Na tej stronie:
- domowy makaron z tapioki;
- domowy makaron ryżowy;
- makaron naleśnikowy z serem i z owocami.
DOMOWY MAKARON Z TAPIOKI
bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Można go pokroić na cieniutkie nitki, albo grube wstążki. Ja najbardziej lubię grube wstążki, które świetnie się sprawdzają z sosem pomidorowym i natką pietruszki, albo z boczniakami i zielonym, drobnym groszkiem.
To najbardziej delikatny makaron jaki jadłam do tej pory. W smaku nie dominuje, a dominują dodatki. Pychota.
Składniki na 3 - 4 porcje w głębokich talerzach:
- 200 g mąki ryżowej;
- 150 g skrobi z tapioki plus do posypania stolnicy i ciasta;
- szczypta soli;
- 300 ml wrzącej wody.
Do miski wsypujemy mąki (można je przesiać) i sól.
Następnie robimy w mąkach dołek i wlewamy wrzątek....i bardzo szybko mieszamy łyżką.
Szybko, bo ciasto się zaparza. Bardzo szybko powinna powstać ciepła kula ciasta.
Naszą ciepłą kulę ciasta wykładam na blat koniecznie posypany skrobią, chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno po kilku minutach być bardzo elastyczne.
Następnie ciasto wałkujemy. Ciasto powinno być dalej ciepłe.
Ciasto posypujemy solidnie skrobią (dzięki temu nie będzie się kleić) i zaczynamy rolować.
Następnie zaczynamy kroić. Czym cieplejsze ciasto przy krojeniu i solidnie posypane skrobią tym ładniejszy kształt makaronu.
Dalej nasz makaron rozwiązujemy. I gotowe. Teraz tylko gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny soli i łyżeczki tłuszczu.
Czas gotowania zależy od kształtu makaronu. Moje grube wstążki gotuje 3 - 5 minut.
Kiedy nie posypiemy solidnie makaronu przy rolowaniu trochę się pozlepia, nie bedzie mial idealnego kształtu, ale będzie na pewno pyszny.
DOMOWY MAKARON RYŻOWY
trochę mąki ryżowej, trochę skrobi, odrobina wrzątku, łycha do mieszania i praktycznie gotowe. Teraz tylko wystarczy rozwałkować i kroimy.....na grube wstążki, albo średnie, albo bardzo cieniutkie, jak do rosołu. I gotowe...gotujemy.
Makaron ma bardzo delikatny smak. Świetnie się sprawdzi, jako makaron do zup, do spaghetti, do wymieszania z pesto.
Składniki na 4 solidne porcje makaronu:
- 200 g mąki ryżowej plus odrobinę do posypania stolnicy;
- 150 g skrobi ziemniaczanej. Nie zamieniamy skrobi ziemniaczanej na inną;
- 300 ml wrzątku;
- szczypta soli.
Do miski wrzucamy mąki (warto je przesiać) i szczyptę soli - mieszamy.
Robimy w mąkach dziurkę i wlewamy wrzątek.
Następnie szybko mieszamy łyżką - uwaga ciasto będzie bardzo gorące.
Po kilku chwilach mieszania fragmenty ciasta powinny zacząć łączyć się w kulę ciasta. Kulę ciasta wyciągamy na stolnicę i jeszcze chwilkę wyrabiamy rękami.
Jeśli ciasto się kruszy, bo mąka ryżowa jest za mało zmielona dodajemy łyżkę wrzątku. Jeśli dalej się kruszy drugą. Warto stopniowo dodawać wrzątek.
Następnie stolnicę - dopiero teraz - posypujemy odrobiną mąki ryżowej i ciasto wałkujemy.
Następnie ciasto rolujemy.
I kroimy makaron na taką grubość, jaka nam pasuje. A następnie wstążki makaronu delikatnie rozplątujemy.
W garnku gotujemy wodę z solą, kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy makaron
i gotujemy od 3 - 5 minut. Warto spróbować przed wyciągnięciem czy już
jest miękki. Następnie ugotowany makaron delikatnie przepłukujemy zimną wodą. Delikatnie, aby się nie połamał. I gotowe.
MAKARON NALEŚNIKOWY Z SEREM I OWOCAMI
kolorowy, pyszny, pełen owoców i smaków, doskonały na szybki letni, wakacyjny obiad.
Składniki na 1 duży talerz:- 2 budynie śmietankowe bg;
- 2 jajka;
- 4 łyżki wody;
- chlust oleju do smażenia naleśników;
- 1 opakowanie sera białego bl;
- 1 mały jogurt naturalny bl;
- opcjonalnie kilka listków świeżej mięty;
- garść owoców sezonowych, u mnie truskawki, poziomki, czereśnie.
Zaczynamy od przygotowania 2 naleśników.
Do kubeczka wsypujemy budyń, wrzucamy jajo, wlewamy wodę - solidnie mieszamy, aby nie było grudek.
Patelnie stawiamy na średnim gazie, wlewamy chlust oleju. Kiedy patelnia będzie ciepła wlewamy masę z kubeczka. Smażymy naleśnika z jednej i drugiej strony. Gotowego naleśnik odstawiamy na płytki talerz. I smażymy kolejnego naleśnika.
W miseczce biały ser łączymy z jogurtem. Ważne, aby nasza serową masa była aksamitna, ale nie płynna - bo naleśnika będziemy kroić i serową masą nie może wypływać.
Następnie naszą serową masą smarujemy naleśnika, rolujemy to i ostrym nożem kroimy na mniejsze kawałki. Powstaje nasz serowy makaron. Makaron przekładamy ostrożnie na talerz. Wrzucamy kilka listków świeżej mięty, garść owoców sezonowych i gotowe.