Na tej stronie:
- ziemniaczane gofry;
- budyniowe - malinowe gofry;
- owocowo - jaglane gofry /śnieżynki/;
- gofry z buraka;
- gofry babiego lata;
- gofry jaglano - bananowe.
ZASADA 1
Gofry pieczemy tak długo, aż przestanie lecieć para w gofrownicy.
Dobrze wysmażone gofry pieczemy 5 minut, delikatne, lekko wysmażone 3 minuty.
ZASADA 2
Gofry w piekarniku pieczemy w temperaturze 200 stopni C, grzanie góra- dół bez termoobiegu.
ZASADA 3
Wszystko co związane z migdałami nie nadaje się do gofrów. Jak najdalej od mleka migdałowego czy mąki migdałowej.
ZASADA4
Owoce, warzywa kroimy i nie boimy się większych kawałków. One się stopią z ciastem.
ZIEMNIACZANE GOFRY
Proste w przygotowaniu, domowe, ziemniaczane. Można jeść na słodko, na słono. Moja ulubiona wersja ze szczypiorkiem i kleksem śmietany.
Składniki na 4 - 6 porcji:- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków. Najlepsze z dnia poprzedniego;
- 2 jajka;
- 5 łyżek bezwonnego oleju;
- 2 łyżki mąki ryżowej;
- 2 łyżki mąki kukurydzianej;
- szczypta soli, pieprzu;
- chlust oleju do smażenia.
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Następnie do naszych ziemniaków dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
Ciasto będzie gęste i będzie przylepiać się do miski.
Gofrownice smarujemy olejem i rozgrzewamy. Kiedy gofrownica jest gotowa, nakładamy ciasto. Zamykamy i pieczemy, aż przestanie lecieć para. I gotowe.
BUDYNIOWE - MALINOWE GOFRY
leciutkie, chrupiące, z jednej strony wypieczone a z drugiej z lekko różowym akcentem. Są bardzo delikatne, słodkie w smaku. Najlepsze ze wszystkich, które do tej pory piekłam.
Składniki na 8 sztuk, czyli 4 piecze:- 1 jajko;
- 1/2 szklanka mleka bez laktozy;
- 1 szklanka mąk bezglutenowych w tym 1/2 szklanki jaglanej, a pozostała 1/2 szklanki to trochę mąki kukurydzianej, ryżowej.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- szczypta soli;
- 2 łyżki dowolnego cukru;
- ok. 2 łyżki bezwonnego oleju;
- 1 budyń malinowy bez glutenu tj. ok. 40 - 60 g.
Dodatkowo
- solidny chlust oleju do smażenia.
Do gofrów niezbędna jest mąka jaglana i jej używamy 1/2 szklanki. Pozostała 1/2 szklanki może być już dowolną kombinacją mąk bezglutenowych, które mamy. Łącznie mąki mają dać 1 szklankę mąk.
Budyń można dać o dowolnym smaku.
Moja szklanka ma 250 ml.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na wysokich obrotach około 2 minut, aż nie powstanie gęste ciasto różowego koloru.
Nagrzewamy gofrownice, wlewamy troszkę oleju. Kiedy gofrownica jest gotowa wlewamy ciasto. Zamykamy gofrownice i pieczemy gofry, aż nie zniknie para.
Gofry po jednej stronie są lekko różowe, po drugiej mocniej przypieczone. Ostrożnie wyciągamy i gotowe.
OWOCOWO - JAGLANE GOFRY
/ŚNIEŻYNKI/
kształtem przypominają śnieżynki. Każda jest inna i nigdy nie wiadomo, ile będzie miała w sobie owoców. To tylko jej tajemnica. Śnieżynki pełne są malin i marakui. I wystarczy je tylko posypać pudrem, aby nagle zimowe popołudnie zrobiło się naprawdę słodkie.
Składniki na 6 - 8 smażeń:- 150 g marakui czyli ok.100 g miąższu marakui albo 100 g miąższu banana pokrojonego w kostkę;
- 80 g malin świeżych, albo mrożonych albo innych owoców mrożonych.
--------------------------------------------------------
łącznie około 200 - 250 g owoców;
- 200 g mąki jaglanej bez glutenu;
- 50 g skrobi ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- 30 g dowolnego cukru;
- 80 g mleka bez laktozy, nie zamieniamy żadnym mlekiem roślinnym;
- 4 jajka;
- 60 g oleju plus troszkę oleju do gofrownicy;
- szczypta soli;
- opcjonalnie maliny i cukier puder do posypania.
Wszystkie składniki poza owocami wrzucamy do miski i miksujemy na jednolitą masę.
Następnie wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy. I ciasto gotowe.
Zabieramy się za smażenie. Do gofrownicy wlewamy troszkę oleju. Kiedy gofrownice będzie nagrzana wlewamy ciasto.
Ciasto można wlewać, aby całkowicie zakryło foremkę gofrownicy, albo wlać na środek o połowę mniej - wówczas stworzy się wzór śnieżynki. Gofrownicę delikatnie zamykamy.
Pieczemy, aż przestanie intensywnie wydobywać się para. Następnie delikatnie łopatka drewnianą wyciągamy gofry. I gotowe.
GOFRY Z BURAKA
różowe czy ceglane w kolorze? Na słodko czy na słono? W każdej wersji są super, chrupkie z zewnątrz a w środku mięciutkie. Pyszne jesienne gofry.
Składniki na 3 smażenia czyli na 6 gofrów:
- 2 średniej wielkości dowolnego gatunku buraki;
- 200 g mąki gryczanej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- solidna szczypta soli;
- 150 - 200 ml mleka bez laktozy albo mleka sojowego;
- opcjonalnie 1 jajko;
- 1 łyżka oleju bezwonnego. U mnie Kujawski.
- mały chlust oleju do posmarowania gofrownicy.
Buraki gotujemy albo pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Buraki muszą być mięciutkie. Buraki ścieramy na dużych oczkach i wrzucamy do miski.
Następnie do miski wrzucamy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy albo solidnie mieszamy.
Gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, rozgrzewamy.
Kiedy gofrownica jest nagrzana wlewamy ciasto u mnie 2 łyżki przypadają na 1 gofra. Pieczemy, aż przestanie intensywnie wydobywać się para. I gotowe.
GOFRY BABIEGO LATA
a w nich cukinia, fasola i przyprawa korzenna. Pachną, kiedy się pieką babim latem, zieloną cukinią, cynamonem, z domieszką kardamonu. Lubię je piec bo ciasto jest gęste, a gofry aromatyczna. Według mnie najlepsze z keksem śmietany bez laktozy i cukrem pudrem. Ale ze świeżymi malinami też smakują wybornie. Na zdrowie.
Składniki na 3 pieczenia, czyli 6 gofrów:
- ok. 300 g cukinia mała;
- ok. 220 g białej fasoli Jaś ugotowanej albo biała fasola z puszki wypłukana i odcedzona;
- szczypta przyprawy korzennej albo przyprawy piernikowej dla aromatu;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 70 g skrobi ziemniaczanej;
- 70 g mąki ryżowej;
- 80 g mąki kukurydzianej;
- 100 ml oleju plus dosłownie kilka kropel do gofrownicy;
- 180 g śmietany bez laktozy albo jogurtu sojowego.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza cukinią blendujemy na w miarę gładką masę.
Następnie cukinię ścieramy na grubych oczkach, wrzucamy do ciasta i mieszamy (nie blendujemy). Dzięki temu gofry będą miały zielone, cukiniowe wzorki.
Gofrownice uruchamiany, wlewamy dosłownie kilka kropli oleju. Kiedy gofrownica jest gotowa do pracy wlewamy ciasto. Ciasto jest gęste i nie będzie wypływać. Smażymy 4 - 5 minut, aż przestanie z gofrownicy lecieć para.
Drewnianą łopatką delikatnie wyciągamy gofry z gofrownicy i gotowe.
GOFRY JAGLANO - BANANOWE
najbardziej lubię z dżemem wiśniowym albo żółtym serem. Pychota.
Składniki na 4 pieczenia:
- 200 g mąki jaglanej bez glutenu;
- 50 g skrobi ziemniaczanej;
- 4 jajka;
- 1 i 1/2 banana tj. około 200 g;
- 30 g cukru;
- 80 g śmietany bez laktozy 18%;
- 55 g oleju plus kilka kropli oleju do gofrownicy;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- szczypta soli.
Zaczynamy od jajek. Oddzielamy żółtka od białek. Białka wrzucamy do miski dodajemy szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy na bok.
Żółtka wlewamy do miski i wsypujemy do niej wszystkie pozostałe składniki poza ubitymi białkami. Mieszamy.
Następnie do miski ze wszystkimi składnikami wlewamy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki muszą się wymieszać do jednolitej konsystencji.
Gofrownice uruchamiamy, czekamy, aż się nagrzewa. Następnie wlewamy kilka kropli oleju. Wlewamy 2 - 3 łyżki ciasta na porcje. Ciasto wlewamy tylko na dolne foremki gofrownicy, tak aby się nie wylewało.
Gofrownice zamykamy, ale nie dociskamy i pieczemy od 3 do 6 minut w zależności od mocy gofrownicy i stopnia wypieczenia gofrów.
Upieczone gofry wyciągamy drewnianą łopatką. I gotowe.