Na tej stronie:
- babeczki tropikalne porzeczki;
- domowy ocet porzeczkowy - patrz zakładka domowe octy.
BABECZKI TROPIKALNE PORZECZKI
to najprostsze, szybkie, wakacyjne kolorowe babeczki, jakie można przygotować w każdej kuchni. Ciasto zrobione z bananów, orzechów, miodu, niewielkiej
ilości mąki i cukru. Obficie posypane porzeczkami. I praktycznie gotowe, teraz tylko na chwil kilka do pieca. A potem na talerz.
Składniki na 12 babeczek:
- garść czerwonych porzeczek z ogonkami do posypania tj. około 1 szklanki;
- 2 średniej wielkości banany;
- 1 szklanka mąki kokosowej;
- 1 szklanka jogurtu bez laktozy;
- 2 jajka albo 4 białka;
- 2 łyżki masła orzechowego;
- 2 łyżki miodu;
- 1 łyżka cukru;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 0, 5 łyżeczki sody
- szczypta soli.
Szklanka ma u mnie 250 ml.
Wszystkie składniki - poza porzeczkami - wrzucamy do naczynia i blendujemy na gładką masę. Ciasto odkładamy. I zabieramy się za porzeczki.
Porzeczki myjemy, obieramy. Papilotki wkładamy do foremek. Następnie łyżką wlewamy ciasto do papilotek. Zasada 1 babeczka = 2 łyżki ciasta.
Ciasto posypujemy porzeczkami.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C grzanie góra- dół, bez termoobiegu.
Babeczki wkładamy do piekarnika na 40 - 45 minut.
Po 40 - 45 minutach sprawdzamy babeczki patyczkiem. Patyczek
będzie suchy, ale będą na nim malutkie okruszki ciasta ponieważ ciasto bazuje na bananie.
Babeczki po upieczeniu warto zostawić na 1 minut w piekarniku, wówczas nie opadną. |
Babeczki są świeże przez 3 dni. |