Borówki

 CIASTO BORÓWKOWY CAŁUS

na kruchym spodzie borówki zatopione w masie serowej posypane makiem. Jedno z najłatwiejszych ciast do przygotowania. A smak nieziemski.

CIASTO Z BORÓWKAMI
Przepis autorski, na foremkę na 26 cm
Składniki na spód:
- 200 g bardzo miękkiego masła bez laktozy;
- 1 żółtko;
- 50 g cukru;
 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- 100 g mąki kukurydzianej;
- 100 g mąki ryżowej.
Składniki na warstwę serową:
- 400 g białego sera bez laktozy;
- 100 g cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego małego tj. około 10 g;
- 3 jajka plus białko;
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 80 g śmietany 18 % bez laktozy.
Składniki na warstwę owocową:
- 300 g borówek;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- mak do posypania;
- opcjonalnie troszkę cukru do posypania borówek. 

Borówki nie zamieniamy na inne owoce.
Masło musi być bardzo mięciutkie. 
Ser biały nada się każdy, sera nie mielimy.
Mak może być zwykły, może być mielony. 
 
Zaczynamy. 

Do miski wrzucamy mięciutkie masło, cukier i mieszamy na jednolitą masę. Można użyć blendera, albo rąk. Wrzucamy 1 żółtko, białko odstawiamy na bok i mieszamy dalej. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i dalej mieszamy. Powinna powstać kulka ciasta. 
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Następnie wkładamy kulkę ciasta do foremki i równomiernie rozprowadzamy dłońmi. Odstawiamy na bok. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na warstwę serową i blendujemy.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Powstanie gładka masa przypominająca budyń.
Borówki wrzucamy do miski, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Następnie wrzucamy na warstwę ciasta. Posypujemy cukrem.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Następnie wlewamy masę serową i równomiernie staramy się ją rozprowadzić.
Następnie masę makową posypujemy makiem.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Po 45 minutach wyłączamy piekarnik i ciasto zostawiamy na 40 minut w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika. Z foremki ciasto wyciągamy po jego całkowitym wystygnięciu. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Ciasto przechowujemy w lodówce do 5 dni.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY