Lody, sorbety

Na tej stronie:
- lody jogurtowe z owocami;
- lody morelowe;
- lody na mleku kokosowym;
- lody bananowe;
- lody z czerwonych owoców;
- lody truskawkowe;
- lody z soku;
- sorbet z mango;
- lody z owocami.
 

LODY JOGURTOWE Z OWOCAMI

owocowy, pyszny, domowe. Można zrobić w dużej foremce i pokroić na kawałki, albo zrobić w małych kubeczkach do mrożenie. Ja wykorzystuję foremki po lodach i owoce sezonowe.

Składniki na litrowy pojemnik do mrożenia:
- 500 - 600 ml jogurtu roślinnego;
- garść owoców np. malin, borówek, winogron;
- opcjonalnie 1 - 2 łyżki cukru albo miodu.

Owoce myjemy wrzucamy do foremki/ foremek do mrożenia.
Owoce posypujemy cukrem. Wlewamy jogurt. Delikatnie mieszamy. 
Wkładamy do zamrażalnika na 3 - 5 godzin. Następnie wyciągamy odstawiamy na 10 minut i kroimy.

 

 LODY MORELOWE 

letnie, potwornie owocowe, domowe. Ich przygotowanie przypomina robienie smoothie tyle, że z mrożonych owoców. Zabawa w kuchni jest bardzo smaczna...bo co chwilkę trzeba próbować, a potem lody trafiają na chwil kilka do zamrażarki i gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU I BEZ LAKTOZY
Składniki na 4 lody:
- około 0, 5 kg zamrożonych moreli;
- około 0, 5 litra mleka migdałowego;
- opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru.

Zawsze warto mieć odrobinę więcej mleka przy robieniu lodów, bo może się okazać, że będzie trzeba go użyć, aby uzyskać odpowiednią konsystencję lodów.

Zaczynamy :)
Zamrożone morele wrzucamy do większego i długiego pojemnika, aby łatwiej się miksowało. Dajemy na początek odrobinę mleka i próbujemy blendować/ miksować. Nie idzie, dolewamy znów mleka. 
Miksujemy, znów dolewamy mleka, tak, aby zamrożone morele dobrze połączyły się z mlekiem i powstawała jednolita masa. Ja zazwyczaj dolewam mleka 5 - 6 raz, lepiej dolać mniej niż wlać więcej bo lody będą niesmaczne. 
Jeśli nasza masa jest gładka, jednolita i gęsta to próbujemy jej. Jeśli trzeba dodać cukru wsypujemy i jeszcze przez chwilę miksujemy. 
Następnie naszą lodową masę wlewamy do foremek. Foremki wkładamy do zamrażarek na dobre trzy godziny i gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



LEŚNE LODY NA MLEKU KOKOSOWYM

pełne jagód, borówek, mleka kokosowego. Dzięki temu ostatniemu są puchate, bo dobre lody potrzebują odrobiny tłuszczu, aby puszyste, lodowe, niezwykłe i pyszne. Leśne lody są niczym leśne skrzaty szybko znikają nam z oczu. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki na 8 - 12 lodów na patyku:
- 1, 5 szklanki mleka kokosowego;
- 1 szklanka mrożonych jagód;
- 0,5 szklanki mrożonych borówek;
- 1 mrożony banan;
- 1 łyżka wody;
- 3 łyżki miodu;
- dobry blender i foremki do lodów. 

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i miksujemy/blendujemy na gładką masę. Następnie lodową masę przelewamy łyżeczką do foremek. Foremki wkładamy do zamrażalnika na dobre 4 godziny. I gotowe. 

Lody na patyku są łatwiejsze do przygotowania ponieważ w trakcie mrożenia nie trzeba ich mieszać. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



 
 
 




LODY BANANOWE

wystarczy serek wiejski, mleko, kilka mrożonych bananów i już. Wrzucamy do blendera i w kilka sekund mamy pyszne, domowe, zdrowe lody. Są one puchate i potwornie bananowe. A przez to, że nie ma w nich wody smakują aksamitnie, wakacyjnie, letnio. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

 Składniki:
- 6 dużych mrożonych bananów;
- 1 serek wiejski bez laktozy;
- 1 szklanka mleka bez laktozy;
-  dobry blender;
- do posypania opcjonalnie świeża mięta, kwiatki lawendy, białe porzeczki.  

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Przygotowanie lodów trzeba zacząć troszkę wcześniej ponieważ potrzebne są nam mrożone banany. Do lodów potrzeba 6 bananów każdy ponad 150g. Banany obieramy ze skórki, łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do woreczków do mrożenia i wkładamy do zamrażalnika, na co najmniej 12 godzin.


Kiedy mamy już mrożone banany. Do naczynia wrzucamy wszystkie składniki: mrożone banany, serek, mleko i blendujemy na jednolitą masę. I już lody po 3 - 5 minutach są gotowe. 
Lody podajemy od razu. 
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 
Lody można posypać świeżymi listkami mięty, świeżą lawendą, kulkami białej porzeczki.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Jeśli lody chcemy zamrozić to należy po ich zrobieniu przełożyć je do pudełka, włożyć do zamrażalnika i co pół godziny je mieszać. Jeśli lodów nie będziemy mieszać zrobi się z nich lodowa skała, a ich smak będzie przypominał małe kryształki bez bananowego smaku.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Domowych lodów w zamrażalniku nie przechowujemy dłużej niż miesiąc.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY


 


LODY Z CZERWONYCH OWOCÓW

zapowiadają falę upałów a zatem czas przygotować lody...lody dla ochłody...owocowe lody.
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- garść czerwonych owoców u mnie czereśnie, wiśnie, maliny, czerwona porzeczka;
- 1/2 puszki mleka kokosowego;
- 1 opakowanie cukru waniliowego bez glutenu.

Proporcje mleka kokosowego do owoców zależną od Naszych upodobań. Możemy zrobić lody mocno owocowe a możemy zrobić lody mleczno - owocowe.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Owoce myjemy, obieramy. Następnie owoce, mleko, cukier dokładnie miksujemy. Masę wlewamy do foremek do lodów. Mrozimy dobre 12 godzin.
Lody możemy polać dowolnym syropem, sokiem, dodać pudrowe motylki albo zanurzyć w czekoladzie.Wszystko tu zależy od naszej wyobraźni.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





LODY TRUSKAWKOWE 

pyszne, po prostu.

LODY BEZ LAKTOZY  TRUSKAWKOWELODY BEZ LAKTOZY  TRUSKAWKOWE

Składniki:
- garść truskawek;
- dowolne mleko roślinne;
- można dodać troszkę cukru pudru, aby lody były słodkie.


Truskawki obieramy,myjemy,blendujemy. Do zmiksowanych truskawek dolewamy mleka. Jeśli chcemy mocno truskawkowe lody mleka dodajemy odrobinkę. Próbujemy naszego lodowego miksu. Jeśli jest za mało słodki słodzimy i jeszcze raz solidnie blendujemy.
Wlewamy lodową miksturę do dowolnych pojemników do mrożenia na dobre 12godzin.

Rada: do mrożenia sorbetów owocowych świetnie nadają się pojemniki plastikowe po lodach. Warto je jednak wyparzyć przed użyciem i pozostawić do samodzielnego wyschnięcia.
 
LODY BEZ LAKTOZY  TRUSKAWKOWE
LODY BEZ LAKTOZY  TRUSKAWKOWE


 

 

LODY Z SOKU

na upały doskonałe...
Lody pomarańczowe z soku pomarańczy...można je z mango zmiksowanym połączyć...
...albo innymi owocowymi sokami...
 ...a może dodać kilka listków bazylii.

LODY Z SOKU

Składniki (na 4 porcje lodów):
- 3 pomarańcza;
- pojemniki do lodów. 

Z pomarańczy wyciskamy sok.
Sok wlewamy do pojemniczków/ pojemnika do mrożenia. 
Mrozimy około 12 godzin. 

Rada: do mrożenia lodów z soku świetnie nadają się pojemniki po lodach. Warto je jednak wyparzyć przed użyciem i pozostawić do samodzielnego wyschnięcia.

LODY Z SOKU ZDROWE NA UPAŁY DOSKONAŁE





SORBET Z MANGO

albo lody z mango na patyku...w pojemniku...
Są słodkie choć bez cukru...
Zdrowe bo z owoców i bez żadnych czarodziejskiej dodatków.
...i są bez laktozy i bez glutenu na dodatek :)

SORBET Z MANGO  LODY BEZ LAKTOZA BEZ GLUTEN

Składniki (na 4 porcje lodów):
- 1 mango;
- pojemniki do lodów. 

Mango miksujemy/ blendujemy na puszystą masę. 
Zmiksowaną masę mango wkładamy do pojemniczków/ pojemnika do mrożenia. 
Mrozimy około 6 godzin. 

Rada: do mrożenia sorbetów owocowych świetnie nadają się pojemniki po lodach. Warto je jednak wyparzyć przed użyciem i pozostawić do samodzielnego wyschnięcia.

SORBET Z MANGO  albo lody z mango na patyku...w pojemniku...






LODY Z OWOCAMI 

 z porzeczkami...
i agrestem...
...na patyku...
w pojemniku...

SORBET Z MANGO  albo lody z mango na patyku...w pojemniku...

Składniki (na 4 porcje lodów):
- garść agrestu;
- garść czarnej porzeczki;
- garść czerwonej porzeczki;
- pojemniki do lodów. 

Agrest gotujemy w dwóch szklankach wody. Agrest studzimy i miksujemy.  Jeśli nasza masa agrestowa jest  bardzo kwaśna warto dodać do niej odrobinę cukru pudru i wymieszać.
Porzeczki obieramy i myjemy. Porzeczki w całości wkładamy do pojemniczków/ pojemnika na lody w ilościach dowolnych i zalewamy masą agrestową. 
Do pojemników na lody można włożyć także owoce agrestu i zalać masą agrestową. 
Pojemniczki/ pojemnik wkładamy do zamrażarki. 
Mrozimy około 6 godzin. 

SORBET OWOCOWY ALBO LODY NA PATYKI

Rada: do mrożenia sorbetów owocowych świetnie nadają się pojemniki po lodach. Warto je jednak wyparzyć przed użyciem i pozostawić do samodzielnego wyschnięcia.