Jabłka

Na tej stronie:
- szybkie ciacho jabłkowe;
- włoska szarlotka;
- jabłecznik wielowarstwowy bez mąki;
- jabłecznik kokosowy.


SZYBKIE CIACHO JABŁKOWE 

nazywam je nocnym ciachem bo wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy choćby widelcem. Jest szybko i smacznie. Ciacho jest wilgotne, pachnie cynamonem i jabłkami. Najlepsze o poranku z kawą i kleksem żurawiny.
Składniki na keksówkę 22×11 cm:
- ok.350 g puree z jabłek albo prażonych jabłek. Nadają się także gotowe tarte/prażone/gotowane ze słoika.
- 5 jajek;
- 180 g jogurtu bez laktozy albo jogurtu roślinnego;
- 100 g mąki kokosowej;
- 200 g cukru;
- szczypta cynamonu albo więcej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu.
Fajnie, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
Ciasto będzie gęstnieć za sprawą mąki kokosowej.
Ciasto przelewamy do foremki.
I wkładamy na piekarnika nagrzanego na 180 stopni C termoobieg. Pieczemy 45 - 60 minut do suchego patyczka.
Ciacho wyciągamy z piekarnika. Po 15 - 20 minutach ciacho wyciągamy z foremki, aby odparowało. I gotowe.


 

 WŁOSKA SZARLOTKA

jak przystało na włoską kuchnię bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna. Można podać z lodami i świeżo zaparzoną kawą.  
Składniki na foremkę o średnicy 20 - 24 cm:
- około 700 g jabłek;
- 4 duże jaja;
- ok. 120 g zimnego rozpuszonego masła ;
- 170 g dowolnego cukru;
- 20 g mąki migdałowej;
- 75 g mąki kukurydzianej;
- 75 g mąki ryżowej;
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1 cytryna.

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową inaczej ciasto nie urośnie. 

Zaczynamy od jabłek. Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i odstawiamy na bok. 

Ciasto. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia  przesiewamy. 
Cytrynę dokładnie myjemy. Skórkę z cytryny ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do mieszanki mąk i proszku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni grzanie góra - dół. 
Jajka (w całości) wrzucamy do miski wraz z cukrem i miksujemy na puch. Następnie wsypujemy połowę mieszanki mąk z cytryną i dalej miksujemy, ale o wiele wolniej (na mniejszych obrotach). Chodzi jedynie o bardzo delikatne połączenie składników. 
Następnie dalej miksując wlewamy ciurkiem  masło. Na samym końcu wsypujemy pozostałą część mąk z cytryną i delikatnie miksujemy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie jabłka odcedzamy od soku i wrzucamy je do ciasta. Delikatnie mieszamy.
Nasze ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. 
Pieczemy 40 - 50 minut, do suchego patyczka. 

Gdyby ciasto w trakcie pieczenia zaczęło się zbyt mocno przypiekać z wierzchu to warto je nakryć folią aluminiową. 
Po upieczeniu ciacho zostawiamy jeszcze 10 minut w piekarniku. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika. 
Z foremki wyciągamy ciacho po całkowitym ostudzeniu. I gotowe.


JABŁECZNIK WIELOWARSTWOWY BEZ MĄKI

Wielowarstwowy, wilgotny, słodki i pełen jabłek. Kiedy się go je tworzy jabłkową harmonijkę pachnącą słońce, jabłkami i domowym prostym ciachem. Pychotka.
Składniki na blachę 18 cm:
- 4 jabłka najlepiej stara reneta albo inne;
- 3 jajka; 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- ok. 150 - 200 g cukru pudru albo 100 g erytrolu w pudrze;
- 80 - 100 g mąki migdałowej;
- 50 g rozpuszczonego masła bez laktozy;
- 70 g śmietanki 30 % bez laktozy.  

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej bo inaczej zakalec murowany.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. 
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu. 
Jajka wrzucamy do miski i miksujemy na pianę, następnie wrzucamy po 1 łyżce cukru pudru i cały czas miksujemy, aby była piana. Następnie wrzucamy po 1 łyżce mąki migdałowej i na końcu wrzucamy proszek do pieczenia. Do naszej masy wlewamy ciurkiem rozpuszczone masło, najlepiej zimne i cały czas miksujemy, a następnie wlewamy śmietankę i cały czas już tylko chwilę miksujemy. 
 
Ciasto mamy gotowe teraz czas na tworzenie warstw. 
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy jabłka i przykrywamy je cieniutką warstwą ciasta. Następnie znów układamy jabłka i przykrywamy je cieniutką warstwą ciasta i tak na zmianę jabłka - ciasta. Ja do nakładania ciasta użyłam łyżeczki, aby ciasto było cieniutkie i aby stworzyć sporo warstw. 
Na samym wierzchu powinny pojawić się jabłka. I teraz wkładamy ciasto do pieca na 1 godzinę. Wyciągamy z pieca i czekamy, aż wystygnie i dopiero wówczas wyciągamy z foremki. Ciasto przewracamy do góry nogami, aby lekko spieczony wierzch utworzył nam spód i gotowe. 
 
Ciacho przechowujemy w temperaturze pokojowej i go nie przykrywamy.




JABŁECZNIK KOKOSOWY

prosty w przygotowaniu na bazie mąki kokosowej, mleka kokosowego, a do tego jabłka. Jest puszysty, bardzo delikatny w smaku zaś kokos daje tylko delikatną nutkę smakową.Jest prosto, smacznie i domowo.
Składniki na tortownicę 18cm - jak na zdjęciach albo 24 cm:
- 5 jajek najlepiej o temperaturze pokojowej;
- 1 szklanka mąki kukurydzianej;
- 0,5 szklanki mąki migdałowej;
- 0,5 szklanki mąki kokosowej;
- 1 kostka masła bez laktozy tj. 200 g;
- 1/2 szklanki mleka kokosowego;
- 1/2 szklanki dowolnego cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 3 obrane jabłka dowolnych gatunków. U mnie jabłka trzech różnych gatunków;
- opcjonalnie cukier puder do posypania. 

Moja szklanka ma 250 ml.
Do rondelka wrzucamy masło, stawiamy na malutki ogień i je roztapiamy, ale nie przypalamy. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Teraz najważniejszy etap ciasta.
Do dużej miski wrzucamy jajka i cukier.
I ubijamy na pianę najlepiej mikserem na pełnych obrotach. Powinien powstać jajeczno - cukrowy puch. 
Następnie ciurkiem wlewamy zimne masło. I miksujemy na małych obrotach. Powinno powstać coś w rodzaju budyniu. 
Następnie ciurkiem wlewamy mleko kokosowe i wciąż miksujemy na małych obrotach. 
Na samym końcu wsypujemy mąki i proszek do pieczenia i miksujemy na małych obrotach, aby powstała jednolita masa ciasta. 
Gęste ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Na ciasto układamy dowolnie nasze jabłka, obrane i dowolnie pokrojone. 
I do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegi na 45 - 60 minut w zależności od wielkości naszej foremki.
Pieczemy do suchego patyka. Tylko trzeba pamiętać, aby nie wsadzać patyka w jabłko, bo wyjdzie wilgotny. 
Ciasto wyciągamy z foremki po całkowitym wystygnięciu, inaczej może się pokruszyć i połamać. I gotowe.  
Ciacho jest świeże przez 3 dni.