Na tej stronie:
- omlet sernikowy z makiem;
- muffinki jajeczne z warzywami;
- szakszuka po mojemu.
Składniki:
- 3 parówki, które jeść możemy;
- 3 jajka od szczęśliwych🐓
- szczypiorek do posypania;
- łycha masła bl do smażenia.
Patelnie kładziemy na średni ogień, wrzucamy kawałek masła bez laktozy.
PARÓWKI przecinamy w środku, aby powstało okienko i kładziemy na patelnię. Następnie wbijamy jajko do szklanki i pomału wlewamy je w "okienko" parówki. I gotowe. Teraz wystarczy oprószyć solą i dorzucić szczypiorku troszkę.
Po kilku minutach jajko zacznie się ścinać wówczas przewracamy parówki na drugą stronę....i kiedy się lekko przypieką kładziemy na chlebek. I gotowe.
OMLET SERNIKOWY Z MAKIEM
czyli dużo sera, dużo maku i patelnia idzie w ruch. Omlet jest puchaty, makowy, bardzo sycący i cudnie pachnie.
Składniki na 1 omlet:
- 2 jajka;
- 200 g twarogu bez laktozy przeciśniętego przez praskę;
- 1 budyń waniliowy albo śmietankowy bez glutenu;
- 1 - 2 łyżki maku mielonego gotowego do spożycia;
- opcjonalnie 1 - 2 łyżki cukru;
- chlust oleju do smażenia.
Twaróg mieszamy z żółtkami, budyniem, i cukrem.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z masą serową. Dodajemy mak i delikatnie mieszamy całość.Patelnie
stawiamy na mały ogień, wlewamy chlust oleju. Kiedy olej się rozgrzeje
wylewamy naszą masę serowo - makową i formujemy omlet. Patelnię
przykrywamy pokrywką i smażymy z obu stron cały czas na maleńkim ogniu. I gotowe. Podajemy z cukrem pudrem.
MUFFINKI JAJECZNE Z WARZYWAMI
kolorowe,
pyszne mini omleciki pieczone w piekarniku w foremkach dosłownie przez
kilka chwil. Pełne warzyw, sera i ziół. Smakują świetnie same, z
chlebem, z bułą z masłem. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu podajemy na stół.
Składniki:
- 6 jajek;
- 12 łyżek mleka roślinnego (na przykład sojowego) albo mleka bl;
- kawałek drobniutko pokrojonej czerwonej papryki;
- kawałek drobniutko pokrojonego twardego sera, albo/i mozzarelli albo/i sera żółtego bl;
- drobniutko pokrojonych kilka liści bazylii albo/i szczypiorku albo/i oregano;
- sól i pieprz do smaku;
- 1 płaska łyżka masła plus kawałek masła bl do posmarowania foremek;
- papierowe papilotki do muffinek.
Możemy do naszych muffinek dodać inne składniki, które akurat mamy. Inne zioła czy sery. Sami komponujemy nasze muffinki.
Zaczynamy od piekarnika ponieważ muffinki przygotowuje się bardzo szybko.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni grzanie góra - dół bez termoobiegu.
Papilotki do muffinek solidnie smarujemy masłem. Jeśli ich nie posmarujemy nasze muffinki będą trudno odchodzić. Wysmarowane masłem papilotki wkładamy do foremki do muffinek.
Do
miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, wrzucamy masło, wsypujemy szczyptę
soli i pieprzu. I widelcem albo małą trzepaczką solidnie mieszamy, aby
powstała jednolita masa.
Warzywa, ser/y, zioła drobno kroimy.
Warzywa,
ser/y, zioła układamy na dnie każdej papilotki. Zalewamy masą jajeczną i
wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę na 15 - 20 minut.
Masze
muffinki powinny się ładnie przyrumienić a ser się rozpuścić. I gotowe.
Wyciągamy z pieca i od razu podajemy ciepłe na stół.
SZAKSZUKA PO MOJEMU
Uwielbiam na śniadanie, albo ciepłą kolację. Ogromna ilość pomidorów, ziół i sera zatopiona w jajkach. Po prostu pycha.
Składniki na patelnię:
- 1 duży pomidor;
- 3 plastry dowolnego żółtego sera bez laktozy;
- 4 jajka;
- solidny chlust oleju bezwonnego do smażenia;
- sól i pieprz do smaku;
- opcjonalnie bazylia, odrobinę czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę do posypania.
Na patelnię wlewamy olej. Kiedy olej będzie lekko ciepły wkładamy pomidory pokrojone na plastry o dowolnej grubości. Pomidory smażymy 2 - 3 minuty, aby się lekko przysmażyły. Nie ruszamy ich na patelni.