Na tej stronie:
- pasta różowa pychota do chleba;
- pasta ziemniaczano - koperkowa;
- pasta z twarożku koziego i wędzonego łososia;
- pasta piernikowa z dyni i masła orzechowego;
- pasta z pieczonego bakłażana w ziołach i szarej renety;
- pasta z cieciorki i suszonych pomidorów;
- pasta z awokado, ogórka i kolendry;
- guacamole z kiszonym ogórkiem;
- różowy hummus;
- hummus z awokado;
- pasta z buraków i awokado;
- pasta z cukinii i gruszek;
- pasta z pieczonego bakłażana w ziołach i szarej renety;
- pasta z cieciorki i suszonych pomidorów;
- pasta z awokado, ogórka i kolendry;
- guacamole z kiszonym ogórkiem;
- różowy hummus;
- hummus z awokado;
- pasta z buraków i awokado;
- pasta z cukinii i gruszek;
- pasta z jarmużu;
- pasta fasolowa z suszonymi pomidorami.
PASTA RÓŻOWA PYCHOTA DO CHLEBA
czyli jajka mieszamy z kawałkiem buraka. Burak daje konsystencje i różowy pazur.
Paste można przechowywać 24 godziny w lodówce. Pasta świetnie sprawdzi się także jako dip.
Składniki:- 3 ugotowane na twardo, obrane jajka;
- plaster dużego ugotowanego buraka albo mały buraczek;
- 3 łyżki majonezu;
- 3 łyżeczki musztardy;
- szczypta soli i pieprzu.
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i blendujemy na jednolitą masę i gotowe. Smarujemy pieczywo.
PASTA ZIEMNIACZANO - KOPERKOWA
- 8 ugotowanych ziemniaków;
- 4 średnie jajka ugotowane na twardo;
- 1 mała puszka groszku drobnego;
- garść świeżego, zielonego koperku. Czym większa garść tym lepiej.
- 1 słoik średni majonezu;
- 1 łyżka musztardy bez glutenu.
Do podania:
- bagietka;
- pomidorki, rzodkiewki, listki bazylii itd.
Ziemniaki, jajka bardzo drobniutko kroimy. Czym drobnej tym lepiej.
Groszek dokładnie odsączamy z puszeczki.
Koperek drobniutko kroimy.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy majonez, musztardę i dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę soli i pieprzu.
Bagietkę kroimy, smarujemy pastą, a następnie dodajemy to co akurat mamy czyli pomidorki, rzodkiewki itd.
PASTA Z TWAROŻKU KOZIEGO I WĘDZONEGO ŁOSOSIA
bo wędzony łosoś uwielbia kozi twarożek i finito pepito. To duet doskonały, a ze szczypiorkiem wprost idealny. Najlepszy do kanapek.
Składniki:
- 1 opakowanie serka twarogu koziego naturalnego;
- 100 g łososia wędzonego (1 albo 2 plastry w zależności od producenta);
- 1 łycha jogurtu bez laktozy;
- szczypiorek do posypania.
Jeśli dodamy więcej łososia nawet o dodatkowe 100 g też będzie dobrze. Koniecznym może być jedynie dodanie dodatkowej łyżki jogurtu.
Zanim postanowimy użyć soli i pieprzu spróbujmy tej pasty. Może się okazać, że sól czy pieprz będą zbędne.
Łososia przekładamy do miseczki z twarożkiem i widelcem delikatnie dzielimy na mniejsze części.
Dodajemy jogurt i pocięty drobno szczypiorek. Całość delikatnie mieszamy i gotowe.
PASTA PIERNIKOWA Z DYNI I MASŁA ORZECHOWEGO
mocno pomarańczowa, potwornie aksamitna, mega zdrowa. Świetna do kanapek, do chipsów, do ciasteczek, do jedzenia łyżeczką ze słoika.
- 1 kubek pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
- 3 łyżki masła orzechowego;
- 3 łyżeczki płaskie przyprawy do piernika;
- chlust oleju rzepakowego do pieczenia;
- 2 - 3 łyżeczki oleju ryżowego do polania;
- pestki dyni albo płatki migdałowe do posypania;
- sól do posypania.
Składniki na miseczkę pasty:
- 2 bakłażany;
- 2 jabłka szara reneta;
- 2 łyżki oleju, który nadaje się do pieczenia;
- garść świeżych ziół, jakie akurat mamy w kuchni;
- sól i pieprz do ewentualnego przyprawienia.
Składniki:
- 1 puszka cieciorki.
Ciecierzyca to to samo co cieciorka albo groch włoski.
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w całości;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- szczypta soli i pieprzu.
Składniki:
- 1 średniej wielkości burak upieczony, albo ugotowany;
- 1 solidna szklanka ugotowanej ciecierzycy albo puszka ciecierzycy;
- 1 - 2 łyżeczki chrzanu;
- 1/2 cytryny;
- 2 łyżki oleju sezamowego;
- 50 g białego sezamu.
- szczypta soli.
Jeśli ciecierzyce będziemy gotować samodzielnie potrzebne będą dodatkowo 2 łyżeczki sody.
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy. Ciecierzyca może być z puszki, słoika. 200 g to waga bez zalewy. Ciecierzyca to to samo co cieciorka albo groch włoski.
- 2 średnie mięciutkie, obrane awokado;
- 3 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku;
- sok z 1/2 cytryny albo z 1 limonki;
- opcjonalnie garść świeżej kolendry;
- 2 łyżki oleju sezamowego;
- 50 g białego sezamu. Biały sezam kupisz w sklepach z produktami do sushi.
- 1/4 szklanki woda;
- sól i pieprz do smaku.
Składniki:
- 0.5 kg ugotowanych buraków;
- 1 dojrzałe awokado;
- 1/2 cytryny;
- garść szczypiorku;
- garść słonecznika...mogą być także migdały;
- szczypta soli i pieprzu.
letnia...smakuje doskonale na zimno i na ciepło.
Składniki:
- 2 średnie cukinie;
- 2 duże gruszki albo 3 małe gruszki;
- 1 średnia cebula;
- 5 ząbków czosnku;
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich;
- sól i pieprz do smaku;
- oliwa z oliwek do skropienia.
Liście jarmużu dokładnie myjemy. Obieramy je z łodyg. Łodygi są twarde i cierpkie w smaku dlatego unikamy ich w paście do kanapek.
Rada: pasta z jarmużu świetnie smakuje z serem, rzodkiewkami.
Składniki:
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni C. Dynię wrzucamy do naczynia polewamy olejem rzepakowym, posypujemy solą. Pieczemy 20 - 30 minut. Studzimy.
Do naczynia wrzucamy upieczoną dynię, masło orzechowe, przyprawę do piernika i miksujemy na jednolitą masę.
Następnie naszą pastę przekładamy do naczynia/ słoiczków polewamy olejem ryżowym i posypujemy płatkami migdałów albo pestkami dyni albo delikatnie oprószamy solą.
PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA W ZIOŁACH I SZAREJ RENETY
świetnie się nadaje do kanapek, pierogów, naleśników, gofrów na
słono i do podania w samej miseczce, jako dip. Prosta,
szybka, pyszna pasta do wszystkiego.
Składniki na miseczkę pasty:
- 2 bakłażany;
- 2 jabłka szara reneta;
- 2 łyżki oleju, który nadaje się do pieczenia;
- garść świeżych ziół, jakie akurat mamy w kuchni;
- sól i pieprz do ewentualnego przyprawienia.
Bakłażany
czym mniejsze tym smaczniejsze. Bakłażany pod wpływem ciepła kurczą się
dlatego z dwóch upieczonych bakłażanów dostaniemy podobną ilość
miąższu, co z dwóch obranych jabłek.
Jabłka szara reneta być muszą. Inne będą nadawały się odrobinę gorzej.
Świeże zioła, jakie lubimy i mamy. Nie zastępujemy ich suszonymi bo się spalą i nasz bakłażan nie będzie smakował już tak dobrze.
Zaczynamy od nagrzania piekarnika na 200 stopni C grzanie góra - dół termoobieg.
Bakłażany myjemy w zimnej wodzie i odstawiamy, aby wyschły. Zioła płuczemy w zimnej wodzie i czekamy, aż wyschną.
Kiedy nasze bakłażany są suche przecinamy
je na pół i - nie wycinając farszu - wkładamy do nich zioła. Każdego
bakłażana zamykamy, sprawdzamy, aby zioła "nie wychodziły" poza skórkę.
Następnie w każdego bakłażana nakłuwamy dwa patyczki, wykałaczki, tak,
aby zioła nie wyleciały ze środka. Następnie każdego bakłażana pokrywamy
cienką warstwą oleju. Bakłażany układamy w naczyniu do pieczenia. I
wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Bakłażany
pieczemy w temperaturze 200 stopni C około 45 minut. Bakłażan w trakcie
pieczenia dostanie zmarszczek, zacznie się przypiekać.
Po
upieczeniu bakłażany odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy
patyczki z bakłażanów, wyrzucamy zioła ze środka, które pod wpływem
pieczenia mocno żelazną. I łyżeczką wydrążamy, aż do samej skóry miąższ z
bakłażana. Jeśli skóra się prawie spaliła nic nie szkodzi, będzie
pyszniej.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i tniemy na mniejsze kawałki.
Do
naczynia do miksowania/ blendowania wrzucamy kawałki jabłka, miąższ z
upieczonego bakłażana i wszystko blendujemy na jednolitą, aksamitną
masę. I gotowe.
Pastę można posypać świeżym koperkiem, pestkami dyni, albo grubo mielonym pieprzem. Można dodać odrobinę soli albo troszkę ulubionych suszonych ziół.
Pastę można posypać świeżym koperkiem, pestkami dyni, albo grubo mielonym pieprzem. Można dodać odrobinę soli albo troszkę ulubionych suszonych ziół.
PASTA Z CIECIORKI I SUSZONYCH POMIDORÓW
szybka, prosta pasta na chleb, bułki. Pasta ma fajny gęsty i delikatny smak. A przy tym pachnie pomidorami suszącymi się na słońcu. Pasta jest soczysta, przypomina konsystencją mięciutką masę, która pozostaje nam na nosie w czasie jedzenia. Można się zatopić w tym kolorze i smaku.
- 1 puszka cieciorki.
Ciecierzyca to to samo co cieciorka albo groch włoski.
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w całości;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- szczypta soli i pieprzu.
Suszone pomidory i czosnek kroimy na mniejsze kawałki, aby łatwo można było je zmiksować na gładką masę. Puszkę z cieciorką otwieramy, cieciorkę opłukujemy przez chwilę pod zimną wodą.
Następnie wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i dokładnie blendujemy. Próbujemy. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy zimną wodę. Jeśli trzeba ją doprawić, doprawiamy solą i pieprzem.
Odradzam używać zamiast oliwy oleju ze słoika z suszonymi pomidorami popsujemy cały smak pasty.
Odradzam przygotowywać wielkie ilości pasty. Lepiej zrobić mniej a świeżą.
PASTA Z AWOKADO, OGÓRKA I KOLENDRY
pachnie świeżością, zieloną łąką, świeżym deszczem. Pachnie tak, że z kuchni nie chce się wyjść.
Składniki na miseczkę pasty:
- 1 dojrzałe awokado;
- 1 ogórek zielony świeży;
- kilka kropel soku z limonki;
- 2 łyżki przegotowanej wody;
- 4 - 5 łodyżek kolendry;
- szczypta soli do smaku.
Awokado i ogórka obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Kolendrę kroimy na mniejsze kawałki.
Do naczynia wrzucamy ogórka, awokado, kolendrę, wlewamy wodę i odrobinę soku z limonki i blendujemy wszystko na pięknie zieloną pastę. Doprawiamy solą. I gotowe.
GUACAMOLE Z KISZONYM OGÓRKIEM
czyli kuchnia meksykańska połączyła się z kuchnią polską i wyszło nieziemskie pyszne połączenie awokado i ogórka kiszonego. Uwielbiam
z pieprzem...grubą solą...ale w starym domu są i tacy co sypią solidnie
guacamole papryką albo maleńkimi drobinkami czosnku...a pomyśleć, że
jak pierwszy raz usłyszałam o tym połączeniu to się
zaskoczyłam....pysznie zaskoczyłam.
Składniki:
- 1 awokado koniecznie dojrzałe;
- 1 kiszony ogórek. Ogórek musi być kiszony z octu się nie nada;
- odrobinę soku z cytryny...dosłownie jedno pryśnięcie;
- 1 łyżka wody z kiszonych ogórków;
- do smaku i do posypania: pieprz, sól, czosnek, pistacje, orzechy itd.
Awokado
przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i stawiamy blisko awokado. Kiedy
awokado jest blisko pestki nie robi się brązowe. Pomału wyciągamy łyżką
miąższ z awokado. Miąższ wkładamy do naczynia, spryskujemy go cytryną.
Ogórka
trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie startego ogórka wrzucamy do miąższu z awokado. Dodajemy sok z ogórków i
całość blendujemy/ miksujemy na gładką masę.
Posypujemy do smaku pieprzem, solą itd.
Podajemy do wszystkiego...jako przystawka...jako dodatek do kanapek...jako pasta do kanapki.
RÓŻOWY HUMMUS
po prostu mój ulubiony pink hummus. Uwielbiam jego kolor, piękny zapach i ten smak. Nic dodać nic ująć, po prostu trzeba spróbować.- 1 średniej wielkości burak upieczony, albo ugotowany;
- 1 solidna szklanka ugotowanej ciecierzycy albo puszka ciecierzycy;
- 1 - 2 łyżeczki chrzanu;
- 1/2 cytryny;
- 2 łyżki oleju sezamowego;
- 50 g białego sezamu.
- szczypta soli.
Jeśli ciecierzyce będziemy gotować samodzielnie potrzebne będą dodatkowo 2 łyżeczki sody.
Ciecierzycę zalewamy sporą ilością zimnej wody, wsypujemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i zostawiamy na noc. Następnego dnia ciecierzycę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy świeżą zimną wodą, wsypujemy łyżeczkę sody i gotujemy na średnim ogniu do mega miękkości. Zazwyczaj gotowanie ciecierzycy zajmuje 50 minut.
Buraka zalewamy zimną wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości. Następnie obieramy, tniemy na mniejsze kawałki. Buraka można także upiec w piekarniku. Buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni C.
Buraki i ciecierzyce studzimy.
Wkładamy wszystkie składniki do naczynia i blendujemy na jednolitą masę. Jeśli nasza masa będzie za gęsta dodajemy odrobinę soku z cytryny. Nie wolno nam dodać wody. Nasz hummus doprawiamy solą do smaku.
HUMMUS Z AWOKADO
to moje odkrycie roku. Hummus jest kremowy, delikatny, niesamowicie zielony. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa. Super sprawdza się jako także, jako dip.
- 200 g ugotowanej ciecierzycy. Ciecierzyca może być z puszki, słoika. 200 g to waga bez zalewy. Ciecierzyca to to samo co cieciorka albo groch włoski.
- 2 średnie mięciutkie, obrane awokado;
- 3 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku;
- sok z 1/2 cytryny albo z 1 limonki;
- opcjonalnie garść świeżej kolendry;
- 2 łyżki oleju sezamowego;
- 50 g białego sezamu. Biały sezam kupisz w sklepach z produktami do sushi.
- 1/4 szklanki woda;
- sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki miksujemy/blendujemy na aksamitną, jednolitą, pięknie zieloną masę. Jeśli nasz hummus jest zbyt gęsty i trudno się miksuje dodajemy dodatkowo odrobinę wodę.
Hummus doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z oliwą z oliwek albo ze szczypiorem a może posypany granatem.
PASTA Z BURAKÓW I AWOKADO
jest kremowa, delikatna. Świetnie zastępuje masło. Pasuje do każdego pieczywa czy wafli. Zaskakuje swym smakiem a przy tym uzupełnia świetnie niedobory witamin, które od razu się wchłaniają dzięki awokado. I te miny gości, kiedy pasta pojawia się na stole, warto to zobaczyć i zjeść rzecz jasna.
Składniki:
- 0.5 kg ugotowanych buraków;
- 1 dojrzałe awokado;
- 1/2 cytryny;
- garść szczypiorku;
- garść słonecznika...mogą być także migdały;
- szczypta soli i pieprzu.
Do pasty świetnie nadają się już ugotowane albo tarte buraki, które znajdziesz na stoiskach warzywnych wielu sklepów. Warto zwrócić uwagę na ich datę przydatności i na to, aby woreczek próżniowy nie był "nadmuchany". Buraki w słoiczkach z octem nie nadają się do zrobienia pasty.
Oczywiście proporcje w paście można zmienić. Pasta może być bardziej buraczana albo bardziej zielona od ilości awokado.
Awokado przepoławiamy na pół. Wyciągamy pestkę. Łyżką wydrążamy zielony miąższ.
Buraki gotujemy albo pieczemy. Obrane, ostudzone buraki trzemy na tarce na dużych oczkach albo miksujemy jeśli mamy blender o sporej mocy.
Do miski władamy obrane awokado, tarte buraki, wyciśnięty sok z cytryny - miksujemy/ blendujemy na kremową masę.
Pasta gotowa. Warto ją posypać szczypiorkiem, słonecznikiem itd.
Pasta świetnie przechowuje się w lodówce do 48h.
PASTA Z PIECZONEJ CUKINII I GRUSZEK
pyszna...do kanapek...do bułeczek...do kluseczek...do makaronu...letnia...smakuje doskonale na zimno i na ciepło.
Proporcje można dowolnie zmieniać...nasza pasta może być bardziej cukiniowa...albo bardziej gruszkowo. Można dodać do niej słonecznik albo płatki migdałów.
Składniki:
- 2 średnie cukinie;
- 2 duże gruszki albo 3 małe gruszki;
- 1 średnia cebula;
- 5 ząbków czosnku;
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich;
- sól i pieprz do smaku;
- oliwa z oliwek do skropienia.
Cukinie i gruszki myjemy. Cukinię i gruszki tniemy na mniejsze kawałki...tniemy ze skórką, ale bez pestek. Pokrojoną cukinię i gruszki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Cebulę i czosnek obieramy i tniemy na mniejsze kawałki. Kładziemy również na blaszce.
Nasze warzywa i gruszki skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Wszystko delikatnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nastawionej na 180C na dobre pół godziny. Kiedy nasze gruszki są już miękkie wyciągamy całość z piekarnika. Czekamy aż ostygnie i miksujemy na gładką masę. Możemy w czasie miksowania dodać oliwy z oliwek, soli, pieprzu.
Pasta świetnie przechowuje się w lodówce w szczelnym pojemniku, do którego nie dochodzi powietrze nawet kilka dni.
Kiedy mam zbyt dużo gruszek i cukinii zmiksowaną pastę podgrzewam z dodatkiem oliwy z oliwek i wkładam gorącą do słoiczków. Mogę się nią wówczas cieszyć kilka miesięcy...wiedząc, że mam ją w spiżarce.
Nasze warzywa i gruszki skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Wszystko delikatnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nastawionej na 180C na dobre pół godziny. Kiedy nasze gruszki są już miękkie wyciągamy całość z piekarnika. Czekamy aż ostygnie i miksujemy na gładką masę. Możemy w czasie miksowania dodać oliwy z oliwek, soli, pieprzu.
Pasta świetnie przechowuje się w lodówce w szczelnym pojemniku, do którego nie dochodzi powietrze nawet kilka dni.
Kiedy mam zbyt dużo gruszek i cukinii zmiksowaną pastę podgrzewam z dodatkiem oliwy z oliwek i wkładam gorącą do słoiczków. Mogę się nią wówczas cieszyć kilka miesięcy...wiedząc, że mam ją w spiżarce.
PASTA Z JARMUŻU Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ I MIGDAŁAMI
Jarmuż to moje ulubione zimowe liście. Te liście są niczym bomba witaminowa. A przy tym można z nich zrobić dosłownie wszystko...dziś jarmuż w formie pasty na kanapki.
Kanapka z pastą z jarmużu i migdałami z serem kozim...a wszystko to posypane pestkami dyni i zieloną pietruszką...to pyszna zdrowa kanapka na śniadanie......szybki lunch...na kolację.
Składniki na pastę z jarmużu:
- 250 g jarmużu bez łodyg;
- 150 g sera koziego;
- 50 g płatków migdałów;
- opcjonalnie otarta skórka z 1/2 cytryny;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- świeżo zmielony pieprz.
Liście jarmużu dokładnie myjemy. Obieramy je z łodyg. Łodygi są twarde i cierpkie w smaku dlatego unikamy ich w paście do kanapek.
W garnku zagotowujemy wodę z solą. Kiedy woda zaczyna wrzeć wrzucamy liście jarmużu. Liście wrzucamy na 3 minuty a następnie wrzucamy do zimnej wody. Po prostu liście blanszujemy.
Jarmuż powinien być miękki i dalej pięknie zielony.
Liście jarmużu odciskamy z wody. Liście wrzucamy do blendera. Do blendera wrzucamy: płatki migdałów, ser kozi; skórkę z cytryny, oliwę. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Rada: pasta z jarmużu świetnie smakuje z serem, rzodkiewkami.
PASTA FASOLOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
swoiste swojskie mazidło, które zastępuje masło...albo jest samodzielną pastą na kanapki.
Ta pasta nadaje się także fantastycznie, jako dodatek do mięs, ryb. A jak masz jej za dużo to schowaj w słoik...będzie na potem.
Można robić z nią wiele...posypać słonecznikiem i szczypiorkiem albo czarnuszką.
Nałożyć na nią bazylię i odrobinę suszonych pomidorów....a może kawałek szynki i plaster pomidora z cebulą.
Składniki:
- 0,5 kg fasola szparagowa, fasola tyczkowa, fasola Jaś, fasola z puszki dobre 3 puszki, inna fasola - słowem każda fasola się nada;
- słoiczek suszonych pomidorów ważna, aby były to suszone pomidory w oliwie;
- opcjonalnie słonecznik.
Fasole obieramy, myjemy gotujemy ze szczyptą soli, szczyptą cukru i łyżeczką oliwy.
Jeśli to fasola Jaś fasole namaczamy na noc. Fasole gotujemy w tej samej wodzie dodając odrobinę soli. Fasole gotujemy do miękkości.
Jeśli jest to fasola z puszki przelewamy zawartość puszki na sito i solidnie płuczemy naszą fasolę.
Jeśli jest to fasola mrożona wsypujemy do wrzącej wody z odrobiną cukru, soli i łyżeczką oliwy.
Naszą fasolę odcedzamy i czekamy aż wystygnie. Następnie do zimnej ugotowanej fasoli wrzucamy około 5 suszonych pomidorów i około 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami.
Całość miksujemy. Kiedy nasza pasta jest zbyt sucha wlewamy dodatkową oliwę ze słoiczka z pomidorami. Miksujemy na gładką masę.
Jeśli lubimy pod koniec można wrzucić odrobinę łuskanego słonecznika..czarny sezam...czarnuszkę.
Odradzam doprawiać pastę. Oliwa z pomidorów zazwyczaj jest na tyle aromatyczna, że nie trzeba już tej pasty doprawiać. Jeśli jednak musisz bo....to odczekaj choć godzinę, aż smaki "przegryzą" się i wówczas można czarować z dodatkowym słonecznikiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi itd.
Jeśli okaże się w trakcie przygotowania pasty, że jest jest więcej niż zakładaliśmy nic nie szkodzi. Pastę podgrzej i włóż do czystych, suchych słoiczków. Odwróć wieczkiem do dołu. Pasta świetnie się przechowuje w lodówce do 10 dni.