Chałki

Na tej stronie:
- słodka chałka bez mleka
- chałka śmietankowa z sezamem na świeżych drożdżach;
- słodka chałka na mleku waniliowym. 
 


 SŁODKA CHAŁKA 

bez mleka. Można odrywać i jeść z dżemem albo z truskawkami. Jest słodka, puszysta i pyszna...a przygotowana dosłownie w kilka chwil. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 Składniki:
- 0,5 kg mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba jasnego Ocelio;
- 2 łyżki oleju bezwonnego. U mnie Kujawski;
- 400 ml wody o temperaturze 70 stopni C;
- opcjonalnie 2 łyżki cukru.

Odpowiedzi na pytania, co do chałki :) 
1. chałkę można upiec w każdej foremce; 
2. nie dodajemy drożdży ponieważ mąką @ocelio.pl ma już drożdże w składzie; 
3. nie przesiewamy mąki bo w składzie mąki @ocelio.pl jest cukier i to troszkę utrudnia przesianie.
4. nie dodałam mleka, a wody nie czuć w chałce; 
5. z jednego opakowania mieszanki wyjdą dwie chałki.
Do miski wrzucamy mąkę i cukier. 
Zalewamy wodą i zostawiamy na 2- 3 minuty, aby drożdże miały szansę popracować. 
Zaczynamy miksować nasze ciasto. Wysokie obroty, dobre 10 minut. Wlewamy olej i miksujemy kolejne dobre 5 minut. Na powierzchni powinny się pojawić pęcherzyki powietrza. 

Nasze ciasto odstawiamy na 30 minut. Moje uciekło z miski dlatego warto na nie spojrzeć, co jakiś czas i jakby uciekało trzeba zamieszać. 
 Ciasto przelewamy do foremki - warto ją posypać wcześniej mąką - i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie uruchamiamy piekarnik na 200 stopni C grzanie góra- dół bez termoobiegu. Pieczemy do suchego patyka dobre 40 - 50 minut. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

 




 CHAŁKA ŚMIETANKOWA Z SEZAMEM

ma fajny delikatny smak, jest śmietankowa, puszysta, smaczna.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Składniki na jedną chałkę:

- 200 g mąki z tapioki;
- 200 g mąki kukurydzianej;
- 200 g skrobi ziemniaczanej plus do posypania ciasta;
- 100 g cukru;
- 1 łyżeczka soli
;
- 1 łyżka oleju plus mały chlust oleju do posmarowania ; 
- 2 budynie śmietankowy bez glutenu;  
- 4 płaskie łyżki chia;
- 1 łyżka miodu;
- 500 ml wody temperatura 80 stopni C. 
Składniki na zaczyn:
- 1 kostka świeżych drożdży tj. 100g;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżka mąki kukurydzianej 
- 6 łyżek ciepłej wody, ale nie gorącej, aby nie zagotować drożdży. 
Do posypania biały sezam. 

Nie wolno zastępować drożdży świeżych suszonymi.  
Mąki powinny mieć temperaturę pokojową. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Do miski wrzucamy drożdże, cukier, mąkę. Wlewamy wodę i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Do gotowego zaczynu wsypujemy pozostałe mąki.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

I nie mieszamy, odstawiamy na kwadrans. 
Następnie wsypujemy budynie. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Wszystko miksujemy. I wsypujemy chia i mieszamy.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Dobrze zmiksowane ciasto na chałkę powinno mieć malutkie pęcherzyki powietrza i malutkie ziarenka chia, które "ścięły ciasto". 

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Ciasto odstawiamy na dobre 40 minut, aby wyrosło.


Następnie zawijamy miskę z ciastem folią spożywczą i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Po 12 godzinach ciasto wyciągamy z miski.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Do ciasta dajemy olej, miód, sól i wyrabiamy ciasto.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Na dno foremki wrzucamy odrobinę białego sezamu. 
Następnie nasze ciasto przekładamy do foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobre 40 minut.
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU

Pieczemy 45 - 60 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni C. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Chałkę po upieczeniu wyciągamy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Chałka jest świeżą półtorej dnia. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



 SŁODKA CHAŁKA NA MLEKU WANILIOWYM

pyszna, puszysta, domowa chałka. Przygotowana z czterech mąk i drożdży. Upieczona w foremce. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki na jedną chałkę w foremce.
Składniki na rozczyn:
- 1 kostka drożdży;
- 250 ml mleka waniliowego;
- 5 łyżek cukru;
- 2 łyżki mąki z tapioki;
- 2 łyżki mąki ryżowej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki na ciasto do chałki:
- 2 większe jajka;
- 1 łyżka oleju;
- 1 łyżeczka soli;
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej;
- 8 łyżek mąki ryżowej;
- 2 łyżki mąki z tapioki;
- 6 łyżek mąki kukurydzianej. 

Kostka drożdży świeżych czyli około 100g. Nie zastępujemy tych drożdży ani piekarskimi ani suchymi.  
Mleko waniliowe może być zastąpione innym słodkim mlekiem roślinnym na przykład migdałowym.
Jajek nie da się niczym zastąpić.
Cukier zastąpimy miodem. 1 łyżka cukru = 1 łyżka cukru.  
Mąkę z tapioki można zastąpić mąką kukurydzianą. Albo dać trochę z tapioki trochę kukurydzianej. Najważniejsze, aby się ilość łyżek zgadzała.
Łyżka to u mnie standardowa łyżka do zupy. Łyżki mąki są kopiasta, tak, jak się ja nakłada z torebki. 
Foremka nada się każda od specjalnej do chałki po tradycyjną keksówkę 25 cm, albo większą. 
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 
Przygotowujemy rozczyn.
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier, mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem waniliowym.
Mleko ma być ciepłe, ale nie wrzące, aby drożdże się nie zagotowały. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Nasz rozczyn powinien urosnąć trzykrotnie. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Do rozczynu wrzucamy pozostałe składniki na ciasto i odstawiamy na kwadrans, nie mieszając. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Następnie zaczynamy ciasto miksować. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Miksujemy 30 minut na średnich obrotach. Jeśli zmniejszymy czas miksowania chałka będzie gorzka.


Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno urosnąć trzykrotnie.
Następnie ciasto przelewamy do foremki i odstawiamy na dodatkowe 30 minut. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU
 
Następnie naszą foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni C z termoobiegiem bez naczynia z wodą na dole. Pieczemy 30 - 35 minut, do suchego patyczka..

KUCHNIA BEZ GLUTENU
 
Gotową chałkę od razu wyciągamy z foremki.


I chałkę odstawiamy do wystygnięcia. Odradzam krojenia gorącej bo będzie się kruszyć.
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU
CHAŁKA PO PRZEKROJENIU
KUCHNIA BEZ GLUTENU
CHAŁKA JEST ŚWIEŻA 2 - 3 DNI