Na tej stronie:
- ciasto truskawkowa pianka;
- owsianka truskawkowa inaczej z truskawkami;
- lody truskawkowe;
- tarta truskawkowe ptasie mleczko bez pieczenia;
- konfitura truskawkowa z bazylią i czarnuszką.
CIASTO TRUSKAWKOWA PIANKA
bardzo delikatne w smaku, puszyste, pełne truskawek. A pianka bo przygotowujemy je praktycznie cały czas ubijając i przelewamy do foremki piankę, na którą układamy truskawki, które się w niej zatapiają.
Składniki na okrągłą blaszkę 18 cm albo 23cm:- 4 duże jajka;
- 3/4 kubka mąki ryżowej;
- 3/4 kubka mąki kukurydzianej;
- 1 i 1/2 proszku do pieczenia bez glutenu;
- 3/4 kubka cukru pudru;
- 1/2 kubka roztopionego masła bez laktozy;
- garść truskawek różnej wielkości.
Mój kubek ma 250 ml.
Do miski wrzucamy białka i ubijamy. Kiedy zacznie pojawiać się gęsta, biała piana zaczynamy po łyżce dodawać cukier puder i dalej ubijamy.
Następnie dodajemy żółtka
i ubijamy do wymieszania się składników. Następnie wlewamy masło i chwile ubijamy.
Odkładamy trzepaczkę. Wsypujemy przesianą mąki i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Piankę - ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i układamy w całości truskawki.
I do piekarnika 180 stopni C grzanie góra- dół, na 40 - 50 minut, do suchego patyka. Warto sprawdzać w kilku miejscach bo można wbić się w truskawkę.
Z foremki wyciągamy po całkowitym wystygnięciu. Można posypać cukrem pudrem.
OWSIANKA TRUSKAWKOWA INACZEJ NIŻ ZWYKLE Z TRUSKAWKAMI
inaczej
bo płatki owsiane bezglutenowe zostały ugotowane, następnie wrzuciłam do nich truskawki, trochę miodu i całość zmiksowałam...i wyszła mocno
truskawkowa, gęsta owsianka.
Składniki na dwie miseczki:
- 2 szklanki mleka migdałowego;
- 4 - 5 dużych łyżek płatków owsianych bezglutenowych;
- 1 łyżka miodu dla osłody;
- garść truskawek czyli około 8-10 średniej wielkości truskawek;
Do posypania: suszone żurawina, truskawki, kwiatki lawendy.
Do garnka wlewamy mleko migdałowe, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy. Kiedy nasze płatki są gotowe i mięciutkie sami decydujemy czy chcemy jeszcze owsiankę potrzymać na ogniu, aby zgęstniała czy taka jej konsystencja nam odpowiada.
Następnie do naszej owsianki wsypujemy garść truskawek i całość miksujemy/ blendujemy.
Próbujemy. Jeśli owsianka jest za mało słodka dodajemy miód i ponownie na chwil kilka miksujemy/ blendujemy.
Owsiankę
przelewamy do miseczek. Wrzucamy na wierzch świeże truskawki, żurawinę,
kilka kwiatków lawendy i wszystko to co chcemy. I gotowe.
Owsianka jest tak samo smaczna na ciepło, jak i na zimno. Odradzam jej jednak odgrzewać, nie będzie już tak truskawkowa i straci swój ładny kolor.
LODY TRUSKAWKOWE
domowe, mocno truskawkowe, pachnące latem i długimi wieczorami. Pyszne bo domowe, prawdziwe lody truskawkowe.
Składniki:- 0,5 kg truskawek albo solidna garść truskawek;
- 1 szklanka mleko sojowego albo sojowego waniliowego;
- można dodać troszkę cukru pudru, aby lody były słodkie.
Mleko może być także inne roślinne na przykład kokosowe czy migdałowe. Jednak ich użycie spowoduje, że lody nie będą już tak mocno truskawkowe.
Truskawki
obieramy, myjemy, blendujemy. Do zmiksowanych truskawek dolewamy
mleka.
Próbujemy, jeśli jest za mało słodkie słodzimy i
jeszcze raz solidnie blendujemy.
Z truskawek i mleka powinna wyjść bardzo bardzo gęsta masa truskawkowa.
Następnie przelewamy naszą masę truskawkowa do dowolnych pojemników do mrożenia.
I nasze pojemniki wkładamy do zamrażalnika na 12 godzin i gotowe.
TARTA TRUSKAWKOWE PTASIE MLECZKO
BEZ PIECZENIA
pyszny
smakołyk bez pieczenia. Tarta jest piankowa, owocowa, truskawkowa z
dodatkiem mięty. Pachnie orzechami, wiosną. Ma delikatny, ale wyrazisty
spód, który świetnie łączy się z całością. Od co moja wiosenna tarta na
wiosenny stół.
Składniki na spód:
- 100 g biszkoptów bez glutenu:
- 2 beziki;
- 4 łyżki masła orzechowego;
- 1 duża łyżka dowolnego miodu;
- 5 łyżek dowolnego mleka roślinnego.
Składniki na piankę:
- 120 g twarogu bez laktozy;
- 2 małe jogurt bez laktozy czyli ok.350 ml;
- 1 garść truskawek;
- 4 łyżki cukru;
- 4 łyżki żelatyny czyli 1 opakowanie żelatyny bez glutenu;
- 5 łyżek dowolnego mleka roślinnego.
Składniki na polewę:
- mała garść truskawek;
- 1 galaretka truskawkowa bez glutenu.
Do dekoracji kilka truskawek, kilka listków mięty itd.
SPÓD
Biszkopty i beziki przesypujemy do grubszego worka i rozkruszamy na przykład wałkiem, albo ręką, albo gałką do ciasta.
Następnie
wszystkie składniki na spód wrzucamy do blendera, dowolnej maszyny i
blendujemy na jednolitą masę. Można użyć tu także ostrza w kształcie "S"
zamiast blendera.
Następnie masę wykładamy do foremki i ręką układamy ciasto na foremce. Można do tego użyć talerzyka, aby było równo.
Foremkę
wkładamy na dobre 2 godziny do zamrażalnika. Jeśli ciasta nie włożymy
do zamrażalnika, nie wyciągniemy go później z foremki.
PIANKA
W misce umieszczamy wszystkie składniki na piankę poza żelatyna i mlekiem roślinnym i miksujemy/ blendujemy na jedwabistą masę.
W
garnuszku podgrzewamy mleko, tak aby było ciepłe, ale nie wrzące. Do
ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i mieszamy. Następnie wymieszaną z
mlekiem żelatynę wlewamy do naszej masy serowo truskawkowej i wszystko
dokładnie miksujemy/blendujemy.
Wyciągamy
nasz spód tarty z zamrażalnika i wylewamy na niego naszą masę.
Następnie wkładamy całość do lodówki. Pianka zazwyczaj tężeje po 40 - 70
minut.
POLEWA
Kiedy
tarta jest w lodówce robimy polewę. Truskawki wrzucamy do małego
rondelka, kiedy puszczą sok i zagotują się gotujemy jeszcze chwilkę, aby
odparowała woda. Następnie blendujemy je na gładki sos. Następnie
wrzucamy do ciepłego sosu galaretkę i dokładnie mieszamy. Garnuszek
ściągamy z ognia. Kiedy polewa będzie zimna, wyciągamy tartę z lodówki -
powinna już stężeć pianka - i polewamy nią naszą tartę.
Całość wkładamy na co najmniej 8 godzin do lodówki.
Po wyciągnięciu tarty z lodówki układamy na niej owce, listki mięty, lukrowe motylki.
KONFITURA TRUSKAWKOWA Z BAZYLIĄ I CZARNUSZKĄ
W
słoikach wygląda niczym duża biedronka. Jest bazyliowa z lekkim
posmakiem czarnuszkowego orientu. Pachnie truskawkami, choć w smaku
truskawki pojawiają się po trzeciej łyżce. Świetnie się sprawdzi do
mięs, kanapek, lodów i deserów. Smak i zapach jest nie do podrobienia
dlatego warto zrobić, dużo zrobić.
Składniki:
- 1 kg truskawek;
- garść świeżej bazylii czyli około 15 listków:
- garść czarnuszki czyli około 2 płaskich łyżek;
- około 0.5 kg cukru, jak się suknie mniej albo więcej też jest dobrze;
- 1 opakowanie żelfix albo preparatu podobnego.
Truskawki obieramy,
myjemy, wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół
godziny. Następnie zaczynamy gotować na małym gazie. Kiedy truskawki
puszczą sok wrzucamy bazylię i czarnuszkę.
Zazwyczaj
po godzinie gotowania nasze truskawki przypominają mazie a bazylią się
ugotuje. Więc bierzemy mikser, wrzucamy żelfix i miksujemy. Ważne, aby
bazylia się dobrze zmiksowała, truskawki mogą zostać w mniejszych
cząstkach. Kiedy nasza konfitura lekko zmiksowana wlewamy ją do
słoiczków, słoiczki zamykamy i przewracamy do góry dnem.