Na tej stronie:
- owsianka truskawkowa inaczej niż zwykle z truskawkami.
OWSIANKA TRUSKAWKOWA INACZEJ NIŻ ZWYKLE Z TRUSKAWKAMI
inaczej bo płatki owsiane bezglutenowe zostały ugotowane, następnie wrzuciłam truskawki, trochę miodu i całość zmiksowałam...i wyszła mocno truskawkowa, gęsta owsianka. Na wierzch trochę truskawek, żurawiny, kwiatków lawendy i można szaleć dzień cały na rowerze albo na plaży, a może w ogrodzie.
Składniki na dwie miseczki:
- 2 szklanki mleka migdałowego;
- 4 - 5 dużych łyżek płatków owsianych bezglutenowych;
- 1 łyżka miodu dla osłody;
- garść truskawek;
Do posypania: suszone żurawina, truskawki, kwiatki lawendy.
Do garnka wlewamy mleko migdałowe, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy. Kiedy nasze płatki są gotowe i mięciutkie sami decydujemy czy chcemy jeszcze owsiankę potrzymać na ogniu, aby zgęstniała czy taka jej konsystencja nam odpowiada.
Następnie do naszej owsianki wsypujemy garść truskawek i całość miksujemy/ blendujemy.
Próbujemy. Jeśli owsianka jest za mało słodka dodajemy miód i ponownie na chwil kilka miksujemy/ blendujemy.
Owsiankę przelewamy do miseczek. Wrzucamy na wierzch świeże truskawki, żurawinę, kilka kwiatków lawendy i wszystko to co chcemy. I gotowe.
Owsianka jest tak samo smaczna na ciepło, jak i na zimno. Odradzam jej jednak odgrzewać, nie będzie już tak truskawkowa i straci swój ładny kolor.