migdałami, grubą solą, może rodzynkami albo czarnuszką.
Składniki na blachę 16/18 cm.
Składniki na spód:
- 3 jajka;
- 130 - 150 g puree z dyni;
- 70 - 100 g czekolady bez glutenu rozpuszczonej w kąpieli wodnej. U mnie tabliczka gorzkiej czekolady;
- 40 g maki jaglanej albo kokosowej;
- 1 budyń śmietankowy albo waniliowy albo czekoladowy bez glutenu.
- opcjonalnie 4 łyżki cukru.
Składniki na krem:
- 70 - 100 g czekolady bez glutenu rozpuszczonej w kąpieli wodnej. U mnie tabliczka gorzkiej czekolady;
- 100 ml mleka kokosowego albo śmietanki 30 % bez laktozy;
- opcjonalnie 1 łycha cukru pudru.
Wszystkie składniki na spód mieszamy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu około 20 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy w piekarnika i zostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia.
Zabieramy się za krem. Śmietankę albo mleko kokosowe miksujemy chwilkę. Jeśli dodajemy puder to teraz go wsypujemy i miksujemy. Następnie pomalutku wlewamy gorącą rozpuszczoną czekoladę. Utworzy się nam gęsty krem. Krem wykładamy na upieczony wystygły spód. Posypujemy płatkami migdałami albo niczym.
Foremkę z gotowym ciachem wkładamy choć na pół godziny w chłodne miejsce. I gotowe.
Teraz wystarczy wyjąć ciacho z foremki i dowolnie pokroić. U mnie kostka różnych wielkości.
PASTA PIERNIKOWA Z DYNI I MASŁA ORZECHOWEGO
mocno
pomarańczowa, potwornie aksamitna, mega zdrowa. Świetna do kanapek, do
chipsów, do ciasteczek, do jedzenia łyżeczką ze słoika.
Składniki:- 1 kubek pokrojonej w kostkę dyni hokkaido;
- 3 łyżki masła orzechowego;
- 3 łyżeczki płaskie przyprawy do piernika;
- chlust oleju rzepakowego do pieczenia;
- 2 - 3 łyżeczki oleju ryżowego do polania;
- do posypania: pestki dyni albo płatki migdałowe, albo sól.
Piekarnik
nagrzewamy na 200 stopni C grzanie góra - dół. Dynię wrzucamy do naczynia żaroodpornego polewamy olejem
rzepakowym, posypujemy solą. Pieczemy 20 - 30 minut. Studzimy.
Do naczynia wrzucamy upieczoną dynię, masło orzechowe, przyprawę do piernika i miksujemy na jednolitą masę. Następnie
naszą pastę przekładamy do naczynia/ słoiczków polewamy olejem ryżowym i
posypujemy płatkami migdałów albo pestkami dyni albo delikatnie
oprószamy solą. I gotowe.
KORZENNA ZUPA DYNIOWA NA OSTRO
czyli dynia z papryką, czosnkiem, lekko ostra, rozgrzewająca. Pełna korzennych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu, curry i innych. Na jesienne obiady idealna. Prosta, korzenna dyniowa.
Składniki na duży garnek:
- dynia świeża/ mrożona/ zamarynowana - 400 g tj. jeden duży słoik. Każdy gatunek dyni się nadaje;
- 1 papryczka chili średniej wielkości;
- 1 pietruszka korzeń lub 1 ziemniak;
- puszka mleka kokosowego/ śmietanki kokosowej;
- solidny chlust oleju albo oliwy albo oliwy z oliwek do podsmażenia;
- 1 łyżka cukru;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/4 łyżeczki curry;
- 1/4 łyżeczki imbiru;
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kardamonu;
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku lub świeżego;
- 1 łyżka soku z cytryny.
- 1 ząbek czosnku;
- 1/4 łyżeczki curry;
- 1/4 łyżeczki imbiru;
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kardamonu;
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku lub świeżego;
- 1 łyżka soku z cytryny.
Dynię, pietruszkę, czosnek obieramy, opłukujemy. Kroimy na mniejsze kawałki.
Papryczkę kroimy na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewamy olej. Kiedy olej zrobi się ciepły, wrzucamy pokrojoną: dynię, pietruszkę, papryczkę, czosnek i obsmażamy na średnim ogniu. Jeśli tłuszczu jest za mało dolewamy odrobinę oleju.
Kiedy dynia się lekko podsmaży dodajemy łyżkę cukru i wszystkie przyprawy oraz sok z cytryny. Kiedy cukier i przyprawy
oblepią dynię wlewamy wodę. Wody wlewamy tyle, aby zakryła ona warzywa. Gotujemy dobre 40 minut - po tym czasie nasza dynia i warzywa powinny zrobić się mięciutkie.
Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze dobre 10minut. I praktycznie gotowe. Teraz wystarczy całość zmiksować/ zblendować i na stół.
TARTA DYNIOWA
po prostu jest perfekcyjna. Wymaga troszkę czasu, grama wyobraźni, ale jest idealna. Puszysta, delikatna, pachnąca dynią, cynamonem, ciepłą jesienią.
Ta tarta została polubiona przez uczestniczkę amerykańskiego MasterChef była wymiana przepisów i miłe pozdrowienia.
Składniki na 1 formę do tarty:
- 3 szklanki puree z dowolnej dyni;
- 2 laski cynamonu;
- 2 laski cynamonu;
- 2 szklanki mąki ryżowej;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka bezwonnego oleju do pieczenia;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Moja szklanka ma 250 ml.
3 szklanki purée dyniowego wrzucamy do miski. Do
purée dyniowego dodajemy 2 szklanki mąki. Następnie dodajemy szklankę
cukru. Wlewamy szklankę oleju. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy.
Ciasto winno mieć konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego. Na pewno wyda Ci się one zbyt rzadkie, ale to tak ma być.
Ciasto winno mieć konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego. Na pewno wyda Ci się one zbyt rzadkie, ale to tak ma być.
Ciasto wkładamy do piekarnika 180 stopni C grzanie góra - dół na 40 minut, środkową półka.
Tarta jest dobra kiedy patyk jest leciutko wilgotny, ale ciasto nie przykleja się do niego.
Tarta jest dobra kiedy patyk jest leciutko wilgotny, ale ciasto nie przykleja się do niego.
Ciasto wyciągamy z piekarnika....i odstawiamy na dobre 4 godziny do przestygnięcia. Nie
wolno ciasta wyciągać z foremki ponieważ się wyleje. Sekretem dyniowej
tarty jest to, że nasze ciasto dyniowe dopiero kiedy ostygnie robi się ciałem
stałym.
SPAGHETTI Z DYNI MAKARONOWEJ
Z ORZECHOWYM PESTO
dynie
makaronowa to dla mnie cud natury. Niby normalna dynia, po przekrojeniu
o normalnej strukturze z pestkami, zaś po upieczeniu robi się z niej
naturalny makaron, który ma niesamowity delikatny smak. Zaś z
orzechami, oliwa z oliwek, owczym twardym serem i pietruszką wychodzi
przepyszne danie obiadowe czy kolacyjne. Dynię makaronową przygotowuje zupełnie inaczej niż inni, ale o tym już poniżej.
Składniki na 4 porcje:
- 1 większa dynia makaronowa;
- 1 chlust oleju albo oliwy do polania dyni podczas jej pieczenia.
Składniki na pesto orzechowe;
- garść orzechów włoskich;
- garść natki pietruszki;
- chlust oliwy z oliwek.
Dodatkowo twardy ser owczy do posypania.
Dynie makaronową dokładnie myjemy.
Dynię dużym i ostrym nożem tniemy na pół. Dynia w zależności od dojrzałości i wielkości będzie bardziej lub mniej żółta.
Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni C grzanie góra - dół. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie z wodą. Dynię wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut, ale co ważne po 30 minutach pieczenia dyni otwieramy piekarnik i delikatnie polewamy dynię oliwą albo olejem.
Następnie piekarnik zamykamy i dynię pieczemy dalej czyli przez 15 minut. Tak, aby łączny czas pieczenia wynosił 45 minut.
Następnie upieczoną dynię wyciągamy z piekarnika. Łyżeczką wyciągamy pestki. A następnie widelcem skrobiemy dynię po krawędziach, aby uzyskać makaron.
Dynię skrobiemy widelcem do końca, aż pozostanie po naszej dyni twarda skorupka. Tą skorupkę można wykorzystać i podać w niej danie.
Ciepły dyniowy makaron kładziemy na talerz, polewamy go pesto orzechowym.
Pesto orzechowe przygotowuję się w niecały kwadrans. Więc na pewno zdążymy je przygotować w czasie, w którym piecze się nasza dynia.
Orzechy włoskie bardzo drobniutko kroimy. Natkę pietruszki bardzo drobniutko kroimy. Do jednego naczynia wrzucamy pokrojone orzechy, natkę pietruszki zalewamy oliwą z oliwek i gotowe.
ZUPA DYNIOWA NA MLEKU KOKOSOWYM Z CYNAMONEM i Z POMARAŃCZĄ
można
ją jeść na śniadanie z większą ilością mleka...na obiad...i na kolację
trzymając w jednej ręce łyżkę a w drugiej bułkę. Na zdrowie.
Składniki:
- 1 kg dyni dowolnego koloru i rodzaju;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- 1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego;
- 1 pomarańcza;
- 1/2 szklanka wody.
Dynie obieramy ze skórki i z całego zaplecza pestkowego. Dynie umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki wkładamy do garnka. Do garnka wrzucamy cynamon. Wlewamy 100 ml wody i gotujemy na małym ogniu, aby dynia nie przywarła do garnka a zrobiła się mięciutka. Gotujemy około 15-20 minut.
Następnie wyciągamy cynamon jeśli jest on w postaci kory. Wlewamy mleko kokosowe i sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość gotujemy następne 15- 20 minut. Następnie miksujemy/blendujemy zupę...i próbujemy....na tym etapie można dodać odrobinę cynamonu, cukru.
Po doprawieniu warto zupę jeszcze raz zagotować i gotowe.
CIASTO DYNIOWE Z MĄKI KOKOSOWEJ
po prostu pyszności, że aż palce lizać. Bazą tego ciasta są dwa składniki: dynia i mąka kokosowa.
Składniki:
- 1 mała dynia. Rodzaj dyni nie ma znaczenia.
Z 1 kg dyni otrzymujemy 850g miąższu i około 620g purée dyniowego czyli
około 3 szklanek purée. My potrzebujemy do ciasta 2 szklanki purée dyniowego;
- 2 laski cynamonu;
- 2 laski cynamonu;
- 2 szklanki mąki kokosowej;
- 2 szklanka cukru;
- 2 szklanka cukru;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu.
Zanim
zrobimy ciasto trzeba przygotować purée dyniowe. Purée dyniowe można
zrobić z całej dyni wykorzystać tyko jego część na przygotowanie ciasta
a resztę zamrozić.
Purée dyniowe: dynie
obieramy ze skórki i z pięknego wnętrza. Kroimy na dowolne kawałki.
Obraną dynię myjemy i wrzucamy do garnka. Do garnka wlewamy odrobinę
wody - tak, aby dno garnka było lekko przykryte wodą. Dzięki temu dynia
się nie przyklei do spodu garnka.
Do
garnka wrzucamy laski cynamonu. Wstawiamy na malutki ogień i czekamy,
aż dynia zmięknie. Od czasu do czasu można zajrzeć do garnka i pomieszać
dynię. Zazwyczaj czas przygotowania purée to 30 - 45 minut w zależności
od rodzaju dyni, jaką mamy i kawałków na jakie udało nam się pokroić
dynię.
Kiedy nasza dynia ostygnie wyciągamy cynamon. Dynie miksujemy na gładkie purée. Warto poświęcić puree więcej czasu...czym bardziej aksamitne puree tym lepsze ciasto. Jeśli w purée będą grudki w naszym cieście także one będą.
Ciasto:
2 szklanki schłodzonego purée
dyniowego wrzucamy do miski. Do purée dyniowego dodajemy 2 szklanki
mąki kokosowej. Następnie dodajemy 2 szklanki cukru. Wlewamy szklankę oleju.
Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego.
Jeśli ciasto ma grudki dodaj odrobinę wody i dobrze wymieszaj. Mąka kokosowa to jedna z najcięższych mak i wchłania ona sporo płynu.
Ciasto przelewamy do foremki do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika 180c na około 50 minut. Ciasto jest dobre kiedy patyk jest leciutko wilgotny, ale ciasto nie przykleja się do niego. Może Ci się wydawać, że ciasto jest wilgotne i trzeba je jeszcze potrzymać w piekarniku. Nic bardziej mylnego. Moje ciasto ze zdjęcia było 15 minut za długo w piecu i ma zbyt przypieczony spód. Dlatego godzina w piecu dla tego ciasta to maxxx.
2 szklanki schłodzonego purée
dyniowego wrzucamy do miski. Do purée dyniowego dodajemy 2 szklanki
mąki kokosowej. Następnie dodajemy 2 szklanki cukru. Wlewamy szklankę oleju.
Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego.
Jeśli ciasto ma grudki dodaj odrobinę wody i dobrze wymieszaj. Mąka kokosowa to jedna z najcięższych mak i wchłania ona sporo płynu.
