Sosy

 Na tej stronie:
- domowy sos tatarski;
- uniwersalny sos na zimno.
 
 

DOMOWY SOS TATARSKI 

najlepszy do kanapek, do wędlinki, na jajeczko i do grilla. 
Składniki na litrowy słoik:
- 4 łyżki majonezu;
- 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy;
- 4 - 5 ogórki korniszonki drobniutko pokrojone w kosteczkę;
- 2 - 4 łyżeczki kaparów w całości;
- 2 - 4 łyżek szczypiorku drobniutko pokrojonego;
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę albo 1 płaska łyżeczka przyprawy tzatziki.

Wszystko wrzucamy do słoika mieszamy i gotowe. 
Sos przechowuje w lodówce.




UNIWERSALNY SOS NA ZIMNO

na śniadanie do jajek, rzodkiewek, pomidorów czy ogórków zielonych itd. Do obiadu do polania ziemniaków, brokuła, łososia czy do zamaczania nuggetsów. Na kolację na kanapki. A po kolacji, jako dip do chipsów. Mam go zawsze w lodówce, bo zawsze się przydaje.
Składniki na średniej wielkości słoik:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy;
- 4 łyżki majonezu;
- szczypta soli i pieprzu;
- solidna szczypta przyprawy tzatziki;
- pęczek drobnego szczypiorku w miarę drobno pokrojonego.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
I gotowe. W miarę potrzeby dodajemy przyprawy tzatzyki - według upodobań. 
Sos przechowujemy w lodówce.