Truskawki

Na tej stronie:
- ciasto truskawkowa pianka;
- owsianka truskawkowa inaczej z truskawkami;
- lody truskawkowe;
- tarta truskawkowe ptasie mleczko bez pieczenia;
- konfitura truskawkowa z bazylią i czarnuszką.  


CIASTO TRUSKAWKOWA PIANKA

bardzo delikatne w smaku, puszyste, pełne truskawek. A pianka bo przygotowujemy je praktycznie cały czas ubijając i przelewamy do foremki piankę, na którą układamy truskawki, które się w niej zatapiają. 
Składniki na okrągłą blaszkę 18 cm albo 23cm:
- 4 duże jajka;
- 3/4 kubka mąki ryżowej;
- 3/4 kubka mąki kukurydzianej;
- 1 i 1/2 proszku do pieczenia bez glutenu;
- 3/4 kubka cukru pudru;
- 1/2 kubka roztopionego masła bez laktozy;
- garść truskawek różnej wielkości.
Mój kubek ma 250 ml.
Do miski wrzucamy białka i ubijamy. Kiedy zacznie pojawiać się gęsta, biała piana zaczynamy po łyżce dodawać cukier puder i dalej ubijamy.
Następnie dodajemy żółtka
i ubijamy do wymieszania się składników. Następnie wlewamy masło i chwile ubijamy.
Odkładamy trzepaczkę. Wsypujemy przesianą mąki i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Piankę - ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i układamy w całości truskawki.
I do piekarnika 180 stopni C grzanie góra- dół, na 40 - 50 minut, do suchego patyka. Warto sprawdzać w kilku miejscach bo można wbić się w truskawkę.  
Z foremki wyciągamy po całkowitym wystygnięciu. Można posypać cukrem pudrem.




OWSIANKA TRUSKAWKOWA INACZEJ NIŻ ZWYKLE Z TRUSKAWKAMI

inaczej bo płatki owsiane bezglutenowe zostały ugotowane, następnie wrzuciłam do nich truskawki, trochę miodu i całość zmiksowałam...i wyszła mocno truskawkowa, gęsta owsianka.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na dwie miseczki:
- 2 szklanki mleka migdałowego;
- 4 - 5 dużych łyżek płatków owsianych bezglutenowych;
- 1 łyżka miodu dla osłody;
- garść truskawek czyli około 8-10 średniej wielkości truskawek;
Do posypania: suszone żurawina, truskawki, kwiatki lawendy.   
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Do garnka wlewamy mleko migdałowe, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy. Kiedy nasze płatki są gotowe i mięciutkie sami decydujemy czy chcemy jeszcze owsiankę potrzymać na ogniu, aby zgęstniała czy taka jej konsystencja nam odpowiada.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Następnie do naszej owsianki wsypujemy garść truskawek i całość miksujemy/ blendujemy. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Próbujemy. Jeśli owsianka jest za mało słodka dodajemy miód i ponownie na chwil kilka miksujemy/ blendujemy. 
Owsiankę przelewamy do miseczek. Wrzucamy na wierzch świeże truskawki, żurawinę, kilka kwiatków lawendy i wszystko to co chcemy. I gotowe. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Owsianka jest tak samo smaczna na ciepło, jak i na zimno. Odradzam jej jednak odgrzewać, nie będzie już tak truskawkowa i straci swój ładny kolor.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





LODY TRUSKAWKOWE 

domowe, mocno truskawkowe, pachnące latem i długimi wieczorami. Pyszne bo domowe, prawdziwe lody truskawkowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZYLODY BEZ LAKTOZY  TRUSKAWKOWE
Składniki:
- 0,5 kg truskawek albo solidna garść truskawek;
- 1 szklanka mleko sojowego albo sojowego waniliowego;
- można dodać troszkę cukru pudru, aby lody były słodkie. 

Mleko może być także inne roślinne na przykład kokosowe czy migdałowe. Jednak ich użycie spowoduje, że lody nie będą już tak mocno truskawkowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Truskawki obieramy, myjemy, blendujemy. Do zmiksowanych truskawek dolewamy mleka. 
Próbujemy, jeśli jest za mało słodkie słodzimy i jeszcze raz solidnie blendujemy.
 
Z truskawek i mleka powinna wyjść bardzo bardzo gęsta masa truskawkowa. 
Następnie przelewamy naszą masę truskawkowa do dowolnych pojemników do mrożenia.
 
I nasze pojemniki wkładamy do zamrażalnika na 12 godzin i gotowe.  
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



TARTA TRUSKAWKOWE PTASIE MLECZKO

BEZ PIECZENIA

pyszny smakołyk bez pieczenia. Tarta jest piankowa, owocowa, truskawkowa z dodatkiem mięty. Pachnie orzechami, wiosną. Ma delikatny, ale wyrazisty spód, który świetnie łączy się z całością. Od co moja wiosenna tarta na wiosenny stół. 

KUCHNIA BEZGLUTENOWA

Składniki na spód:
- 100 g biszkoptów bez glutenu:
- 2 beziki;
- 4 łyżki masła orzechowego;
- 1 duża łyżka dowolnego miodu;
- 5 łyżek dowolnego mleka roślinnego.

Składniki na piankę:
- 120 g twarogu bez laktozy;
- 2 małe jogurt bez laktozy czyli ok.350 ml;
- 1 garść truskawek;
- 4 łyżki cukru;
- 4 łyżki żelatyny czyli 1 opakowanie żelatyny bez glutenu;
- 5 łyżek dowolnego mleka roślinnego.

Składniki na polewę:
- mała garść truskawek;
- 1 galaretka truskawkowa bez glutenu.

Do dekoracji kilka truskawek, kilka listków mięty itd.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

SPÓD
Biszkopty i beziki przesypujemy do grubszego worka i rozkruszamy na przykład wałkiem, albo ręką, albo gałką do ciasta.
Następnie wszystkie składniki na spód wrzucamy do blendera, dowolnej maszyny i blendujemy na jednolitą masę. Można użyć tu także ostrza w kształcie "S" zamiast blendera.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Następnie masę wykładamy do foremki i ręką układamy ciasto na foremce. Można do tego użyć talerzyka, aby było równo.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Foremkę wkładamy na dobre 2 godziny do zamrażalnika. Jeśli ciasta nie włożymy do zamrażalnika, nie wyciągniemy go później z foremki.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

PIANKA
W misce umieszczamy wszystkie składniki na piankę poza żelatyna i mlekiem roślinnym i miksujemy/ blendujemy na jedwabistą masę.
W garnuszku podgrzewamy mleko, tak aby było ciepłe, ale nie wrzące. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i mieszamy. Następnie wymieszaną z mlekiem żelatynę wlewamy do naszej masy serowo truskawkowej i wszystko dokładnie miksujemy/blendujemy. 
Wyciągamy nasz spód tarty z zamrażalnika i wylewamy na niego naszą masę. Następnie wkładamy całość do lodówki. Pianka zazwyczaj tężeje po 40 - 70 minut.
POLEWA
Kiedy tarta jest w lodówce robimy polewę. Truskawki wrzucamy do małego rondelka, kiedy puszczą sok i zagotują się gotujemy jeszcze chwilkę, aby odparowała woda. Następnie blendujemy je na gładki sos. Następnie wrzucamy do ciepłego sosu galaretkę i dokładnie mieszamy. Garnuszek ściągamy z ognia. Kiedy polewa będzie zimna, wyciągamy tartę z lodówki - powinna już stężeć pianka - i polewamy nią naszą tartę.
Całość wkładamy na co najmniej 8 godzin do lodówki.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Po wyciągnięciu tarty z lodówki układamy na niej owce, listki mięty, lukrowe motylki.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





KONFITURA TRUSKAWKOWA Z BAZYLIĄ I CZARNUSZKĄ

W słoikach wygląda niczym duża biedronka. Jest bazyliowa z lekkim posmakiem czarnuszkowego orientu. Pachnie truskawkami, choć w smaku truskawki pojawiają się po trzeciej łyżce. Świetnie się sprawdzi do mięs, kanapek, lodów i deserów. Smak i zapach jest nie do podrobienia dlatego warto zrobić, dużo zrobić. 

KONFITURA TRUSKAWKOWA

Składniki:
- 1 kg truskawek;
- garść świeżej bazylii czyli około 15 listków:
- garść czarnuszki czyli około 2 płaskich łyżek;
- około 0.5 kg cukru, jak się suknie mniej albo więcej też jest dobrze;
- 1 opakowanie żelfix albo preparatu podobnego. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Truskawki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Następnie zaczynamy gotować na małym gazie. Kiedy truskawki puszczą sok wrzucamy bazylię i czarnuszkę. 
Zazwyczaj po godzinie gotowania nasze truskawki przypominają mazie a bazylią się ugotuje. Więc bierzemy mikser, wrzucamy żelfix i miksujemy. Ważne, aby bazylia się dobrze zmiksowała, truskawki mogą zostać w mniejszych cząstkach. Kiedy nasza konfitura lekko zmiksowana wlewamy ją do słoiczków, słoiczki zamykamy i przewracamy do góry dnem.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA