Na tej stronie:
- spaghetti i mozzarella di bufala;
- spaghetti z aromatycznym sosem pomidorowo - warzywnym;
- spaghetti warzywne.
SPAGHETTI I MOZZARELLA DI BUFALA
Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego i prostego. Mozzarella di bufala na zewnątrz delikatna skorupka, a w środku lekko płynna konsystencja. Ma przedelikatny smak...do tego makaron, sos i pesto. Szybko, mega aromatycznie i bardzo smacznie.
Przepis na 4 talerze:
- 1 paczka ugotowanego makaronu na spaghetti /500 g/
- 1 słoik ugotowanego sosu warzywnego z pomidorami albo sosu pomidorowego /500g/
- pesto z bazylii czyli bazylia plus oliwa z oliwek /100 g/
- 4 mozzarelle di bufala.
Mozzarelle delikatnie rozcinamy na krzyż.
Makaron po odsączeniu wrzucamy z powrotem do garnka i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu, aby odparował.
Makaron wrzucamy na talerze.
Zalewamy sosem. Kładziemy mozzarelle i polewamy ją pesto. Całość posypujemy pieprzem. I gotowe.
SPAGHETTI Z AROMATYCZNYM SOSEM POMIDOROWO - WARZYWNYM
proste, pyszne danie.
Składniki:
- 4 średniej wielkości pomidory;
- 1 czerwona cebula;
- 1 biała cebula;
- 3 duże łyżki ketchupu;
- 1 marchewka;
- 1 papryka dowolnego koloru;
- chlust oleju;
- 1 łyżeczka cukru;
- parmezan do posypania;
- ugotowany makaron bg.
2 pomidory, cebule kroimy w kostki. Patelnie stawiamy na średnim ogniu, wlewamy chlust oleju.
Wrzucamy pomidory i cebulę.
Smażymy, aż pomidory nie puszcą soku. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Następnie wlewamy pomidory starte na grubych oczkach.
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Startą marchewkę dodajemy do sosu.
Paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do sosu.
Wszystko smażymy dobre 5 minut i gotowe.
Makaron polewamy sosem, ścieramy parmezan na grubych oczkach. Można posypać świeżym pieprzem i gotowe.
SPAGHETTI WARZYWNE
jest
tak ogórkowe, tak cukiniowe, tak pachnące świeżością, latem, że od razu
znika z miseczek wszystko. Makaron ogórkowy i cukiniowy ciągnie się
niczym normalny makaron. Jest on posypany pomidorkami, orzeszkami pinii i
tymiankiem. Nie trzeba mu nic więcej tylko wygodny leżak i solidny
widelec do kręcenia.
Składniki na 4 miseczki:
- 4 małe zielone cukinie;
- 2 zielone ogórki;
- garść pomidorków koktajlowych;
- garść świeżego tymianku do posypania;
- garść orzeszków pinii do posypania;
- chlust solidny oleju albo oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do posypania;
- temperówka do warzyw, albo nóż do spaghetti, albo przystawka do blendera do spaghetti.
Warzywa zanurzamy w zimnej wodzie na dobry kwadrans, dzięki temu łatwiej będzie się je temperować i będą bardziej chrupkie.
Między czasie z tymianku ściągamy maleńkie listeczka, łodygi tymianku nie są smaczne.
Cukinię, ogórki wyciągamy z wody i temperujemy na makaron. Pomidorki kroimy ostrym nożem na mniejsze dowolne kawałki.
Makaron
wrzucamy do mniejszych miseczek. Następnie makaron posypujemy
pomidorkami, listkami tymianku, orzeszkami pinii. Nie mieszamy. Polewamy
olejem, posypujemy odrobiną soli i pieprzu i od razu podajemy na stół.
Spaghetti nie mieszamy bo zacznie się z
niego robić "ciapa", pomidory puszczą sok, cukinia puści sok i zniknie
cała chrupkość. Każdy sobie miesza nawijając makaron warzywny na
widelec.