Na tej stronie:
- serowe babeczki z owocami;
- babeczki kasztanowe;
- babeczki tropikalne porzeczki;
- babeczki morelowe.
SEROWE BABECZKI Z OWOCAMI
z
serka homogenizowanego. Super szybkie w przygotowaniu, ciasto
dosłownie zamieszamy widelcem. Można wykorzystać dowolne owoce. Czas
pieczenia 20 minut.
W smaku są bardzo delikatne, lekko serowe, lekko owocowe, mocno puszyste.
Składniki na 6 babeczek:- ok. 300 g serka homogenizowanego bez laktozy;
- 1 szklanka mąki ryżowej;
- 2 jajka;
- 1 opakowanie cukru waniliowego tj. ok.30 g;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu.
Dodatkowo 3 - 4 truskawki, albo 1 banan, 1 pomarańcze, inny owoc do posypania babeczek.
Moja szklanka na 250 g.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski.
i mieszamy. Można to zrobić widelcem, mikserem, trzepaczką itd.
Ciasto przelewamy do foremek.
Na wierzch układamy owoce. I wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na ok. 20 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Z foremek babeczki wyciągamy po całkowitym wystygnięciu.
Babeczki można dowolnie udekorować. Są świeże dwa dni.
BABECZKI KASZTANOWE
czyli CZEKOLADOWE BABECZKI Z GRUSZKĄ
Wyglądają niczym kasztany. Kiedy je się pierwszą babeczkę przychodzi
nagłe zaskoczenie. W mocno czekoladowym cieście zatopiony jest solidny
kawał gruszki. Dzięki temu babeczki są połączeniem mocnej czekolady i
łagodnej, mięsistej gruszki. Pycha.
Składniki na 12 babeczek:
- 1 opakowanie mąki muffiny klasyczne bezglutenowe firmy Celiko;
- 2 łyżeczki kakao bezglutenowego;
- 3 mniejsze gruszki;
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej;
- 1 łyżka cukru pudru;
- 2 jajka albo 4 łyżeczki siemienia lnianego zmiksowany w 4 łyżkach ciepłej wody;
- 100 ml oleju bezwonnego;
- 40 ml wody.
Gruszki powinny być małe, aby ich ćwiartki zmieściły się do foremek do muffinek.
Cukier puder można zastąpić: 1 łyżką syropu klonowego, albo 1 i 1/4 łyżki ksylitolu.
Woda winna być ciepła między 30 - 50 stopni C.
Gruszki obieramy ze skórki i gruszki dzielimy na ćwiartki.
Ciasto:
Zawartość opakowania "muffiny klasyczne" wsypujemy do miski. Dodajemy:
kakao, skrobie, cukier, białka, wodę i dokładnie mieszamy dobre 5 minut.
Ciasto winno mieć konsystencje gęstego ciasta. Następnie strugą
wlewamy do ciasta olej i cały czas mieszamy. Ciasto winno mieć teraz
konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Ciasto przekładamy do foremek, ale wlewamy je tylko do połowy. Następnie do każdej foremki wkładamy gruszkę.
Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C termoobieg, środkowa półka.
Rada: do ciasta można użyć miksera znacznie skróci to czas przygotowania babeczek.
BABECZKI TROPIKALNE PORZECZKI
tańczą kolorowo w swoich papilotkach i czekają na zarumienienie w piekarniku. Ciasto tropikalne zrobione z bananów, orzechów, miodu, niewielkiej ilości mąki i cukru. Obficie posypane porzeczkami wcześniej oprószonymi puderkiem.
Jest wesoło, kolorowo, letnio, wakacyjne.
Składniki na 12 babeczek:
- garść czerwonych porzeczek do posypania tj. około 1 szklanki;
- 2 banany;
- 1 szklanka mąki kokosowej;
- 1 szklanka jogurtu bez laktozy;
- 4 białka;
- 2 łyżki masła orzechowego;
- 2 łyżki miodu;
- 1 łyżka cukru;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 0, 5 łyżeczki sody
- szczypta soli.
Szklanka ma u mnie 250 ml.
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i blendujemy na gładką masę. Ciasto odkładamy. I zabieramy się za porzeczki.
Porzeczki myjemy, pozbawiamy ogonków. Porzeczki warto rozłożyć na papierowym ręczniku, aby były wyschły.
Papilotki wkładamy do foremek. Następnie łyżką wlewamy ciasto do papilotek. 1 babeczka = 2 łyżki ciasta.
Ciasto posypujemy porzeczkami.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni grzanie góra- dół bez termoobiegu.
Babeczki wkładamy do piekarnika na 40 - 45 minut.
Patyczek będzie suchy, ale będą na nim malutkie okruszki ciasta. Babeczki są wilgotne i nigdy nie upieczeniu z nich suchych babeczek ponieważ mąką w dużej mierze została zastąpiona bananami.
Babeczki po upieczeniu warto zostawić na 1 minut w piekarniku, wówczas nie opadną. |
Babeczki są świeże przez 3 dni. |
Babeczki przechowujemy w papierowych torebkach, albo w otwartym pudełku. |
BABECZKI MORELOWE
są mocno owocowe, mocno expresowe, mocno wakacyjne. Babeczki upieczone są z bananów i orzeszków i dodatkowo posypane morelami. Nie mają ani grama cukry a łyżek mąki zaledwie dwie z górką. Można je przygotować na śniadanie i podać na ciepło, albo na podwieczorek z gałką lodów. Jest wakacyjnie, kolorowo, owocowo.
Składniki na 12 babeczek:
- 2 dojrzałe banany;
- 100 g nerkowców albo innych orzechów, które mamy;
- 1 łyżeczka oleju;
- 35 g mąki bezglutenowej;
- szczypta soli;
- 2 - 3 białka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu.
Mąka bezglutenowa może być każda, nawet ziemniaczana. Nie sprawdzi się tu Mix C Schar.
Nerkowce wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy zimną wodą, tak aby zakrywała orzechy i odstawiamy na noc.
Następnie wylewamy wodą i orzechy blendujemy na jednolitą masę. Powstanie coś w rodzaju pasty.
Następnie wrzucamy banany i białka i dalej miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy.
Następnie ciasto wlewamy do papilotek. Nasze ciasto będzie lekko brązowe od bananów.
Układamy na wierzch morele pokrojone w dowolny sposób.
Pieczemy około 30 - 35 minut do suchego patyczka, grzanie góra - dół bez termoobiegu. Po upieczeniu zostawiamy babeczki jeszcze minutę w piecu, aby nie opadły.
Babeczki są świeże przez trzy dni. Można je posypać cukrem pudrem.