Chłodniki

 Na tej stronie:
- chłodnik z ogórków i rzodkiewek;
- chłodnik z mango.
 
 
 

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I RZODKIEWEK

prosty, lekki, szybki, letni chłodnik, który można jeść z pajdą chleba, albo z ziemniakami. 
Składniki na 2 - 3 talerze:
- 4 - 5 małe zielone ogórki;
- 5 - 6 rzodkiewek;
- mały pęczek koperku;
- 1 duży jogurt naturalny bez laktozy (tj. ok. 350 g);
- 1 mały kefir bez laktozy (tj. ok. 180 - 200 g);
- sól i pieprz do smaku;
- opcjonalnie do posypania tymianek, poziomki, koperek, granat, starta rzodkiewka, dowolne kiełki.

Ogórki myjemy i odcinamy końcówki.
Rzodkiewki myjemy i odcinamy końcówki i ogonki.
Koperek myjemy i drobniutko kroimy.

Ogórki i rzodkiewki trzemy na grubych oczkach. Do startych ogórków i rzodkiewek, wlewamy jogurt, kefir, wrzucamy pocięty koperek, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy i gotowe. Teraz tylko choć na pół godziny do lodówki, aby smaki się połączyły i na stół.
  



CHŁODNIK Z MANGO

połączyłam tropikalne owoce z malinami i ziarenkami papai i zakochałam się w tym tropikalnym smaku. Chłodnik można jeść o każdej porze, jest lekki, gęsty i letni.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 2 - 3 talerze:
- 1 mango;
- 1/4 papai wraz z ziarenkami;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- otarta skórka z 1 limonki albo z 1/2 cytryny;
- 1/2 łyżeczki kardamonu;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1 łyżka cukru pudru; 
- garść malin albo truskawek do posypania.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Mango obieramy. Papaję obieramy. Ziarenka papai odkładamy na bok. Maliny lekko opłukujemy i sprawdzamy czy w ich środku nie ma "mieszkańców".
Do miski wrzucamy: mango, papaję, cynamon, kardamon, cukier, skórkę z limonki, mleczko kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy troszkę cukru, cynamonu wedle naszego uznania.
Chłodnik przelewamy do miseczki. Posypujemy go malinami i ziarenkami papai. I gotowe.
ZUPA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA