Na tej stronie:
- ciastka z dżemem bez mąki;
- ciacho sernik z mandarynkami;
- express makowiec;
- waniliowy tradycyjny sernik;
- serowe babeczki z owocami;
- sałatka z gotowanych warzyw;
- babka z awokado;
- tradycyjny sernik na budyniu bez mąki;
- tradycyjna kukurydziana babka z kakao;
- pomarańczowy sernik na mascarpone;
- bułeczki chaczapuri do koszyczka;
- kolorowe jajka galaretki;
- zupa chrzanowa;
- pasztet w galarecie;
- majonez z mango;
- tradycyjny majonez bez jajek;
- kukurydziana babka piaskowa na oleju;
- domowa wędlinka - soczysty gotowany schab z kolorowym pieprzem i z ziołami;
- domowa wędlinka - soczysty gotowany schab gotowany w wodzie.
- filet z kurczaka w panierce bez jajek.
CIASTKA Z DŻEMEM BEZ MĄKI
Kilka razy do roku robię te ciasteczka. Dziś wersja wielkanocna z foremek i z dżemem. Ciastka przygotowuje się w kilka chwil, mogą mieć dowolne kształty, można uformować je w dłoniach. W smaku są delikatne, lekko migdałowe. Długo są świeże.
Składniki na 12 sztuk:
- 400 g mąki migdałowej;
- 240 g dowolnego cukru;
- 4 duże jajka, albo 6 małych;
- 4 - 12 łyżeczek dowolnego dżemu albo konfitury.
Mąkę i cukier mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do mąki i cukru wrzucamy ubite białka. Mieszamy, aby połączyć składniki.
Ciasto wkładamy do foremek - u mnie silikonowe. Robimy dziurkę na dżem. Łyżeczką nakładamy dżem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni C, termoobieg, na 30 - 35 minut, aż się zarumienią, suchy patyk.
Ciastka wyciągamy z foremek po wystygnięciu, aby się nie połamały. I gotowe.
CIACHO SERNIK Z MANDARYNKAMI
lubię
to połączenie lekko słodka masa serowa i wilgotne mandarynki. Jest
domowo, pysznie. A ciasto przygotowuje się dosłownie w kilka minut.
Składniki na tortownicę 18 cm albo 24 cm:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- ok. 460 g twarogu bez laktozy;
- 250 g mascarpone bez laktozy;
- 100 ml mleka bez laktozy;
- 2 łyżki mąki migdałowej;
- 2 jajka;
- 1 budyń waniliowy albo śmietankowy bez glutenu tj. 40 g proszku budyniowego. - 1 puszka mandarynek tj. ok 180 g mandarynek po odlaniu zalewy;
- 2 - 6 łyżek dowolnego cukru. 2 łyżki = ciacho lekko słodkie. 6 łyżek = ciacho słodkie.
Wszystkie składniki poza mandarynkami wrzucamy do miski.
I blendujemy na jednolitą masę.
Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Mandarynki odsączamy z zalewy.
I układamy dowolnie na naszym cieście.
Foremkę
wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C grzanie góra - dół,
trzecia od góry półka, na 55 - 90 minut, do suchego patyczka. Następnie
wyłączamy piekarnik, a sernik zostawiamy w piekarniku jeszcze na
kwadrans. Po tym czasie wyciągamy nasze ciacho.
Ciacho z foremki wyciągamy po całkowitym wystygnięciu.
Czas pieczenia 55 - 90 minut zależy od sera i wielkości naszej foremki.
EXPRESS MAKOWIEC Z POLEWĄ
jest
puszysty, lekki i bardzo szybki w przygotowaniu bo wrzucamy wszystkie
składniki do miski, mieszamy i do piekarnika. A potem tylko pozostaje
zrobić polewę i posypać wiśniami, albo skórką pomarańczową. I gotowe.
Składniki na tortownice ok. 26 cm albo blaszkę 30/40 cm:
- 5 dużych jajek albo 6 mniejszych;
- 100 g maku mielonego;
- 40 - 50 g mąki ryżowej, jak się sypnie;
- 40 - 50 g mąki kukurydzianej, jak się sypnie;
- ok. 180 - 200 g cukru;
- 2 budynie śmietankowe bez glutenu;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu.
Składniki na polewę:
- 300 ml śmietanki 30 % bez laktozy;
- 4 łyżki dowolnego miodu.
Do posypania opcjonalnie:
- 1 pudełeczko wiśni kandyzowanych albo skórką pomarańczowa.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Miksujemy na jednolitą masę.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C, termoobieg, 30 - 40 minut, do suchego patyka.
Kiedy ciacho stygnie zabieramy się za polewę.
Do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy miód na malutkim ogniu gotujemy 30 minut. Po tym czasie uzyskamy gęstą polewę o złotawym kolorze.
Ciepłą polewę wylewamy na ciasto, wyrównujemy i od razu posypujemy na przykład wisienkami.
WANILIOWY TRADYCYJNY SERNIK
puszysty i pyszny. A cała sztuka tkwi w pieczeniu.
Składniki na tortownice 24 - 26 cm:
- 1 kg sera bez laktozy 2-3 razy przeciśniętego przez praskę albo zmielonego;
- 200 g mięciutkiego masła bez laktozy;
- 6 jaj;
- 2 budynie waniliowe bez glutenu;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 1 łycha skrobi ziemniaczanej;
- 2/3 szklanki cukru ( moja szklanka ma 250 ml).
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka wlewamy do miski, wrzucamy masło i ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. I dalej ucieramy na puch. Następnie stopniowo dodajemy ser i mieszamy.
Do naszej masy dodajemy budynie, skrobię i proszek do pieczenia i delikatnie już mieszamy, aby składniki się tylko połączyły.
Białka ubijamy na pianę. Białka przekładamy do naszej serowej masy i tylko chwilkę mieszamy.
Tortownice
wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli brzegi tortownicy nie są wysokie
można zrobić przedłużenie z foli aluminiowej. Wlewamy naszą masę do
tortownicy.
Pieczemy 170 stopni C 35 minut bez termoobiegu grzanie góra- dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni C i pieczemy jeszcze 40 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale sernik zostawiamy jeszcze w piekarniku na 15 minut. Wyciągamy i studzimy. Kroimy po całkowitym przestygnięciu.
Sernik przechowujemy w chłodnym miejscu.
SEROWE BABECZKI Z OWOCAMI
z serka homogenizowanego. Super szybkie w przygotowaniu, ciasto dosłownie zamieszamy widelcem. Można wykorzystać dowolne owoce. Czas pieczenia 20 minut.
W smaku są bardzo delikatne, lekko serowe, lekko owocowe, mocno puszyste.
Składniki na 6 babeczek:- ok. 300 g serka homogenizowanego bez laktozy;
- 1 szklanka mąki ryżowej;
- 2 jajka;
- 1 opakowanie cukru waniliowego tj. ok.30 g;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu.
Dodatkowo 3 - 4 truskawki, albo 1 banan, 1 pomarańcze, inny owoc do posypania babeczek.
Moja szklanka na 250 g.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski.
i mieszamy. Można to zrobić widelcem, mikserem, trzepaczką itd.
Ciasto przelewamy do foremek.
Na wierzch układamy owoce. I wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na ok. 20 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Z foremek babeczki wyciągamy po całkowitym wystygnięciu.
Babeczki można dowolnie udekorować. Są świeże dwa dni.
SAŁATKA Z GOTOWANYCH WARZYW
to prosta a jednocześnie jedna z najsmaczniejszych sałatek w mojej kuchni. Smak warzyw broni się tu sam.
Składniki:
- 2- 3 marchewki;
- 2 - 3 pietruszki;
- mała seler albo 1/2 dużej selery;
- puszka groszku;
- szczypior do posypania;
- 1 twarde słodkie jabłko;
- 2-3 łyżek oliwy z oliwek.
Warzywa obieramy i myjemy. Wrzucamy, jako dodatkowe warzywa do garnka, w którym będziemy gotować: rosół, barszcz, galart/galaretę. Kiedy warzywa są miękkie wyciągamy je. Resztę zupy, rosołu itd. przygotowujemy według swego uznania, i przepisu.
Warzywa studzimy. Ostudzone warzywa kroimy na dowolne kawałki. Dodajemy pokrojone na dowolne kawałki jabłko i odsączony z puszki zielony groszek. Całość delikatnie skrapiamy oliwa z oliwek. Ewentualnie doprawiamy szczypta soli i pieprzu. Warzywa posypujemy szczypiorkiem.
BABKA Z AWOKADO
seledynowa,
tropikalna dzięki awokado i cytrynie, lekko wilgotna. W smaku bardzo,
bardzo delikatna. Można posypać pudrem, albo polewą lukrową czy
czekoladową. U mnie z niczym, aby nie zakłócić tego delikatnego smaku.
Składniki na keksówkę:
- 1 awokado (tj. ok. 250 g);
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 50 ml mleka bez laktozy;
- 4 jajka;
- 200 g cukru;
- 1 paczka cukru waniliowego;
- 200 g mięciutkiego masła bez laktozy;
- 150 g mąki ryżowej;
- 200 g mąki kukurydzianej;
- 50 g mąki z migdałów albo zmielonych drobniutko migdałów;
- szczypta soli;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu.
Bez miksera i blendera się nie obędzie.
Awokado przecinamy,
delikatnie otwieramy. Wyciągamy pestkę i ją odstawiamy na bok. Środek
awokado wrzucamy do wyższego naczynia. Do awokado wlewamy mleko, sok z
cytryny i blendujemy na jednolita masę. Do zblendowanej masy wrzucamy
pestkę awokado - dzięki temu nasza masa będzie cały czas seledynowa.
Mąki i proszek do pieczenia - mieszamy.
Masło, cukier, cukier waniliowy, sól miksujemy na jednolitą masę.
Następnie dodajemy stopniowo całe jajka - i dalej miksujemy.
Następnie dodajemy trochę mąki - i dalej miksujemy;
Następnie dodajemy trochę masy awokado - i miksujemy;
Następnie
znów dajemy mąki i miksujemy...i tak na zmianę mąki - awokado - mąki -
awokado. Cały czas miksując, aż nie skończą się mąki i masa z awokado.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 70 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni C grzanie góra - dół. Po 50 minutach pieczenia piekarnik otwieramy i ciasto przykrywamy folią aluminiową, aby się nie spaliło z wierzchu. Pieczemy dalej w tej samej temperaturze do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika ściągamy folię aluminiową.
Babkę wyciągamy z keksówki po całkowitym jej wystygnięciu.
I gotowe. Babkę przechowujemy w suchym miejscu, najlepie zawiniętą w papier.TRADYCYJNY SERNIK NA BUDYNIU BEZ MĄKI
Szybki,
łatwy w przygotowaniu sernik, który robimy blenderem, albo mikserem.
Ten sernik zawsze wychodzi. Może być z nutką śmietanki, banana,
czekolady. Wszystko zależy od tego, jakiego smaku budyniu użyjemy. Można
dodać rodzynek, albo i nie. Tradycyjny, puszysty sernik na weekendowy
stół albo wielkanocny. W starym domu to ostatnio najczęściej pieczone
ciacho. A bananowa wersja to moja ulubiona.
Składniki na tortownice 18cm albo na 24 cm:
- 2 pudełka białego sera bez laktozy tj. ok. 460 - 500 g;
- 2 pudełka mascarpone bez laktozy tj. ok. 500 g;
- 50 g mąki migdałowej;
- 4 jajka;
- 1 budyń bez glutenu. U mnie bananowy;
- ok. 200 g cukru.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej sernik oklapnie.
Piekarnik nagrzewamy na 155 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu.
Blachę w piekarniku ustawiamy dość nisko. U mnie zawsze 1 stopień niżej od środka piekarnika.
Zaczynamy robić ciasto.
Jajka wrzucamy do miski i blendujemy/albo ubijamy trzepaczką.
Kiedy zrobi się piana wrzucamy po 1 łyżce cukru i dalej miksujemy/ubijamy.
Następnie wrzucamy po 1 łyżce mascarpone i dalej miksujemy/blendujemy.
Następnie wrzucamy po 1 łyżce białego sera i dalej miksujemy/blendujemy.
Następnie budyń i dalej miksujemy/blendujemy.
Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową i dalej miksujemy/blendujemy.
Teraz przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
I wkładamy do piekarnika na 70 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, a ciacho zostawiamy na 15 minut.
Dopiero po tym czasie uchylamy piekarnik, a ciacho zostawiamy w nim do całkowitym przestygnięciu.
KUKURYDZIANA BABKA Z KAKAO
prosta, szybka babka. Żółta niczym słoneczko. Może być z kakao albo bez. Można upiec od razu dwie. Świetnie się sprawdzi na wielkanocnym stole.
Składniki na 1 keksówkę 25 cm:
- 4 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 1 szklanka mąki kukurydzianej;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej;
- 2 łyżki kakao bez glutenu;
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu.
Jajka jak i mąki muszą być w temperaturze pokojowej, inaczej zakalec murowany.
Moja szklanka ma 250 ml.
Do miski wrzucamy: jajka, cukier i cukier waniliowy i ucieramy/miksujemy na jednolitą masę.
Mąkę kukurydzianą mieszamy ze skrobią, proszkiem do pieczenia i pomalutku dosypujemy do miski z masą jajeczno - cukrową.
Na
sam koniec pomału, partiami wlewamy olej, tak aby masa wchłonęło
tłuszcz i dobrze się wszystkie składniki połączyły i napowietrzyły.
Kiedy nasze masa na babkę jest gotowa odlewamy 5 łyżek ciasta do miseczki i łączymy ją z 2 łyżkami kakao.
Foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy olejem.
Piekarnik uruchamiamy na 180 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu.
Nasze
ciasto przelewamy do foremki, następnie na środek lejemy ciasto
wymieszane z kakao i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
BABKĘ PRZECHOWUJEMY W PAPIERZE I PLASTIKOWYM WORKU, DZIĘKI TEMU BĘDZIE DŁUGO ŚWIEŻA. |
BABKA JEST ŚWIEŻA NAWET 5 DNI OD UPIECZENIA. |
POMARAŃCZOWY SERNIK NA MASCARPONE
puchaty, pomarańczowy potwornie serowy sernik.
Składniki na tortownice 18 cm:
- 3 duże jajka;- 1 pudełko serka mascarpone bez laktozy tj. ok.250 g;
- 1/2 szklanki mąki ryżowej;
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
- 1/2 kostki masła bez laktozy tj. ok. 100g;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- szczypta soli
- sok z połówki pomarańczy i kilka kropli olejku pomarańczowego.
Moja szklanka ma 250 ml.
Do dużej miski wrzucamy całe jajka, cukier puder i miksujemy na średnich obrotach.
Kiedy nasze jajka z cukrem już się połączą wrzucamy masło i dalej miksujemy.
Następnie do naszej masy wrzucamy serek mascarpone i dalej miksujemy.
Masa musi być solidnie wymieszana.
Wrzucamy mąkę ryżową i miksujemy. Warto by było mąkę przesiać.
Następnie
wrzucamy kolejne mąki, proszek do pieczenia, sól i dalej miksujemy.
Wlewamy sok pomarańczowy i olejek pomarańczowy. I dokładnie miksujemy.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C grzanie góra - dół bez termoobiegu na 50 - 60 minut.
SPÓD SERNIKA |
Następnie dekorujemy dowolnie. Ja użyłam żółtego lukru, kolorowej posypki, migdałów i goździków.
KAWAŁEK SERNIKA |
BUŁECZKI CHACZAPURI Z SEREM DO KOSZYCZKA
domowe, słodkie bułeczki z serem. Pyszne, najlepsze.
Składniki na 6 - 8 bułeczek:
- 100 g skrobi z tapioki;
- 50 g mąki ryżowej bez glutenu;
- 50 g mąki kukurydzianej bez glutenu;
- ok. 20 g świeżych drożdży;
- 150 ml letniej wody;
- 2 - 4 łyżki jogurtu bez laktozy;
- 1 łyżka dowolnego cukru do rozczynu;
- szczypta soli;
- opcjonalnie 1 jajko, jeśli ciasto nie chce nam się kleić bo na przykład mąka jest za grubo zmielona.
Dodatkowo na nadzienie:
- kawałek sera bez laktozy. Może być mozzarella bez laktozy, twardy ser kozi, żółty ser bez laktozy itd.
- natka pietruszki, pieprz mielony do posypania.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Zaczynamy od sera,
który ścieramy na grubych oczkach. I odstawiamy na bok. Ja nigdy nie
wiem, ile sera "Wejdzie mi" do bułeczki dlatego ścieram małą miseczkę
sera. A jak mi zostanie to zamrażam na następny raz.
Teraz zabieramy się za ciasto na bułeczki.
Zaczynamy
od rozczynu. Do miseczki wrzucamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i
zalewamy odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
Do
miski wrzucamy przesiane mąki, robimy dziurkę i wlewamy rozczyn z
drożdży. Następnie nie ruszając niczego w misce wlewamy wodę i jogurt,
dodajemy sól. I zaczynamy wyrabiać ciasto.
Jeśli ciasto nam się nie klei można dodać więcej ciepłej wody.
Jeśli ciasto na się rozpada to dodajemy jajko.
Ciasto wyrabiamy, aż będzie się ładnie ze sobą łączyło i odstawiamy je maksymalnie na 20 minut.
Następnie uruchamiamy piekarnik na 220 stopni C grzanie - góra dół.
Nasze ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.
Następnie
w rękach z każdego kawałka ciasta tworzymy mały placek. Na jego środek
dajemy ser i rękami przy brzegach zaczynamy tworzyć coś w stylu
łódeczki. Łódeczkę odstawiamy na bok, i robimy kolejne. Ważne, aby robić
to dość szybko, bo ciasto będzie szybko schło i będzie pękało, dlatego
warto je przykryć czystą ściereczką.
Jeśli masz swoją technikę tworzenia bułeczek to też jest super.
Następnie
nasze bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
pieczemy, aż się ładnie nie zarumienią, do suchego patyczka. Zazwyczaj
trwa to około 20 minut.
KOLOROWE JAJKA GALARETKI
Galaretki w kształcie jajek przygotowuje się w skorupkach jajek, a w ich
środku może być wszystko od kukurydzy poprzez szynkę, marchewkę,
groszek czy jajeczko przepiórcze. Jajkowe galaretki są kolorowe, pełne smaków i różnych aromatów, które zależą jedynie od naszego pomysłu i zasobu lodówki.
Składniki podstawowe:
- 8 jajek. Z jajek potrzebujemy jedynie skorupki, aby nadać kształt naszym galaretkom;
- 1 szklanka rosołu, albo bulionu warzywnego;
- 2 spore łyżeczki żelatyny;
- odrobinkę soli, pieprzu, majeranku, octu - do smaku.
Przykładowe składniki do środka jajek, czyli to co może zawierać galaretkowe jajko.
Składniki te łączymy dowolnie:
- 2 plastry szynki bez glutenu;
- kawałek dowolnego ugotowanego mięsa;
- łyżka zielonego groszku, może być mrożony albo z puszki;
- łyżka ugotowanej marchewki, może być z puszki;
- łyżka natki pietruszki, albo szczypiorku;
- kawałek papryki w occie;
- łyżka ugotowanej fasoli, może być z puszki;
- jajko kurze albo przepiórcze;
- kilka różyczek kalafiora;
- liść jarmużu;
- inne składniki, które mamy i chcemy, aby znalazły się w jajkach.
Jajka mogą być typowo mięsne i zawierać tylko mięso, albo tylko z jednym składnikiem na przykład kalafiorem. Inwencja należy do nas.
Jajka mogą być typowo mięsne i zawierać tylko mięso, albo tylko z jednym składnikiem na przykład kalafiorem. Inwencja należy do nas.
Jajka dokładnie myjemy. Ostrym nożem w jajku robimy dziurkę na górze i
delikatnie odrywamy skorupkę, aby powstał w jajku otwór. Z jajka
ostrożnie wylewamy białko i żółtko. Puste jajka z dziurkami wkładamy do
naczynia i zalewamy wrzątkiem. Następnie wrzątek ostrożnie wylewamy.
Dziurka w jajku powinna mieć dobry 1 cm, aby można było włożyć tam małe kawałki warzyw, mięsa itd.
To co chcemy wrzucić do środka jajek kroimy dowolnie na małe kawałki. Wszelkie warzywa z puszki dokładnie odcedzamy.
Rosół podgrzewamy (ale nie gotujemy) wsypujemy żelatynę, dokładnie
mieszamy. Ja używam tutaj miksera. Żelatyna jest wówczas zawsze dobrze
wymieszana i mam pewność, że nie ma w niej gródek. Następnie nasz rosół
doprawiamy według naszego gusty: solą, pieprzem, octem czy majerankiem.
Czyściutkie skorupki jajek ustawiamy w szeregu i wkładamy do niech, to
co chcemy i lubimy w kolejności dowolnej i wedle naszej fantazji. Skorupki wypełniamy, aż po samą górę. Następnie zalewamy naszym doprawionym rosołem. Wstawiamy do lodówki na 5 - 6 godzin.
Następnie jajka obieramy....i gotowe.
ZUPA CHRZANOWA
pyszna alternatywa dla tradycyjnego żurku. Podajemy z ziemniakami, boczkiem czy też kiełbaską bez glutenu.
Składniki na 1 spory garnek:
- 1 średniej wielkości cebula biała lub czerwona. Jeśli nie mamy cebuli dodajemy białą cześć pora;
- 4 duże ziemniaki albo 6 - 7 mniejszych ziemniaków;
- 1 średnia seler lub pół dłużej selery;
- 100 g śmietany 12% bez laktozy;
- 200 g startego chrzanu lub słoiczek chrzanu tartego tj. około 180 - 200g chrzanu zamkniętego w słoiczku.
- 2 łyżki masła bez laktozy lub 2 łyżki oliwy z oliwek;
- spora szczypta majeranku do smaku;
- sól i pieprz do smaku;
- zimna woda.
Ziemniaki, seler, cebulę obieramy, myjemy, kroimy w większą kostkę.
W garnku roztapiamy masło lub lekko podgrzewamy oliwę. Wrzucamy do
garnka warzywa. Warzywa podsmażamy około 3 minut. Następnie zalewamy zimną wodą. Woda ma zakryć warzywa.
Warzywa gotujemy do miękkości. Następnie warzywa miksujemy/blendujemy.
Dodajemy chrzan i śmietanę i jeszcze raz miksujemy/blendujemy. Następnie
jeszcze raz zupę podgrzewamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. I gotowe.
Zupa jest najlepsza po kilku godzinach, kiedy warzywa "przegryzą" się z chrzanem.
PASZTET W GALARECIE
Pasztet w galarecie to pasztet mięsny, robiony według starej receptury mojej Babci. Zwyczajowo w starym domu przygotowuje się dwa pasztety od razu. Ten pasztet świetnie sprawdzi się na kanapkach, ale także do obiadu, czy na kolację obok bigosu. W naszym starym
domu pieczenie pasztetów oznacza koniec kiszonej kapusty w beczkach i
obwieszcza porę siania, porę wiosny.
Składniki na 1 tradycyjną keksówkę:
- 500 g polędwicy wieprzowej, drobno pokrojonej;
- 400 g wątróbki, drobniutko pokrojonej;
- 250 g słoniny lub tłustego boczku, drobno pokrojonej;
- 1 duża żółta cebula drobniutko pokrojona;
- 1 ząbek czosnku drobniutko pokrojony;
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu;
- 1/4 gałki muszkatołowej;
- 1/3 szklanki brandy albo czystej wódki;
- 11 - 14 liści laurowych;
- 1 i 1/2 szklanki wody;
- 1 łyżka żelatyny w proszku bez glutenu;
- papryka, grzybki do dekoracji;
- kilka kropli oleju do posmarowania keksówki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu.
Keksówkę smarujemy olejem.
Pokrojoną wątróbkę i polędwiczki wkładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną: słoninę,
cebulę, czosnek.
Następnie wrzucamy sól, pieprz, czarny pieprz, gałkę muszkatułową.
Zalewamy alkoholem i mieszamy, najlepiej rękami.
Naszą masę pasztetową wkładamy do keksówki. Wyrównujemy wierzch łyżką i układamy na wierz liście laurowe.
Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 60 minut.
W
trakcie pieczenia w keksówce najpierw zacznie oddzielać się tłuszcz od pasztetu. A potem tłuszcz zacznie się wytapiać i nie będzie go
przybywać. Wówczas wiadomo, że nasz pasztet zaczyna się "tworzyć".
Po
około 60 minutach pasztet wyjmujemy z pieca, odlewamy tłuszcz i
studzimy.
W między czasie wlewamy wodę do rondla. Dodajemy żelatynę i dobrze
mieszamy. Zagotowujemy na maleńkim ogniu, aby żelatyna się rozpuściła.
Zdejmujemy z ognia i studzimy. Zalewamy pasztet żelatyną i wstawiamy do
lodówki na 24 godziny. Po tym czasie dekorujemy i gotowe.
MAJONEZ Z MANGO
Kiedy pierwszy raz usłyszałam o tym majonezie to nie mogłam wyobrazić
sobie jego koloru, smaku, ani konsystencji. Kiedy zrobiłam go po raz
pierwszy byłam zaskoczona bo wcale nie czuć w nim mango. A w smaku jest
bardzo delikatny i lekki. Do tego ma aksamitną konsystencję.
Majonez z mango świetnie nadaje się do sałatek, surówek, frytek,
kanapek czy też jako dip. Doskonale się przechowuje w lodówce przez dwa
tygodnie.
Składniki na jeden słoik:
- 1 dojrzałe mango;
- 1 kostka tofu silken ok.150 g;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 2 łyżki płaskie płatków drożdżowych bezglutenowych;
- 1 łyżeczka octu balsamicznego;
- 3/4 szklanki oleju;
- 1 szklanka zimnej wody;
- 1 łyżka soku z cytryny.
Płatki drożdżowe bezglutenowe kupić można już w dużych sklepach spożywczych.
Olej odradzam zastępować oliwą z oliwek czy inną, majonez się ukręci, ale nie będzie smakowity. Czym delikatniejszy olej tym delikatniejszy majonez.
Musztarda najlepiej się sprawdzi sarepska albo francuska. Jeśli chcemy, aby nasz majonez był ostrzejszy w smaku możemy zamiast 1 łyżeczki dać 2 łyżeczki.
Mango obieramy, tniemy na mniejsze kawałki. Tofu tniemy na mniejsze kawałki.
Do wąskiego, długiego naczynia wlewamy wodę, następnie do naczynia
wkładamy pokrojone tofu i mango. Wszytko dokładnie miksujemy. Następnie
dodajemy płatki drożdżowe i dalej miksujemy.
Następnie nie przerywając miksowania cieniutkim strugiem - ja to robię
łyżeczką - wlewamy pomalutku olej. Zazwyczaj dolewanie oleju i
równoczesne miksowanie trwa dobre 5 minut.
Następnie wlewamy ocet, sok z cytryny i dodajemy musztardę - nie przerywając miksowania.
Nie warto się śpieszyć, tutaj ważne jest, aby wszystko było pomału i zgodnie z kolejnością miksowane.Pod koniec miksowania zobaczymy, że nasz majonez robi się gęsty.
Gotowy majonez wkładamy do lodówki na dobrą godzinę. Po godzinie majonez dodatkowo stężeje.
Nie warto się śpieszyć, tutaj ważne jest, aby wszystko było pomału i zgodnie z kolejnością miksowane.Pod koniec miksowania zobaczymy, że nasz majonez robi się gęsty.
Gotowy majonez wkładamy do lodówki na dobrą godzinę. Po godzinie majonez dodatkowo stężeje.
TRADYCYJNY MAJONEZ BEZ JAJEK
Przepis na majonez jest tak prosty, że nie ma prawa nie wyjść. Majonez
jest pyszny...i w zależności od tego, jakiego oleju użyjemy będzie on
bardziej lub mniej intensywny....ale zawsze będzie jedwabiście gładki,
puszysty, delikatny...i taki nasz.
Składniki na średni słoik:
- 1/ 2 szklanki mleka sojowego bez glutenu i bez laktozy i bez cukru.
