Babeczki i muffiny

Na tej stronie:
- serowe babeczki z owocami;
- babeczki kasztanowe;
- babeczki tropikalne porzeczki;
- babeczki morelowe. 


SEROWE BABECZKI Z OWOCAMI 

z serka homogenizowanego. Super szybkie w przygotowaniu, ciasto dosłownie  zamieszamy widelcem. Można wykorzystać dowolne owoce. Czas pieczenia 20 minut. 
W smaku są bardzo delikatne, lekko serowe, lekko owocowe, mocno puszyste. 
Składniki na 6 babeczek:
- ok. 300 g serka homogenizowanego bez laktozy;
- 1 szklanka mąki ryżowej;
- 2 jajka;
- 1 opakowanie cukru waniliowego tj. ok.30 g;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu.
Dodatkowo 3 - 4 truskawki, albo 1 banan, 1 pomarańcze, inny owoc do posypania babeczek.

Moja szklanka na 250 g.
Babeczki można piec w foremce do muffinek, do babeczek. 
Owoce kroimy na mniejsze, dowolne kawałki.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski.
i mieszamy. Można to zrobić widelcem, mikserem, trzepaczką itd. 
Ciasto przelewamy do foremek. 
Na wierzch układamy owoce. I wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na ok. 20 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Z foremek babeczki wyciągamy po całkowitym wystygnięciu.  
Babeczki można dowolnie udekorować. Są świeże dwa dni. 


BABECZKI KASZTANOWE

czyli CZEKOLADOWE BABECZKI Z GRUSZKĄ 

Wyglądają niczym kasztany. Kiedy je się pierwszą babeczkę przychodzi nagłe zaskoczenie. W mocno czekoladowym cieście zatopiony jest solidny kawał gruszki. Dzięki temu babeczki są połączeniem mocnej czekolady i łagodnej, mięsistej gruszki. Pycha.  

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki na 12 babeczek: 
- 1 opakowanie mąki muffiny klasyczne bezglutenowe firmy Celiko;
- 2 łyżeczki kakao bezglutenowego;
-  3 mniejsze gruszki;
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej;
- 1 łyżka cukru pudru;
-  2 jajka albo 4 łyżeczki siemienia lnianego zmiksowany w 4 łyżkach ciepłej wody;
- 100 ml oleju bezwonnego;
- 40 ml wody.

Gruszki powinny być małe, aby ich ćwiartki zmieściły się do foremek do muffinek.  
Cukier puder można zastąpić: 1 łyżką syropu klonowego, albo 1 i 1/4 łyżki ksylitolu. 
Woda winna być ciepła między 30 - 50 stopni C. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Gruszki obieramy ze skórki i gruszki dzielimy na ćwiartki.
Ciasto: 
Zawartość opakowania "muffiny klasyczne" wsypujemy do miski. Dodajemy: kakao, skrobie, cukier, białka, wodę i dokładnie mieszamy dobre 5 minut. Ciasto winno mieć konsystencje gęstego ciasta.  Następnie strugą wlewamy do ciasta olej i cały czas mieszamy. Ciasto winno mieć teraz konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Ciasto przekładamy do foremek, ale wlewamy je tylko do połowy. Następnie do każdej foremki wkładamy gruszkę.  

BABECZKI KASZTANOWE czyli  CZEKOLADOWE BABECZKI Z GRUSZKĄ   Wyglądają niczym kasztany. Kiedy je się pierwszą babeczkę przychodzi nagłe zaskoczenie...w mocno czekoladowym cieście zatopiony jest solidny kawał gruszki. Dzięki temu babeczki są połączeniem mocnej czekolady i łagodnej, mięsistej gruszki...pycha.

Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C termoobieg, środkowa półka. 

BABECZKI KASZTANOWE czyli  CZEKOLADOWE BABECZKI Z GRUSZKĄ   Wyglądają niczym kasztany. Kiedy je się pierwszą babeczkę przychodzi nagłe zaskoczenie...w mocno czekoladowym cieście zatopiony jest solidny kawał gruszki. Dzięki temu babeczki są połączeniem mocnej czekolady i łagodnej, mięsistej gruszki...pycha.

Rada: do ciasta można użyć miksera znacznie skróci to czas przygotowania babeczek. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





BABECZKI TROPIKALNE PORZECZKI

tańczą kolorowo w swoich papilotkach i czekają na zarumienienie w piekarniku. Ciasto tropikalne zrobione z bananów, orzechów, miodu, niewielkiej ilości mąki i cukru. Obficie posypane porzeczkami wcześniej oprószonymi puderkiem. Jest wesoło, kolorowo, letnio, wakacyjne.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki na 12 babeczek:
- garść czerwonych porzeczek do posypania tj. około 1 szklanki;
- 2 banany;
- 1 szklanka mąki kokosowej;
- 1 szklanka jogurtu bez laktozy; 
- 4 białka;
- 2 łyżki masła orzechowego;
- 2 łyżki miodu;
- 1 łyżka cukru;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 0, 5 łyżeczki sody
- szczypta soli.
Szklanka ma u mnie 250 ml. 

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i blendujemy na gładką masę. Ciasto odkładamy. I zabieramy się za porzeczki.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Porzeczki myjemy, pozbawiamy ogonków. Porzeczki warto rozłożyć na papierowym ręczniku, aby były wyschły. 
Papilotki wkładamy do foremek. Następnie łyżką wlewamy ciasto do papilotek. 1 babeczka = 2 łyżki ciasta. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Ciasto posypujemy porzeczkami. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni grzanie góra- dół bez termoobiegu. 
Babeczki wkładamy do piekarnika na 40 - 45 minut. 

BABECZKI Z PORZECZKAMI BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Patyczek będzie suchy, ale będą na nim malutkie okruszki ciasta. Babeczki są wilgotne i nigdy nie upieczeniu z nich suchych babeczek ponieważ mąką w dużej mierze została zastąpiona bananami. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Babeczki po upieczeniu warto zostawić na 1 minut w piekarniku, wówczas nie opadną.  
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Babeczki są świeże przez 3 dni.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Babeczki przechowujemy w papierowych torebkach, albo w otwartym pudełku.
KUCHNIA BEZGLUTENOWA I BEZ NABIAŁU





BABECZKI MORELOWE

są mocno owocowe, mocno expresowe, mocno wakacyjne. Babeczki upieczone są z bananów i orzeszków i dodatkowo posypane morelami. Nie mają ani grama cukry a łyżek mąki zaledwie dwie z górką. Można je przygotować na śniadanie i podać na ciepło, albo na podwieczorek z gałką lodów. Jest wakacyjnie, kolorowo, owocowo.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki na 12 babeczek:
- 2 dojrzałe banany; 
- 100 g nerkowców albo innych orzechów, które mamy;
- 1 łyżeczka oleju;
- 35 g mąki bezglutenowej;
- szczypta soli;
- 2 - 3 białka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu.

Mąka bezglutenowa może być każda, nawet ziemniaczana. Nie sprawdzi się tu Mix C Schar.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Nerkowce wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy zimną wodą, tak aby zakrywała orzechy i odstawiamy na noc. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Następnie wylewamy wodą i orzechy blendujemy na jednolitą masę. Powstanie coś w rodzaju pasty. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Następnie wrzucamy banany i białka i dalej miksujemy. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Następnie ciasto wlewamy do papilotek. Nasze ciasto będzie lekko brązowe od bananów.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Układamy na wierzch morele pokrojone w dowolny sposób.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Pieczemy około 30 - 35 minut do suchego patyczka, grzanie góra - dół bez termoobiegu. Po upieczeniu zostawiamy babeczki jeszcze minutę w piecu, aby nie opadły.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Babeczki są świeże przez trzy dni. Można je posypać cukrem pudrem.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Zamiast moreli można użyć innych owoców.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY