Śliwki

 Na tej stronie:
- ciasto jesienny urok;
- ciasto śliwkowe z bezą


CIASTO JESIENNY UROK

czyli sernik dyniowy ze śliwkami na kruchym spodzie. Poezja smaków i kolorów. Można posypać pudrem, albo płatkami migdałów. Do jesiennej kawy idealny.
CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Przepis autorski, foremka na 26 cm.
Składniki:
-200 g mięciutkiego masła bez laktozy;
- 1 żółto;
- 50 g cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- 100 g mąki ryżowej;
- 100 g mąki kukurydzianej.
Składniki na warstwę śliwkową:
- 300 - 400 g śliwek węgierek;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego.
Składniki na warstwę serowo - dyniową;
- 100 g cukru;
- 400 g dowolnego twarogu bez laktozy. Twarogu nie mielimy;
- 130 - 150 g puree dyniowego z dowolnej dyni(dyń);
- 3 jajka plus białko;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 80 g śmietany bez laktozy 12 % albo 18 %.

Do miski wrzucamy masło, cukier i ucieramy na jednolitą masę. Następnie wrzucamy 1 żółtko, a białko odstawiamy na bok, będzie nam potrzebne później. Całość ucieramy dalej. Następnie wsypujemy mąki i proszek do pieczenia - warto je przesiać. I dalej mieszamy. Powinna utworzyć się kula ciasta. Jeśli kula nie chce się zlepiać warto dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. 
CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cieniutką warstwą masła. Następnie wkładamy naszą kulę ciasta i równo rozprowadzamy w foremce. Odstawiamy na dok. 
Śliwki myjemy, przepoławiamy na pół, wyciągamy pestki. Połówki śliwek wrzucamy do miski. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie obracamy śliwkami, aby obtoczyły się w mące. Nasze śliwki układamy na cieście w foremce skórką śliwek do góry. Na koniec posypujemy śliwki cukrem pudrem. Foremkę odstawiamy na bok. 
Zabieramy się za masę serowo - dyniową. 
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na masę serowo - dyniową. Białko to to białko, które nam zostało po zrobieniu spodu ciasta. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Masa powinna być budyniowa. Następnie masę wylewamy na śliwki i staramy się ją delikatnie wyrównać.
 CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
I praktycznie gotowe. Naszą foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C - grzanie góra - dół bez termoobiegu na 50 - 55 minut, następnie piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciasto na 40 minut w wyłączonym piekarniku. 
CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 Ciasto wyciągamy z foremki po całkowitym wystygnięciu.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



CIASTO ŚLIWKOWE Z BEZĄ 

na kruchym spodzie wyłożone śliwki, a na nie ułożona pierzynka bezowa. Po prostu moje ulubione ciacho.
CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki tortownica 26 cm:
- 180 g masła bez laktozy bardzo mięciutkiego plus masło do posmarowania foremki;
- 180 g cukru;
- 150 g mąki kukurydzianej;
- 150 g mąki ryżowej;
- 4 żółtka 
- szczypta soli;
- około 0,5 kg śliwek
Składniki na bezę:
- 4 białka;
- kilka kropli dowolnego octu albo kilka kropli cytryny;  
- szczypta soli;
- około 200 g cukru.
 
Masło musi być bardzo miękkie i ciepłe. Jeśli mamy zimne masło to nie zrobimy ciasta. Ja zazwyczaj zostawiam masło na kilka godzin w kuchni, aby było mięciutkie.
Śliwki nie zastępujemy innymi owocami.
CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY 
Do miski wrzucamy masło i cukier i mieszamy na jednolitą, bardzo gładką masę. To najważniejsza część ciasta. Następnie stopniowo dodajemy mąki i mieszamy dalej. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i mieszamy dalej. Masa musi być dobrze wymieszana. Konsystencją będzie przypominała wilgotną kruszonkę. 
CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do formy wkładamy papier do pieczenia i smarujemy go masłem. Następnie wkładamy przygotowane ciasto i w miarę równo rozkładamy je w foremce. 
CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni C grzanie góra-dół, bez termoobiegu na 15 minut.
Kiedy nasz spód ciasta się piecze zabieramy się za śliwki. Śliwki przecinamy na pół i usuwamy pestki. Śliwki odkładamy na bok. 
CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do suchej miski wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę, wlewamy kilka kropli octu i dalej ubijamy. Kiedy białka będą sztywne wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Na sam koniec dodajemy szczyptę soli i dalej ubijamy. Białka powinny być tak plastyczne, aby można z nich układać dowolny wzór. Ubite białka z cukrem odstawiamy na bok. 
Kiedy nasze ciasto podpiecze się w piekarniku i minie 15 minut wyciągamy je. Na ciasto układamy śliwki przecięciem do góry i nakładamy na śliwki ubite białka.
CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Wkładamy do pieca na 20 minut. Temperatura piekarnika i jego ustawienia takie same. 
Trudno sprawdzić ciasto patyczkiem bo wbijemy się w środek śliwek. Dlatego ważne jest przestrzeganie czasu pieczenia.
CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze przez 30 minut, aby beza dobrze się wysuszyła.  
CIASTO - BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY