Ciasta - makowce

Na tej stronie:
- express makowiec z polewą;
- makowiec japoński z polewą kajmakową;
- kremówka seromak;
- makowo - migdałowe kule; 
- kostka makowo - serowa;
- makowiec.


 

EXPRESS MAKOWIEC Z POLEWĄ

jest puszysty, lekki i bardzo szybki w przygotowaniu bo wrzucamy wszystkie składniki do miski, mieszamy i do piekarnika. A potem tylko pozostaje zrobić polewę i posypać wiśniami, albo skórką pomarańczową. I gotowe.
Składniki na tortownice ok. 26 cm albo blaszkę 30/40 cm:
- 5 dużych jajek albo 6 mniejszych;
- 100 g maku mielonego;
- 40 - 50 g mąki ryżowej, jak się sypnie;
- 40 - 50 g mąki kukurydzianej, jak się sypnie;
- ok. 180 - 200 g cukru;
- 2 budynie śmietankowe bez glutenu;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu.
Składniki na polewę:
- 300 ml śmietanki 30 % bez laktozy;
- 4 łyżki dowolnego miodu.
Do posypania opcjonalnie:
- 1 pudełeczko wiśni kandyzowanych albo skórką pomarańczowa.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Miksujemy na jednolitą masę.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C, termoobieg, 30 - 40 minut, do suchego patyka. 
Kiedy ciacho stygnie zabieramy się za polewę. 
Do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy miód na malutkim ogniu gotujemy 30 minut. Po tym czasie uzyskamy gęstą polewę o złotawym kolorze. 
Ciepłą polewę wylewamy na ciasto, wyrównujemy i od razu posypujemy na przykład wisienkami.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Ciacho odstawiamy na 30 minut, aby polewa zastygła. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY


MAKOWIEC JAPOŃSKI Z POLEWĄ KAJMAKOWĄ

Makowiec japoński to taki makowiec z jabłkami i bez grama mąki. Pyszny, wilgotny, lekko słodki i 
Składniki na tortownice 24 cm:
- 400 g jabłek najlepsza szara reneta;
- 850 g gotowej masy makowej bezglutenowej;
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej;
- 5 jajek w temperaturze pokojowej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- troche soku z cytryny do skropienia jabłek. 
Składniki na polewę kajmakową:
- 130 ml śmietanki bez laktozy 30 %;
- 2 łyżki dowolnego miodu albo cukru.
- opcjonalnie skórka pomarańczowa do posypania.

Mak mieszamy ze skrobią ziemniaczaną. 

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Do masy makowej wrzucamy nasze jabłka i mieszamy. 

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy na puszysty krem. Białka ubijamy na sztywną pianę. 

Naszą masę makową mieszamy z ubitymi żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. 

Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C grzanie góra - dół i pieczemy około 45 - 50 minut, do suchego patyczka.

Po tym czasie ciacho wyciągamy z piekarnika, ale jeszcze nie z foremki. 

I zabieramy się za polewę. 

Śmietankę i miód umieszczamy w rondelku i gotujemy na maleńkim ogniu 30 minut. Ważne, aby naszą polewę mieszać, aby się nie przypaliła. 

Po 30 minutach polewa powinna zrobić się bardzo gęsta i powinna mieć ładny karmelowy kolor.

Nasza polewę wylewamy na nasze ciacho. A następnie posypujemy skórką pomarańczową. I gotowe. 

Po całkowitym wystygnięciu ciasta można je wyciągać z foremki.




KREMÓWKA SEROMAK

Wyrazisty spód przygotowany z maku i twarogu bez mąki polany ogromną ilością kremówki, w której można się zatopić. Pychotka. 
Składniki na ciasto na blaszkę 16/18 cm: 
- 3 jajka;
- 200 g twarogu bez laktozy;
- 50 g maku;
- 50 g cukru;
- 20 g siemienia lnianego zmielonego;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- opcjonalnie kilka kropli aromatu śmietankowego.
Składniki na krem: 
- 200 ml śmietanki 30 %;
- 250 g mascarpone bez laktozy;
- opcjonalnie 2 - 3 łyżki cukru pudru;
- opcjonalnie coś do posypania. U mnie płatki chabru.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy, aż się połączą.

Następnie gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C termoobieg, do suchego patyczka.
Do miski wlewamy zimną śmietankę i ją miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej miksujemy....
a następnie po łyżce mascarpone. 
Następnie na przestudzone ciacho nakładamy krem. 
I posypujemy płatkami.

 
 

 MAKOWO - MIGDAŁOWE KULE

ogromne kulę pełne maku, migdałowego aromatu. Pieczone w dowolnych foremkach. Są długo świeże. Można je posypać pudrem, oblać czekoladą. Pychota.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 10 - 14 kul: 
- 200 g mąki migdałowej;
- 280 g cukru;
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki zmielonego maku;
- 200 g jajek (ok. 3 jajka) albo samych białek (ok. 6 białek);
- 2 łyżki soku z cytryny. 
 
Na patelnie wrzucamy jajka, mąkę, cukier, sól. Patelnie stawiamy na maleńki ogień i mieszamy jakieś 12- 15 minut. Po tym czasie cukier powinien się rozpuścić.  
Po tym czasie wyłączamy ogień, wlewamy sok z cytryny. I mieszamy, aż ciasto połączy się z sokiem. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasto wkładamy do foremek. Może to być foremka na muffinki, albo na dowolne duże ciastka. 
Pieczemy 25 - 35 minut do suchego patyka, w piekarniku nagrzanym na 125 stopni C termoobieg. I gotowe. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY


KOSTKA MAKOWO - SEROWA 

może być oblana czekoladą, albo posypana samym pudrem. Można ją dowolnie pokroić. Jest przepyszna i bardzo łatwa i szybka do przygotowania.  
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na blaszkę 20/16 cm:
- 3 jajka;
- 200 - 230 g sera białego pół tłustego bez laktozy;
- 5 łyżek mleka bez laktozy albo mleka sojowego;
- 50 g czekolady bez glutenu startej na grubych oczkach;
- 50 g mielonego maku;
- 20 g mielonego siemienia lnianego;
- 30 - 40 g cukru;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- opcjonalnie aromat śmietankowy. 
Przykładowe składniki na polewę:
- cukier puder rozpuszczony z odrobiną wody;
- rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada bez glutenu. 

Biały ser przeciskamy przez praskę, do sera wrzucamy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Następnie masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 - 35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym na 180 stopni grzanie góra, dół bez termoobiegu. 
CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Upieczonego ciasta nie wyciągamy z foremki tylko czekamy, aż wystygnie i dekorujemy je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, albo cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną wody, albo posypujemy cukrem pudrem. I gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



MAKOWIEC 

piecze się praktycznie sam. Uwielbiam ciasta, które najpierw gotujemy a później pieczemy. Wieczorem gotuję masę makową, idę spać a rano piekę w tak zwanym między czasie makowiec. I zawsze wychodzi i zawsze jest pyszne. I zawsze słyszę a zostało jeszcze trochę maku na następny.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Składniki na foremkę o średnicy 20 cm:
- 200 g maku mielonego;
- 1 szklanka mąki migdałowej;
- szklanka mleka migdałowego;
- 3-5 łyżek miodu, albo dżemu, który jeść możemy. Ilość łyżek zależy od nas i od tego czy lubimy mocno słodkie ciasto czy też nie.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 3 łyżki masła bez laktozy;
- 6 białek;
- szklanka bakalii od rodzynek zaczynając na daktylach kończąc.  
- można dodać 3 łyżki rumu;
- szczypta soli;
- laska wanilii.

Wskazówki: możesz użyć mąki ryżowej i mleka ryżowego zamiast migdałowych.
Możesz użyć 2 szklanki mąki i 1,5 szklanki mleka, aby ciasto było wyższe i mniej zbite.
Możesz użyć więcej niż 1 szklanki bakalii. Dołóż wówczas dodatkową 1 łyżkę mąki. 

Zaczynamy pieczenie makowca.
Do garnka wlewamy mleko migdałowe. Mleko lekko podgrzewamy na maleńkim ogniu, następnie dodajemy miód i masło. Lekko mieszamy i wrzucamy mak, bakalie, sól, laskę wanilii, wlewamy rum - jeśli postanowiliśmy go dodać. Czekamy, aż mak zacznie wchłaniać mleko  - nasz garnek dalej jest na maleńkim ogniu - i wsypujemy mąkę migdałową oraz proszek do pieczenia....i wszystko dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i czekamy, aż nasze ciasto ostudzie się. 
Między czasie ubijamy na sztywną pianę białka.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
 Kiedy nasze ciasto ostygnie delikatnie łączymy białka z masą makową. 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Ciasto przekładamy do foremki.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C grzanie - góra dół, bez termoobiegu - do suchego patyka. Zazwyczaj jest to między 40  - 60 minut wszystko zależy od maku. Makowiec zostawiamy w piekarniku jeszcze 15 minut do wystygnięcia i dopiero po tym czasie wyciągamy go z pieca. 
Makowiec z foremki wyciągamy pod całkowitym wystygnięciu, inaczej się połamie. 
 
Gotowy można posypać pudrem, polać czekoladą, posypać drobno pokrojonymi orzechami, koralikami z lukru, albo przybrać owocami.  
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
MAKOWIEC JEST ŚWIEŻY PRZEZ 5 - 7 DNI