Ciasto przelewamy do foremki do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika 180c na około 50 minut. Ciasto jest dobre kiedy patyk jest leciutko wilgotny, ale ciasto nie przykleja się do niego. Może Ci się wydawać, że ciasto jest wilgotne i trzeba je jeszcze potrzymać w piekarniku. Nic bardziej mylnego. Moje ciasto ze zdjęcia było 15 minut za długo w piecu i ma zbyt przypieczony spód. Dlatego godzina w piecu dla tego ciasta to maxxx.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego.
Jeśli ciasto ma grudki dodaj odrobinę wody i dobrze wymieszaj. Mąka kokosowa to jedna z najcięższych mak i wchłania ona sporo płynu.
Jeśli ciasto ma grudki dodaj odrobinę wody i dobrze wymieszaj. Mąka kokosowa to jedna z najcięższych mak i wchłania ona sporo płynu.
Ciasto przelewamy do foremki do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika 180c na około 50 minut. Ciasto jest dobre kiedy patyk jest leciutko wilgotny, ale ciasto nie przykleja się do niego. Może Ci się wydawać, że ciasto jest wilgotne i trzeba je jeszcze potrzymać w piekarniku. Nic bardziej mylnego. Moje ciasto ze zdjęcia było 15 minut za długo w piecu i ma zbyt przypieczony spód. Dlatego godzina w piecu dla tego ciasta to maxxx.
CIASTO DYNIOWE Z GRUSZKĄ
Ciasto
dyniowe z gruszką...jeszcze ciepłe...bez lukru i dekoracji...proste
ciasto na jesienne popołudnie. Udało się...pachnie cynamonem i gruszką,
której kawałki uśmiechają się do nas niczym promienie słoneczne.
Składniki:
- 1 mała dynia. Rodzaj dyni nie ma znaczenia.
Z 1 kg dyni otrzymujemy 850g miąższu i około 620g purée dyniowego czyli
około 3 szklanek purée. My potrzebujemy do ciasta 12 łyżek purée.
- 2 laski cynamonu;
- 2 szklanki mąki ryżowej. Konieczna jest mąką ryżowa, aby utrzymała nasze gruszki;
- 1- 2 gruszek odmiana dowolna;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1 opakowanie cukru waniliowego bez glutenu.
- 2 laski cynamonu;
- 1- 2 gruszek odmiana dowolna;
- 1 szklanka cukru;
Zanim
zrobimy ciasto trzeba przygotować purée dyniowe. Purée dyniowe można
zrobić z całej dyni wykorzystać tyko jego część na przygotowanie ciasta
a resztę zamrozić.
Purée dyniowe: dynie
obieramy ze skórki i z pięknego wnętrza. Kroimy na dowolne kawałki.
Obraną dynię myjemy i wrzucamy do garnka. Do garnka wlewamy odrobinę
wody - tak, aby dno garnka było lekko przykryte wodą. Dzięki temu dynia
się nie przyklei do spodu garnka.
Do
garnka wrzucamy laski cynamonu. Wstawiamy na malutki ogień i czekamy,
aż dynia zmięknie. Od czasu do czasu można zajrzeć do garnka i pomieszać
dynię. Zazwyczaj czas przygotowania purée to 30 - 45 minut w zależności
od rodzaju dyni, jaką mamy i kawałków na jakie udało nam się pokroić
dynię.
Kiedy nasza dynia ostygnie wyciągamy cynamon. Dynie miksujemy na gładkie purée. Warto poświęcić puree więcej czasu...czym bardziej aksamitne puree tym lepsze ciasto. Jeśli w purée będą grudki w naszym cieście także one będą.
Ciasto:
12 łyżek schłodzonego purée
dyniowego wrzucamy do miski. Do purée dyniowego dodajemy 2 szklanki
mąki. Następnie dodajemy szklankę cukru. Wlewamy szklankę oleju.
Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz cukier waniliowy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego.
Ciasto przelewamy do foremki do pieczenia.
Gruszki obieramy i tniemy na ósemki. Gruszki układamy w dowolnej kompozycji na cieście.
Ciasto wkładamy do piekarnika 180c na około 40 minut. Ciasto jest dobre kiedy patyk jest leciutko wilgotny, ale ciasto nie przykleja się do niego.
Ciasto wyciągamy z piekarnika....posypujemy cukrem pudrem...bądź czekoladą...a może kładziemy na nie lekko podpieczoną gruszkę.
Ciasto:
12 łyżek schłodzonego purée
dyniowego wrzucamy do miski. Do purée dyniowego dodajemy 2 szklanki
mąki. Następnie dodajemy szklankę cukru. Wlewamy szklankę oleju.
Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz cukier waniliowy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego.
Ciasto przelewamy do foremki do pieczenia.
Gruszki obieramy i tniemy na ósemki. Gruszki układamy w dowolnej kompozycji na cieście.
Ciasto wkładamy do piekarnika 180c na około 40 minut. Ciasto jest dobre kiedy patyk jest leciutko wilgotny, ale ciasto nie przykleja się do niego.
Gruszki obieramy i tniemy na ósemki. Gruszki układamy w dowolnej kompozycji na cieście.
Ciasto wkładamy do piekarnika 180c na około 40 minut. Ciasto jest dobre kiedy patyk jest leciutko wilgotny, ale ciasto nie przykleja się do niego.
Ciasto wyciągamy z piekarnika....posypujemy cukrem pudrem...bądź czekoladą...a może kładziemy na nie lekko podpieczoną gruszkę.
DYNIOWY CHLEB
czyli...
JESIENNY SŁODKI CHLEB Z DYNI
Chleb dyniowy, jesienny słodki chleb. Smak niebiańskie. A z dżemem
smakuje wyśmienicie. Na śniadanie, kolacje, do plecaka i na jesienny
spacer.
Prosty w przygotowaniu. Po pierwszym upieczeniu było trzeba
wstawiać kolejny chleb...pierwszy rozszedł się sam dosłownie w kilka
sekund...potem przyszło piec jeszcze trzeci do zdjęć, ale się udało...a w
między czasie znalazły się jeszcze jesienne ostatnie stokrotki i
kasztany
Składniki na keksówkę:
- 380 ml ciepłej wody (ok. 40 - 50 stopni C);
- 40 ml dowolnej oliwy bezwonnej;
- 2 łyżeczki drożdży suchych;
- 1 łyżeczka soli;
- 420 g mąki kukurydzianej;
- szklanka puree dyniowego tj. około 12 łyżek puree dyniowego.
Zaczynamy od purée dyniowego:
dynie obieramy ze skórki i z pestek. Kroimy na dowolne
kawałki, myjemy i wrzucamy do garnka. Następnie do garnka wlewamy
odrobinę wody - tak, aby dno garnka lekko było przykryte wodą. Dzięki
temu dynia się nie przyklei do spodu garnka.
Do
garnka (opcjonalnie) wrzucamy laski cynamonu i goździki. Wstawiamy na malutki ogień i
czekamy, aż dynia zmięknie. Od czasu do czasu można zajrzeć do garnka i
pomieszać dynię. Zazwyczaj czas przygotowania purée to 30 - 45 minut w
zależności od rodzaju dyni, jaką mamy i kawałków na jakie udało nam się
pokroić dynię.
Kiedy nasza dynia ostygnie wyciągamy goździki i cynamon. A dynie miksujemy na gładkie purée.
Ciasto na chleb.
Do
dużego naczynia wsypujemy drożdże i wlewamy niewielką ilości wody. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Następnie wlewamy resztę wody i ponownie mieszamy. Następnie do rozczynu
z drożdży wsypujemy mąkę i sól i ponownie mieszamy. Ciasto przykrywamy
szmatką i odstawiamy na dobrą godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją
objętość.
Do
ciasta dodajemy przecier dyniowy i lekko ciasto
mieszamy. Ciasto powinno nam się lepić w dłoni i być wilgotne.
Jeśli ciasto się nie lepi dodajemy odrobinę skrobi ziemniaczanej, ona powinna zadziałać tutaj niczym klej.
Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej foremki i pieczemy w 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym na 250 stopni C termoobieg.
Jeśli używamy urządzenia do pieczenia chleba to należy najpierw przygotować ciasto, a następnie gotowe ciasto przełożyć do urządzenia.
Jeśli używamy urządzenia do pieczenia chleba to należy najpierw przygotować ciasto, a następnie gotowe ciasto przełożyć do urządzenia.
KORZENNY DYNIOWIEC
czyli dynia z ogromną ilością korzennych smaków.
Składniki na tortownicę 24 - 26 cm:
- 1 szklanka zimnego puree dyniowego;
- 2 laski cynamonu;
- 5- 6 goździków;
- 1 łyżeczka kardamonu;
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru lub 1 łyżeczka świeżego startego imbiru;
- 2 laski cynamonu;
- 5- 6 goździków;
- 1 łyżeczka kardamonu;
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru lub 1 łyżeczka świeżego startego imbiru;
- 2 szklanki mąki ryżowej;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1 opakowanie cukru waniliowego bez glutenu;
Wszystkie
składniki mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje gęstego ciasta
naleśnikowego, na którym jeśli przejedziemy łyżką będzie widać ślad.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 c grzanie góra - dół na 45minut. Pieczemy do suchego patyczka.