Na tej stronie:
- express makowiec z polewą;
- makowiec japoński z polewą kajmakową;
- kremówka seromak;
- makowo - migdałowe kule;
- kostka makowo - serowa;
- makowiec.
EXPRESS MAKOWIEC Z POLEWĄ
jest puszysty, lekki i bardzo szybki w przygotowaniu bo wrzucamy wszystkie składniki do miski, mieszamy i do piekarnika. A potem tylko pozostaje zrobić polewę i posypać wiśniami, albo skórką pomarańczową. I gotowe.
Składniki na tortownice ok. 26 cm albo blaszkę 30/40 cm: - 5 dużych jajek albo 6 mniejszych;
- 100 g maku mielonego;
- 40 - 50 g mąki ryżowej, jak się sypnie;
- 40 - 50 g mąki kukurydzianej, jak się sypnie;
- ok. 180 - 200 g cukru;
- 2 budynie śmietankowe bez glutenu;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu.
Składniki na polewę:
- 300 ml śmietanki 30 % bez laktozy;
- 4 łyżki dowolnego miodu.
Do posypania opcjonalnie:
- 1 pudełeczko wiśni kandyzowanych albo skórką pomarańczowa.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Miksujemy na jednolitą masę.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C, termoobieg, 30 - 40 minut, do suchego patyka.
Kiedy ciacho stygnie zabieramy się za polewę.
Do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy miód na malutkim ogniu gotujemy 30 minut. Po tym czasie uzyskamy gęstą polewę o złotawym kolorze.
Ciepłą polewę wylewamy na ciasto, wyrównujemy i od razu posypujemy na przykład wisienkami.
Ciacho odstawiamy na 30 minut, aby polewa zastygła.
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z POLEWĄ KAJMAKOWĄ
Makowiec japoński to taki makowiec z jabłkami i bez grama mąki. Pyszny, wilgotny, lekko słodki i
Składniki na tortownice 24 cm:
- 400 g jabłek najlepsza szara reneta;
- 850 g gotowej masy makowej bezglutenowej;
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej;
- 5 jajek w temperaturze pokojowej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- troche soku z cytryny do skropienia jabłek.
Składniki na polewę kajmakową:
- 130 ml śmietanki bez laktozy 30 %;
- 2 łyżki dowolnego miodu albo cukru.
- opcjonalnie skórka pomarańczowa do posypania.
Mak mieszamy ze skrobią
ziemniaczaną.
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych
oczkach. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Do masy makowej wrzucamy nasze
jabłka i mieszamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy na puszysty krem.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Naszą masę makową mieszamy z ubitymi
żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie
dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremki
wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na
180 stopni C grzanie góra - dół i pieczemy około 45 - 50 minut, do suchego
patyczka.
Po tym czasie ciacho wyciągamy z
piekarnika, ale jeszcze nie z foremki.
I zabieramy się za polewę.
Śmietankę i miód umieszczamy w
rondelku i gotujemy na maleńkim ogniu 30 minut. Ważne, aby naszą polewę
mieszać, aby się nie przypaliła.
Po 30 minutach polewa powinna zrobić
się bardzo gęsta i powinna mieć ładny karmelowy kolor.
Nasza polewę wylewamy na nasze
ciacho. A następnie posypujemy skórką pomarańczową. I gotowe.
Po całkowitym wystygnięciu ciasta
można je wyciągać z foremki.
KREMÓWKA SEROMAK
Wyrazisty spód przygotowany z maku i twarogu bez mąki polany ogromną ilością kremówki, w której można się zatopić. Pychotka.
Składniki na ciasto na blaszkę 16/18 cm:
- 3 jajka;
- 200 g twarogu bez laktozy;
- 50 g maku;
- 50 g cukru;
- 20 g siemienia lnianego zmielonego;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- opcjonalnie kilka kropli aromatu śmietankowego.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki 30 %;
- 250 g mascarpone bez laktozy;
- opcjonalnie 2 - 3 łyżki cukru pudru;
- opcjonalnie coś do posypania. U mnie płatki chabru.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy, aż się połączą.
Następnie gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C termoobieg, do suchego patyczka.
Do miski wlewamy zimną śmietankę i ją miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej miksujemy....
a następnie po łyżce mascarpone.
Następnie na przestudzone ciacho nakładamy krem.
I posypujemy płatkami.
MAKOWO - MIGDAŁOWE KULE
ogromne kulę pełne maku, migdałowego aromatu. Pieczone w dowolnych foremkach. Są długo świeże. Można je posypać pudrem, oblać czekoladą. Pychota.
Składniki na 10 - 14 kul:
- 200 g mąki migdałowej;
- 280 g cukru;
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki zmielonego maku;
- 200 g jajek (ok. 3 jajka) albo samych białek (ok. 6 białek);
- 2 łyżki soku z cytryny.
Na patelnie wrzucamy jajka, mąkę, cukier, sól. Patelnie stawiamy na maleńki ogień i mieszamy jakieś 12- 15 minut. Po tym czasie cukier powinien się rozpuścić.
Po tym czasie wyłączamy ogień, wlewamy sok z cytryny. I mieszamy, aż ciasto połączy się z sokiem. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto wkładamy do foremek. Może to być foremka na muffinki, albo na dowolne duże ciastka.
Pieczemy 25 - 35 minut do suchego patyka, w piekarniku nagrzanym na 125 stopni C termoobieg. I gotowe.
KOSTKA MAKOWO - SEROWA
może być oblana czekoladą, albo posypana samym pudrem. Można ją dowolnie pokroić. Jest przepyszna i bardzo łatwa i szybka do przygotowania.
Składniki na blaszkę 20/16 cm:
- 3 jajka;
- 200 - 230 g sera białego pół tłustego bez laktozy;
- 5 łyżek mleka bez laktozy albo mleka sojowego;
- 50 g czekolady bez glutenu startej na grubych oczkach;
- 50 g mielonego maku;
- 20 g mielonego siemienia lnianego;
- 30 - 40 g cukru;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- opcjonalnie aromat śmietankowy.
Przykładowe składniki na polewę:
- cukier puder rozpuszczony z odrobiną wody;
- rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada bez glutenu.
Biały ser przeciskamy przez praskę, do sera wrzucamy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Następnie masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 - 35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym na 180 stopni grzanie góra, dół bez termoobiegu.
Upieczonego ciasta nie wyciągamy z foremki tylko czekamy, aż wystygnie i dekorujemy je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, albo cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną wody, albo posypujemy cukrem pudrem. I gotowe.
MAKOWIEC
piecze
się praktycznie sam. Uwielbiam ciasta, które najpierw gotujemy a
później pieczemy. Wieczorem gotuję masę makową, idę spać a rano piekę w
tak zwanym między czasie makowiec. I zawsze wychodzi i zawsze jest
pyszne. I zawsze słyszę a zostało jeszcze trochę maku na następny.
Składniki na foremkę o średnicy 20 cm:
- 200 g maku mielonego;
- 1 szklanka mąki migdałowej;
- szklanka mleka migdałowego;
-
3-5 łyżek miodu, albo dżemu, który jeść możemy. Ilość łyżek zależy od
nas i od tego czy lubimy mocno słodkie ciasto czy też nie.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 3 łyżki masła bez laktozy;
- 6 białek;
- szklanka bakalii od rodzynek zaczynając na daktylach kończąc.
- można dodać 3 łyżki rumu;
- szczypta soli;
- laska wanilii.
Wskazówki: możesz użyć mąki ryżowej i mleka ryżowego zamiast migdałowych.
Możesz użyć 2 szklanki mąki i 1,5 szklanki mleka, aby ciasto było wyższe i mniej zbite.
Możesz użyć więcej niż 1 szklanki bakalii. Dołóż wówczas dodatkową 1 łyżkę mąki.
Zaczynamy pieczenie makowca.
Do
garnka wlewamy mleko migdałowe. Mleko lekko podgrzewamy na maleńkim
ogniu, następnie dodajemy miód i masło. Lekko mieszamy i wrzucamy mak,
bakalie, sól, laskę wanilii, wlewamy rum - jeśli postanowiliśmy go
dodać. Czekamy, aż mak zacznie wchłaniać mleko - nasz garnek dalej jest
na maleńkim ogniu - i wsypujemy mąkę migdałową oraz proszek do
pieczenia....i wszystko dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i czekamy,
aż nasze ciasto ostudzie się.
Między czasie ubijamy na sztywną pianę białka.
Kiedy nasze ciasto ostygnie delikatnie łączymy białka z masą makową.
Ciasto przekładamy do foremki.
Pieczemy
30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C grzanie - góra dół, bez termoobiegu - do suchego patyka.
Zazwyczaj jest to między 40 - 60 minut wszystko zależy od maku.
Makowiec zostawiamy w piekarniku jeszcze 15 minut do wystygnięcia i
dopiero po tym czasie wyciągamy go z pieca.
Makowiec z foremki wyciągamy pod całkowitym wystygnięciu, inaczej się połamie.
Gotowy można posypać pudrem, polać czekoladą, posypać drobno pokrojonymi orzechami, koralikami z lukru, albo przybrać owocami.
|
MAKOWIEC JEST ŚWIEŻY PRZEZ 5 - 7 DNI
|