Na tej stronie:
- ciasto jesienny urok;
- ciasto śliwkowe z bezą.
CIASTO JESIENNY UROK
czyli sernik dyniowy ze śliwkami na kruchym spodzie. Poezja smaków i kolorów. Można posypać pudrem, albo płatkami migdałów. Do jesiennej kawy idealny.
Przepis autorski, foremka na 26 cm.
Składniki:
-200 g mięciutkiego masła bez laktozy;
- 1 żółto;
- 50 g cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- 100 g mąki ryżowej;
- 100 g mąki kukurydzianej.
Składniki na warstwę śliwkową:
- 300 - 400 g śliwek węgierek;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego.
Składniki na warstwę serowo - dyniową;
- 100 g cukru;
- 400 g dowolnego twarogu bez laktozy. Twarogu nie mielimy;
- 130 - 150 g puree dyniowego z dowolnej dyni(dyń);
- 3 jajka plus białko;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 80 g śmietany bez laktozy 12 % albo 18 %.
Do miski wrzucamy masło, cukier i ucieramy na jednolitą masę. Następnie wrzucamy 1 żółtko, a białko odstawiamy na bok, będzie nam potrzebne później. Całość ucieramy dalej. Następnie wsypujemy mąki i proszek do pieczenia - warto je przesiać. I dalej mieszamy. Powinna utworzyć się kula ciasta. Jeśli kula nie chce się zlepiać warto dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cieniutką warstwą masła. Następnie wkładamy naszą kulę ciasta i równo rozprowadzamy w foremce. Odstawiamy na dok.
Śliwki myjemy, przepoławiamy na pół, wyciągamy pestki. Połówki śliwek wrzucamy do miski. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie obracamy śliwkami, aby obtoczyły się w mące. Nasze śliwki układamy na cieście w foremce skórką śliwek do góry. Na koniec posypujemy śliwki cukrem pudrem. Foremkę odstawiamy na bok.
Zabieramy się za masę serowo - dyniową.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na masę serowo - dyniową. Białko to to białko, które nam zostało po zrobieniu spodu ciasta. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Masa powinna być budyniowa. Następnie masę wylewamy na śliwki i staramy się ją delikatnie wyrównać.
I praktycznie gotowe. Naszą foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C - grzanie góra - dół bez termoobiegu na 50 - 55 minut, następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciasto na 40 minut w wyłączonym piekarniku.
Ciasto wyciągamy z foremki po całkowitym wystygnięciu.
CIASTO ŚLIWKOWE Z BEZĄ
na kruchym spodzie wyłożone śliwki, a na nie ułożona pierzynka bezowa. Po prostu moje ulubione ciacho.
Składniki tortownica 26 cm:
- 180 g masła bez laktozy bardzo mięciutkiego plus masło do posmarowania foremki;
- 180 g cukru;
- 150 g mąki kukurydzianej;
- 150 g mąki ryżowej;
- 4 żółtka
- szczypta soli;
- około 0,5 kg śliwek
Składniki na bezę:
- 4 białka;
- kilka kropli dowolnego octu albo kilka kropli cytryny;
- szczypta soli;
- około 200 g cukru.
Masło musi być bardzo miękkie i ciepłe. Jeśli mamy zimne masło to nie zrobimy ciasta. Ja zazwyczaj zostawiam masło na kilka godzin w kuchni, aby było mięciutkie.
Śliwki nie zastępujemy innymi owocami.
Do miski wrzucamy masło i cukier i mieszamy na jednolitą, bardzo gładką masę. To najważniejsza część ciasta. Następnie stopniowo dodajemy mąki i mieszamy dalej. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i mieszamy dalej. Masa musi być dobrze wymieszana. Konsystencją będzie przypominała wilgotną kruszonkę.
Do formy wkładamy papier do pieczenia i smarujemy go masłem. Następnie wkładamy przygotowane ciasto i w miarę równo rozkładamy je w foremce.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni C grzanie góra-dół, bez termoobiegu na 15 minut.
Kiedy nasz spód ciasta się piecze zabieramy się za śliwki. Śliwki przecinamy na pół i usuwamy pestki. Śliwki odkładamy na bok.
Do suchej miski wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę, wlewamy kilka kropli octu i dalej ubijamy. Kiedy białka będą sztywne wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Na sam koniec dodajemy szczyptę soli i dalej ubijamy. Białka powinny być tak plastyczne, aby można z nich układać dowolny wzór. Ubite białka z cukrem odstawiamy na bok.
Kiedy nasze ciasto podpiecze się w piekarniku i minie 15 minut wyciągamy je. Na ciasto układamy śliwki przecięciem do góry i nakładamy na śliwki ubite białka.
Wkładamy do pieca na 20 minut. Temperatura piekarnika i jego ustawienia takie same.
Trudno sprawdzić ciasto patyczkiem bo wbijemy się w środek śliwek. Dlatego ważne jest przestrzeganie czasu pieczenia.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze przez 30 minut, aby beza dobrze się wysuszyła.