Wrapy

 

DOMOWE WRAPY Z BIAŁEJ KASZY GRYCZANEJ

przygotowana z dwóch składników kaszy i wody. Wrapy pyszne są na słodko, na słono, z warzywami, z twarożkami, z grzybami...ze wszystkim, co da się zawinąć. U mnie z wytrawnym twarożkiem borówkowym.
WRAP - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 8 - 10 wrapów:
- 400 g kaszy białej gryczanej nie prażonej;
- 1 łyżeczka soli;
- dosłownie kilka kropli oleju do natłuszczenia patelni;
- woda.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Kaszę dokładnie płuczemy na sitku. 
Kaszę wsypujemy do słoja, szklanej miseczki i zalewamy wodą. Woda powinna sięgać około 3 cm ponad powierzchnię kaszy. Kaszę odstawiamy na 24 godziny. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 Po upływie 24 godzin kaszę z wodą blendujemy na gładką masę przypominającą gęstą śmietanę. Następnie nasz pojemnik ze zblendowaną kaszą stawiamy do lodówki na 12 godzin. 
Po 12 godzinach pojemnik wyciągamy z lodówki masę solimy i dolewamy wody. Masa ma mieć konsystencję płynnego ciasta naleśnikowego. (Ja dolałam 1 szklankę wody).
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Patelnie rozgrzewamy i wlewamy dosłownie krople oleju. Na rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto. Smażymy z obu stron.  
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Wrapy  smażymy na prawie suchej patelni jeden po drugim.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Wrapy przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Wrap smarujemy twarożkiem borówkowym. Zawijamy i gotowe. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY