Owoce

Na tej stronie:
- zimowy kompot;
- owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i jaglanych;
- owocowa deska.


ZIMOWY KOMPOT 

pachnie cynamonem, goździkami, pomarańczami. Jest rozgrzewająco - otulający. Świetny na zimę zamiast tradycyjnej herbaty.
Składniki na średniej wielkości garnek:
- 1 jabłko /z albo bez skórki/ pokrojone na mniejsze kawałki;
- 1 wyszorowana pomarańcza /ze skórką/ pokrojona na plasterki;
- kawałek dowolnej dyni obrany i pokrojony na mniejsze kawałki/150 - 200 g/;
- 1 laska cynamonu albo szczypta cynamonu w proszku;
- 2 - 3 goździki;
- opcjonalnie 2 - 3 łyżki cukru.

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na mały ogień. Gotujemy, aż dynia się rozpadnie na malutkie kawałki, a w kuchni zacznie pachnieć cynamonem. I gotowe.



OWOCE ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH I JAGLANYCH 

czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia 30 minut, czas znikania z foremki błyskawiczny. To nasza ulubiona słodycz. Owoce polane miodem ukrywają się pod grubą warstwą słodkiej kruszonki. Po wyciągnięciu z pieca owoce puszczą sok i tworzy się przepyszny sos. Kiedy nasza foremka wystygnie sok z owoców połączy się z kruszonką. Zdjęcia kawałków ciasta, następnym razem, bo przy tej sesji zdjęć zdążyły się zjeść.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- dobre 0,5 kg owoców;
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych bez glutenu;
- 1/2 szklanki płatków jaglanych bez glutenu;
- 5 łyżek masła bez laktozy albo oleju kokosowego;
- 3 łyżki soku z cytryny;
- 8 łyżek miodu.
 
Owoce nadają się każde, także mrożone. Można je dowolnie mieszać. Ważne tylko, aby nie miały pestek, a większe były pokrojone na mniejsze kawałki.  
Miód każdy oby lejący. Miód można zastąpić syropem klonowym.
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Zaczynamy od uruchomienia piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C grzanie góra - dół. 
Owoce myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Owoce układamy dowolnie w foremce na tartę.
Owoce polewamy 3 łyżkami miodu. Odstawiamy. 
 Do rozdrabniacza/ melaksera/ urządzenia z nożem w kształcie litery "S" wrzucamy pozostałe składniki czyli płatki jaglane, płatki owsiane, pozostały miód, sok z cytry.
I wszystko chwilkę miksujemy (1-2 minut), aby powstała nam jednolita masa.  
Następnie naszą masę wykładamy na owoce. I gotowe. Teraz foremkę wkładamy na 25 - 30 minut do piekarnika. Nasza kruszonka powinna zrobić się złota, a kiedy delikatnie ją dotkniemy powinna tworzyć mięciutką skorupkę.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Podajemy z lodami, świeżymi owocami. Przechowujemy w suchym miejscu.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



OWOCOWA DESKA

Na desce mango do tańca zaprosiło truskawek kilka, aby zatańczyć smacznego oberka. Mięta z czasem między nimi się wtrąciła, ale szybko listki w tańcu pogubiła. Deska na stole wylądowała i w mik cała jej zawartość zniknęła.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 1 deskę:
- garść truskawek
- 1 mango;
- garść mięty;
- kilka kropli oleju z pestek moreli albo innego owocowego oleju do skropienia.

Owoce obieramy, myjemy, dowolnie tniemy. Mięte obrywamy z listek. Wszystko układamy na desce. Skrapiamy olejem. Od razu podajemy na stół.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY