Na tej stronie:
- pomidorowo - serowe warkocze z ciasta francuskiego.
POMIDOROWO - SEROWE WARKOCZE Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Smakują zawsze i wszędzie. W samochodzie, w pracy, w domu z zupą, z surówką. Są pyszne same w sobie. Najlepsze jeszcze ciepłe. A połączenie pomidorów, sera i ciasta francuskiego działa samo w sobie na kulinarną wyobraźnie.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego bez glutenu;
- kilka łyżek ketchupu albo sosu pomidorowego bez glutenu;
- kawałek dowolnego sera bez laktozy.
Ser nada się każdy od mozzarelli poprzez ser żółty czy twardy ser kozi.
Sos pomidorowy albo ketchup nadaje się każdy zarówno pikantny, jak i łagodny.
Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy. Połowę ciasta smarujemy sosem pomidorowym albo ketchupem. A następnie posypujemy serem. Ser można zetrzeć na tarce albo pokroić nożem.
Nasze dwa paski zawijamy dowolnie w "a la warkocze".
Nasze warkoczyki można delikatnie posmarować olejem albo jajkiem, ale nie jest to konieczność.
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni C, grzanie góra - dół.
Kiedy nasz piekarnik jest gotowy, warkocze układamy na papierze do pieczenie i pieczemy 30 - 40 minut.
Warkocze powinny zrobić się rumiane. Sos pomidorowy czy ketchup lekko się przypiecze.