Spaghetti

 Na tej stronie:
- spaghetti i mozzarella di bufala;
- spaghetti z aromatycznym sosem pomidorowo - warzywnym;
- spaghetti warzywne.
 


SPAGHETTI I MOZZARELLA DI BUFALA

Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego i prostego. Mozzarella di bufala na zewnątrz delikatna skorupka, a w środku lekko płynna konsystencja. Ma przedelikatny smak...do tego makaron, sos i pesto. Szybko, mega aromatycznie i bardzo smacznie.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Przepis na 4 talerze:
- 1 paczka ugotowanego makaronu na spaghetti /500 g/
- 1 słoik ugotowanego sosu warzywnego z pomidorami albo sosu pomidorowego /500g/
- pesto z bazylii czyli bazylia plus oliwa z oliwek /100 g/
- 4 mozzarelle di bufala.
Mozzarelle delikatnie rozcinamy na krzyż.
Makaron po odsączeniu wrzucamy z powrotem do garnka i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu, aby odparował.
Makaron wrzucamy na talerze.
Zalewamy sosem. Kładziemy mozzarelle i polewamy ją pesto. Całość posypujemy pieprzem. I gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

 
 

SPAGHETTI Z AROMATYCZNYM SOSEM POMIDOROWO - WARZYWNYM

proste, pyszne danie. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 4 średniej wielkości pomidory;
- 1 czerwona cebula;
- 1 biała cebula;
- 3 duże łyżki ketchupu;
- 1 marchewka;
- 1 papryka dowolnego koloru;
- chlust oleju; 
- 1 łyżeczka cukru;
- parmezan do posypania;
- ugotowany makaron bg.
2 pomidory, cebule kroimy w kostki. Patelnie stawiamy na średnim ogniu, wlewamy chlust oleju. 
Wrzucamy pomidory i cebulę.
Smażymy, aż pomidory nie puszcą soku. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru.
Następnie wlewamy pomidory starte na grubych oczkach.
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Startą marchewkę dodajemy do sosu.
Paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do sosu.
Wszystko smażymy dobre 5 minut i gotowe. 
Makaron polewamy sosem, ścieramy parmezan na grubych oczkach. Można posypać świeżym pieprzem i gotowe. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





SPAGHETTI WARZYWNE

jest tak ogórkowe, tak cukiniowe, tak pachnące świeżością, latem, że od razu znika z miseczek wszystko. Makaron  ogórkowy i cukiniowy ciągnie się niczym normalny makaron. Jest on posypany pomidorkami, orzeszkami pinii i tymiankiem. Nie trzeba mu nic więcej tylko wygodny leżak i solidny widelec do kręcenia.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Składniki na 4 miseczki:
- 4 małe zielone cukinie;
- 2 zielone ogórki;
- garść pomidorków koktajlowych;
- garść świeżego tymianku do posypania;
- garść orzeszków pinii do posypania;
- chlust solidny oleju albo oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do posypania;
- temperówka do warzyw, albo nóż do spaghetti, albo przystawka do blendera do spaghetti.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Warzywa zanurzamy w zimnej wodzie na dobry kwadrans, dzięki temu łatwiej będzie się je temperować i będą bardziej chrupkie.
Między czasie z tymianku ściągamy maleńkie listeczka, łodygi tymianku nie są smaczne.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Cukinię, ogórki wyciągamy z wody i temperujemy na makaron. Pomidorki kroimy ostrym nożem na mniejsze dowolne kawałki.
Makaron wrzucamy do mniejszych miseczek. Następnie makaron  posypujemy pomidorkami, listkami tymianku, orzeszkami pinii. Nie mieszamy. Polewamy olejem, posypujemy odrobiną soli i pieprzu i od razu podajemy na stół.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Spaghetti nie mieszamy bo zacznie się z niego robić "ciapa", pomidory puszczą sok, cukinia puści sok i zniknie cała chrupkość. Każdy sobie miesza nawijając makaron warzywny na widelec.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY