SAKIEWKI Z WARZYWAMI
po tłustym czwartku wypada uruchomić piekarnik i zrobić warzywne sakiewki. Tortille układam w formie sakiewki, wkładam do pieca. Pod wpływem ciepła powstaną małe, ciepłe sakiewki, które po wyciągnięciu od razu nadziewam kapustą, sałatą, marchewką i polewam czarnuszkowym sosem. Zimowy obiad wcale nie musi być nudny.
Składniki:
- kilka gotowych tortilli;
- 2 marchewki;
- kawałek kapusty włoskiej;
- kawałek sałaty lodowej;
- czarnuszka;
- solidny chlust oleju;
- kilka kropli octu, albo cytryny;
- szczypta soli i cukru;
- foremki do muffinek papierowe albo metalowa forma. Przygotowujemy warzywa.
Obieramy marchewki ze skórki. Kapustę i sałatę płuczemy w zimnej wodzie.
Marchewki nożem obierakiem tniemy na wstążki.
Kapustę i sałatę szatkujemy dowolnie.
Pokrojone warzywa wrzucamy do naczynia.
Następnie przygotowujemy sos:
Do szklanki wlewamy chlust oleju, kilka kropli octu, wsypujemy czarnuszkę, odrobinę cukru, soli i wszystko dokładnie mieszamy.
Sosem zalewamy nasze warzywa.
Tortille formujemy w formie sakiewek. Tortille wkładamy do foremek do muffinek albo do innych foremek.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu, na 20 minut.
Gotowe sakiewki wyciągamy z pieca i delikatnie wkładamy do nich nasze warzywa.
Jemy od razu jeszcze ciepłe.