Tortilla

 

SAKIEWKI Z WARZYWAMI

po tłustym czwartku wypada uruchomić piekarnik i zrobić warzywne sakiewki. Tortille układam w formie sakiewki, wkładam do pieca. Pod wpływem ciepła powstaną małe, ciepłe sakiewki, które po wyciągnięciu od razu nadziewam kapustą, sałatą, marchewką i polewam czarnuszkowym sosem. Zimowy obiad wcale nie musi być nudny.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- kilka gotowych tortilli; 
- 2 marchewki;
- kawałek kapusty włoskiej;
- kawałek sałaty lodowej;
- czarnuszka;
- solidny chlust oleju;
- kilka kropli octu, albo cytryny;
- szczypta soli i cukru;
- foremki do muffinek papierowe albo metalowa forma.    

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Przygotowujemy warzywa.
Obieramy marchewki ze skórki. Kapustę i sałatę płuczemy w zimnej wodzie. 
Marchewki nożem obierakiem tniemy na wstążki. 
Kapustę i sałatę szatkujemy dowolnie.  
Pokrojone warzywa wrzucamy do naczynia. 
Następnie przygotowujemy sos:
Do szklanki wlewamy chlust oleju, kilka kropli octu, wsypujemy czarnuszkę, odrobinę cukru, soli i wszystko dokładnie mieszamy. 
Sosem zalewamy nasze warzywa. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Tortille formujemy w formie sakiewek. Tortille wkładamy do foremek do muffinek albo do innych foremek. 

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu, na 20 minut. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Gotowe sakiewki wyciągamy z pieca i delikatnie wkładamy do nich nasze warzywa.  

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Jemy od razu jeszcze ciepłe. 
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY