Ciasta

 Na tej stronie: 
- migdałowa wuzetka bez mąki;
- ciacho mandarynkowy raj;
- piernik;
- sernikowa chmurka bez jajek, bez mąki, bez proszku do pieczenia.
 
Serniki - zakładka ciasta - serniki 
Makowce - zakładka ciasta - makowce
Ciasto z owocami: 
- ciasto z truskawkami zakładka truskawki;
- babka z awokado zakładka awokado;
- ciasto czereśniami zakładka czereśnie;
- ciasto z rabarbarem zakładka rabarbar.
- ciasto z jabłkami zakładka jabłka.
 
 

TRADYCYJNY SERNIK NA BUDYNIU BEZ MĄKI

 Szybki, łatwy w przygotowaniu sernik, który robimy blenderem, albo mikserem. Ten sernik zawsze wychodzi. Może być z nutką śmietanki, banana, czekolady. Wszystko zależy od tego, jakiego smaku budyniu użyjemy. Można dodać rodzynek, albo i nie. Tradycyjny, puszysty sernik na weekendowy stół albo wielkanocny. W starym domu to ostatnio najczęściej pieczone ciacho. A bananowa wersja to moja ulubiona. 
 
Składniki na tortownice 18cm albo na 24 cm:
- 2 pudełka białego sera bez laktozy tj. ok. 460 - 500 g;
- 2 pudełka mascarpone bez laktozy tj. ok. 500 g;
- 50 g mąki migdałowej;
- 4 jajka;
- 1 opakowanie budyniu bez glutenu. U mnie bananowy;
- ok. 200 g cukru. 
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej sernik oklapnie.
Piekarnik nagrzewamy na 155 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu. 
Blachę w piekarniku ustawiamy dość nisko. U mnie zawsze 1 stopień niżej od środka piekarnika. 
Zaczynamy robić ciasto. 
Jajka wrzucamy do miski i blendujemy/albo ubijamy trzepaczką. 
Kiedy zrobi się piana wrzucamy po 1 łyżce cukru i dalej miksujemy/ubijamy. 
Następnie wrzucamy po 1 łyżce mascarpone i dalej miksujemy/blendujemy. 
Następnie wrzucamy po 1 łyżce białego sera i dalej miksujemy/blendujemy. 
Następnie dodajemy budyń (proszek) i dalej miksujemy/blendujemy.
Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową i dalej miksujemy/blendujemy. 
Teraz przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
I wkładamy do piekarnika na 70 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, a ciacho zostawiamy na 15 minut. 
Dopiero po tym czasie uchylamy piekarnik, a ciacho zostawiamy w nim  do całkowitym przestygnięciu. 


 


MIGDAŁOWA WUZETKA BEZ MĄKI

duże ciacho wypełnione migdałami, które delikatnie chrupią. Nie wyczuwalne jest w nim kakao mimo, że sporo go w nim. Ciacho jest lekkie, a krem puszysto - chrupiący. Ciacho można posypać pudrem, albo polać czekoladą. Pyszne, duże ciacho.
WZ BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na blachę 16/18 cm
- 3 jajka;
- 50 g mielonych migdałów albo mąki migdałowej;
- 50 g czarnego kakao;
- 90 g dowolnego cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu.
Krem:
- 250 g serka mascarpone bez laktozy;
- 1 łyżka cukru;
- 3 łyżki soku z cytryny;
- garść płatków migdałowych do posypania.
CIASTO BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Mieszamy na jednolitą masę.
CIASTO BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C z termoobiegiem od 20 - 30 minut, do suchego patyka.
Kiedy nasze ciacho stygnie, zabieramy się za krem. 
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na krem i chwilę miksujemy. Następnie równomiernie wykładamy na zimne ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. I odstawiamy w chłodne miejsce na kwadrans.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Wyciągamy nasze ciasto z foremki. Kroimy na pół i kładziemy jedno na drugie. Lekko przyciskamy, aby warstwa kremowa się dobrze połączyła. I gotowe. Kroimy na dowolne kawałki.
Ciacho przechowujemy w lodówce.



CIACHO MANDARYNKOWY RAJ 

Kiedy ciacho przewracamy na talerz widzimy małe dzieło sztuki. Mandarynki wyglądają, jakby ktoś je wyhaftował i delikatnie obtoczył w cieście. To wszystko za sprawą tego, że połówki mandarynek zalewamy kefirowym ciastem. Jest przepysznie, owocowo, delikatnie i słodko...i można się poczuć, jak w mandarynkowym raju. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Mikser albo trzepaczka i papier do pieczenia są tu niezbędne. 
Składniki na tortownice 24 - 26 cm:
- 8 - 10 mandarynek;
- 1 szklanka przesianej mąki ryżowej;
- 1 szklanka przesianej mąki kukurydzianej;
- 1 szklanka dowolnego cukru; 
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 3 jajka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1 szklanka kefiru bez laktozy o temperaturze pokojowej;
- 1/2 szklanki oleju.
 
Szklanka ma u mnie 250 ml.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy pomalutku cukier i cukier waniliowy. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Następnie wlewamy żółtka i dalej miksujemy na sztywną pianę.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Następnie wsypujemy mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia i dalej miksujemy. 
Kiedy nasza mąka wymieszała się z pianą pomalutku wlewamy olej ciągle miksując. Pomalutku, aby ciasto wchłonęło olej, następnie wlewamy kefir i dalej miksujemy.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Na samym końcu wsypujemy mąkę ryżową i dalej miksujemy.
Ciasto miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. 
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. 
Mandarynki obieramy, myjemy, kroimy na pół - wzdłuż. Układamy przekrojeniem mandarynek w dół w tortownicy.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Mandarynki zalewamy ciastem. Tortownice wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C, grzanie góra - dół, na 50 - 60 minut, na najniższą półkę piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Po wyciągnięciu z pieca odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ściągamy obręcz. Na cieście kładziemy duży, płaski talerz i odwracamy do góry nogami. Teraz dopiero zdejmujemy dno tortownicy i bardzo delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, aby nie uszkodzić mandarynek. I gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
KUCHNIA BEZ GLUTENU
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 


PIERNIK  

z polewą czekoladową i skórką pomarańczową. Potwornie piernikowy i smaczny. Piekę go w malutkich keksówkach od razu dwa albo trzy i podaję każdy z inną polewą. Piernik można upiec także w małej blaszce, ale wówczas wyjdzie o wiele niższy.
Składniki na keksówkę 10/6 cm albo blaszkę 16/18 cm:
- 3 jajka;
- 120 g masła bez laktozy;
-  170 g śmietany bez laktozy 18 %;
- 20 g siemię lniane;
- 30 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kukurydzianej;
- 15 g kakao bez glutenu;
- 15 g przyprawy do pierników albo korzennej;
- 40 - 50 g dowolnego cukru;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Można użyć miksera na średnich obrotach.  Następnie masę przelewamy do foremki. 
Jeśli nie używamy foremki silikonowej to trzeba foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pieczemy 45 - 55 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C, termoobieg, do suchego patyczka.
Wyciągamy z foremki i dekorujemy. Mój pierniczek przy wyciąganiu sam wyleciał i troszkę się spłaszczył u góry przez to, ale dzięki temu ma w sobie więcej czekolady. 
U mnie dekoracja z czekolady gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej, skórki pomarańczowej, czekoladowych płatków i gwiazdek anyżu.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
KUCHNIA BEZ GLUTENU



SERNIKOWA CHMURKA

bez mąki, jajek, proszku do pieczenia. Leciutki sernik niczym chmurka. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na tortownice 18 cm:
- 500 g mascarpone bez laktozy;
- 400 g jogurtu greckiego bez laktozy;
- 3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej;
- 4 łyżki dowolnego miodu, najlepiej płynnego;
- kilka kropli cytryny albo kilka kropli aromatu waniliowego. 
Do posypania: 
cukier puder, pudrowe gwiazdki, można polać białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni C grzanie góra - dół. 
Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dobrze mieszamy. Można użyć miksera na średnich obrotach. Nasze ciasto nie powinno mieć grudek.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika na 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Sernik po upieczeniu zostawiamy na 2 - 3 godzin w piecu. 
Następnie wyciągamy z pieca i delikatnie ściągamy górę ciasta, będzie ona mocno przypieczona. Ja użyłam noża i od razu wyrównałam ranty ciasta. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU
I gotowe. Zostaje udekorować dowolnie chmurkę.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
KUCHNIA BEZ GLUTENU