Awokado

Na tej stronie: 
- frytki z awokado;
- brownie z awokado bez mąki;
- babka z awokado;
- grillowane awokado z makrelą. 



FRYTKI Z AWOKADO

Mocno chrupiąca skorupka z mąki migdałowej wymieszana z przyprawami i mięciutki środek awokado czyli proste i szybkie w przygotowaniu frytki z awokado. Awokado jest mdłe w smaku dlatego warto solidnie sypnąć przyprawami, choćby papryką czy bazylią.
Składniki na 1 blachę - dla dwóch osób:
- 2 awokado;
- 2 jajka;
- 5 łyżek mąki migdałowej;
- 1 łyżka startego na grubych oczkach żółtego twardego sera. U mnie Dziugas bez laktozy.
- solidna szczypta soli, pieprzu. Można dodać paprykę, oregano, bazylię, tymianek.
Awokado obieramy i kroimy w dowolny sposób.
Jajka wbijamy na talerz i mieszamy.
Do talerza wrzucamy mąkę, przyprawy, ser i mieszamy. 
Wrzucamy kawałki awokado i odtaczamy w naszej panierce.
Następnie obtaczamy w jajku i ponownie obtaczamy w panierce. Gotowe kładziemy na papier do pieczenia.
I do piekarnika. 
Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni C grzanie góra- dół, 
a następnie 5 - 10 minut termoobieg, aż frytki nie zrobią się  rumiane. Nie trzeba ich obracać podczas pieczenia.  
I gotowe. Podajemy z sosem czosnkowym, albo z ketchupem. 
Frytki można odgrzewać w piekarniku 100 stopni C.



BROWNIE Z AWOKADO BEZ MĄKI 

potwornie czekoladowe, potwornie wilgotne, lekko słodkie, pyszne. Awokado jest niewyczuwalne, za to ta lejąca się czekolada i chrupiące płatki migdałów i ziarenka granata....robią całą robotę. To ciacho jest pycha.   
Składniki na blaszkę 16/18 cm:
- 250 g mięciutkiego miąższu z awokado czyli ok. 2 awokado;
- 4 łyżki kakao bez glutenu;
- 3 łyżki oleju bezwonnego;
- 80 - 90 g dowolnego cukru;
- 2 jajka albo 100 g dodatkowego miąższu z awokado;
- 80 - 100 g gorzkiej czekolady bez glutenu;
- 100 g mąki migdałowej albo zmielonych migdałów;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- szczypta sody i soli. 
Składniki na polewę:
- 80 - 100 g gorzkiej czekolady;
- 1 łyżka masła bez laktozy;
- 1 łyżka cukru pudru;
- 1 łyżeczka żelatyny bez glutenu;
- 2 łyżki ciepłej wody;
- płatki migdałów, ziarenka granatu do posypania.
Zaczynamy pieczenie.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
Następnie wszystkie składniki na ciasto poza mąką migdałową, proszkiem, sodą i solą wrzucamy do miski. Następnie do miski wlewamy rozpuszczoną - najlepiej jeszcze zimną - rozpuszczoną czekoladę.
Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Następnie wrzucamy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sodę i sól.
I miksujemy.
Następnie nasze ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C na 30 - 35 minut, grzanie góra - dół. Pieczemy do lekko wilgotnego patyczka.
Kiedy ciasto wystygnie zabieramy się za polewę. Na malutkim gazie umieszczamy garnuszek z wodą a na garnuszek kładziemy miseczkę żaroodporną. Do miseczki wrzucamy połamaną na mniejsze części czekoladę, masło, cukier i zostawiamy. Wszystko się rozpuści. 
Kiedy nasza masa czekoladowa sama się robi do szklanki wrzucamy żelatynę i zalewamy wodą - mieszamy i odstawiamy na bok. 
Kiedy masa czekoladowa się rozpuści i będzie gotowa miseczkę ściągamy z garnuszka - uwaga gorące. I do naszej masy czekoladowej wlewamy rozpuszczona żelatynę i mieszamy. Masa czekoladowa zrobi się błyszcząca.  

Następnie polewą czekoladową polewamy nasze ciacho i posypujemy płatkami migdałów i ziarenkami granatu i gotowe.
Ciacho przechowujemy w temperaturze pokojowej. Nie wkładamy go do lodówki bo zrobi się suche.


 

BABKA Z AWOKADO 

seledynowa, tropikalna dzięki awokado i cytrynie, lekko wilgotna.  W smaku bardzo, bardzo delikatna. Można posypać pudrem, albo polewą lukrową czy czekoladową. U mnie z niczym, aby nie zakłócić tego delikatnego smaku. 
Składniki na keksówkę:
- 1 awokado (tj. ok. 250 g);
- 1 łyżka soku z cytryny; 
- 50 ml mleka bez laktozy; 
- 4 jajka;
- 200 g cukru;
- 1 paczka cukru waniliowego;
- 200 g mięciutkiego masła bez laktozy;
- 150 g mąki ryżowej;
- 200 g mąki kukurydzianej;
- 50 g mąki z migdałów albo zmielonych drobniutko migdałów;
- szczypta soli;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu.  
 
Bez miksera i blendera się nie obędzie.
Awokado przecinamy, delikatnie otwieramy. Wyciągamy pestkę i ją odstawiamy na bok. Środek awokado wrzucamy do wyższego naczynia. Do awokado wlewamy mleko, sok z cytryny i blendujemy na jednolita masę. Do zblendowanej masy wrzucamy pestkę awokado - dzięki temu nasza masa będzie cały czas seledynowa. 
Mąki i proszek do pieczenia - mieszamy.  

Masło, cukier, cukier waniliowy, sól miksujemy na jednolitą masę.

Następnie dodajemy stopniowo całe jajka - i dalej miksujemy.
Następnie dodajemy trochę mąki - i dalej miksujemy;
Następnie dodajemy trochę masy awokado - i miksujemy;
Następnie znów dajemy mąki i miksujemy...i tak na zmianę mąki - awokado - mąki - awokado. Cały czas miksując, aż nie skończą się mąki i masa z awokado.
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 70 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni C grzanie góra - dół. Po 50 minutach pieczenia piekarnik otwieramy i ciasto przykrywamy folią aluminiową, aby się nie spaliło z wierzchu. Pieczemy dalej w tej samej temperaturze do suchego patyczka. 
Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika ściągamy folię aluminiową. 
Babkę wyciągamy z keksówki po całkowitym jej wystygnięciu.  
I gotowe. 
Babkę przechowujemy w suchym miejscu, najlepie zawiniętą w papier.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



GRILLOWANE AWOKADO Z MAKRELĄ

Grillowane awokado jest ciepłe i o wiele smaczniejsze niż surowe. Pod wpływem ciepła patelni uwalnia się olej zawarty w awokado. Awokado robi się miękkie i delikatne w smaku. Wypełnione małymi, pełnymi aromatów pomarańczkami, które jemy wraz ze skórką, makrelą i świeżą miętą ma nowy wymiar. 
Takie awokado należy jeść od razu. Kiedy awokado wystygnie robi się brązowe a aromaty smaków znikają. Grillowane awokado można podać z inną rybą, którą mamy i lubimy. Dobrze się tu sprawdzi dorsz, czy karp a może i makrelka wędzona albo z puszki. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 1 awokado;
- 1 puszka grillowanej makreli w oleju;
- kilka kumkwatów;
- kilka kropli soku z cytryny;
- kilka liści świeżej mięty;
- szczypta soli.
- bez grillowanej patelni się nie obędzie.
 
Puszka grillowanej makreli można być zastąpiona inną puszką rybną. Ważne, aby ryba była w oleju a nie w sosie. Dobrze sprawdzi się także wędzona świeża ryba.  
 
Awokado, kumkwaty, listki mięty myjemy. 
Patelnię grillowaną ustawiamy na średnim ogniu. 
Awokado przekrajemy ze skórką na pół. Kiedy nasza patelnia będzie ciepła kładziemy awokado. 
Grillujemy, do tego momentu, aż na awokado nie zrobią się brązowe paseczki. Awokado ponadto powinno zrobić się ciepłe.
Kiedy nasze awokado się grilluje my tniemy kumkwaty na plasterki, makrelę na mniejsze kawałki, a liście mięty drzemy na mniejsze kawałki. 
Gotowe awokado delikatnie ściągamy na talerzyk. Do środka awokado wkładamy plasterki kumkwata, makreli. Całość posypujemy listkami świeżej mięty i skrapiamy odrobiną cytryny. Na koniec prószymy solą.