Na tej stronie:
- pesto z pokrzywy i bazylii.
PESTO Z POKRZYWY I BAZYLII
Majowa pokrzywa jest najlepsza na świecie. To bomba witamin i minerałów. Ogólnie dostępna, płacimy za nią jedynie lekkimi bąblami w rękach. Z liści pokrzywy i bazylii przygotowujemy pesto, z łodyg sok. Na zdrowie.
Składniki:
- solidna garść świeżej pokrzywy;
- garść świeżych listków bazylii;
- 1 duży ząbek czosnku;
- 5 łyżek oliwy albo oleju, który akurat mamy;
- duża garść orzechów albo migdałów albo płatków z migdałów;
- 1 duża łyżka twardego sera owczego albo twardego sera koziego
- sól i pieprz do smaku.
Pokrzywę myjemy ciepłą ale nie wrzącą wodą. Następnie obieramy listki z pokrzyw. Pod wpływem ciepłej wody pokrzywa nie będzie nas parzyć i łatwo listki obierzemy.
Listki pokrzywy wkładamy do naczynia. Do naczynia dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.
Pesto świetnie się przechowuje przez tydzień w zamkniętym słoiczku w lodówce.
Pesto jest super dodatkiem do makaronu czy kanapek.