CIASTO BORÓWKOWY CAŁUS
na kruchym spodzie borówki zatopione w masie serowej posypane makiem. Jedno z najłatwiejszych ciast do przygotowania. A smak nieziemski.
Przepis autorski, na foremkę na 26 cm
Składniki na spód:- 200 g bardzo miękkiego masła bez laktozy;
- 1 żółtko;
- 50 g cukru;
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- 100 g mąki kukurydzianej;
- 100 g mąki ryżowej.
Składniki na warstwę serową:
- 400 g białego sera bez laktozy;
- 100 g cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego małego tj. około 10 g;
- 3 jajka plus białko;
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 80 g śmietany 18 % bez laktozy.
Składniki na warstwę owocową:
- 300 g borówek;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- mak do posypania;
- opcjonalnie troszkę cukru do posypania borówek.
Borówki nie zamieniamy na inne owoce.
Masło musi być bardzo mięciutkie.
Ser biały nada się każdy, sera nie mielimy.
Mak może być zwykły, może być mielony.
Zaczynamy.
Do miski wrzucamy mięciutkie masło, cukier i mieszamy na jednolitą masę. Można użyć blendera, albo rąk. Wrzucamy 1 żółtko, białko odstawiamy na bok i mieszamy dalej. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i dalej mieszamy. Powinna powstać kulka ciasta.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Następnie wkładamy kulkę ciasta do foremki i równomiernie rozprowadzamy dłońmi. Odstawiamy na bok.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na warstwę serową i blendujemy.
Powstanie gładka masa przypominająca budyń.
Borówki wrzucamy do miski, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Następnie wrzucamy na warstwę ciasta. Posypujemy cukrem.
Następnie wlewamy masę serową i równomiernie staramy się ją rozprowadzić.
Następnie masę makową posypujemy makiem.
Powstanie gładka masa przypominająca budyń.
Borówki wrzucamy do miski, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Następnie wrzucamy na warstwę ciasta. Posypujemy cukrem.
Następnie wlewamy masę serową i równomiernie staramy się ją rozprowadzić.
Następnie masę makową posypujemy makiem.
Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu.