Na tej stronie:
- słodka chałka bez mleka;
- chałka śmietankowa z sezamem na świeżych drożdżach;
- słodka chałka na mleku waniliowym.
SŁODKA CHAŁKA
bez mleka. Można odrywać i jeść z dżemem albo z truskawkami. Jest słodka, puszysta i pyszna...a przygotowana dosłownie w kilka chwil.
- 0,5 kg mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba jasnego Ocelio;
- 2 łyżki oleju bezwonnego. U mnie Kujawski;
- 400 ml wody o temperaturze 70 stopni C;
- opcjonalnie 2 łyżki cukru.
Odpowiedzi na pytania, co do chałki :)
1. chałkę można upiec w każdej foremce;
2. nie dodajemy drożdży ponieważ mąką @ocelio.pl ma już drożdże w składzie;
3. nie przesiewamy mąki bo w składzie mąki @ocelio.pl jest cukier i to troszkę utrudnia przesianie.
4. nie dodałam mleka, a wody nie czuć w chałce;
5. z jednego opakowania mieszanki wyjdą dwie chałki.
Do miski wrzucamy mąkę i cukier.
Zalewamy wodą i zostawiamy na 2- 3 minuty, aby drożdże miały szansę popracować.
Zaczynamy miksować nasze ciasto. Wysokie obroty, dobre 10 minut. Wlewamy olej i miksujemy kolejne dobre 5 minut. Na powierzchni powinny się pojawić pęcherzyki powietrza.
Nasze ciasto odstawiamy na 30 minut. Moje uciekło z miski dlatego warto na nie spojrzeć, co jakiś czas i jakby uciekało trzeba zamieszać.
Ciasto przelewamy do foremki - warto ją posypać wcześniej mąką - i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie uruchamiamy piekarnik na 200 stopni C grzanie góra- dół bez termoobiegu. Pieczemy do suchego patyka dobre 40 - 50 minut.
CHAŁKA ŚMIETANKOWA Z SEZAMEM
ma fajny delikatny smak, jest śmietankowa, puszysta, smaczna.
Składniki na jedną chałkę:
- 200 g mąki z tapioki;
- 200 g mąki kukurydzianej;
- 200 g skrobi ziemniaczanej plus do posypania ciasta;
- 200 g mąki kukurydzianej;
- 200 g skrobi ziemniaczanej plus do posypania ciasta;
- 100 g cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżka oleju plus mały chlust oleju do posmarowania ;
- 2 budynie śmietankowy bez glutenu;
- 4 płaskie łyżki chia;
- 1 łyżka miodu;
- 500 ml wody temperatura 80 stopni C.
- 500 ml wody temperatura 80 stopni C.
Składniki na zaczyn:
- 1 kostka świeżych drożdży tj. 100g;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 6 łyżek ciepłej wody, ale nie gorącej, aby nie zagotować drożdży.
Do posypania biały sezam.
Nie wolno zastępować drożdży świeżych suszonymi.
Mąki powinny mieć temperaturę pokojową.
Następnie wsypujemy budynie.
Na dno foremki wrzucamy odrobinę białego sezamu.
Następnie nasze ciasto przekładamy do foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobre 40 minut.
SŁODKA CHAŁKA NA MLEKU WANILIOWYM
pyszna, puszysta, domowa chałka. Przygotowana z czterech mąk i drożdży. Upieczona w foremce.
Składniki na jedną chałkę w foremce.
Składniki na rozczyn:
- 1 kostka drożdży;
- 250 ml mleka waniliowego;
- 5 łyżek cukru;
- 2 łyżki mąki z tapioki;
- 2 łyżki mąki ryżowej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki na ciasto do chałki:
- 2 większe jajka;
- 1 łyżka oleju;
- 1 łyżeczka soli;
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej;
- 8 łyżek mąki ryżowej;
- 2 łyżki mąki z tapioki;
- 6 łyżek mąki kukurydzianej.
Kostka drożdży świeżych czyli około 100g. Nie zastępujemy tych drożdży ani piekarskimi ani suchymi.
Mleko waniliowe może być zastąpione innym słodkim mlekiem roślinnym na przykład migdałowym.
Jajek nie da się niczym zastąpić.
Cukier zastąpimy miodem. 1 łyżka cukru = 1 łyżka cukru.
Mąkę z tapioki można zastąpić mąką kukurydzianą. Albo dać trochę z tapioki trochę kukurydzianej. Najważniejsze, aby się ilość łyżek zgadzała.
Łyżka to u mnie standardowa łyżka do zupy. Łyżki mąki są kopiasta, tak, jak się ja nakłada z torebki.
Foremka nada się każda od specjalnej do chałki po tradycyjną keksówkę 25 cm, albo większą.
Przygotowujemy rozczyn.
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier, mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem waniliowym.
Mleko ma być ciepłe, ale nie wrzące, aby drożdże się nie zagotowały. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno urosnąć trzykrotnie.
Następnie ciasto przelewamy do foremki i odstawiamy na dodatkowe 30 minut.
Następnie naszą foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni C z termoobiegiem bez naczynia z wodą na dole. Pieczemy 30 - 35 minut, do suchego patyczka..
Gotową chałkę od razu wyciągamy z foremki.
I chałkę odstawiamy do wystygnięcia. Odradzam krojenia gorącej bo będzie się kruszyć.