Ciasta - Serniki

 Na tej stronie:
- tradycyjny sernik na budyniu bez mąki;
- ciacho sernik z mandarynkami;
- tradycyjny waniliowy sernik
- fit express sernik bez sera (na zimno);
- śniadaniowe serniczki cynamonowe na ciepło z patelni bez mąki;
- sernik z powidłami śliwkowymi bez mąki.


TRADYCYJNY SERNIK NA BUDYNIU BEZ MĄKI

Szybki, łatwy w przygotowaniu sernik, który robimy blenderem, albo mikserem. Ten sernik zawsze wychodzi. Może być z nutką śmietanki, banana, czekolady. Wszystko zależy od tego, jakiego smaku budyniu użyjemy. Można dodać rodzynek, albo i nie. Tradycyjny, puszysty sernik na weekendowy stół albo wielkanocny. W starym domu to ostatnio najczęściej pieczone ciacho. A bananowa wersja to moja ulubiona. 
 
Składniki na tortownice 18cm albo na 24 cm:
- 2 pudełka białego sera bez laktozy tj. ok. 460 - 500 g;
- 2 pudełka mascarpone bez laktozy tj. ok. 500 g;
- 50 g mąki migdałowej;
- 4 jajka;
- 1 opakowanie budyniu bez glutenu. U mnie bananowy;
- ok. 200 g cukru. 
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej sernik oklapnie.
Piekarnik nagrzewamy na 155 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu. 
Blachę w piekarniku ustawiamy dość nisko. U mnie zawsze 1 stopień niżej od środka piekarnika. 
Zaczynamy robić ciasto. 
Jajka wrzucamy do miski i blendujemy/albo ubijamy trzepaczką. 
Kiedy zrobi się piana wrzucamy po 1 łyżce cukru i dalej miksujemy/ubijamy. 
Następnie wrzucamy po 1 łyżce mascarpone i dalej miksujemy/blendujemy. 
Następnie wrzucamy po 1 łyżce białego sera i dalej miksujemy/blendujemy. 
Następnie dodajemy budyń (proszek) i dalej miksujemy/blendujemy.
Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową i dalej miksujemy/blendujemy. 
Teraz przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
I wkładamy do piekarnika na 70 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, a ciacho zostawiamy na 15 minut. 
Dopiero po tym czasie uchylamy piekarnik, a ciacho zostawiamy w nim  do całkowitym przestygnięciu. 


 

CIACHO SERNIK Z MANDARYNKAMI

lubię to połączenie lekko słodka masa serowa i wilgotne mandarynki. Jest domowo, pysznie. A ciasto przygotowuje się dosłownie w kilka minut. 
Składniki na tortownicę 18 cm albo 24 cm:
- ok. 460 g twarogu bez laktozy;
- 250 g mascarpone bez laktozy;
- 100 ml mleka bez laktozy;
- 2 łyżki mąki migdałowej;
- 2 jajka;
- 1 budyń waniliowy albo śmietankowy bez glutenu tj. 40 g proszku budyniowego. 
- 1 puszka mandarynek tj. ok 180 g mandarynek po odlaniu zalewy;
- 2 - 6 łyżek dowolnego cukru. 2 łyżki = ciacho lekko słodkie. 6 łyżek = ciacho słodkie.
Wszystkie składniki poza mandarynkami wrzucamy do miski i blendujemy na jednolitą masę. 
Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Mandarynki odsączamy z zalewy i układamy dowolnie na naszym cieście.
Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C grzanie góra - dół, trzecia od góry półka, na 55 - 90 minut, do suchego patyczka. Następnie wyłączamy piekarnik, a sernik zostawiamy w piekarniku jeszcze na kwadrans. Po tym czasie wyciągamy nasze ciacho.  
Ciacho z foremki wyciągamy po całkowitym wystygnięciu.

Czas pieczenia 55 - 90 minut zależy od sera i wielkości naszej foremki.



TRADYCYJNY WANILIOWY SERNIK

puszysty i pyszny. A cała sztuka tkwi w pieczeniu. 
Składniki na tortownice 24 - 26 cm:
- 1 kg sera bez laktozy 2-3 razy przeciśniętego przez praskę albo zmielonego;
- 200 g mięciutkiego masła bez laktozy;
- 6 jaj;
- 2 budynie waniliowe bez glutenu;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1 łycha skrobi ziemniaczanej;
- 2/3 szklanki cukru ( moja szklanka ma 250 ml).

Zaczynamy pieczenie.
Oddzielamy żółtka od białek. 
Żółtka wlewamy do miski, wrzucamy masło i ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. I dalej ucieramy na puch. Następnie stopniowo dodajemy ser i mieszamy. 
Do naszej masy dodajemy budynie, skrobię i proszek do pieczenia i delikatnie już mieszamy, aby składniki się tylko połączyły. 
Białka ubijamy na pianę. 
Białka przekładamy do naszej serowej masy i tylko chwilkę mieszamy. 
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli brzegi tortownicy nie są wysokie można zrobić przedłużenie z foli aluminiowej. Wlewamy naszą masę do tortownicy. 
Pieczemy 170 stopni C 35 minut bez termoobiegu grzanie góra- dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni C i pieczemy jeszcze 40 minut
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale sernik zostawiamy jeszcze w piekarniku na 15 minut. Wyciągamy i studzimy. Kroimy po całkowitym przestygnięciu. 

Sernik przechowujemy w chłodnym miejscu. 



FIT EXPRESS SERNIK BEZ SERA (NA ZIMNO)

Składniki na tortownice 24 - 26 cm:
- ok.950 - 1000 ml jogurtu bez laktozy, albo jogurtu roślinnego;
- garść borówek albo innych owoców poza kiwi czy ananasem;
- 5 galaretek bez glutenu o dowolnym smaku. 
Zaczynamy od spodu sernika.
Trzy galaretki rozpuszczamy w ok.130 - 150 ml wrzątku. 
Kiedy galaretki choć lekko wystygną wrzucamy jogurt i mieszamy/miksujemy.
Następnie naszą masę wylewamy do foremki. I wkładamy do lodówki.
Zabieramy się za dekoracje sernika.
Dwie galaretki rozpuszczamy w ok. 500-600 ml wrzątku. I odstawiamy.Borówki myjemy i odstawiamy.
Kiedy spód sernika stężeje wyciągamy go z lodówki. Na spód wykładamy borówki a następnie zalewamy galaretką i wkładamy ponownie do lodówki, aby całość stężała. I gotowe. 


ŚNIADANIOWE SERNICZKI CYNAMONOWE NA CIEPŁO Z PATELNI BEZ MĄKI

Proste i szybkie w przygotowaniu. W smaku mięciutkie, ciepłe, sernikowe, lekko słodkie. Najlepsze z dżemem i kawą o poranku. 
Składniki na 8 serniczków:
- 1 kostka białego sera bez laktozy tj. 230 - 250 g;
- 1 jajko;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka mąki migdałowej albo orzechowej;
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- chlust oleju do smażenia. 
Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza cynamonem i blendujemy albo mieszamy widelcem.
Dodajemy cynamon i mieszamy. 
Patelnie kładziemy na mały ogień, wlewamy olej. Kiedy olej będzie ciepły łyżka nakładamy nasze serniczki.
Smażymy z obu stron. Zawsze jedna strona przypiecze sie bardziej. 
I gotowe. Podajemy od razu na stół. 
Serniczki są także pyszne na zimno. Można je posypać cukrem pudrem.




SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI BEZ MĄKI 

jesienny, lekko słodki, lekko wilgotny, pełen śliwek. Pyszny na śniadanie z kawą. Zrobiony z sera, jajek, cukru i powideł śliwkowych i obowiązkowo uśmiechu w trakcie miksowania. 
Składniki na keksówkę 18 cm:
- 0.5 kg twarogu bez laktozy;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy;
- 3/4 szklanki cukru;
- 2 łyżki cukru pudru jeśli chcemy mocno słodkie ciacho;
- 1 budyń waniliowy bez glutenu;
- 5 jajek;
- 3 - 4 łyżki powideł śliwkowych.

Moja szklanka ma 250 ml.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową inaczej ciacho opadnie.
Twaróg mielony, albo przeciskamy przez praskę - odstawiamy.
Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy do lodówki.
Żółtka wrzucamy do miski wraz cukrem, cukrem pudrem.
Miksujemy na jednolitą masę następnie dodajemy po trochu budyń i miksujemy dalej. Następnie dodajemy po trochu twaróg i miksujemy dalej. Następnie dodajemy jogurt i miksujemy dalej.
Na samym końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy, aby połączyły się z ciastem.
Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Na wierzch wykładamy powidła śliwkowei łyżeczką robimy mazie.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni C środkowa półka, grzanie góra - dół na 90 - 100 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciacho na pół godziny. A następnie wyciągamy.
Sernik wyciągamy z foremki po całkowitym wystygnięciu.
Przechowujemy zawinięty w papier.