Rzodkiewki

Na tej stronie:
- surówka rzodkiewkowo - imbirowa z miętą;
- pieczone rzodkiewki z serem i z miętą;
- carpaccio z rzodkiewki z malinami;
- marynowane rzodkiewki;



SURÓWKA RZODKIEWKOWO - IMBIROWA Z MIĘTĄ

fajnie orzeźwiająca, lekko cierpka. Świetna do grilla czy na kolację, jako dodatek do kanapek. Super smakuje z ryżem. A do tego mega prosta w przygotowaniu. A bym zapomniała można ją posypać czarnuszką albo płatkami migdałów. 
Składniki na 1 głęboki talerz:
- 20 - 25 rzodkiewek;
- kawałek imbiru wielkości kciuka;
- 1 łyżka soku z cytryny albo limonki;
- 1 łyżka bezwonnego oleju;
- szczypta soli;
- 2 - 3 gałązki mięty.

Rzodkiewki solidnie myjemy. Imbir obieramy. Miętę obieramy z liści ponieważ tylko ich użyjemy.
Rzodkiewki i imbir trzemy na grubych oczkach. Najłatwiej zrobić to w maszynie. Wrzucamy do miski. Wlewamy cytrynę, olej. Dodajemy sól. Mieszamy. Wrzucamy listki mięty i podajemy na stół. Z czasem rzodkiewka zacznie puszczać sok, ale mimo to surówka jest pyszna. 

Jeśli chcemy, aby surówka była dłużej świeżą dodajemy 1 łyżeczkę octu balsamicznego.




PIECZONE RZODKIEWKI Z SEREM I MIĘTĄ 

poprzez pieczenie rzodkiewki są delikatne w smaku i nie są cierpkie. Ser tworzy mini kołderkę i dodaje aromat. Zaś świeżą miętą daje odrobinę orzeźwienia. Fajne danie na letni obiad z młodymi ziemniakami czy ciepłą kolację z pajdą chleba z masłem.  
Składniki na naczynie ok.25 cm na 25 cm:
- 2 pęczki rzodkiewek;
- kawałek sera owczo - koziego tj. ok. 150 - 200 g. Może też być feta czy mozarella bez laktozy.
- kilka listków świeżej mięty;
- szczypta pieprzy;
- chlust oleju. 
Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i ogonki. Kroimy na dowolne kawałki. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego. 
Następnie posypujemy je pokruszonym serem, listkami mięty, odrobiną pieprzu do smaku. 
Na samym końcu polewamy odrobiną oleju.
I wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C grzanie góra- dół, na 20 - 25 minut. I gotowe. Teraz tylko wyciągamy z piekarnika od razu podajemy na stół. 



CARPACCIO Z RZODKIEWEK Z MALINAMI 

czyli drobniutko pocięte chrupiące rzodkiewki z mięciutkimi, słodkimi malinami to połączenie jest przepysznie chrupiące, lekkie, kolorowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 Składniki:
- garść malin;
- garść okrągłych czerwonych rzodkiewek;
- garść podłużnych czerwonych albo białych rzodkiewek;
-  1 łyżka oleju;
- odrobinę tj. niecała łyżeczka octu balsamicznego. Lepiej najpierw dać mniej i później dolać niż przesadzić.

Zasada 1: mieszamy dwa różne gatunki rzodkiewek z malinami. Proporcje zależą od naszych upodobań.
Zasada 2: nie używamy soli, pieprzu ani cukru. Maliny same osłodzą cierpię rzodkiewki.
Zasada 3: ocet balsamiczny z olejem stworzą fajny sos, który połączy smaki i świetnie doprawi całość.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Rzodkiewki myjemy, odcinamy liście i ogonki i bardzo cieniutko kroimy. Kroimy najpierw w cieniutkie plasterki a następnie w słupki.
Pokrojone rzodkiewki wrzucamy do miski. Wlewamy olej i ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy maliny. Maliny można podać w całości albo delikatnie porwać na mniejsze kawałki. Całość bardzo delikatnie mieszamy. I gotowe. Podajemy od razu na stół.



MARYNOWANE RZODKIEWKI 

to specjał starego domu. Wszyscy je uwielbiamy do grilla, do kanapek, jako dodatek do obiadu. Mają cudny smak i wcale nie są cierpkie. Super się przechowują na zimę bez pasteryzacji.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 1 litrowy słoik:
- spory pęczek rzodkiewek;
- pół szklanki octu;
- pół szklanki cukru;
- szklanka wody
Moja szklanka ma 250 ml.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki z obu stron. Rzodkiewki kroimy na cieniutkie plasterki. Pokrojone rzodkiewki wkładamy do słoika. Układamy rzodkiewki w słoiku dowolnie, tak jak nam akurat wychodzi.
Do garnka wlewamy: wodę, ocet, następnie wsypujemy cukier. To nasza zaprawa. Zaprawę gotujemy na maleńkim gazie. Zaprawę gotujemy, aż do momentu kiedy po pierwsze cukier się rozpuści po drugie, aż zacznie się gotować. 

Zaprawę wlewamy do słoika z rzodkiewkami. Słoik obracamy do góry dnem. 
Rzodkiewki są dobre po tygodniu. 
Rzodkiewki przechowujemy w chłodnym miejscu na zimę bez pasteryzacji ocet i cukier zrobią swoje.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY