Makaron

Na tej stronie:
- domowy makaron z tapioki;
- domowy makaron ryżowy;
- makaron naleśnikowy z serem i z owocami; 
- spaghetti z aromatycznym sosem pomidorowo - warzywnym;
- spaghetti warzywne;
- kalafiorowa zapiekanka makaronowa.


DOMOWY MAKARON Z TAPIOKI

bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Można go pokroić na cieniutkie nitki, albo grube wstążki. Ja najbardziej lubię grube wstążki, które świetnie się sprawdzają z sosem pomidorowym i natką pietruszki, albo z boczniakami i zielonym, drobnym groszkiem.
To najbardziej delikatny makaron jaki jadłam do tej pory. W smaku nie dominuje, a dominują dodatki. Pychota. 
Składniki na 3 - 4 porcje w głębokich talerzach:
- 200 g mąki ryżowej;
- 150 g skrobi z tapioki plus do posypania stolnicy i ciasta;
- szczypta soli;
- 300 ml wrzącej wody. 
Do miski wsypujemy mąki (można je przesiać) i sól.
Następnie robimy w mąkach dołek i wlewamy wrzątek....i bardzo szybko mieszamy łyżką. 
Szybko, bo ciasto się zaparza. Bardzo szybko powinna powstać ciepła kula ciasta.
Naszą ciepłą kulę ciasta wykładam na blat koniecznie posypany skrobią, chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno po kilku minutach być bardzo elastyczne.  
Następnie ciasto wałkujemy. Ciasto powinno być dalej ciepłe.
Ciasto posypujemy solidnie skrobią (dzięki temu nie będzie się kleić) i zaczynamy rolować. 
Następnie zaczynamy kroić. Czym cieplejsze ciasto przy krojeniu i solidnie posypane skrobią tym ładniejszy kształt makaronu. 
Dalej nasz makaron rozwiązujemy.
I gotowe. Teraz tylko gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny soli i łyżeczki tłuszczu. 
Czas gotowania zależy od kształtu makaronu. Moje grube wstążki gotuje 3 - 5 minut.
Kiedy nie posypiemy solidnie makaronu przy rolowaniu trochę się pozlepia, nie bedzie mial idealnego kształtu, ale będzie na pewno pyszny. 
Makaron można przesmażyć.





DOMOWY MAKARON RYŻOWY

trochę mąki ryżowej, trochę skrobi, odrobina wrzątku, łycha do mieszania i praktycznie gotowe. Teraz tylko wystarczy rozwałkować i kroimy.....na grube wstążki, albo średnie, albo bardzo cieniutkie, jak do rosołu. I gotowe...gotujemy. 
Makaron ma bardzo delikatny smak. Świetnie się sprawdzi, jako makaron do zup, do spaghetti, do wymieszania z pesto. 
Składniki na 4 solidne porcje makaronu:
- 200 g mąki ryżowej plus odrobinę do posypania stolnicy;
- 150 g skrobi ziemniaczanej. Nie zamieniamy skrobi ziemniaczanej na inną;
- 300 ml wrzątku;
- szczypta soli.

Do miski wrzucamy mąki (warto je przesiać) i szczyptę soli - mieszamy.
Robimy w mąkach dziurkę i wlewamy wrzątek.  
Następnie szybko mieszamy łyżką - uwaga ciasto będzie bardzo gorące.   
Po kilku chwilach mieszania fragmenty ciasta powinny zacząć łączyć się w kulę ciasta. Kulę ciasta wyciągamy na stolnicę i jeszcze chwilkę wyrabiamy rękami. 
Jeśli ciasto się kruszy, bo mąka ryżowa jest za mało zmielona dodajemy łyżkę wrzątku. Jeśli dalej się kruszy drugą. Warto stopniowo dodawać wrzątek.
   
Następnie stolnicę - dopiero teraz - posypujemy odrobiną mąki ryżowej i ciasto wałkujemy. 
Następnie ciasto rolujemy.
I kroimy makaron na taką grubość, jaka nam pasuje. A następnie wstążki makaronu delikatnie rozplątujemy. 
W garnku gotujemy wodę z solą, kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy od 3 - 5 minut. Warto spróbować przed wyciągnięciem czy już jest miękki. Następnie ugotowany makaron delikatnie przepłukujemy zimną wodą. Delikatnie, aby się nie połamał. I gotowe.  




MAKARON NALEŚNIKOWY Z SEREM I OWOCAMI 

kolorowy, pyszny, pełen owoców i smaków, doskonały na szybki letni, wakacyjny obiad.
Składniki na 1 duży talerz:
- 2 budynie śmietankowe bg;
- 2 jajka;
- 4 łyżki wody;
- chlust oleju do smażenia naleśników;
- 1 opakowanie sera białego bl;
- 1 mały jogurt naturalny bl;
- opcjonalnie kilka listków świeżej mięty;
- garść owoców sezonowych, u mnie truskawki, poziomki, czereśnie. 
Zaczynamy od przygotowania 2 naleśników. 
Do kubeczka wsypujemy budyń, wrzucamy jajo, wlewamy wodę - solidnie mieszamy, aby nie było grudek. 
Patelnie stawiamy na średnim gazie, wlewamy chlust oleju. Kiedy patelnia będzie ciepła wlewamy masę z kubeczka. Smażymy naleśnika z jednej i drugiej strony. Gotowego naleśnik odstawiamy na płytki talerz. I smażymy kolejnego naleśnika.
W miseczce biały ser łączymy z jogurtem. Ważne, aby nasza serową masa była aksamitna, ale nie płynna - bo naleśnika będziemy kroić i serową masą nie może wypływać. 
Następnie naszą serową masą smarujemy naleśnika, rolujemy to i ostrym nożem kroimy na mniejsze kawałki. Powstaje nasz serowy makaron. Makaron przekładamy ostrożnie na talerz. Wrzucamy kilka listków świeżej mięty, garść owoców sezonowych i gotowe. 

 



SPAGHETTI Z AROMATYCZNYM SOSEM POMIDOROWO - WARZYWNYM

proste, pyszne danie. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 4 średniej wielkości pomidory;
- 1 czerwona cebula;
- 1 biała cebula;
- 3 duże łyżki ketchupu;
- 1 marchewka;
- 1 papryka dowolnego koloru;
- chlust oleju; 
- 1 łyżeczka cukru;
- parmezan do posypania;
- ugotowany makaron bez glutenu. 
2 pomidory, cebule kroimy w kostki. Patelnie stawiamy na średnim ogniu, wlewamy chlust oleju. 
Wrzucamy pomidory i cebulę.
Smażymy, aż pomidory nie puszcą soku. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru.
Następnie wlewamy pomidory starte na grubych oczkach.
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Startą marchewkę dodajemy do sosu.
Paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do sosu.
Wszystko smażymy dobre 5 minut i gotowe. 
Makaron polewamy sosem, ścieramy parmezan na grubych oczkach. Można posypać świeżym pieprzem i gotowe. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





SPAGHETTI WARZYWNE

jest tak ogórkowe, tak cukiniowe, tak pachnące świeżością, latem, że od razu znika z miseczek wszystko. Makaron  ogórkowy i cukiniowy ciągnie się niczym normalny makaron. Jest on posypany pomidorkami, orzeszkami pinii i tymiankiem. Nie trzeba mu nic więcej tylko wygodny leżak i solidny widelec do kręcenia.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Składniki na 4 miseczki:
- 4 małe zielone cukinie;
- 2 zielone ogórki;
- garść pomidorków koktajlowych;
- garść świeżego tymianku do posypania;
- garść orzeszków pinii do posypania;
- chlust solidny oleju albo oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do posypania;
- temperówka do warzyw, albo nóż do spaghetti, albo przystawka do blendera do spaghetti.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Warzywa zanurzamy w zimnej wodzie na dobry kwadrans, dzięki temu łatwiej będzie się je temperować i będą bardziej chrupkie.
Między czasie z tymianku ściągamy maleńkie listeczka, łodygi tymianku nie są smaczne.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Cukinię, ogórki wyciągamy z wody i temperujemy na makaron. Pomidorki kroimy ostrym nożem na mniejsze dowolne kawałki.
Makaron wrzucamy do mniejszych miseczek. Następnie makaron  posypujemy pomidorkami, listkami tymianku, orzeszkami pinii. Nie mieszamy. Polewamy olejem, posypujemy odrobiną soli i pieprzu i od razu podajemy na stół.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Spaghetti nie mieszamy bo zacznie się z niego robić "ciapa", pomidory puszczą sok, cukinia puści sok i zniknie cała chrupkość. Każdy sobie miesza nawijając makaron warzywny na widelec.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 
 
 
 
 

KALAFIOROWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Kiedy nagle zostanie sporo makaronu z obiadu i nikt nie wie, co z nim zrobić. Ja zabieram się za przygotowanie makaronowej zapiekanki. Ugotowany makaron mieszam z ugotowanym kalafiorem, zalewam sosem śmietanowym, posypuje sporą ilością różnych serów, które akurat mam w lodówce i gotowe. Szybko, smacznie i bardzo aromatycznie.

MAKARON BEZGLUTENOWY
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu bez glutenu;
- 1/2 kalafiora;
- 1 opakowanie mini mozzarella bez laktozy;
- kawałek twardego sera koziego bez laktozy do posypania;
- odrobina dowolnego żółtego sera bez laktozy do posypania;
- sól i chlust oleju do gotowania makaronu i kalafiora. 
Składniki na sos:
- 2 łyżki mąki ryżowej;
- 2 łyżki masła;
- 1 szklanka śmietanki 30 %;
- 1 łyżeczka musztardy bz glutenu;
- spora szczypta soli i pieprzu. 
 
Bez foremki do zapiekania i piekarnika się nie obędzie. 
Makaron może być dowolny byle by nie były to nitki.
Do zapiekanki dajemy trzy różne rodzaje sera wówczas nasza zapiekanka jest najbardziej aromatyczna. Ja dałam: mozzarella, twardy ser kozi, ser żółty, ale można dać inne sery, które akurat mamy w lodówce. 
Musztarda nada się każda poza musztardą francuską.
Śmietanka ja użyłam śmietanki Łowicz bez laktozy. Można też użyć jogurtu sojowego i mąki z ciecierzycy. Wówczas mamy: 1 szklanka jogurtu sojowego i dwie łyżki mąki z ciecierzycy. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Kalafior myjemy w lekko ciepłej wodzie. Następnie obcinamy nożem malutkie różyczki.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Na piecu stawiamy dwa garnki. Do obu wlewamy zimną wodę, dodajemy szczyptę soli i mały chlust oleju. Kiedy woda wrze do pierwszego garnka wrzucamy makaron, do drugiego różyczki kalafiora. I gotujemy oba garnki do al dente, to znaczy, aż makaron będzie miękki, ale nie rozgotowany i aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany. 
Kiedy nasz makaron i kalafior jest już gotowy odcedzamy je i polewamy zimną wodą. 
 
Oczywiście jeśli mamy już ugotowany makaron gotujemy tylko różyczki kalafiora. 
Makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego, to samo robimy z kalafiorem. 
Uruchamiamy piekarnik 200 stopni C grzanie góra - dół.
 KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Kiedy nasz piekarnik się grzeje my przygotowujemy sos. 
Do garnka wrzucamy masło, kiedy masło zacznie się lekko rumienić wrzucamy mąkę. Mąka zacznie się rumienić. Wówczas zmniejszamy ogień na najmniejszy i wlewamy śmietankę, ciągle mieszając. Zacznie nam się tworzyć bardzo gęsty śmietanowy sos. Następnie wrzucamy szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę musztardy i znów mieszamy. Kiedy sos ma dość gęstą konsystencje ściągamy garnek z gazu i sos wlewamy do naczynia z makaronem i kalafiorem.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY 
Na koniec wrzucamy kulki mozzarelli i sery. Sery można zetrzeć na tarce na grubych albo małych oczkach, można pociąć nożem w paseczki. 
Naszą zapiekankę wkładamy do piekarnika na 20 minut. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Kiedy sery zaczną się rumienić to znak, że nasza zapiekanka jest już gotowa. Wyciągamy ją z pieca i od razu podajemy na stół. 

Rada: Jeśli zapiekanki wyszło bardzo dużo, nic nie szkodzi. Odgrzać można ją w piekarniku albo w mikrofali kolejnego dnia.