Ciasto francuskie

 Na tej stronie:
- pomidorowo - serowe warkocze z ciasta francuskiego. 



POMIDOROWO - SEROWE WARKOCZE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Smakują zawsze i wszędzie. W samochodzie, w pracy, w domu z zupą, z surówką. Są pyszne same w sobie. Najlepsze jeszcze ciepłe. A połączenie pomidorów, sera i ciasta francuskiego działa samo w sobie na kulinarną wyobraźnie.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego bez glutenu;
- kilka łyżek ketchupu albo sosu pomidorowego bez glutenu;
- kawałek dowolnego sera bez laktozy.

CIASTO FRANCUSKIE BEZ GLUTENU

Ser nada się każdy od mozzarelli poprzez ser żółty czy twardy ser kozi. 
Sos pomidorowy albo ketchup nadaje się każdy zarówno pikantny, jak i łagodny.

CIASTO FRANCUSKIE BEZ GLUTENU

Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy. Połowę ciasta smarujemy sosem pomidorowym albo ketchupem. A następnie posypujemy serem. Ser można zetrzeć na tarce albo pokroić nożem.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Następnie drugą połowę ciasta francuskiego przykrywamy. ciasto delikatnie dociskamy.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Następnie ciasto nacinamy na paski o szerokości około 2 cm. 
Nasze dwa paski zawijamy dowolnie w "a la warkocze".

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Nasze warkoczyki można delikatnie posmarować olejem albo jajkiem, ale nie jest to konieczność.
 
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni C, grzanie góra - dół. 
Kiedy nasz piekarnik jest gotowy, warkocze układamy na papierze do pieczenie i pieczemy 30 - 40 minut.   
Warkocze powinny zrobić się rumiane. Sos pomidorowy czy ketchup lekko się przypiecze.   

CIASTO FRANCUSKIE BEZ GLUTENU
CIASTO FRANCUSKIE BEZ GLUTENU