Nie wolno zamieniać mleka sojowego na inne, bo majonez nie wyjdzie.
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 1 łyżeczka płaska musztardy. Fajnie, aby była to delikatna musztarda np. sarepska;
- 2 łyżki płaskie płatków drożdżowych bezglutenowych;
- 1/2 łyżeczki płaskiej czarnej soli kala namak;
- 1/2 szklanki delikatnego, bezwonnego oleju np. ryżowego.
Płatki drożdżowe bezglutenowe kupić można już w dużych sklepach spożywczych.
Sól kala namak to czarna sól o smaku i zapachu jajek...kiedy
zaczyna się kręcić majonez w kuchni unosi się zapach jajek, mimo, że ich
nie używamy. Dzięki temu składnikowi majonez niewiele różni się smakiem
od tradycyjnego majonezu.
Ocet jabłkowy można zastąpić octem ryżowym, czy innym delikatnym octem.
Olej odradzam zastępować oliwą z oliwek czy inną, majonez się ukręci, ale nie będzie smakowity. Czym delikatniejszy olej tym delikatniejszy majonez.
Olej odradzam zastępować oliwą z oliwek czy inną, majonez się ukręci, ale nie będzie smakowity. Czym delikatniejszy olej tym delikatniejszy majonez.
Mleko i ocet wlewamy do naczynia wąskiego i wysokiego i miksujemy przez 2 minuty na dużych obrotach.
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza olejem i miksujemy przez kolejne 5 minut.
Następnie nie przerywając miksowania cieniutkim strugiem - ja to robię
łyżeczką - wlewamy pomalutku olej. Zazwyczaj dolewanie oleju i
równoczesne miksowanie trwa dobre 5 minut.
Nie warto się śpieszyć....tutaj ważne jest, aby wszystko było pomału i zgodnie z kolejnością miksowane.
Pod koniec miksowania zobaczymy, że nasz majonez robi się gęsty. Gotowy
majonez wkładamy do lodówki na dobrą godzinę. Po godzinie majonez
dodatkowo stężeje.
KUKURYDZIANA BABKA PIASKOWA NA OLEJU
to przepis z dzieciństwa, kiedy robiłam niezliczone ilości surówek i
piekłam tylko i wyłącznie babkę piaskową. Nauczyłam się wówczas, że ta
babka nie wyjdzie bez wagi i że w tym przepisie można poszaleć i
pozamieniać masło na olej, pozamieniać mąki, cukier na cukier puder, ale
wszystko trzeba dobrze przeliczyć. Ta babka nigdy się nie nudzi...i
zawsze trzeba przed umyciem miski po cieście uruchomić palce.
Składniki:
- 6 białek;
- 3/4 szklanki oleju;
- 150 g cukru;
- 100 g mąki kukurydzianej;
- 200 g mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- można dodać olejek pomarańczowy albo skórkę pomarańczową. Można dodać olejek waniliowy.
Nie zastąpimy w tym przepisie białek niczym.
Jeśli nie tolerujesz cukru 150 g cukru = 190 g ksylitolu.
Mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką ryżową, jednak wówczas babka będzie mniej puszysta i mocno zbite.
Mąkę ziemniaczaną można zastąpić budyniami waniliowymi, byle tylko waga się zgadzała albo skrobią kukurydzianą.
200 g mąki ziemniaczanej = 160 g skrobi kukurydzianej.
Cukier można zastąpić cukrem pudrem
150 g cukru = 100 g cukru pudru.
Olej można zastąpić rozpuszczonym masłem
3/4 szklanki oleju = 120 g masła bez laktozy.
Mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia mieszamy.
Do dużego naczynia wlewamy białka i ubijamy. Kiedy białka podwajają
swoją objętość wsypujemy cukier. Ubijamy, aż cukier dobrze połączy się z
białkami. Następnie do ubitych białek z cukrem pomalutku wlewamy olej.
Kiedy olej wymiesza się z naszą pianą wrzucamy mąki, proszek do
pieczenia i olejek. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto od razu wlewamy
do wysmarowanej olejem foremki.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C.
Pieczemy na środkowej półce, termoobieg, 50 - 60 minut do suchego
patyka. Wyciągamy z pieca od razu. Delikatnie szturchamy foremką, aby
ciasto odeszło od ścianek. Po 15 minutach przewracamy foremkę, aby babka
odparowała do końca.
Kilka razy wymieszałam wszystkie składniki od razu i wsadziłam do pieca i też babka wyszła tylko nie była aż tak puchata w środku.
Kilka razy wymieszałam wszystkie składniki od razu i wsadziłam do pieca i też babka wyszła tylko nie była aż tak puchata w środku.
DOMOWA WĘDLINKA - SOCZYSTY SCHAB Z KOLOROWYM PIEPRZEM I Z ZIOŁAMI
Na
wielkanocne śniadanie idealny. Pachnie ziołami, pieprzem. Jest bardzo
delikatny w smaku, lekko wilgotny, mocno aromatyczny. Domowy najlepszy.
Składniki:
- 1 kg schabu;
- 2 listki laurowe;
- 2 łyżeczki pieprzu dowolnego koloru;
- 1/4 do 1/2 szklanki zwykłej soli;
- 1 łyżeczka cukru;
-1/2 główki czosnku;
- około 2 litra wody (8 szklanek wody);
- 2 - 3 gałązki majeranku albo tymianku albo rozmarynu albo kopru;
- duży garnek.
Do tego:
- garść ziarenek kolorowego pieprzu;
- świeże zioła, które mamy i lubimy. Świetnie się sprawdzi tymianek, oregano, natka pietruszki.
Składniki są na 1 kg schabu. Jeśli robimy 2 kg schabu podwajamy składniki i czas gotowania czyli gotujemy 40 minut i potem 40 minut.
Następnie
robimy w schabie kilkanaście dziurek nożem i w każdą dziurkę wkładamy
ziarenko pieprzu. Następnie w dziurki wkładamy gałązki świeżych ziół. I
całość zawijamy sznurkiem, nitką, tak, aby zioła nie wylatywały. Schab
odstawiamy na bok.
2. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy, aż woda zacznie wrzeć i sól się rozpuści.
3. Wówczas zmniejszamy gaz na najmniejszy możliwy i wkładamy ostrożnie schab. Woda musi zakryć mięso. Gotujemy 20 minut.
4. Następnie gaz wyłączamy i zostawiamy schab w marynacie do całkowitego wystudzenia.
Następnie schab wyciągamy.
5.
A nasz garnek stawiamy na gaz i zagotowujemy płyn. Kiedy nasz płyn wrze
wkładamy schab i gotujemy 20 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i
pozostawiamy schab w marynacie do całkowitego wystudzenia.
6.
Schab wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i gotowe.
Jeśli schabik ma błonkę można ją teraz bez problemu ściągnąć. I gotowe. Schab przechowujemy w lodówce do 5 dni.
DOMOWA - WĘDLINKA SOCZYSTY DOMOWY SCHAB GOTOWANY W WODZIE
Domowa wędlinka na medal, po prostu najlepsza. Krucha, pachnąca ziołami. Paluchy lizać.
Składniki:
- 1 kg schabu;
- 2 listki laurowe;
- 2 łyżeczki pieprzu dowolnego koloru;
- 1/4 do 1/2 szklanki zwykłej soli;
- 1 łyżeczka cukru;
-1/2 główki czosnku;
- około 2 litra wody (8 szklanek wody);
- 2 - 3 gałązki majeranku albo tymianku albo rozmarynu albo kopru;
- duży garnek.
Składniki są na 1 kg schabu. Jeśli robimy 2 kg schabu podwajamy składniki i czas gotowania czyli gotujemy 40 minut i potem 40 minut.
Schab myjemy zimną wodą, suszymy. Odkładamy na bok.
Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy, aż woda zacznie wrzeć i sól się rozpuści.
Wówczas zmniejszamy gaz na najmniejszy możliwy i wkładamy schab. Woda musi zakryć mięso. Gotujemy 20 minut.
Następnie gaz wyłączamy i zostawiamy schab w marynacie do całkowitego wystudzenia.
Następnie
schab wyciągamy, a garnek stawiamy na gaz i zagotowujemy płyn. Kiedy
nasz płyn wrze wkładamy schab i gotujemy 20 minut. Po tym czasie
wyłączamy gaz i pozostawiamy schab w marynacie do całkowitego
wystudzenia.
Schab
wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i gotowe. Jeśli
schabik ma błonkę można ją teraz bez problemu ściągnąć.
Schab przechowujemy w lodówce do 5 dni.
FILET Z KURCZAKA W PANIERCE BEZ JAJEK
prosty, bardzo soczysty. Najlepszy z frytkami z selera i ketchupem, posypany granatem.
Składniki na 1 podwójny filet z kurczaka/pierś z kurczaka:
- 1 podwójny filet z kurczaka;
- 1/2 cytryny;
- do posypania 2-3 łyżki mąki ryżowej i 2 - 3 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- szczypta soli i pieprzu;
- chlust oleju do smażenia .
Mięso szybko opłukujemy w zimnej wodzie.
Następnie ostrym nożem nacinamy po jednej stronie mięso w prawo i w lewo, aby utworzyła się kratka.
Mąki mieszamy w głębokimi talerzu. Mięso obtaczamy w mąkach. Na samym końcu posypujemy solą i pieprzem.
I
kładziemy na rozgrzaną patelnię z rozgrzanym olejem - średni ogień.
Smażymy z każdej strony na rumiany kolor. I gotowe. Teraz tylko ściągamy
mięso z patelni i podajemy.