Czereśnie

Na tej stronie:
- ciasto naprędce z czereśniami
- ciasto czereśniowe posypane czereśniami.
- clafoutis z czereśniami; 
- ciasto czereśniowe z czereśniami na dole.
 
 
 

CIASTO NAPRĘDCE Z CZEREŚNIAMI

proste, szybkie, domowe ciacho pełne czereśni. W smaku delikatne, lekko słodkie i mocno czereśniowe.
Składniki na keksówkę albo tortownicę/foremkę o średnicy 18 - 20 cm:
- 3 jajka (tj. ok. 150 g);
- 200 g jogurtu naturalnego bez laktozy;
- 20 g oleju bezwonnego;
- 100 g mąki kukurydzianej;
- 100 g mąki ryżowej;
- 80 - 100 g cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- czereśni tyle ile się zmieści na dno foremki, bez pestek i bez mieszkańców.
 
Do jednej miski wrzucamy suche składniki i mieszamy, do drugiej miski wrzucamy mokre składniki i mieszamy. Następnie do mokrych składników wrzucamy suche i miksujemy - na jednolitą masę. 
Do dno foremki wrzucamy czereśnie - jeśli nie używasz silikonowej foremki trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie czereśnie zalewamy ciastem i  do piekarnika. 
Pieczemy 60 - 70 minut, do suchego patyka w temperaturze 180 stopni C, grzanie góra - dół, bez termoobiegu. 
Na wierzchu ciasta powstanie wzgórze, z którego zacznie wypływać ciasto, wówczas wiadomo, że za chwil kilka będzie trzeba ciacho wyciągać.



CZEREŚNIOWE CIASTO POSYPANE CZEREŚNIAMI

albo czereśnie w cieście. Czekam na to ciasto cały rok, pamiętam jego smak cały rok. Pamiętam przepis na pamięć przez cały rok, bo tak uwielbiam to czereśniowe szaleństwo. To ciasto ma wybitny smak, nie przez ciasto czy spód, ale przez ogrom czereśni w nim zatopionych. A ponieważ czereśnie nie mają tyle soku w sobie to ciasto po prostu pachnie czereśniami, smakuje czereśniami i w ogóle jest mocno czereśniowe całe. 

CIASTO BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Foremka standardowa keksówka albo blacha ok.30cm na 20cm.

Składniki:
- 0,5 kg czereśni;
- 1 szklanka mąki kukurydzianej;
- 1 szklanka mąki ryżowej;
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej;
- 1 szklanka cukru;
- 1/2 szklanki dowolnej oliwy albo oleju.
- 2 średniej wielkości jajka albo 4 białka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 4 łyżki wody;
- 200 g śmietany 18% bez laktozy.
- szczypta soli.

CIASTO BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Czereśnie myjemy i dowolnym przyrządem usuwamy pestki. Ja zazwyczaj sprawdzam wykałaczką, czy aby na pewno nie ma pestek.

CIASTO BEZ GLUTENU BE LAKTOZY

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i będą w nim tworzyć się bąble powietrza. Zazwyczaj mieszanie ciasta trwa 10minut. Ciasto powinno mieć konsystencje ciasta do pizzy. Ciasto odchodzi od ścianek i od ręki.
Jeśli ciasto nie odchodzi od ręki sypnąć trzeba troszkę mąki ziemniaczanej.
Następnie ciasto wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy obficie czereśniami.
Ciasto wkładamy na 45 - 55 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C, termoobieg.

CIASTO BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY








CLAFOUTIS Z CZEREŚNIAMI 

czyli w skrócie ciastem naleśnikowym zalewamy czereśnie i wkładamy do pieca. Uwielbiam to ciasto...jest mokre, a la budyniowe, pełne czereśni, lekko słodkie. Pachnie wakacjami, latem, ogrodem o wschodzie słońca. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU I BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 0,5 kg czereśni. Każde czereśnie się nadają, nawet te ze słoika;
- 300 ml mleka bez laktozy;
- 6 łyżek mąki ryżowej;
- 6 łyżek skrobi pszennej bez glutenu;
- 1 szklanka cukru;
- 3 jajka;
- szczypta soli;
- kawałek masła bez laktozy do posmarowania foremki;
- opcjonalnie cukier puder do posypania. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU I BEZ LAKTOZY

Zaczynamy od foremki. Foremkę smarujemy solidnie masłem.

Czereśnie myjemy letnią wodą i drylujemy.
Następnie mieszamy z pół szklanki cukru i wrzucamy do foremki na tartę. Odstawiamy.

KUCHNIA BEZ GLUTENU I BEZ LAKTOZY

Do miski wlewamy mleko następnie wrzucamy: jajka, mąki, pozostały cukier, szczyptę soli i solidnie mieszamy całość widelcem, blenderem, trzepaczką. Uzyskamy nasze ciasto naleśnikowe.

KUCHNIA BEZ GLUTENU I BEZ LAKTOZY

Następnie gotowym ciastem naleśnikowym zalewamy nasze czereśnie.

KUCHNIA BEZ GLUTENU I BEZ LAKTOZY

I wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C grzanie góra- dół na 50 - 60 minut, aż ciasto nie zacznie samo odstawać od foremki i nie będzie rumiane. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU I BEZ LAKTOZY






CIASTO CZEREŚNIOWE Z CZEREŚNIAMI NA DOLE

Czereśnie uwielbiają spadać podczas pieczenia, więc ułatwiam im zadanie i umieszczam je na dnie foremki,aby potem zalać ciastem i wsadzić do pieca. Dzięki temu ciasto jest puszyste a czereśnie łatwo się łączą z ciastem. Całość jest puszysto-wilgotna i mocno czereśniowa. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 0,5 kg czereśni; 
-  4 jajka;
- 4 łyżki cukru;
- 4 łyżki oleju;
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 3 łyżki mąki kukurydzianej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka octu;
- szczypta soli;
- papier do pieczenia. 
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Czereśnie myjemy, drylujemy. Warto sprawdzić wykałaczką, czy na pewno nie ma pestek w czereśniach. 
Czereśnie wrzucamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy.

Zabieramy się za przygotowania ciasta.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. 


Następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy. Kiedy cukier będzie idealnie połączony z białkami dodajemy żółtka i pomalutku wlewamy olej wciąż miksując. 
Na samym końcu wrzucamy przesiane mąki i proszek do pieczenia i miksujemy - na nieco mniejszych obrotach dalej. 
Kiedy nasze ciasto jest gotowe wlewamy ocet i jeszcze chwilę miksujemy. 
Na cieśnie powinny pojawić się malutkie pęcherzyki powietrza.

Ciasto przelewamy do foremki z czereśniami. 
Można wykałaczkę zanurzyć w soku z czereśni powstałym podczas ich drylowania i zrobić wzorem na cieście.


Foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni grzanie góra - dół, bez termoobiegu.  
Pieczemy między 45 - 50 minut, do suchego patyka. Pamiętając, że patyk wkładamy do 3/4 foremki...bo na samym spodzie są czereśnie, które będą mokre.  
 

Gotowe ciasto odstawiamy i czekamy, aż wystygnie. Wtedy wyciągamy ciasto z foremki i papieru. 
Jeśli wyciągniemy gorące ciasto może się ono połamać. 

Ciasto jest świeże trzy dni