Pączki, chrust

Na tej stronie:
- czekoladowe donuts;
- śmietankowe donuts;
- lany chrust;
- pomarańczowo - serowe pączki;
- pączusie z serka homogenizowanego; 



CZEKOLADOWE DONUTS

z czekoladowym akcentem w środku. Wyglądają niczym czekoladowe pieguski. A w środku są puszyste, lekko wilgotne, lekko czekoladowe. Pyszne. 
Przygotowujemy identycznie, jak śmietankowe donuts tylko do ciasta na samym końca dodajemy 2 łyżki płatków czekoladowych. Delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki. Pieczemy. I gotowe.  
Po wyciągnięciu z pieca studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 




ŚMIETANKOWE DONUTS

są słodkie, puszyste, najlepsze, jakie jadłam.
Składniki na 12 donuts:
- 4 jajka - temperatura pokojowa;
- 300 ml jogurtu bez laktozy - temperatura pokojowa;
- 80 g cukru;
- 40 g mąki kokosowej;
- 40 g mąki ryżowej kleistej albo siemienia lnianego zmielonego;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu.

Moja foremka jest na 6 donuts, średnica 1 donut = 8cm. 
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. 
I miksujemy....na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto będzie płynne i będzie miało konsystencje rzadkiego ciasta naleśnikowego. 
Ciasto przelewamy do foremek - na wysokość 2/3. U mnie 4 łyżki ciasta = 1 donut.
Pieczemy około 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C grzanie góra- dół, bez termoobiegu. 
Pieczemy do suchego patyczka i zarumienienia się donuts.
Po upieczeniu delikatnie wyciągamy nasze pączusie i studzimy na kratce. 
I gotowe. Teraz można posypać pudrem, polać czekoladą. 


LANY CHRUST

uwielbiam ten chrust, jest chrupki, a w środku puszysty. Nie ma cukru, a jest lekko słodki. Może mieć różne kształty, wielkości, grubości. Wystarczy ciasto, woreczek i garnek z olejem i gotowe. 
Składniki na dwa głębokie talerze chrustu:
- 3 jajka średniej wielkości;
- 1 szklanka mąki ryżowej;
- 0, 5 szklanki mąki kukurydzianej;
- 3/4 mleka bez laktozy (tj. ok.200 ml);
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 2 łyżki spirytusu albo wódki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia;
- przyda się też ręcznik papierowy, łyżka cedzakowa;
- cukier puder do posypania.
 
Moja szklanka ma 250 ml.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza proszkiem do pieczenia i spirytusem. Mieszamy, albo trzepiemy trzepaczką. 
Kiedy ciasto będzie aksamitne dolewamy spirytus i dalej mieszamy. A następnie - na samym końcu - dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Ciasto będzie miało konsystencję lekko gęstego. 
Trochę ciasta wlewamy do woreczka. Ja najbardziej lubię woreczek z suwakiem. Róg woreczka wycinamy. Ważne, aby otwór w woreczku miał około 2 cm. 

Na średni ogień wstawiamy olej. Kiedy olej będzie rozgrzany lejemy nasz chrust w dowolne wzory. Lejemy pomału i pomału tworzymy wzór. Kiedy zrobimy to szybko powstanie na tysiące małych kuleczek w garnku, jak na poniższym zdjęciu. 
Zawsze lejemy 1 chrust w garnku. Kiedy chrust się zarumieni obracamy go na drugą stronę. Kiedy jest rumiany z drugiej strony wyciągamy nasz chrust na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. I gotowe. Teraz tylko wystarczy posypać cukrem pudrem.  
Nasz chrust w zależności od tego, jak będziemy lać będzie miał różne kształty. 
Na drugi dzień chrust jest tak samo pyszny. 




POMARAŃCZOWO - SEROWE PĄCZKI

proste w przygotowaniu, domowe pyszne pączki. Nie trzeba do nich nadzienia bo całe pachną i smakują pomarańczą. Na zdrowie.
Składniki na 16 - 20 pączków:
- 2 opakowania białego twarogu bez laktozy tj. około 430 - 460 g;
- 1 olejek pomarańczowy albo 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego;
- 1/2 szklanki białego cukru. Moja szklanka ma 250 ml;
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego;
- 350 g mąki ryżowej albo gotowej mieszanki bezglutenowej do pączków;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 3 łyżki śmietanki 30 % bez laktozy; 
- 1 łyżka octu 10 % albo 1 łyżka spirytusu;
- 4 jaja;
- olej do smażenia;
- praska i ręcznik papierowy też się przyda;
- opcjonalnie cukier puder do posypania.  
 Zaczynamy pączkową przygodę.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Twaróg przeciskamy przez praskę, można przecisnąć dwukrotnie. 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Do miski z serem wrzucamy: cukier, cukier waniliowy, jajka oraz wlewamy śmietankę. 
I wszystko dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. 
Następnie wrzucamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy ocet, ekstrakt pomarańczowy i dalej miksujemy.
Powstanie nam gęsta masa. Mimo to, że ona powstanie dalej miksujemy, a w między czasie nastawiamy olej z surowym ziemniakiem.
Kiedy nasza masa jest jednolita i aksamitnie gładka, dłonie maczamy w zimnej wodzie i formujemy kuleczki, które wrzucamy do gorącego oleju.
Smażymy na małym ogniu, aż nie zrobią się złote. Pączki podczas smażenia przewracamy łyżką. 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Gotowe pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ręcznik wchłonął resztki oleju, a następnie przekładamy na czysty talerz. I gotowe. 
Pączki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA


 

PĄCZUSIE Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 

najszybsze z możliwych do przygotowania, malutkie, mięciutkie, delikatne w smaku. Pączusie są bardzo puszyste. I ten ich żółty pyszny środek. 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 1 serek homogenizowany o smaku waniliowym bez laktozy;
- 1 szklanka mąki kukurydzianej (moja szklanka ma 250 ml);
- 1 średnie jajko;
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- opcjonalnie cukier puder do posypania;
- olej do smażenia. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Miksujemy dobre 8 - 10 minut. To ważne ponieważ dzięki temu pączusie będą ładnie rosły.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Olej wlewamy do garnka. Garnek kładziemy na średni ogień. Kiedy olej jest już gorący bierzemy łyżeczkę albo łyżkę i nakładamy ciasto pączkowe. Następnie delikatnie zsuwamy ciasto z łyżeczki do garnka z olejem. 
Pączki same będą się obracać, same będą wypływać, same będą się rumienić po każdej stronie.
Kiedy pączusie mają rumiano - brązowy kolor delikatnie je wyciągamy i wykładamy na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar olej. 
Przed podaniem przekładamy na czysty talerz i posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY